Seriál "Utajené příběhy českých dějin" na Prima Zoom znám.Na facebooku, kde jsem se snažila sepsat výcuc ze zdejší diskuze, mě upozornili na pořad na Prima Zoom.
Má několik sérií, většinu dílů jsem viděl.
Pravděpodobně se na něho podívám ještě jednou, protože to už bylo celkem dávno a já mám už jiné "oči".
Podle mých výpočtů za seriálem stojí mnou také odkazovaný historik Petr Bahník a "jeho tým". Součást širšího týmu ”Národní obrození 2.0“.
Dále pracuji s tím, že Bahník si nemůže dovolit ozvučit všude úplně všechno:Rozhovor Petra Hájka (ProtiProud) s Petrem Bahníkem (historikem, který stojí za pozoru-hodným seriálem dramatizovaných dokumentů "Utajené příběhy českých dějin" – že by už běželo "Národní obrození 2.0"?) je zde
i. jenom něco může pustit do mejnstrýmové TV
ii. něco více může říct u Hájka na ProtiProudu
iii. a něco jiného "mezi čtyřma očima"
Pokud se linkovaného dílu o knížeti Václavu týká.
Cítím tam overtonovský posun směrem od "tvrdé", tj. "bratrovražedné verze", k verzi ukazující i "jinými směry". Nejde sice do čelního střetu s oficiálním narativem, ale přesto "jemně" krouží kolem možnosti, že šlo o "operaci" jiného typu. Viz např. formulace "podle jiného výkladu" v pasáži 06:11 - 07:00. Další zajímavé úseky jsou 09:00 - 10:00 nebo 12:17 - 12:40.
Speciální pozornost si zaslouží i pasáž o anomálních srůstech lebky knížete Václava 19:20 - 20:00. A nejen Václava, ale i >ostatních<, tj."Přemyslovců" a "Velkomoravských velmožů" - což ukazuje jednak na společnou genetiku a druhak to komplikuje odhad věku knížete Václava v okamžiku smrti. Zůstává pak pouze, počítám že méně průkazná, metoda odhadu věku pomocí zubů. Jednak zuby nejsou neoddělitelnou součástí lebky (je možná záměna) a druhak jde o metodu, jejíž přesnost od 16. roku rychle klesá s rostoucím věkem.
Viz např. bakalářská práce zde
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/53025/BPTX_2011_2_11310_0_319436_0_127756.pdf
"Přesnost odhadu věku klesá s narůstajícícm věkem. Zatímco odhad věku u dětí je udáván především v řádech měsíců, u dospělých jedinců se často jedná o desítky let."
Přesto v dokumentu zaznívají i falešné formulace, že "Boleslav byl do vraždy zapleten" či "měl svůj podíl" apod.
Určitě stojí za to si video stopnout např. ve chvíli, kdy se tam mihne mapa.
Naposledy upravené: