Rozhovory o DVTR – 3. kapitola

jardob

Člen personálu
Tretia kapitola má názov „Stabilita z hľadiska predpovedateľnosti“.

Hoci Plná funkcia riadenia sa podrobne preberá až niekde v 10. kapitole, no nedá sa bez nej pracovať ani v týchto prvých kapitolách. Preto som ju spomenul a popísal už v minulej kapitole, a budem sa k nej musieť vrátiť aj tu.

Pre pripomenutie tu je 8 etáp Plnej funkcie riadenia:
  • Zistenie problému, ktorý nás núti niečo začať riadiť.
  • Naučiť sa tento problém rozpoznávať a ďalej tieto poznatky šíriť.
  • Určiť si zoznam cieľov, ktoré chceme dosiahnuť v rámci tohto problému.
  • Načrtnúť si postup práce (koncepciu), ako dané ciele dosiahnuť.
  • Zorganizovať tím ľudí, ktorí budú na tomto probléme pracovať podľa vypracovaného postupu práce/koncepcie.
  • Kontrola práce tímu.
  • Zdokonaľovanie postupu práce/koncepcie, ak je to možné.
  • Rozpustenie tímu po dosiahnutí cieľov, alebo zachovanie tímu pre iný projekt.
Tu nás bude zaujímať etapa číslo 2. Ide o to, že ak chceme začať riešiť nejaký problém, nejaký proces, tak ten proces musíme najprv DOKONALE POCHOPIŤ. Musíme sa daný objekt alebo proces naučiť chápať tak dobre, že budeme vedieť PREDVÍDAŤ jeho správanie.

Napríklad sa mi zapáčili kone a chcel by som na nich vedieť jazdiť. Aby som túto úlohu zvládol, tak sa musím naučiť predvídať správanie koňa, lebo ak nie, tak kôň ma zhodí, ak niečo urobím zle alebo zle odhadnem.

Preto základom riadenia je predvídanie. Odborne predikcia. Nepredvídateľné procesy sa riadiť nedajú! (Z toho dôvodu sa zatiaľ nedarí ovládnuť energia termonukleárnej fúzie)

Niekedy sa procesy môžu zdať chaotické, ale napriek tomu môžu v sebe obsahovať určitý skrytý vzorec správania, ktorý si všimne len málo ľudí. Preto mnoho ľudí môže takéto procesy považovať za neriaditeľné. Ale tí, čo v nich vidia určitú zákonitosť, môžu tieto procesy osedlať. Preto niekedy aj v zdanlivom chaose môžeme nájsť stabilnú zákonitosť.

V skutočnosti vo Vesmíre chaos neexistuje, len nepoznáme všetky jeho zákonitosti. Preto mnoho procesov sa nám môže zdať chaotických, ale napriek tomu je v nich ukrytá zákonitosť. A čo je to zákonitosť? Zákonitosť je pravidelne sa opakujúci nejaký konkrétny jav.

Preto máme v DVTR nasledovný pojem:
„stabilita objektu, v zmysle predpovedateľnosti jeho správania v stanovenej miere, pod vplyvom vonkajšieho prostredia, vnútorných zmien a riadenia“

V DVTR slovo „stabilný“ používame nielen v zmysle „pevne stojaci“, „pevne prichytený“ predmet alebo stabilne prebiehajúci proces (v zmysle, že sa v ňom nič výrazne nemení). Ale používame ho aj pri zdanlivo náhodných a chaotických procesoch, v ktorých dokážeme nájsť určitú zákonitosť, určitý vzorec správania, a teda vieme predpovedať jeho ďalšie správanie. Život sa väčšine ľuďom zdá byť nepredvídateľný a plný náhod. T. j. pre nich je nestabilný. Ale pre jasnovidca, ktorý jasne vidí chod budúcich udalostí, je proces života stabilne predpovedateľný, t. j. stabilný z jeho pohľadu. Jasnovidec sa tak môže podľa toho kľudne zariadiť a vyhnúť sa rôznym problémom. No podobne môže konať aj obyčajný človek, ktorý nie je jasnovidcom, ak si všíma vývoj tendencií procesov vo svojom okolí. T. j. kam spoločnosť speje, kam speje zahraničie a ľudstvo...

