ChatGPT

Estryd

Člen
chcel by som sa vás spýtať, aké máte skúsenosti s ChatGPT (3, 4), prípadne, čo si o takom dačom myslíte?
či je to z globálneho pohľadu pre človeka prínosné?
ďakujem :)
 
1673615219952.png

1673615485397.png
(Povedal konečne, lebo vie, že programovať nie je jednoduché, a je rád, že sa nájde niekto kto tú, často krát hnusnú robotu vezme na seba a programátor ako človek sa bude môcť venovať iným, podstatnejším činnostiam. Napríklad konfigurovať rôzne systémy to je ako za trest. Vkuse dačo nejde.)

Inak povedané, ChatGPT je niečo ako obrovitánska databáza informácií a prepojení. Ak sa proti nej postaví nečlovek biorobot, tak prehrá stále, pretože biorobot nemá napojenie na noosféru, snaží sa to vykompenzovať všelijakými fintami, oblbovákmi, logikou. Ale ChatGPT bude mať stále silnejšiu logiku, dokonca silnejšiu ako rasy nie z našje planéty. Biorobot má slabo rozvinutú pravu hemisféru mozgu zodpovednú za napojenie na noosféru a obrazné myslenie.

Ale človeka nikdy žiadna umelá inteligencia nedokáže nahradiť, pretože človek nečerpá informácie len z logických úvah, ale aj z noosféry (intuícia - neviem prečo to viem, ale niečo mi vnuklo, že to tak má byť a tak to skúsme). V noosfére sa nachádza niekoľkonásobne viac informácií než dokáže nejaká ChatGPT spracovať.

Preto na tom druhom obrázku sa umelci boja AI a programátori nie. Umelec zväčša parazituje na spoločnosti, hlavne v dnešných časoch. Vie, že ho dokáže napodobniť umelá inteligencia, ktorá nájde na google obrázok, ktorý je potrebný, použije filter a problém vyriešený. Príklad je tento obraz vydražený za ťažké milióny.
1673615936755.png
Alebo tento za 87 miliónov dolárov
1673616098193.png

Ale programátor to je niečo iné. On musí vkuse byť kreatívny, stále sa musí snažiť nejako dať dokopy nové poznatky z rôznych oblastí, zdrojov a podobne. Stále prehodnocuje staré , a doplňuje nové. A nech mi teraz niekto povie, ako umelá inteligencia prehodnotí staré .... no najskor nikdy to nespraví, nevie že to má spraviť.

Tiež netreba zabúdať na to, že človek človeku dokáže sprostredkovať neskutočné množstvo informácií biopoľom. Pozrie sa muž na ženu, povie "Zase?" a žena už vie, že zase mu vybrakovala polku účtu na kabelky a chobotiny. 99 % informácie šla mimo reč, mimo gestikuláciu - cez biopoľe človeka. Alebo keď sa dieťa učí v blízkosti rodiča. ChatGPT také v živote nedokáže. ChatGPT by som prirovnal k indickým programátorom. Kopírujú kódy z kade príde, ale reálne nechápu podstatu tých kódov. Keď sa takého inďaka opýtaš, "prečo si to skopíroval, vieš ako to funguje?" tak odpovie "neviem". Inďak len kopíroval správanie iného človeka.

