A tu je zaujímavý vzorec, ktorý sme identifikovali: s každou novou generáciou, ktorá vstupuje do života, môžete vidieť, ako sa množstvo vedomostí a zručností potrebných pre život zvyšuje a zvyšuje. Prečo sa to deje?
Teraz keď sa stretávam s (malo)mešťanmi tak vidím aký diametrálny rozdiel je medzi mojím zmýšľaním a ich zmýšľaním.
Ja som vyrastal v rodine kde sme mali 2 kravy, 3 svine. Chodil som pásť kravy, kydať hnoj, kosiť ručne seno od rána do večera, dreveným vozom po seno ráno o 4:00 atď. Už vtedy sa pomaly zakrádala technika do života. Niekedy dal dedo pokosiť lúku technike. Už sme nekosili ručne. Neskôr sme už nevozili seno na voze ťahanom dvoma kravami ale sme ho vozili traktorom. Bolo to také zaujívamé obdobie. Keď dedo zomrel, tak sme sa u suseda venovali technike.
Sused mal vétriesku, traktor. Robili sme na tých strojoch elektriku. Tak som sa aj rozhodol študovať elektrotechniku na strednej. Študoval som ako fungujú motory, prevodovky, diferenciály, veľa toho. Proste ma technika zaujímala. Na strednej škole som študoval telekomunikácie - slaboprúd. Ešte sme tam preberali rádioreleové stanice, ktoré sa už nepoužívali. A tiež samotné telekomunikácie ako odbor pomaly zanikali. Už nikto nechodil opravovať nejaké relátka niekde na kopci v stanici. A tak padla otázka:"Čo vlastne chceš v živote robiť?"
Na výšku som sa prihlásil na Informatiku. Už ani nepamätám prečo. Asi preto lebo sa tam hlásili všetci. Zobrali ma. Ale aj na výške som videl, že to ich učivo akosi v reálnom živote ťažko presadiť. Tak som sa v druhom ročníku na výške začal vo svojom voľnom čase zaoberať počítačovou grafikou. Ktorá vlastne mi pomohla spraviť tak bakalársku ako aj diplomovú prácu.
Keď som "vyštudoval", tak som si našiel nejakú tú ROBOTU (robota, ktorá z človeka robí robota). Ale som sa cítil aj tak sprostý, hlúpy. Tak začalo štúdium všetkého čo ma zaujímalo. Od vesmíru po KSB. A práve KSB bol ten vrchol poznania. Zatiaľ ...
A keď porovnávam moje poznanie s tým mešťanom, čo na poli nekosil, čo vetriesku neopravoval, čo nepájkoval kábly na strednej, čo neprogramoval na výške, čo sa ku KSB nedostal, tak ten rozdiel je priepastný. A čo vie ten náš mešťan? Vie rozbiť výplatu do posledného centu nakupovaním hlúpostí, je to správny konzument.
Ale aj moja cesta životom vysvetľuje čo je cieľom technosféry - cieľom je spraviť informácie dostupnými, zmeniť koncepciu chápania okolitého sveta človekom. Nemám veľa rokov ale zažil som 3 generácie techniky, od kosy, cez elektriku až po dnešnú IT sféru. Sa mi zdá, že aj Petrov vo svojej knihe písal - biogénne civilizácie sú veľmi dobré. Ale majú jednu nevýhodu - ak v nich zdegraduje koncepcia, alebo niekto násilne presadí vlastnú lživú koncepciu, tak biogénna civilizácia nemá dostatočnú silu na to aby sa dostala z pod nadvlády zlej koncepcie. Vtedy prichádza na rad civilizácia technogénna. Začne sa roztáčať koleso technokratickej civilizácie, v ktorej denno denne sa začnú objavovať nové poznatky. Najhlavnejšie na tom je, že tie nové poznatky budú lámať krk lživej koncepcii. Pretože technika nepustí. Môžeš sa modliť koľko chceš, ale auto bez paliva nenaštartuje. Môžeš zabíjať všetkých čo budú hlásať, že zem obieha okolo slnka, ale matematiku neoklameš a slnko sa okolo zeme nezačne točiť. Môžeš si hovoriť, že si demokrat, ale nikoho neoklameš, keď nenávidíš akýkoľvek iný názor. Technokratická civilizácia núti človeka konfrontovať svoje chápanie s reálnym stavom vecí. A ak je chápanie nedostatočné, ak je koncepcia zlá, tak múdry človek si ju napraví, alebo si osvojí inú koncepciu chápania sveta. Človek hlúpy bude trpieť kvôli zlej koncepcii. Po čase sa však počet ľudí hlásiacich koncepciu vadnú zredukuje na 0. Lživá koncepcia sa doslova sama vytratí zo spoločnosti. Technosféra sa môže meniť každých 10 rokov, každých 5 rokov, ale podstata procesu je tá istá - zvyšovanie tlaku na koncepciu chápania sveta. Ak má človek dostatočne správne chápanie sveta, ak je jeho koncepcia chápania sveta dostačujúca, tak zmena technosféry pre neho nie je ničím iným ako výmenou kladiva za kladivo elektrické. Spôsob sa zmenil ale princíp ostáva. A po čase človek pochopí, že princípy sú nemenné.
Napríklad kosenie lúky
Po starom - ručne kosou
Po novšom - motorovou kosačkou
Najnovší trend - traktor s kosou bez šoféra navázdazaný GPS signálom.
Ale stále je princíp ten istý - odseknuť trávu pár centimetrov od zeme.
Takže cieľom technokratickej spoločnosti je testovanie koncepcie. Odhaľovanie jej chýb. Jej zdokonaľovanie. A to všetko ide v zrýchlenom režime. Výsledkom by mala byť nová koncepcia. Dokonalejšia.
Pekný príklad je elektrina. V minulosti ľudia videli blesk, občas ich kopla statická elektrina ale nechápali podstatu javu, nevedeli ho merať. Dneska sme si vytvorili technosféru, meracie prístroje, myšlienku fungovania elektriny. Vieme presne merať veľkosť elektriny, vieme elektrinu vyrábať, prenášať na stovky kilometrov, smulovať jej správanie. A keď k nám príde farár a povie, že faradayova mriežka z drôtov v starom kostole bola len ako výstuž, tak ho vysmejeme. Jeho kopcecia chápania je slabá a lživá.
Poznáme védickú koncepciu. Neuveriteľne veľa vecí obsahuje tá koncepcia, ktorých podstatu nechápeme. Je aj úlohou technokratickej civilizácie znova pochopiť princípy dávno zabudnuté.