Definícia ďalších pojmov v DVTR:

Subjektívny: patriaci subjektu, riadený subjektom (t. j. človekom). Subjektívny nápad = nápad konkrétnej osoby. Subjektívne riadenie – je proces riadený konkrétnou rozpoznanou osobou.
(Každý proces riadený človekom má subjektívny charakter)
Objektívny: objektívny proces je taký, ktorý prebieha aj bez nášho zasahovania a bez zasahovania iných rozpoznaných osôb/subjektov. T. j. je to proces, za ktorým nevidíme vplyv žiadnych konkrétnych osôb.
(Objektívnymi procesmi najčastejšie nazývame prírodné procesy a zákony, ktoré nestvoril človek, ale Boh alebo vysoké hierarchické štruktúry medzi nebom a zemou. Objektívne je to, čo nebolo stvorené človekom).

Ak nejaký proces je riadený skrytými osobami, ktoré nevidíme, a nevidíme ani ich ovplyvňovanie procesu, tak takýto proces sa nám môže zdať ako objektívny, hoci reálne takým nie je. Toto sa týka mnohých vecí aj v dnešnej dobe. Mnoho ľudí vnímalo pandémiu Covid ako prirodzený objektívny proces, ktorý vznikol náhodne sám od seba. No nevideli, že bol riadený konkrétnymi ľuďmi a teda šlo o subjektívny a nie objektívny proces.

Subjektivita do procesu vstupuje cez človeka, a konkrétne jeho riadenie a ovplyvňovanie procesu.
Objektivita vstupuje do procesu cez prírodné procesy, fyzikálne zákony a Boha, ako tvorcu týchto procesov.

Hierarchicky vyššie riadenie (HVR) tiež býva považované za objektívny proces, pretože priamo svojou vôľou nedokážeme zmeniť jeho charakter. HVR je vyššia úroveň riadenia procesov. Príklad môžeme nájsť v armáde. Rota je viac ako čata, pluk je viac ako rota. Veliteľ čaty nemôže priamo zmeniť charakter velenia veliteľa roty. Je to vyššia úroveň velenia. Môže sa o to pokúšať len nepriamo.

Hierarchicky najvyššie riadenie (HNR) predstavuje najvyšší rozum v celom Vesmíre. Inými slovami Boha, Všedržiteľa, Tvorcu a správcu všetkého.

Späť k predvídateľnosti

Takže ak skúmame nejaký objekt, ktorý chceme riadiť, tak budeme sa snažiť odhaliť všetky subjektívne aj objektívne faktory, ktoré ho ovplyvňujú:

  • Objektívne: Boh (HNR), prostredie s jeho zákonitosťami, charakter samotného objektu.
  • Subjektívne: My ako subjekt (osoba snažiaca sa riadiť), a všetky ostatné osoby majúce vplyv na daný objekt (vrátane tých skrytých, ktoré sa nám podarilo rozpoznať)
Objektívne faktory a ich vplyv zmeniť nedokážeme, ale môžeme sa im prispôsobiť a využiť znalosť objektívnych zákonitostí vo svoj prospech.

Subjektívne faktory, ktoré sme dokázali rozpoznať máme možnosť ovplyvniť vďaka predvídateľnosti ich správania.

Napríklad zahraničné tajné služby plánujú nejaký teroristický čin. Zákony prírody zmeniť nevieme, aby sme magicky predišli výbuchu. Všetko závisí od toho, či dokážeme odhaliť túto sieť tajných agentov a zneškodniť ich.

Tam, kde nestačí rozum a dostupné informácie, tam môže pomôcť intuícia (zmysel miery), alebo informácia z hierarchicky vyšších úrovní bytia až po HNR. Tajné služby sa nikdy nebránili spolupráci so senzibilmi. Naopak, mnohí agenti mali svojich senzibilov, ktorí im pomáhali pri riešení zložitých prípadov[1].

Objekt sa môže stať nepredvídateľným (odborne: objekt môže stratiť stabilitu v zmysle predvídateľnosti) v dôsledku:
  • Vnútorných príčin (objekt sa pokazí, prejde do iného režimu)
  • Vonkajších príčin (loď v silnej búrke)
  • Zlyhania subjektu (prepracovanosť, únava – vedúce k chybám)
Naopak, prognóza/predvídanie je založená na:
  • Modelovaní správania sa objektu pod vplyvom vonkajšieho prostredia, vnútorných zmien a riadenia. V praxi musíme vedieť modelovať rýchlejšie, než sa procesy odohrajú v realite.
  • Informácii od iných subjektov, ktoré majú skúsenosti s riadením podobných procesov.
  • Zmysle miery (intuícii), vnímaní možného a nemožného, reálneho a nereálneho nad rámec rozumu.
  • Informácii od Hierarchicky vyššieho riadenia až po Hierarchicky najvyššie riadenie (Boha)
Čiže prognostika môže byť kombináciou vedeckého prístupu s intuitívnym prístupom. A oba prístupy môžu byť rovnako efektívne.