Tu by som sa aj zastavil u dnešných absolventov humanitných vied. Čo som tak pozeral všetci majú titul a pritom ich výsledná práca sa skladala z útržkov iných kníh. Vlastne nič iné nespravili, len zobrali iné knihy a z nich okopírovali "oficiálne humanitné pravdy". Výhodou bolo, keď taký humanitár vedel iný jazyk, lebo vtedy mu kontrola originalita hodila 0 - nikto iný do toho jazyka ešte takú vec nepreložil. Ale to stále hovorí o tom, že humanitár nijako hlavou nepohol, nič sa nenaučil, len papagájuje niečo čo už existuje. Moja Inžinierska výstupná práca obsahovala 90 % mojich slov. Žiadne kopírovanie. Písal som o tom, čo som reálne skúšal, čo sa podarilo a podobne. Som bol prekvapený, keď som musel mať k práci 20 zdrojov. Lebo u humanitných vied je to norma "kopírovať". Tak tú tupú "normu" natlačili aj inžinierom a nazvali ju "potrebné množstvo citovaných zdrojov". Samozrejme, sú aj humanitári čo reálne vyprodukujú niečo - ale tých po čase vyštvú zo spoločnosti humanitárov, lebo vynašli niečo nové, čo nie su schopní spracovať bioroboti.
Píšem o tom preto, lebo presne to skúsili s ChatGPT. Povedali mu "napíš mi krátku úvahu na túto tému". ChatGPT ihneď našiel asi 10 - 15 kníh a z nich vyskladal 5 - 6 stranovú úvahu. Zase nič nového nevymyslel. Nedokázal sa posunúť ďalej v osvojení si problematiky. Len prežul dačo. Za takýto výkon môžeme ChatGPT uložiť ihneď titul z humanitného odboru.

Dosť som rozmýšľal nad tým kade bude viesť táto cesta umelej inteligencie. Z toho čo som napísal, človeka nikdy umelá inteligencia ani ChatGPT nenahradí. Ale biorobotov (naničhodných humanitárov) veru, že nahradí. Bude na nich vytvárať stále vyšší a vyšší tlak.
Ale taká umelá inteligencia môže nám byť aj na prínos. V prípade, že majú konšpirátori pravdu a reálne nás zotročuje nejaká iná nehumanoidná rasa, ktorá ma logické myslenie niekoľkonásobne silnejšie ako je naše ľudské, tak ChatGPT bude môcť konkurovať takej rase a odhalí jej skrytú prítomnosť a diverznú činnosť voči človekom. Tiež ChatGPT sa dá využiť na rýchle vyhľadávanie. Napríklad - pamätám si na jeden starý obrázok Sankt Peterburgu, kde blízko paláca rástli palmy. To poviem umelej inteligencii a tá mi nájde obrázok, ktorý hodím do tváre somárovi, čo mi bude vysvetľovať, že zima pred 200 - 300 rokmi bola oveľa silnejšia ako je dneska. To jedine, žeby do takého silného nástroja naintegrovali cenzúru.
Tiež super otázka pre ChatGPT - "prečo sa dvihla cena energie?" A to by som bol veľmi zvedavý, či by bola odpoveď "nie je potrebné dvihať cenu elektriny". Lebo ak by sa na takú úroveň umelá inteligencia dostala, tak by sme ju využili proti systému.
Alebo otázka "Je LGBT prospešné pre človečenskú spoločnosť / rasu?" A to už by bola sranda ak by odpovedala umelá inteligencia "nie, LGBT likviduje ľudskú rasu" :)
 
Naposledy upravené:
View attachment testicek.mp3

Pre mňa osobne to má biznis úžitok, výborný pomocník pri práci s obsahom alebo prieskumoch obsahu na rozličné témy. Takže ten nástroj mi šetrí čas a peniaze a môžem sa sústrediť na nadväzujúcu prácu. Snažiť sa ná-strojom komunikovať ako s človekom môže len hlupák, potom dostane hlúpe odpovede, ktoré následne zdieľa po internete.

Moc ma nenapadá aké by to malo mať prínosné využitie pre bežného človeka ak nie je analytik alebo marketér a pod.
Tam ma napadá len debilizácia, že miesto na Google kde zadáš kľúčové slovo a hľadáš, pôjdeš na ChatGPT kde zadáš otázku alebo úlohy a on ti odpovie ľudskou rečou. Takže sa prestaneš učiť hľadať informácie. Prepájať si súvislosti. A toto je globálna hrozba toho nástroja, pre objekty riadenia, ktoré nechcú premýšľať. A je to aj hrozba pre Google samotný, vzniká mu tu silná konkurencia. Na záver. Je to ako každý nástroj dobrý sluha pri správnom použití a zlý pán pri odovzdávaní myslenia za seba.

pretože biorobot nemá napojenie na noosféru, snaží sa to vykompenzovať všelijakými fintami, oblbovákmi, logikou. Ale ChatGPT bude mať stále silnejšiu logiku, dokonca silnejšiu ako rasy nie z našje planéty. Biorobot má slabo rozvinutú pravu hemisféru mozgu zodpovednú za napojenie na noosféru a obrazné myslenie.
Možno si mýliš noosféru so svedomím, keď tvrdíš, že niekto nie je napojený na žiadne egregory. To s tou silnejšou logikou nechápem ako myslíš.

