Minské dohody

Ferry

Člen

Vyjadrenie bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, že nikto sa nechystal realizovať „Minské dohody“, ruského prezidenta Vladimira Putina prekvapilo.

A sme doma. Čo to je na západe za kultúra, že oni takto konajú? Veď to je čisto zvieracia kultúra, vypočítavá ako leopard, ktorý loví svoju korisť. Takéto správanie západných partňorov nemá nič spoločné s človečenským správaním. A ešte sa aj nakoniec priznajú, že vlastne oni tie dohody považovali za zdrap papiera. Podobne ako považujú za zdrap papiera všetky medzinárodné dohody, ľudské práva a vlastne všetko. Západní partňori doslova povedali "Neverte ani jednému slovu, ktoré vyjde z našich úst." Ako sa môže človek správať k takýmto poloopiciam? Nuž jednoducho, počítať s tým, že celý čas komunikuješ so zvieraťom a nie s človekom. Neočakávať od neho žiadne človečenské charakterové črty ako je napríklad česť.
Teraz by sme kľudne mohli zobrať dejepis a celý ho prepísať podľa novo overenej informácie - "Západ nedodržiava žiadne zmluvy".
 
Pokud se týká Makrely, nedaří se mi držet emoce pod kontrolou.
Nicméně za zvuků skřípění kuliček mého počítadla se musím přiznat, protože blbá není, že počítám s tím, že jde z její strany o přihrávku Putinovi…
Môže to mať ešte aj iný pohľad a to, že západ neustále takticky ospravedlňuje svoje porušovania dohôd nejakým vyšším cieľom, čo v prípade porušovania Mínskych dohôd je o možnosti poskytnutia času, aby sa Ukrajina posilnila pred možnou agresivitou Ruska (ktorá už nastala).

Aký vplyv bude mať obraz Merkelovej "odhalenia" bude závysieť od toho, aký zhruba "konečný" obraz Ukrajiny vyjde (bude vychádzať) globálne na povrch.
 
jde z její strany o přihrávku Putinovi…
Mám podobný názor od chvíle, čo som nad jej slovami, ktoré tu zverejnila Irena Areni, podumal.
Je to len ďalší krok ohľadom odpisu tej močiarnej fašisticko-satanistickej agendy. Krok za krokom sa mediálne začína meniť obraz Zelenského, Ukrajiny a spolu s kyjevskou bandou pôjde ku dnu aj tá západná banda, ktorá to vytvorila a celý čas podporovala. Už sa píše o Ukrajine ako o semeništi epidémií a chorôb. Chystá sa evakuàcia - exodus obyvateľov Kyjeva cca 3 mil ľudí kvôli tomu, že nie je možné vyrobiť dostatok tepla na vykurovanie - hrozí nenàvratné zničenie bytových domov kvôli mrazom zničených rozvodov vody a vykurovania. Jediným riešením je vypustiť vodu z vodovodných a vykurovacích systémov. Kyjev - 3 mil a ďalšie veľké mestá? Sú síce ešte veľkohubé vyhlásenia Fialu o pripravenosti Čiech prijať nejaké desiatky až stovky tisíc Ukrajincov, no podľa mňa sa už v tichosti hľadá dôvod ako sem tie milióny nepustiť. Semenište epidémií a chorôb je jednou z možných výhovoriek.
 
Takže Merkel a Macron tahali Putina 8 let za fusekli a Pjakin balamutil všechny své ovečky...
Jsem zvědav, jak se z toho Pjakin vykroutí: "Minské dohody jsou nejsilnější zbraní gosudara, absolutně nejsilnější, a pokud podpidosníci volají po jejich zrušení...
 
Takže Merkel a Macron tahali Putina 8 let za fusekli a Pjakin balamutil všechny své ovečky...
Merkel netahala nikoho za fusekli. A Pjakin má pravdu , že minské dohody vela vecí zbrzdili .
Merklová svojím výrokom dala veľa vecí do pohybu. Vlastne aj povedala nahlas. My sme tu vojnu pripravovali dlho a Ukrajina mala čas sa vyzbrojit . . .
Takže z Ruska može zazniet "Nemecko a Francúzsko zaplatia opravy na Donbase "
-už sa može začat ukazovat na viníkov
 
Takže z Ruska može zazniet "Nemecko a Francúzsko zaplatia opravy na Donbase "
-už sa može začat ukazovat na viníkov
Hlavným viditeľným vinníkom sú predsa USA a nie ich vazali Nemecko a Francúzko. USA bojujú pomocou druhým (svojích vazalov) štátov, alebo skupín neustále. Proste majú svoje proxy.