Efekt „opičej labky“

Je termínom DVTR (odvodeným z príbehu W. W. Jacobsa)[2], ktorý vyjadruje presný opak predvídateľnosti procesov. Je to ten prípad, keď človek riadi procesy tak, že spolu s dosiahnutými cieľmi obdrží aj také nežiaduce vedľajšie efekty, ktoré úplne znehodnotia dosiahnutý cieľ.

Napr. túžim sa previesť zaoceánskou loďou a po dlhom šetrení si kúpim lístok na Titanic. Alebo iné príklady v kreslenej rozprávke „A je to!“ (Pat a Mat), keď nedomyslené kroky nakoniec znehodnotia celú ich snahu.

Preto každé úspešné riadenie potrebuje aj dostatočne presné prognózy, predvídanie správania objektu ovplyvnené jeho vnútrom, vonkajším vplyvom prostredia a riadením.

T. j. to, či sa šofér naozaj dostane do cieľa, závisí od samotných schopností vodiča (jeho riadiacich schopností), stavu auta (vnútorné faktory) a vonkajších podmienok terénu a počasia (vonkajšie faktory). A toto všetko musí vedieť vodič pred jazdou dostatočne posúdiť, predvídať, inak do cieľa nepríde. Ak toto posúdiť nevie (napr. stav auta, nebezpečný stav cesty), tak je toto „riadenie“ postavené iba na náhode, ponechané osudu.

Nato, aby sme sa vyhli efektu «opičej» hlavy na svojich pleciach, treba sa vyhýbať činom s vyložene nepredvídateľnými následkami, a tiež sa nespoliehať „na náhodu“ v situáciách, v ktorých je vysoké riziko škôd a problémov.

ZÁKLADOM GRAMOTNÉHO A ÚSPEŠNÉHO RIADENIA JE SCHOPNOSŤ DOSTATOČNE PRESNE PREDVÍDAŤ/PROGNÓZOVAŤ VÝVOJ PROCESU!!!




[1] Viď kniha od generála Ratnikova: https://torden.sk/produkt/psi-vojny-zapad-a-vychod-historia-vojenskeho-vyuzivania-extrasenzoriky/
[2] Príbeh hovorí o tom, že starý britský vojak si priniesol z Indie od fakíra talizman, vysušenú opičiu labku. Ten, kto ju vlastní má právo na splnenie troch želaní. Tá sa dostane do rúk jeho známeho, ktorý vyslovuje prvé želanie: chce okamžite 200 libier šterlingov. V tom prichádza zamestnanec firmy a oznamuje mu, že jeho syn je mŕtvy a odovzdáva mu kompenzáciu za syna: 200 libier šterlingov. Zronený otec chce okamžite vidieť svojho syna, hneď teraz... Zrazu začuje klopanie na dvere, objavuje sa duch jeho syna. Vydesený majiteľ labky si hneď želá, aby duch zmizol atď.
 
Naposledy upravené:
Globalizácia je prirodzený objektívny proces. Vzniká tým, že človek má prirodzene určité potreby a záujmy voči svojmu okoliu a snaží sa ho organizovať. Takto to dokopy vedie k tomu, že celé ľudstvo sa nevedomky samoorganizuje, a speje to ku vzniku jedného samoriadeného organizmu - ľudstva. To by sa dialo, aj keby neexistoval nejaký GP.

Takže ešte raz. Globalizácia je objektívny proces, ktorý však môže byť subjektívne riadený. Ten proces tu je, a vždy bude. To ho robí objektívnym. Subjektivitu mu dodáva to, že určití jedinci, napr. ako GP organizujú konkrétne procesy (nimi riadené subjektívne konkrétne procesy na všetkých prioritách riadenia), ktorými menia charakter celej globalizácie, a odkláňajú ju tak, aby sa vyvíjala smerom k dosiahnutiu ich osobných cieľov.