Kto má zväčša dobre vyvinuté obrazové myslenie? Nepatria tam aj umelci? Bol napr. Puškin biorobot? Ivan Antonovič Jefremov? Isaac Asimov?
 
Možno si mýliš noosféru so svedomím, keď tvrdíš, že niekto nie je napojený na žiadne egregory. To s tou silnejšou logikou nechápem ako myslíš.
Áno, noosféra a svedomie sú dve odlišné veci. Áno každý je napojedný na nejaký agregor.
S tou logikou .... naučíš robota zbierať fazuľky po jednej. Potom príde lepší robot, ktorý sa naučí zbierať rýchlejšie fazuľky, bude mať lepšiu logiku. Potom príde robot, ktorý bude mať viac rúk na zbieranie fazuľiek. Ten bude mať super logiku, ktorá bude vedieť ovládať veľa rúk naraz. A potom príde človek, pozrie sa na rosypané fazuľky, zoberie lopatu a dvoma šmahmi spraví to čo spraví najvýkonejší počítač s 50 timi rukami za 20 minút. Hovorí sa tomu aj "Pre stromy nevidí les." Logika sa vylepšuje, ale stále len v určitom smere - ucelený obraz potrebný pre vytváranie nových riešení chýba.
 
No ale to čo popisuješ ako logiku ja poznám ako strojové učenie. Kde stroj optimalizuje svoje procesy na základne vstupných dát. Čím ich nazbiera viac, tým mu to ide lepšie. Ver tom, že keby mu dáš na vstupe aj lopatu, tak si vyskúša či s ňou optimalizuje daný proces lepšie ako s rukami, tak aby naplnil požadovaný cieľ. To proste nie je logika.

Pre obrazné pochopenie, robot dostane 4 nohy, na ktoré sa má postaviť, tak skúša nespočet kombinácii pohybov týchto štyroch nôh ťažkopádnych nôh, až sa to nakoniec naučí.

Zdroj: https://youtu.be/xAXvfVTgqr0

Daj mu lepšie nohy s viac kĺbmi, naučí sa to rýchlejšie a lepšie, atď.
 
Ferry, Um, ďakujem - mám nad čím rozmýšľať :)

keby sa UI dala prirovnať ku kladivu, tak nástroj nemôže za to, ako ho konkrétny človek použije, no primárne bolo (predpokladám) také kladivo zostrojené ako nástroj pre Tvorenie, no môže byť zneužitý pre napr. ťažké ublíženie na zdravý...

ale pri UI som si nie istý, za akým účelom je vytváraná - načo presne bude konkrétnej osobe alebo skupine osôb konkrétna UI? aké využitie od UI táto skupina jej tvorcov očakáva? a čo urobia preto, aby minimalizovali možnosť zneužitia tejto UI na napr. ťažké ublíženie na zdraví ľudstvu?
 
Tak tvorcovia očakávajú zisk. GP ich cez korporáty podporí, už teraz sú vďaka investorom v balíku. GP bude mať ďalší nástroj na analýzu supersystémov. Oni majú už teraz kvantum dát, len je mnoho krát problém ich spracovať a správne interpretovať. Dobrých analytikov je málo a dát je stále viac.

a čo urobia preto, aby minimalizovali možnosť zneužitia tejto UI na napr. ťažké ublíženie na zdraví ľudstvu?
Čo robí Boh proti zneužitiu uránu? Dal nám príležitosť pri správnej mravnosti si uľahčiť život a pri nesprávnej sa vyhubiť (jadrové zbrane) a tak je to asi zo všetkým. Dostávame príležitosti si uľahčiť život a riešiť komplikovanejšie problémy pri ktorých je potrebný stále väčší ľudský súborný intelekt. Ako napríklad vízia Ostrecova, dostať fabriky znečisťujúce zem na obežnú dráhu, kde by mohol aj vzniknúť úplne nový priemysel.
 