Minské dohody sú o vzťahu EU a Ruska, samozrejme s nepísanou "účasťou" USA. Zpretrhať vzťahy EU a Ruska je na programe dňa globálneho zákulisia a používajú sa na to rôzne nástroje, kde jedným z nich sú USA a ich európsky vazali.

Globálne zákulisie nechce dopustiť zväčšovanie zblíženia EU a Ruska a používa na to rôzne oblasti, kedy je potrebné EU oslabiť a preformátovať do rôznych variant protiruských koridorov.
 
Takže Merkel a Macron tahali Putina 8 let za fusekli a Pjakin balamutil všechny své ovečky...
Nemyslím si, žeby úmyselne ťahali. To, že to takto teraz Merkelová ozvučila, je podľa mňa len jej konštatovanie toho, čo sa stalo, a pochybujem, žeby bol pre ňu konflikt na Ukrajine od počiatku Minských dohôd úmyslom. Veď najviac je tým postihnuté Nemecko. A Nemci boli vždy praktickí pedanti - boli by sa na to pripravili, a nie hasili požiar za pochodu.
Ak hovoríme o kolektívnom Zàpade, tak musíme mať vždy na pamäti, že je to konglomerát, ktorý robí to, čo otvorene povie Washington a skryte Londýn.
A ak už hovoríme o čase poskytnutom Minskými dohovormi - potreboval ho nielen Západ, ale aj Rusko, ktoré sa pokúšalo o rozumný dohovor so Zàpadom od povestného mníchovského vystúpenia Putina. Ak by bolo Rusko na konfrontáciu so Západom pripravené už skôr, tak by nečakalo s ultimatívnou požiadavkou bezpečnostných záruk až do decembra 2021.
A navyše si treba uvedomiť, že Putin je globálny hráč, a ten musel vedieť, že týmto stretom sa rieši celeglobálny problém s kolektívnym Západom, nielen v Európe a už tobôž nie len na Ukrajine.
Západ stavil na prostriedky 6. priority. Úlohou GP a Putina je udržať horúci konflikt s kolektívnym Západom v hraniciach Ukrajiny, +-, možno ešte nejaké malé lokálne konflikty dvoch strán po svete, napr. Taiwan. V žiadnom prípade to nesmie prerásť do etapy medzikontinentálnych rakiet.
Zbytok Európy bude bojovať s ruskou zimou. Všimli ste si predpovede počasia? Mínusové celodenné teploty na celý týždeň pre Slovensko, Čechy, Nemecko… Otázka? HNR?, HARP?, nejaký ruský systém?, alebo všetko spolu?
 
Ak by bolo Rusko na konfrontáciu so Západom pripravené už skôr, tak by nečakalo s ultimatívnou požiadavkou bezpečnostných záruk až do decembra 2021.
Ako uz davnejsie spomenul Hox, tak vdaka nastupu Trumpa za prezidenta ziskalo Rusko casu naviac na kvalitne vyzbrojenie sa a pripravenie na ostry stret.

Proste je pravdepodobne, ze keby bol v urade Trump, tak ziadna vojna na Ukrajine by nebola.
 
Takže Merkel a Macron tahali Putina 8 let za fusekli a Pjakin balamutil všechny své ovečky...
Jsem zvědav, jak se z toho Pjakin vykroutí: "Minské dohody jsou nejsilnější zbraní gosudara, absolutně nejsilnější, a pokud podpidosníci volají po jejich zrušení...
Co to píšeš ? V.V.Pjakin přeci od začátku tvrdí, že západ Minské dohody nedodržoval a nikdy nehodlá dodržovat, ale i tak západ silně omezovali. Západ musel předstírat, že je dodržuje (práce s informačním polem) a tvrdit, že to Rusko je nedodržuje. No a aby mohli zaútočit na Rusko, tak to museli zařídit tak, že Minské dohody zruší samo Rusko (stále ta stejná práce s informačním polem) skrze pátou a šestou kolonu. Putin je pouze předešel, využil energie protivníka proti němu, když viděl, že pátá kolona si to prosadí, využil to ke spuštění speciální operace, všechny dokonale zaskočil (zautočil dříve než oni - čekali že se bude bránit se zpožděním, ale Putin je předešel a rozprášil nastupující síly) , ale pátá kolona je velmi silná a když se otřepala začala škodit a zablokovala rychlé dotažení speciální operace. Ale hraje se dál, blokování speciální operace zase umožnilo Putinovi spustit očistný proces... Takhle se to hraje.
 
Naposledy upravené:
Ale kdeže. Putin udělal dvě chyby:
1. Strategická:
Kdyby nechal Strelkina v r. 2015 dokončit Delbacevo, Ilovajsk a další kotle, ten by přešel Cherson, Mariupol až do Oděsy a bylo vymalováno. Ukrajina v té době nebyla zdaleka tak vyzbrojená jeko dnes. Nebylo by 15 000 mrtvých civilistů na Donbasu a 20 000 mrtvých ruských vojáků od 24.2. 2022.
2. Taktická:
Kdyby počkal v únoru pár dní a napadl Ukrajinu AŽ po jejím útoku na Donbas, nikdo by neřekl ani popel. Zároveň by zničil větší část ukrajinské armády během pár dní a nemusel se přetahovat 11 měsíců o dědiny...
Opravdu jsem zvědav, jak se z toho Pjakin vykroutí, když celé roky mlel o mocném nástroji minských dohod v rukou gosudara, ale podle prvních reakcí zde vidím, že KOB/KSB je tak pružná, že vysvětlí v podstatě cokoliv, stejně jako Bible nebo Korán...prostě stačí použít příslušné přikázání a z bílé je černá a naopak.
A že za tím stojí "globální zákulisí"? Kdeže. více zde:

Globalisté? Kdepak, neokoni:
https://cz24.news/eric-zuesse-orientalreview-proc-amerika-usiluje-o-deindustrializaci-evropy/

GP? Kdepak, bankéři, a zcela konkrétní, američtí , původem (většinou) židovští:
https://zvedavec.news/komentare/2022/12/9442-fed-ajeho-minulost.htm

P.S. Na druhou stranu - Putinovy falešné slzy (pro prosťáčky a) ze široké veřejnosti, b) pro "analytiky" z řad konceptuálů) jsou mi k smíchu,
protože už před časem stejnou informaci přinesli Vovan a Lexus, když po telefonu vyzpovídali jakéhosi ukrajinského pohlavára, který řekl totéž, co Merkel, a také Porošenko se už dřív nechal slyšet v tomtéž duchu. Takže Putin a jeho zpravodajské služby o všem věděli dávno dopředu a celé je to jen představení pro ovce jak v Rusku, tak v EU, tak v USB. Otázka zní - kdo vybere více na vstupném. Toť vše.
 
Ale kdeže. Putin udělal dvě chyby
Skáčeš od Pjakina k Putinovi a vytrháváš věci ze souvislostí, Putin má nějaké manévrovací možnosti (s pátou kolonou v zádech a dalšími faktory). Musí být vystaven proces (cesta) a řídící možnosti subjektu (auto), pak lze hodnotit kvalitu manévrování (jízdu). Hodnotím tvůj příspěvek co kaleidoskopický, tendenční a zavádějící se záměrnou vědomou snahou zmást čitatele.
 
Chcel som, aby tento výrok Merkelovej bol lepšie zadokumenovaný, tak som našiel zdroj. Bolo to v novinách Zeit zo 7.12.2022, článok sa volá "Hatten Sie gedacht, ich komme mit Pferdeschwanz?". Je to dosť dlhé interview. Prilepím teda úryvok v nemčine a strojový preklad. Ak by tam bola zásadnejšia chyba, dajte mi vedieť.



Merkelová: To však predpokladá, že povieme aj to, aké boli v tom čase presné alternatívy. Iniciovanie vstupu Ukrajiny a Gruzínska do NATO, o ktorom sa diskutovalo v roku 2008, som považovala za nesprávne. Ani jedna z krajín na to nemala potrebné predpoklady, ani nebolo celkom domyslené, aké dôsledky by takéto rozhodnutie mohlo mať, a to ako vzhľadom na kroky Ruska voči Gruzínsku a Ukrajine, tak aj vzhľadom na NATO a jeho pravidlá pomoci. Minské dohody z roku 2014 boli pokusom dať Ukrajine čas.

Poznámka redakcie ZEIT: Minské dohody predstavujú súbor dohôd pre samozvané republiky Doneck a Luhansk, ktoré sa odtrhli od Ukrajiny pod ruským vplyvom. Cieľom bolo získať čas pomocou prímeria, aby bol neskôr dosiahnutý mier medzi Ruskom a Ukrajinou.