Takže napríklad sformovanie klanov bankárov a rozširovanie ich vplyvu je subjektívny proces, lebo ho riadili konkrétni ľudia. Konkrétne procesy, ktoré riadi GP sú subjektívne, nimi riadené.

Zmena ročných období. Rast stromov, ich starnutie a vysychanie sú objektívne procesy. Proces rúbania stromov drevorubačmi je subjektívny proces, lebo je riadený konkrétnymi ľuďmi.

Ale musím dodať, že takáto kategorizácia procesov je myslená z pohľadu toho, kto riadi. Nie všeobecne, ale z hľadiska toho, kto riadi. Je to taká pomôcka.

Takže týmto si osobne rozdeľujeme procesy na tie, ktoré potenciálne dokážeme sami ovplyvniť (subjektívne) a tie, ktoré nedokážeme ovplyvniť (objektívne).

A tie objektívne nedokážem ovplyvniť preto, lebo sú mimo môj dosah riadenia. Buď ich tak nastavil Boh, alebo oveľa vyššie hierarchie riadenia ako som ja. A kým Boha prechytračiť nemožno, tak u hierarchií medzi Bohom a človekom taká mizivá, ale predsa len šanca môže byť. A čo sa týka ľudských hierarchii, tak tam šanca na zmenu je vždy. Človek má možnosti nepriameho vplyvu na o niečo vyššie hierarchie.

Môžete si to porovnať s tým, čo je písané v DVTR na strane 18.
 
Naposledy upravené:
Tu zvyčajne v diskusiách použijem doplnenie, že problém musí začať "tlačiť" viacerých ľudí, lebo inak budem pri snahe o jeho riešenie pred ostatnými vyzerať ako blázon...
Veď aj to môžeš vziať ako riadiacu úlohu, ak si dáš za cieľ, aby ten problém "začal tlačiť viacerých ľudí". To sa tiež dá robiť premyslene.
 
Zkusím nastínit příběh a prosím o posouzení, zda to takto funguje, zda je to tak správně.
Takže - procesy, o kterých vím a umím je popsat, vím, jak fungují - ty jsou mnou řiditelné jen v případě, pokud na ně mé možnosti (schopnosti) stačí.
Třeba - nevím nic o jízdě na koni, koní se bojím a jezdit bych se bála, protože je kůň moc vysoký = neznám, nevím, neumím popsat - tedy to mě vylučuje z řízení (koně) - pokud nejsem sebevrah.
Oproti mě ten, kdo žádné strachy nemá, o koně se zajímá celý život, rozumí jim, má vlastní tělesné dispozice - ten má nejvyšší předpoklady uspět v řízení koně.
Otázka:
Je tedy pro něj jízda na koni subjektivním procesem a pro mě je totéž objektivním procesem, protože se o to ani nebudu pokoušet?
 
Zkusím nastínit příběh a prosím o posouzení, zda to takto funguje, zda je to tak správně.
Takže - procesy, o kterých vím a umím je popsat, vím, jak fungují - ty jsou mnou řiditelné jen v případě, pokud na ně mé možnosti (schopnosti) stačí.
Třeba - nevím nic o jízdě na koni, koní se bojím a jezdit bych se bála, protože je kůň moc vysoký = neznám, nevím, neumím popsat - tedy to mě vylučuje z řízení (koně) - pokud nejsem sebevrah.
Oproti mě ten, kdo žádné strachy nemá, o koně se zajímá celý život, rozumí jim, má vlastní tělesné dispozice - ten má nejvyšší předpoklady uspět v řízení koně.
Otázka:
Je tedy pro něj jízda na koni subjektivním procesem a pro mě je totéž objektivním procesem, protože se o to ani nebudu pokoušet?
Kůň se dá zapřáhnout k vozu a tím se řízení dostane do jiné kvality .
Neumím řídit v sedle , budu řídit z kozlíku .
Další možností je , že nebudu řídit koně , ale jejich jezdce - vozku .
 