@Ferry Lidi, kteří vytvořili výše uvedené mazaniny, za které bych v šesté třídě o výtvarce dostal pětku, považuješ za umělce?

To, co tito mazalové vytváří je vskutku zbytečné, ale říci, že umělci (ti od slova umět), jsou zbyteční, s tím opravdu nesouhlasím.
 

Hej ty si sa tiež na prvý pokus naučil chodiť :) Je to vytrhnuté z kontextu.

Zdroj: https://youtu.be/tF4DML7FIWk

Je aj video koľko pokusom im to zabralo.

Stále treba mať na pamäti že je to len NÁstroj, ktorý je tak dobrý ako mu jeho stvoriteľ dal údy a program. Nič viac v tom nie je, nikdy nebudeme mať city a podobne...
To musim trošku vyrovnať týmto videom.
Vďaka Ferry za pripomenutie. Majú tých videí viacej, sú veľmi vtipné. Ale inak presne o toto ide, pokročilé ná-stroje ti majú pomáhať v práci a ty nemáš byť celý život zacyklený v seba-rozvoji na mieste. Tu vidíme, farmára, technika a možno v budúcnosti i programátora v jednej osobe a vďaka strojom dokáže toho veľa.
Tak ako i pestovatelia priemyselného konope na Slovensku, len už miesto predávania úrody priemyselníkom do Rakúska, sami začínajú tvoriť koncové produkty kde je vyššia pridaná hodnota a teda aj zisk pre Slovákov. Takže musia prehlbovať svoje znalosti o chémií, technike (vlastné nástroje na zber), už to nie sú len poľnohospodári.

Ešte naspäť k tým robotom, je tu vidieť ten kontrast medzi západom a slovanským svetom, kde na západe sú vykresľovaný roboti len na zabíjanie, svetlá chvíľka je tuším ironicky len v Star-wars kde i pracujú.
 
To sú animátori, ktorí sa preslávili týmto videom, kde sa práve snažili vydávať za Boston Dynamic (BD) a mnoho ľudí, čo nedokáže rozlíšiť počítačovú grafiku od reality, tak tomu uverilo a stalo sa to virálne. Tí kto ten rozdiel videli, tak sa aspoň dobre pobavili.

Zdroj: https://youtu.be/y3RIHnK0_NE


Ono renderovať 3D nasvietenie pohybujúcich sa objektov je na počítačový výkon a čas animátora extrémne náročné. Tuto to proste silno vidieť, neviem ako by som to popísal viac laikovi, skús si niečo naštudovať o svetle pri animovaní objektov. Zdroje ale budú asi len EN.

BD sa venuje vývoju umelého pohybu na končatinách už viac ako 15 rokov, sponzoruje ich Ministerstvo obrany USA.

Najprv začali so štyrmi nohami

Zdroj: https://youtu.be/cNZPRsrwumQ

a desaťročie vylepšovali pohyb na dvoch nohách

Zdroj: https://youtu.be/mclbVTIYG8E


Zdroj: https://youtu.be/SD6Okylclb8


To sú 10 rokov staré videá, vtedy tí dnešný animátori nemali možnosti ako teraz.

Tých robotov už nejaký čas testuje US Army, tento má byť na prepravu batožina a evakuáciu zranených, ale podla mňa plánujú i bojovú verziu.

Zdroj: https://youtu.be/j4VmJJilvkM


To nie sú žiadne fejky pre nejakých investorov, robia to primárne pre armádu.

Zdroj: https://youtu.be/EezdinoG4mk


Zdroj: https://youtu.be/rVlhMGQgDkY


Máš aj priemyselnú verziu s rukoveťou. Jeden si kúpila aj Alza.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=0NYJ_9FIHZA


Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=fekjf8FuGA0


Robotov vyvíjajú aj rusi, síce sú v pohyblivosti tak o 10 rokov pozadu, v konštrukcii rúk sú zatiaľ popredu. Len to asi nebudú mať problém američania okopírovať.