Tento čas využila aj na to, aby sa posilnila, ako to vidíme dnes. Ukrajina z rokov 2014/15 nie je dnešnou Ukrajinou. Ako bolo vidieť v bitke o Debaľcevo (železničné mesto v Donbase, Donecká oblasť, pozn. red.) začiatkom roka 2015, tak Putin ho vtedy mohol ľahko ovládnuť. A veľmi pochybujem, že by štáty NATO mohli vtedy urobiť toľko, koľko robia teraz, aby Ukrajine pomohli.

ZEIT: Na svojom prvom verejnom vystúpení po skončení funkcie kancelára ste vyhlásili, že ste si už v roku 2007 uvedomili, ako Putin uvažuje o Európe a že jediným jazykom, ktorému rozumie, je tvrdosť. Ak ste si to uvedomili tak skoro, prečo ste viedli energetickú politiku, ktorá nás urobila tak závislými od Ruska?

Merkelová: Všetkým nám bolo jasné, že ide o zmrazený konflikt, že problém nebol vyriešený, ale práve toto poskytlo Ukrajine drahocenný čas. Samozrejme, teraz si môžeme položiť otázku: Prečo v takejto situácii sme ešte súhlasili aj s výstavbou Nord Stream 2?

ZEIT: Áno, prečo? Najmä preto, že výstavba plynovodu bola už v tom čase veľmi ostro kritizovaná, napríklad z Poľska a USA.

Merkelová: Áno, človek môže dospieť k odlišným názorom. O čo išlo? Na jednej strane Ukrajina pripisovala veľký význam tomu, aby zostala tranzitnou krajinou pre ruský plyn. Chcela, aby plyn prechádzal cez jej územie, a nie cez Baltské more. Dnes sa občas hovorí, že každá molekula ruského plynu bola diabolským plynom. Nebolo to tak, o plyn sa bojovalo. Na druhej strane, o schválenie projektu Nord Stream 2 nepožiadala nemecká vláda, ale spoločnosti. Takže pre spolkovú vládu a pre mňa bolo najdôležitejšie rozhodnúť, či vytvoríme nový zákon ako politický akt, ktorým výslovne odmietneme schválenie projektu Nord Stream 2.

ZEIT: Čo vám v tom zabránilo?

Merkelová: Na jednej strane by takéto odmietnutie v kombinácii s Minskými dohodami podľa môjho názoru nebezpečne zhoršilo atmosféru vo vzťahoch s Ruskom. Energetická závislosť vznikla aj preto, že bolo menej plynu z Holandska, z Veľkej Británie a obmedzená ťažba v Nórsku.

ZEIT: A predčasný odchod z jadrovej energetiky. Aj z vášho podnetu.

Merkelová: Správne, a okrem toho aj rozhodnutie viacerých politických strán o znížení produkcie plynu v Nemecku. Bolo by potrebné rozhodnúť sa pre nákup drahšieho LNG z Kataru alebo Saudskej Arábie, USA boli ako exportná krajina k dispozícii až neskôr. To by nás urobilo oveľa menej konkurencieschopnými. Dnes, pod tlakom vojny, sa to už robí, čo podporujem, ale vtedy by to bolo oveľa masívnejšie politické rozhodnutie.


Merkel: Das setzt aber voraus, auch zu sagen, was genau die Alternativen damals waren. Die 2008 diskutierte Einleitung eines Nato-Beitritts der Ukraine und Georgiens hielt ich für falsch. Weder brachten die Länder die nötigen Voraussetzungen dafür mit, noch war zu Ende gedacht, welche Folgen ein solcher Beschluss gehabt hätte, sowohl mit Blick auf Russlands Handeln gegen Georgien und die Ukraine als auch auf die Nato und ihre Beistandsregeln. Und das Minsker Abkommen 2014 war der Versuch, der Ukraine Zeit zu geben.

Anm. d. Red.: Unter dem Minsker Abkommen versteht man eine Reihe von Vereinbarungen für die selbst ernannten Republiken Donezk und Luhansk, die sich unter russischem Einfluss von der Ukraine losgesagt hatten. Ziel war, über einen Waffenstillstand Zeit zu gewinnen, um später zu einem Frieden zwischen Russland und der Ukraine zu kommen.

Sie hat diese Zeit hat auch genutzt, um stärker zu werden, wie man heute sieht. Die Ukraine von 2014/15 ist nicht die Ukraine von heute. Wie man am Kampf um Debalzewe (Eisenbahnerstadt im Donbass, Oblast Donezk, d. Red.) Anfang 2015 gesehen hat, hätte Putin sie damals leicht überrennen können. Und ich bezweifle sehr, dass die Nato-Staaten damals so viel hätten tun können wie heute, um der Ukraine zu helfen.

