Oznam Novinky a zmeny na fóre

To sněžení je super a díky za něj.
Jen kdyby se to dalo někde vypnout, protože při delším projíždění fóra, už to začíná trošku vadit.
Pripomína to atmosféru zimy. Nezvyknem sedieť u TV, ale všimol som si, že obyčajne v zime je to, keď pozerám naše staré rozprávky/filmy, kde je atmosféra zimy zdôraznená obrazmi, ktoré si pamätám ešte zo svojho detstva. Rysavá Jalovica, Sváko Ragan, Mrázik a pod. Včera to boli Vianočné oblátky.

No... spíše ne. Včera jsem to vydržel, ale... prosím, vypnout. Na stránku se nedá soustředit a působí to tak trochu infantilně.
Pôvodne som to chcel nechať cez tieto tri vianočné sviatky.
Autor tam akurát dnes pridal funkciu, aby si to každý mohol vypnúť, tak som to aktivoval.

Kto chce sneženie vypnúť, treba urobiť nasledovné:
Treba ísť do osobných nastavení: https://ksb-csr.net/account/preferences
A tam nájsť zaškrtávacie políčko "Vypnúť sneh"...
To treba zaškrtnúť a tlačidlom dole "uložiť" nastavenia. Hotovo.

1735133011627.webp

Naposledy upravené:
U nás tohle "kouzlo" zafungovalo a máme sice tenkou vrstvu sněhu, ale bílo je, jak má být :). Do zítra je to úplně v pohodě za mě.
U nás svieti slnko ako na jar. Vonku je síce zima (cca 4 stupne), ale sneh žiadny. Po niekoľko rokov to tak fungovalo, že na tie Vianoce sa sneh podaril, ale tento rok nie.
Pre zmenu, na južnej pologuli majú práve teraz leto.

Autor tam akurát dnes pridal funkciu, aby si to každý mohol vypnúť, tak som to aktivoval.
Hm. Většinou si čtu na mobilu, odkud se zásadně nikam nepřihlašuju. Takže toho otravného sněžení se nezbavím.
Opravdu je to nutné, abychom si zde "navozovali atmosféru" tímto způsobem?

Opravdu je to nutné, abychom si zde "navozovali atmosféru" tímto způsobem?
Teď už bych to ještě den vydržel, ale mohla by být funkce zapnout-vypnout efekty, aby tomu komu to překáží si to mohl vypnout do budoucna na dobro. Mně to přijde milé a lehce osvěžující, ale mobil nepoužívám a na větším monitoru mě to tolik nepřekáží.

Naposledy upravené:
22.12.2024 sme mali zakvitnutú púpavu ( 1 ks ), pripomínalo to troška, ako by to bolo omrznuté a dnes nádherných -6,6. To bude saunovanie, budeme sa máchať medzi kryhami ľadu.
🥵🥶

Naposledy upravené:
Ahojte,
nainštaloval som nové vyhľadávanie na fóre, ktoré sa mi vidí, ako presnejšie... Treba kliknúť na LUPU v pravom hornom roku stránky:
1736953869693.webp (mobilná verzia) alebo 1736953892517.webp (PC verzia)

a otvorí sa vám stránka vyhľadávania, kde si môžete vybrať, či chcete hľadať iba v nadpisoch vlákien (tém) alebo v obsahoch samotných príspevkov...
1736954651323.webp

Môžete zadávať presné aj neúplné slová (Nájde výraz "Slovensko" aj keď zadáte "slovensko", "slovenskô", "loven" atď.). Pritom nezáleží na malých a veľkých písmenách, nezáleží na diakritike (vyhľadáva slová bez ohľadu na dĺžne a mäkčene). A keď nezadáte žiadne kľúčové slová, tak vyhľadá všetky príspevky.
1736954844872.webp

Môžete vyhľadávať podľa konkrétneho autora príspevkov (iba jedného):
1736954965650.webp

Môžete vyhľadávať vo všetkých fórach, alebo len vo vybraných. Pri vyberaní viacerých použite súčasne Ctrl s myšou na PC:
1736955068249.webp

Príjemné používanie.