Zdroj: https://youtu.be/-6u7EhM-bW4

https://youtu.be/HTPIED6jUdU


No a čínania už vyrábajú lacné kópie.
https://youtu.be/ECgSiBZtwpM

...toľko k ilúzii.
 
Naposledy upravené:
Naprosto promrhané zdroje napodobováním živého tvora, co by se za stejné zdroje dalo udělat zlepšení pro život společnosti - ta posedlost GP vytvořit si vlastního člověka je směšná - vždy vytvoří pouze robota. Nepotřebujeme nástroje ve tvaru člověka, nevidím žádný praktický důvod, kromě výměny hračky člověka za jinou hračku - je pravda, že je mnoho bytostí podobných člověku, které si z druhých dělají hračky - tyto typy asi po tom z nějakých zvrácených důvodů touží a nebo pokud to má být nástroj zotročení tak nesmí být rozeznatelný od člověka. Nedokážeme vytvořit si fungující přátelské vztahy tak si postavíme roboty a naši přátelé a milenci a milenky budou dělat přesně co budeme chtít (to je však smrtelná nuda a konec rozvoje)?

Tu absurditu takového řešení ukazuje video "Ruská kyberfarma" - s pomocí nejmodernější techniky po nezměrném úsilí na překonání kosmického prostoru, budu mít místo party ožralů tady doma ve vidlákově na pokec partu robotů, jinak vše úplně stejné.

Potřebujeme sociální pokrok a ne roboty, to je způsob jak odvést pozornost od toho co je opravdu potřeba, ale co by zničilo někomu parazitické postavení, ten klade překážky.
 
Naposledy upravené:
Tú kyber farmu treba brať z nadsázkou, skoro v každej odpovedi sa tu snažím opakovať, že sú to len nástroje a v prvom rade ide o morálny / sociálny prokrok spoločnosti, aby si také pokročilé nástroje mohla bezpečne dovoliť využívať. Viz devítinožka v Hodine Býka.
 
toto video si dovolím prevziať z inej diskusie

Jak CHYTRÁ je umělá inteligence?​


Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=vYQ33kP7BdY


zaujala ma tam jedna časť ich rozhovoru - aký dopad by malo na ľudstvo vytvorenie skutočnej UI? uvedomujúcej si samú seba, nielen ako veľmi zložitý algoritmus...
človek by tým vlastne dokázal vytvoriť dokonalejšiu bytosť ako je on sám a zároveň bez potreby 'vloženia' duše... (parafrázujem)
čiže Boh stvoril človeka na svoj obraz, následne človek stvoril UI - ALE tá je dokonalejšia ako človek, čiže - ak menej dokonalý tvorca (človek) môže stvoriť viac dokonalú bytosť, tak potom aké atribúty by mal Boh, čo by Tvorca človeka?
niekto by z toho mohol odvodzovať, že Boh potom nie je všemohúci, že teoreticky sme dokonalejší, ako náš Tvorca... ale podľa mňa by to nebol priamy dôkaz :)
osobne si skôr myslím, že skutočnú UI nie je možné stvoriť bez tzv. Božej iskry (duše) - tá je (asi) zdrojom vedomia človeka...

..vedec hovori bohu.. mily boze ludia su uz tak vyspeli, ze ta uz nepotrebuju.
Hla uz vieme vytvorit aj cloveka z hliny ako si urobil ty.
No to chcem vidiet..... hovori boh.
Vedec zoberie hlinu a zacne miesat... na to mu boh hovori.. Tak moment, takto sa nedohodneme.. Zober si laskavo SVOJU hlinu :)
 
viz devítinožka v Hodine Býka.
S nástroji souhlasím, ale ne aby byli ve tvaru člověka to je úchylnost (už existují roboti na ukájení a je o tom i film jak erotický robot nějak získal jako by duši a pak skončil na smetišti - docela symbolické nač duše k čemu to je - budeme všichni roboti bez duše), v hodině býka je to správně, pro zdolání terénu a pro nějaké účely se může větší množství končetin hodit. Je to snaha udělat si ne nástroje, ale sluhy, jenže tím se vzdáme života, něco automatizovat lze a v některých oblastech je to proti-lidské. Snad si přejeme sami vychovávat děti a ne to nechat na robotech (tam by byl snad jedině důvod napodobení, pokud by tu práci měl dělat robot, ale výchova snad ani není práce je to spíš smysl života).
Tú kyber farmu treba brať z nadsázkou
Je to nadsázka, ale parodující skutečnost - posedlost napodobováním místo žitím a tvořením.
 