ZEIT: Beim ersten öffentlichen Auftritt nach dem Ende Ihrer Kanzlerschaft haben Sie erklärt, Sie hätten schon 2007 erkannt, wie Putin über Europa denkt, und dass die einzige Sprache, die er versteht, Härte sei. Wenn diese Erkenntnis so früh da war, warum haben Sie eine Energiepolitik betrieben, die uns von Russland so abhängig gemacht hat?

Merkel: Es war uns allen klar, dass das ein eingefrorener Konflikt war, dass das Problem nicht gelöst war, aber genau das hat der Ukraine wertvolle Zeit gegeben. Natürlich kann man jetzt die Frage stellen: Warum hat man in einer solchen Situation noch dem Bau von Nord Stream 2 zugestimmt?

ZEIT: Ja, warum? Zumal es schon damals sehr heftige Kritik am Bau der Pipeline gab, zum Beispiel von Polen und den USA.

Merkel: Ja, man konnte da zu einer unterschiedlichen Meinung kommen. Worum ging es? Zum einen legte die Ukraine sehr viel Wert darauf, auch weiter Transitland für russisches Gas zu bleiben. Sie wollte Gas durch ihr Gebiet und nicht durch die Ostsee leiten. Heute wird ja manchmal so getan, als ob jedes russische Gas-Molekül des Teufels war. So war das nicht, das Gas war umkämpft. Zum anderen war es auch nicht so, dass die Bundesregierung die Genehmigung von Nord Stream 2 beantragt hatte, das haben die Firmen getan. Für die Bundesregierung und für mich ging es also im Ergebnis darum, zu entscheiden, ob wir als politischen Akt ein neues Gesetz machen, um die Genehmigung von Nord Stream 2 ausdrücklich zu versagen.

ZEIT: Was hat Sie daran gehindert?

Merkel: Zum einen hätte eine solche Versagung in Kombination mit dem Minsker Abkommen aus meiner Sicht das Klima mit Russland gefährlich verschlechtert. Zum anderen ist die energiepolitische Abhängigkeit entstanden, weil es weniger Gas aus den Niederlanden, aus Großbritannien und begrenzte Fördermengen in Norwegen gab.

ZEIT: Und es gab den vorgezogenen Ausstieg aus der Kernenergie. Auch von Ihnen initiiert.

Merkel: Richtig, und dazu parteiübergreifend die Entscheidung, auch in Deutschland weniger Gas zu fördern. Man hätte sich entscheiden müssen, teureres LNG aus Katar oder Saudi-Arabien zu kaufen, die USA standen erst später als Exportnation zur Verfügung. Das hätte unsere Wettbewerbsfähigkeit deutlich verschlechtert. Heute wird unter dem Druck des Krieges so gehandelt, was ich unterstütze, aber damals wäre das eine viel massivere politische Entscheidung gewesen.
 
tam, kde žijem už dávno nie, a vonkoncom nie teploty v noci pod -10 C, nie že v decembri, ale ani počas celej zimy.
V Praze je zima naopak oproti minulému roku dost slabá. Až na pár dní beze sněhu a teď sice klesla teplota na tak -0,5°C, ale pořád žádná velká kosa.

Co se týče prohlášení Merkelové, tak ho považuji za jeden z velice významných informačních vhozů v procesu změny infopole a Západ ani Zelenský z toho profitovat nebudou.
 
Naposledy upravené:
K počasí přidám poznatek, že letošní rok, aspoň v našem Severomoravském kraji měl vše, co za mého dětství. Bujné Jaro, slunečné, teplé a deštivé Léto, větrný a poměrně teplý Podzim a teď to po caa šesti letech vypadá na sněhovou zimu. Příroda si taky musí odpočinout a co je lepší v našem subtropu, než metr sněhu. 😁
 
Zbytok Európy bude bojovať s ruskou zimou. Všimli ste si predpovede počasia? Mínusové celodenné teploty na celý týždeň
odpověď: JS "V Praze je zima naopak oproti minulému roku dost slabá."
Dávejte si pozor na časy .... předpověď na příští týden nesrovnávejte s počasím v listopadu a počátku prosince.
Teď opravu přijde mrazivé období tak na 10-14 dní.
 
Naspäť
Top Bottom