Ďalšia nová funkcia je rýchle hľadanie v nadpisoch vlákien/tém. Je to dobré kvôli tomu, keď chcete vytvoriť novú tému a tu si môžete overiť, či niečo podobné už existuje. Ale pomôže vám to aj rýchlo vyhľadať vlákno/tému, ktoré hľadáte.

Nachádza sa v sekcii Fórum. Treba kliknúť na uško "Fórum"
1736955500764.webp

A zobrazí sa vám stránka z výpisom jednotlivých kategórii fóra. Pričom hneď navrchu je riadok na "rýchle hľadanie"...
1736956406215.webp

Akonáhle začnete do toho riadku písať, tak sa vám hneď začnú zobrazovať nájdené vlákna, ktoré zodpovedajú zadanému kľúčovému slovu v riadku, ZO VŠETKÝCH kategórii nižšie (Mimo tému, Egregoriálno-matričné riadenie, atď... Iba tie, ku ktorým máte prístupové práva. Napr. zoznam zamknutých tém neuvidíte)
1736956265565.webp
To modré tlačidlo vpravo dole s preškrtnutým kruhom slúži na zavretie tohto vyhľadávacieho okna. Na oranžové linky samozrejme môžete kliknúť.

Ak si nižšie v zozname diskusných kategórii vyberiete konkrétne diskusné fórum, napr. "Mimo téma", tak aj tam bude riadok s "rýchlym hľadaním" ale bude vyhľadávať všetky "názvy vlákien" už iba z tejto konkrétnej kategórie "Mimo téma"...

1736956327857.webp

"rýchle vyhľadávanie" nájdete aj v priečinku svojej súkromnej pošty, kde rýchlo nájdete konverzáciu podľa jej názvu.

Naposledy upravené:
Upravil som náhľad príspevkov na hlavnej stránke. V zozname tém, sa vám zobrazujú prvé 1 až 3 riadky z posledného (toho najčerstvejšieho) príspevku, ktorý bol v téme/vlákne pridaný. To tam bolo aj predtým. Viď obrázok:
1737407687050.webp
V tomto prípade ide o príspevok Los sol. A vidíte tam dva riadky, ktoré začínajú slovami "Skôr tie kyseliny v palivách ..." Lenže to nie sú slová Los sol, ale je to časť citátu (oracleho), na ktorý Los sol reaguje. A takých príspevkov, ktoré začínajú citátom a pod nimi je reakcia je veľa. Preto som to zmenil tak, aby sa v prehľade tém nezobrazovali citáty, ale rovno odpoveď autora príspevku. Pretože zaujímavejšie v náhľadoch sú reakcie, nie citáty, na ktoré sa reaguje. Takto:
1737407886902.webp

Môžete si pozrieť, ako vyzerá originál spomínaný príspevok:

A takto sa teraz zobrazujú na hlavnej stránke všetky náhľady posledných príspevkov. T.j. už nie citáty, ak nimi začínal príspevok, ale priamo slová odpovede autora posledného príspevku...
Tu je hlavná stránka so zoznamom tém a náhľady:

Naposledy upravené:
Možno ste si všimli, že pod niektorými témamy/vláknami (hlavne spravodajskými) sa zobrazuje zoznam podobných tém. Je to nová funkcionalita "Podobné vlákna".

Funguje to na tom princípe, že zoberie prvé tri vyhovujúce slová z nadpisu aktuálneho vlákna a porovnáva ich so všetkými ostatnými. A tie, čo nájde, zobrazí.