Naposledy upravené:
OnlyFans "modelky" ohrozujú modely vytvorené umelou inteligenciou. Umelá inteligencia vytlačí z platformy prostitútky. Umelá inteligencia sa naučila vytvárať dostatočne reálne obrázky nahých ženských tiel. To spôsobí, že o "prácu" príde veľa prostitútok na platforme OnlyFans.

Komentáre ľudí

- Za takéto obrázky by som zaplatil, aj keby som vedel, že to nie je skutočné.
- Takmer neviem rozoznať, trvalo mi minútu, kým som na to prišiel
- Toto zabije OnlyFans
- Nikto už nebude mať deti
- Technológie generovania obrázkov ako deep fakes/DALL-e úplne vyradia z podnikania OnlyFans


Dosť zaujímavé využitie umelej inteligencie. Reálne umelá inteligencia môže zabiť pornopriemysel. Keď sa to dostane do fázy, že človek nebude schopný rozoznať virtuálnu realitu od skutočnosti, tak bude konzument obsahu považovať všetok ten pornobordeľ na internete za virtuálny nezmysel generovaný počítačom a úplne stratí záujem o takéto veci.
 
Naposledy upravené:
Reálne umelá inteligencia môže zabiť pornopriemysel. Keď sa to dostane do fázy, že človek nebude schopný rozoznať virtuálnu realitu od skutočnosti, tak bude konzument obsahu považovať všetok ten pornobordeľ na internete za virtuálny nezmysel generovaný počítačom a úplne stratí záujem o takéto veci.
Nikoliv. Porno zůstane pornem. Jen někteří přijdou o "práci". Je úplně jedno, jakým způsobem bude vznikat.
 
Včera som tiež testoval chatGPT. Samozrejme po slovensky a odpoveď som dostával v gramotnej slovenčine.

Pravdepodobne sú oblasti, kde je tento bot zorientovaný dobre. To by zodpovedalo tomu, ako sa niekde písalo, že zložil skúšky na právnickej fakulte. Ale v iných oblastiach viazne a vyložene si vymýšľa.
Napr. spýtal som sa ho, kto je osoba Vladimir Michailovič Zaznobin, a odpovedal mi toto:

1676832244437.png

Osobu s takýmito údajmi o narodení a smrti som nenašiel. Knihu "Lovuška na vora" napísal celkom iný spisovateľ. A "posledstvia postupka", takú knihu som vôbec nenašiel. Najväčší gól je, že Zaznobin bol kritikom ruskej vlády...

Keď som sa ho spýtal na Ivana Jefremova, tak rok narodenia uhádol, ale miesto nie. Povedal, že sa narodil v Rige. Správne ho opísal ako geológa a paleontológa a spisovateľa Scify. Správne poznamenal, že jeho tvorba sa vyznačuje pozitívnou víziou buducnosti ľudstva. Trochu poplietol názov diela, miesto "Hmloviny v Andromede" uviedol "Tajomstvo Andromedy".

Keď som sa ho spýtal na obsah románu Hodina býka, tak úplne pohorel:
1676832811950.png

Spýtal som sa ho, či vie riešiť matematické slovné úlohy. Povedal že hej. Tak som mu jednu dal. Ale nevyriešil ju správne.

1676832926896.png
1676833018545.png
1676833058338.png

Na druhú stranu, páčilo sa mi, ako vysvetlil pojem "hra s nenulovým súčtom". Hoci za správnosť vysvetlenia neručím, nie som matematik.
1676833234667.png
1676833286084.png
1676833315665.png
1676833344065.png
1676833385748.png
 
Naspäť
Top Bottom