Zkusím nastínit příběh a prosím o posouzení, zda to takto funguje, zda je to tak správně.
Takže - procesy, o kterých vím a umím je popsat, vím, jak fungují - ty jsou mnou řiditelné jen v případě, pokud na ně mé možnosti (schopnosti) stačí.
Třeba - nevím nic o jízdě na koni, koní se bojím a jezdit bych se bála, protože je kůň moc vysoký = neznám, nevím, neumím popsat - tedy to mě vylučuje z řízení (koně) - pokud nejsem sebevrah.
Oproti mě ten, kdo žádné strachy nemá, o koně se zajímá celý život, rozumí jim, má vlastní tělesné dispozice - ten má nejvyšší předpoklady uspět v řízení koně.
Otázka:
Je tedy pro něj jízda na koni subjektivním procesem a pro mě je totéž objektivním procesem, protože se o to ani nebudu pokoušet?
To čo popisujes je otázka stability riadenia. Ak nevieš o koňoch nič a šla by si na koňa, tak bude nízka stabilita riadenia, čo môže skončiť zle. Na druhej strane, ten kto kone pozná, tak vie dosiahnuť vysokú stabilitu riadenia.
Ale tá otázka, ktorú si na koniec položila je nesprávne položená. Pre oboch je jazda na koni subjektívnym procesom, ale pre každého z vás s inou mierou stability riadenia. To, že je niečo objektívny proces, neznamená, že sa to nedá riadiť. Objektívny proces znamená to, že existuje bez ohľadu na to, či na neho mám vplyv alebo nie. Čiže v tvojom prípade je objektívnym procesom jazdenie na koni. Ale to, ako to dopadne je subjektívne podľa tohto, aký subjekt koňa riadi.
 
Oběma moc děkuju. Ale radost jste mi neudělali - zase jsem blběna... :(
Já právě myslela, že objektivní procesy jsou všechny, které neumím řídit - nebo ani netuším, že se nějak řídit dají.
 
nevím nic o jízdě na koni
Putinovec to zaujimavo nacrtol...
Kůň se dá zapřáhnout k vozu a tím se řízení dostane do jiné kvality .
Neumím řídit v sedle , budu řídit z kozlíku .
Další možností je , že nebudu řídit koně , ale jejich jezdce - vozku .
...a vlastne poukazal na jednu vec, ze sa da riadit nepriamo a to tak, ze ty fyzicky na kona nemusis nasadnut, ale mozes riadit tych, ktori na nom jazdia.

Na zaciatok je dolezita predstavivost, kde po zhodnoteni situacie (stavu), si modelujes kroky vo vztahu k zamyslanemu vysledku, popri doplnovaniu informacii (a zvysovaniu zrucnosti riadenia) o potrebe kvality jazdy na koni a to vsetko sa postupne premieta do tvojich cinov v zivote.

Zdrava predstavivost (a zamyslanie sa) sama o sebe zvysuje sustredenie a umoznuje lepsie vnimanie intuicie, ktora doplna predstavovany pribeh.

Proste: rozpoznat proces (nie iluzorny) , mat o to (riadenie) vedomy zaujem, vediet si seba predstavit pri riadeni daneho procesu.

V zakladnej podstate su vsetky procesy nejak previazane a hierarchicky vlozene. Napriklad na kvalitu jazdy jazdca na koni vplyva nie len jeho fyzicka kondicia a technika kazdy, ale aj psychicke sustredenie. Ak neovladas (je mimo tvojho zaujmu) techniku jazdy na koni, tak sa napriklad zameraj na zvysenie sustredenosti jazca a to "technologiami" uprimnych hodnotnych rozhovorov, dejovo rozne previazanych(nie nutne len o konoch), so zameranim na potrebny vysledok (smer procesu).

Predstavivosti sa medze nekladu, len treba pouzivat Mieru a pri *riadeni* nepopustat v zdravom odhodlani.
 
To čo popisujes je otázka stability riadenia. Ak nevieš o koňoch nič a šla by si na koňa, tak bude nízka stabilita riadenia, čo môže skončiť zle. Na druhej strane, ten kto kone pozná, tak vie dosiahnuť vysokú stabilitu riadenia.
Ale tá otázka, ktorú si na koniec položila je nesprávne položená. Pre oboch je jazda na koni subjektívnym procesom, ale pre každého z vás s inou mierou stability riadenia. To, že je niečo objektívny proces, neznamená, že sa to nedá riadiť. Objektívny proces znamená to, že existuje bez ohľadu na to, či na neho mám vplyv alebo nie. Čiže v tvojom prípade je objektívnym procesom jazdenie na koni. Ale to, ako to dopadne je subjektívne podľa tohto, aký subjekt koňa riadi.
Pozor, @Vlad i mir , tu si nepleť definíciu slova "objektívny" tak ako je chápaná vo verejných poučkách. DVTR má svoje chápanie slov "objektívny" a "subjektívny". Schválne si prečítaj tú stranu 18 v DVTR, ktorú som odporučil aj Popolvárovi.