A kritériá má také, že:
- Nezobrazí všetky, maximum zobrazených tém som nastavil na 10.
- zobrazuje iba vlákna za posledný rok.
- porovnáva iba slová v nadpise, ktoré majú aspoň tri písmenká. Aj preto som "Správy z EU " zmenil na "Správy z Európskej únie" lebo EU je príliš krátke (menej ako 3 písmená).
- Urobil som to tak, aby "Zprávy" a "Správy" vnímalo ako rovnaké slovo.
- Triedi to od najnovších, po najstaršie. Tam kde nájde viac slov, také dáva navrch. Kde je iba jedno nájdené slovo, to ide nižšie...
- ak to chcete vidieť, musíte byť prihlásení !!!

Pod niektorými vláknami je zobrazených veľa podobných, pod inými vláknami je menej, a pod niektorými nie sú nájdené žiadne podobné vlákna/témy. To je normálne.

Môžete si to pozrieť tu (ak ste prihlásení) Choďte celkom dole až pod editor, do ktorého píšete novú správu.

Naposledy upravené:
- zobrazuje iba vlákna za posledný rok.
Neviem či sa pod pojmom "za posledný rok" skrýva dátum vytvorenia vlákna alebo dátum posledného príspevku vo vlákne.
Ak by sa to dalo zmeniť, tak by som navrhoval aby sa tam zobrazovali vlákna s posledným príspevkom za posledný rok.

Neviem či sa pod pojmom "za posledný rok" skrýva dátum vytvorenia vlákna alebo dátum posledného príspevku vo vlákne.
Ak by sa to dalo zmeniť, tak by som navrhoval aby sa tam zobrazovali vlákna s posledným príspevkom za posledný rok.
Bolo to myslené ako 365 dní od založenia vlákna. Ale prerobil som to, aby to reagovalo od posledného príspevku. Len v takom prípade nemá zmysel aby to ukazovalo vlákna, na ktorých rok nepribudol žiadny príspevok, tak som to skrátil na 6 mesiacov, možno by stačili aj 3.

Uvažujem, že by som mal vylúčiť zo zobrazenia vlákna, ktoré sú zamknuté, pretože tie sú aj tak len na pozeranie... Čo myslíte?

Bolo to myslené ako 365 dní od založenia vlákna. Ale prerobil som to, aby to reagovalo od posledného príspevku. Len v takom prípade nemá zmysel aby to ukazovalo vlákna, na ktorých rok nepribudol žiadny príspevok, tak som to skrátil na 6 mesiacov, možno by stačili aj 3.

Uvažujem, že by som mal vylúčiť zo zobrazenia vlákna, ktoré sú zamknuté, pretože tie sú aj tak len na pozeranie... Čo myslíte?
Tak som to prerobil:
- zobrazuje vlákna, v ktorých za posledné 3 mesiace bol pridaný nejaký príspevok.
- zamknuté vlákna nezobrazuje.
- zobrazí maximálne podobných 20 vlákien (trochu som ten počet zvýšil z pôvodných 10)
A ostatné platí tak, ako som písal vyššie. Hľadá podobné vlákna z rovnakej kategórie (napr. zahraničná politika) a a hľadá podľa prvých troch slov v nadpise vlákna, ktoré majú viac ako dve písmenká. Zoraďuje od najnovších po najstaršie (podľa posledného pridaného príspevku).
Ten princíp hľadania má 5 fáz:
1. najprv skúša nájsť všetky tri slová.
Ak niečo nájde, ide to zoradené navrch, a tieto vlákna sa z ďalšieho hľadania vylučujú. Potom pokračuje.
2. skúša nájsť iba prvé dve slová.
čo nájde, ide zoradené pod prvé výsledky.
3. skúša nájsť len prvé slovo.
4. skúša nájsť len druhé slovo.
5. skúša nájsť len tretie slovo.

Aj preto má pri vymýšľaní názvu vlákien zmysel ho formulovať tak, aby kľúčové slová boli hneď na začiatku, a neboli zakecané niekde vzadu vety. A aby kľúčové slová mali viac ako 2 písmená. Dvojpísmenkové skratky organizácii algoritmus preskočí.

Naposledy upravené:
Naspäť
Top Bottom