Z toho, ako sú tam tie poučky napísané, naozaj vyplýva to, že v DVTR subjektívnymi procesmi označujú tie, ktoré sú riadené osobami/subjektmi. A ako objektívne procesy sú označované prirodzené prírodné procesy, prírodné zákony, bezprostredné Božie zásahy.
Objektívne procesy riadiť nedokážeš, ale môžeš ich využiť vo svoj prospech: nevieš riadiť východ a západ slnka, ale môžeš využiť solárnu energiu. Nevieš zmeniť zákon gravitácie, ale môžeš využiť príliv a odliv na výrobu prílivovej elektrárne.

Otázka:
Je tedy pro něj jízda na koni subjektivním procesem a pro mě je totéž objektivním procesem, protože se o to ani nebudu pokoušet?
Ak sa na vec pozeráš z riadiaceho hľadiska, tak oba prípady budeš posudzovať ako subjektívny proces, pretože nejde o to, či niečo riadiš priamo ty, ale ide o to, že proces je riadený nejakým človekom všeobecne. Nejaký proces riadi človek, tak sa jedná o subjektívne riadený proces, proces riadený subjektom/osobou: nie nutne mnou, ale nejakým subjektom riadenia.
T.j. všetko čo riadi ľubovoľný človek môžeme definovať ako subjektívny proces v zmysle "subjektívne riadený proces/ proces riadený subjektom/osobou"

Objektívne procesy sú tie, ktoré ŽIADNY človek nevie priamo ovplyvniť. Môže sa im len prispôsobiť a niečo z nich vyťažiť. Ale nedokáže zariadiť, aby fungovali inak.

Možno pomôže, keď namiesto "subjektívny proces" budeme hovoriť "subjektívne riadený proces". Z toho bude jasnejšie, že ide o proces riadený nejakým subjektom.

(To rozprávanie o tých hierarchiách a že sa "považuje/domnieva za objektívny proces" je skrátka mätúce, a zbytočne robí čitateľom guláš v hlave. Takých mätúcich miest je v DVTR viacej, na to si treba dať pozor. Poukážem na to, keď narazíme na ďalší prípad.)
 
Pozor, @Vlad i mir , tu si nepleť definíciu slova "objektívny" tak ako je chápaná vo verejných poučkách. DVTR má svoje chápanie slov "objektívny" a "subjektívny". Schválne si prečítaj tú stranu 18 v DVTR, ktorú som odporučil aj Popolvárovi.

Z toho, ako sú tam tie poučky napísané, naozaj vyplýva to, že v DVTR subjektívnymi procesmi označujú tie, ktoré sú riadené osobami/subjektmi. A ako objektívne procesy sú označované prirodzené prírodné procesy, prírodné zákony, bezprostredné Božie zásahy.
Objektívne procesy riadiť nedokážeš, ale môžeš ich využiť vo svoj prospech: nevieš riadiť východ a západ slnka, ale môžeš využiť solárnu energiu. Nevieš zmeniť zákon gravitácie, ale môžeš využiť príliv a odliv na výrobu prílivovej elektrárne.


Ak sa na vec pozeráš z riadiaceho hľadiska, tak oba prípady budeš posudzovať ako subjektívny proces, pretože nejde o to, či niečo riadiš priamo ty, ale ide o to, že proces je riadený nejakým človekom všeobecne. Nejaký proces riadi človek, tak sa jedná o subjektívne riadený proces, proces riadený subjektom/osobou: nie nutne mnou, ale nejakým subjektom riadenia.
T.j. všetko čo riadi ľubovoľný človek môžeme definovať ako subjektívny proces v zmysle "subjektívne riadený proces/ proces riadený subjektom/osobou"

Objektívne procesy sú tie, ktoré ŽIADNY človek nevie priamo ovplyvniť. Môže sa im len prispôsobiť a niečo z nich vyťažiť. Ale nedokáže zariadiť, aby fungovali inak.

Možno pomôže, keď namiesto "subjektívny proces" budeme hovoriť "subjektívne riadený proces". Z toho bude jasnejšie, že ide o proces riadený nejakým subjektom.

(To rozprávanie o tých hierarchiách a že sa "považuje/domnieva za objektívny proces" je skrátka mätúce, a zbytočne robí čitateľom guláš v hlave. Takých mätúcich miest je v DVTR viacej, na to si treba dať pozor. Poukážem na to, keď narazíme na ďalší prípad.)
Narážam na to, ako Lin postavila otázku. Jazda na koni nie je pre ňu možná teraz, lebo nič o tom nevie. Ale to neznamená, že na ňom nemôže ísť. Môže, akurát vie dopredu povedať, že stabilita v zmysle predpovedatelnosti bude tak nízka, že to radšej nebude skúšať.
A pojem objektívny tak ako je v dvtr na stránke 18 znamená, že to je proces, ktorý nemôže nebyť. Napr tá x krát omielana globalizácia. Ona nemôže nebyť, resp musí byť. Ale jej riadenie je subjektívne. Takisto je objektívnym procesom cestovanie, nemôže nebyť, ale to ako sa cestuje na úrovni jednotlivcov alebo z pozície riadenia štátu je subjektívne.
Súhlasím, že to môže byť mätúce, ak sa na to ide takto do detailov.
 
Zkusím nastínit příběh a prosím o posouzení, zda to takto funguje, zda je to tak správně.
Takže - procesy, o kterých vím a umím je popsat, vím, jak fungují - ty jsou mnou řiditelné jen v případě, pokud na ně mé možnosti (schopnosti) stačí.
Třeba - nevím nic o jízdě na koni, koní se bojím a jezdit bych se bála, protože je kůň moc vysoký = neznám, nevím, neumím popsat - tedy to mě vylučuje z řízení (koně) - pokud nejsem sebevrah.
Oproti mě ten, kdo žádné strachy nemá, o koně se zajímá celý život, rozumí jim, má vlastní tělesné dispozice - ten má nejvyšší předpoklady uspět v řízení koně.
Otázka:
Je tedy pro něj jízda na koni subjektivním procesem a pro mě je totéž objektivním procesem, protože se o to ani nebudu pokoušet?
Subjektivita do procesu vstupuje cez človeka a jeho riadenie. (cez každého jazdca na koni, či už cez džokeja, ktorý to vie perfektne; alebo cez teba, ako píšeš, možno menej úspešne). T.j. jazda na koni bude vždy subjektívna, lebo potrebuje jazdca, a bez jazdca nemôžeme hovoriť o jazde na koni. Cez jazdca dostáva jazda na koni subjektívny charakter.

Objektivita vstupuje do procesu cez prírodné procesy, fyzikálne zákony a Boha. To, čo riadi Boh, je pre nás vždy objektívne. Ale ak do tých procesov vstúpime my a začneme ich riadiť, dostávajú subjektívny charakter.

Napríklad dýchanie je objektívny proces. Je to program, s ktorým sa človek už rodí a dokáže to každý aj bez premýšľania, už ako bábo. Napriek tomu je možné dýchanie ovládnuť vôľou. Vtedy keď dýchanie ovplyvňujeme vedome, vtedy dýchanie (jeho riadenie) dostáva subjektívny charakter.
 
Narážam na to, ako Lin postavila otázku. Jazda na koni nie je pre ňu možná teraz, lebo nič o tom nevie. Ale to neznamená, že na ňom nemôže ísť. Môže, akurát vie dopredu povedať, že stabilita v zmysle predpovedatelnosti bude tak nízka, že to radšej nebude skúšať.
A pojem objektívny tak ako je v dvtr na stránke 18 znamená, že to je proces, ktorý nemôže nebyť. Napr tá x krát omielana globalizácia. Ona nemôže nebyť, resp musí byť. Ale jej riadenie je subjektívne. Takisto je objektívnym procesom cestovanie, nemôže nebyť, ale to ako sa cestuje na úrovni jednotlivcov alebo z pozície riadenia štátu je subjektívne.
Súhlasím, že to môže byť mätúce, ak sa na to ide takto do detailov.
Vďaka za nástrel. Pomohlo mi to uvedomiť si, že nie všetky objektívne procesy sú nedostupné zo strany človeka pre riadenie. (Napr. to dýchanie)
 
Vďaka za nástrel. Pomohlo mi to uvedomiť si, že nie všetky objektívne procesy sú nedostupné zo strany človeka pre riadenie. (Napr. to dýchanie)
Ono je to rozdiel napríklad v tom, že na strane 18 v dvtr je napísané, že objektívny proces sa nedá riadiť, ale napríklad kniha Ford a Stalin má podtitul alternatívne princípy globalizácie. Tzn, že ak sú alternatívne princípy globalizácie, tak ich niekto môže riadiť. Preto to čo je na strane 18 je buď nie úplne presne preložené alebo to má taký význam ako som spomenul hore, a teda že objektívny proces znamená, že nemôže nebyť.
 
Zrovna si čtu pár knih o permakultuře, tak mě tak napadlo jako příklad v souvislosti s pozemkem:

Objektivní proces je střídání ročních období, počasí působící na váš pozemek(a obecně ve světě).

Subjektivní proces je, jak na základě toho budete řídit, co se bude na vašem pozemku dít(osevní postupy, kdy nejlépe vysít, co kam umístit, aby vše prospívalo, atd...).
 
Zrovna si čtu pár knih o permakultuře, tak mě tak napadlo jako příklad v souvislosti s pozemkem:

Objektivní proces je střídání ročních období, počasí působící na váš pozemek(a obecně ve světě).

Subjektivní proces je, jak na základě toho budete řídit, co se bude na vašem pozemku dít(osevní postupy, kdy nejlépe vysít, co kam umístit, aby vše prospívalo, atd...).
Sad roste sám ?


Ono je to všechno plně navzájem vyfutrováno . Když se kolem sebe člověk rozhlédne , tak všude , od největšího po nejmenší může pozorovat , že vše souvisí se vším . Plně to odpovídá mustru MIM , Matérie - Informace - Míra .
 
Zrovna si čtu pár knih o permakultuře, tak mě tak napadlo jako příklad v souvislosti s pozemkem:

Objektivní proces je střídání ročních období, počasí působící na váš pozemek(a obecně ve světě).

Subjektivní proces je, jak na základě toho budete řídit, co se bude na vašem pozemku dít(osevní postupy, kdy nejlépe vysít, co kam umístit, aby vše prospívalo, atd...).
Hej. Subjektívny proces je každý vedomý ľudský zásah. Alebo inak povedané: každý vedomý ľudský zásah dáva procesom subjektívny charakter.
 
Ono je to rozdiel napríklad v tom, že na strane 18 v dvtr je napísané, že objektívny proces sa nedá riadiť, ale napríklad kniha Ford a Stalin má podtitul alternatívne princípy globalizácie. Tzn, že ak sú alternatívne princípy globalizácie, tak ich niekto môže riadiť. Preto to čo je na strane 18 je buď nie úplne presne preložené alebo to má taký význam ako som spomenul hore, a teda že objektívny proces znamená, že nemôže nebyť.
Myslím, že tam chyba v preklade nebude, ale môžeš pre istotu sem prilepiť tú konkrétnu vetu z knihy?

K tomuto:
objektívny proces znamená, že nemôže nebyť
A čo ak nejaký šialenec zlikviduje celé ľudstvo? Nebude ľudí, nebude ani globalizácia! Zmizne objektívny proces.

Podobne by niekto mohol zničiť globalizáciu, ak by dokázal zmeniť ľudský genóm tak, že by ľudia prestali svojim správaním tento jav generovať. To by asi znamenalo klesnúť na úroveň zvierat, a muselo by to postihnúť úplne všetkých ľudí vrátane GP.

Alebo "dýchanie je objektívny proces, ktorému môžeme dať subjektívny charakter, ak riadime rytmus dýchania vedome". Ak sa človek rozhodne spáchať sebevraždu, tak zlikviduje aj tento objektívny proces u seba, u konkrétneho človeka (nie všeobecne, t. j. u všetkých)

Z tohto pohľadu by vyššie uvedená definícia nemusela platiť vždy.
Potom by presnejšou definíciou mohlo byť:
"Objektívny proces je taký, ktorý stvoril HNR" (nevytvorilo ho ľudstvo). Alebo "Objektívny proces, to sú všetky prirodzené procesy neznámeho vyššieho pôvodu, ktoré nestvorilo ľudstvo"
 
Naposledy upravené:
Naspäť
Top Bottom