2022 Samit Organizácie turkických štátov

samarkand 2022.jpg

Zasadnutie Rady hláv štátov Organizácie turkických štátov na najvyššej úrovni sa konalo 11. novembra 2022 v Samarkande na pozadí čoraz častejších vyhlásení Európskej únie a Spojených štátov amerických, že krajiny Strednej Ázie by sa mali zbaviť vplyvu Ruskej federácie a Čínskej ľudovej republiky, píše Farida Musayeva pre portál Modern Diplomacy

Pred samitom sa uskutočnili rokovania ministrov hospodárstva členských štátov, na ktorých sa diskutovalo o vytvorení Turkického investičného fondu, otvorení spoločných obchodných domov a vytvorení osobitnej hospodárskej zóny “TURANCEZ”. Uskutočnili sa aj stretnutia ministrov zahraničných vecí členských štátov.

Samitu predsedal prezident Uzbeckej republiky Šavkat Mirzijojev. Samit sa konal pod heslom: “Nová éra turkickej civilizácie: Na ceste k spoločnému rozvoju a prosperite”.

Organizácia turkických štátov, predtým známa ako Rada pre spoluprácu turkicky hovoriacich štátov (Turkická rada), bola založená 3. októbra 2009. Členmi Organizácie turkických štátov sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan. Maďarsko a Turkménsko majú štatút pozorovateľa.

Prezident Uzbekistanu Šavkat Mirzijojev začal zasadnutie Rady hláv štátov. Privítal hostí a predniesol prejav. Vo svojom prejave spomenul dotknuté otázky, hovoril o cieľoch a perspektívach rozširovania spolupráce medzi turkickými krajinami.

Najdôležitejšie momenty z prejavu uzbeckého prezidenta Šavkata Mirzijojeva:
  • Posilnenie základov obchodnej a hospodárskej spolupráce;
  • Navrhol každoročne organizovať Turkické hospodárske fórum vo formáte štát a podnik s cieľom zabezpečiť jeho jednotnú podporu obchodu a investícií;
  • Rozšírenie tranzitných koridorov a vytvorenie dopravnej infraštruktúry;
  • Zabezpečenie prístupu na zahraničný trh a vytvorenie efektívneho systému zásobovania potravinami;
  • Budovanie partnerstiev s Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo;
  • Pravidelne organizovať Turkické poľnohospodárske fórum a organizovať medzinárodnú poľnohospodársku výstavu;
Najdôležitejšie body z prejavu prezidenta Tureckej republiky Recepa Tayyipa
  • Navrhol zriadenie investičného fondu;
  • Realizácia spoločných energetických projektov;
  • Turecko je pripravené na aktívnu spoluprácu s turkickými štátmi vo všetkých oblastiach;
  • Rozšírenie spolupráce v oblasti prevencie a regulácie nelegálnej migrácie;
  • Zrušenie alebo zníženie colných poplatkov na trase prechádzajúcej stredným koridorom, ako aj zjednodušenie tranzitnej nákladnej dopravy;
  • Zablahoželal Azerbajdžanu pri príležitosti druhého výročia víťazstva vo vlasteneckej vojne.
  • Zdôraznil, že Turecko podporuje Azerbajdžan v jeho úsilí o mierové riešenie karabašskej otázky;
Najdôležitejšie body z prejavu prezidenta Kazašskej republiky Kassyma-Jomarta Tokajeva
  • Rozvoj “zeleného hospodárstva”;
  • Rozvoj dopravy a logistiky medzi krajinami;
  • Posilnenie vedeckého a vzdelávacieho spojenia turkických krajín;
  • Dodržiavanie Charty OSN v otázke územnej celistvosti;
  • Návrh na vytvorenie Centra pre digitalizáciu Organizácie turkických štátov na báze medzinárodného technoparku “Astana Hub”;
  • Navrhol vytvoriť v roku 2023 jednotnú sieť univerzít turkických krajín, ktorá umožní študentom študovať turkické jazyky a oboznámiť sa s históriou a kultúrou turkických národov;
Najdôležitejšie momenty z prejavu prezidenta Azerbajdžanskej republiky Ilhama Alijeva
  • Vyzval krajiny na zintenzívnenie spolupráce v oblasti bezpečnosti, obrany a obranného priemyslu;
  • Venovali pozornosť otázke ľudských práv, bezpečnosti, zachovaniu národnej identity a asimilácii krajanov žijúcich mimo krajín členov Organizácie turkických štátov;
  • Azerbajdžanský prezident pozval hlavy štátov Organizácie turkických štátov na návštevu ekonomických regiónov Karabach a Východný Zangezur;
Predseda Ľudovej rady Turkménska Gurbanguly uviedol, že samarkandský samit významne prispel k rozvoju vzťahov medzi turkickými štátmi a zdôraznil význam rozširovania spolupráce.

Maďarský premiér Viktor Orbán poukázal na dôležitú úlohu Azerbajdžanu pri zabezpečovaní energetickej bezpečnosti Európy.

Prezident Kirgizska Sadyr Japarov uviedol, že vzťahy s Azerbajdžanom sa dostávajú na novú úroveň.

Generálny tajomník Organizácie turkických štátov Bagdad Amrejev uviedol, že organizácia vždy podporovala územnú celistvosť Azerbajdžanu. A že spolupráca a politická aréna sa výrazne rozvinula. Krajiny preukázali jednotu v podpore Baku v boji za oslobodenie svojich krajín spod okupácie a obnovenie územnej celistvosti.

samarkand2 2022.jpg

Výsledky samitu
  1. Bol prijatý strategický plán na nasledujúcich 5 rokov;
  2. Organizácia turkických štátov vyhlásila rok 2023 za Rok vzostupu turkickej civilizácie;
  3. Členské štáty podpísali záverečné vyhlásenie (Samarkandská deklarácia) a niekoľko ďalších dokumentov vrátane protokolov o zmene a doplnení Nachčivánskej dohody o zriadení Rady pre spoluprácu turkických jazykových štátov;
  4. Rozhodnutie o prijatí rokovacieho poriadku na zriadenie Turkického investičného fondu;
  5. Severocyperskej tureckej republike (TRNC) bol udelený štatút pozorovateľ
  6. Zástupca Kirgizska Kubanychbek Omuraliev bol vymenovaný za generálneho tajomníka Organizácie turkických štátov, ktorý v tejto funkcii nahradil Bagdada Amreeva;
  7. Z iniciatívy uzbeckého prezidenta bola zriadená Medzinárodná cena Ali-Šir Nava’I. Prvým laureátom Medzinárodnej ceny Ali-Šir Nava’I sa stal známy kirgizský spisovateľ Čingiz Aitmatov ako uznanie za jeho prínos k jednote a rozvoju turkického sveta. Cenu mu odovzdal prezident Kirgizskej republiky Sadyr Japarov;
  8. Prezident Uzbekistanu Šavkat Mirzijojev udelil prezidentovi Turecka Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a predsedovi Ľudovej rady Turkménska Gurbangulymu Najvyšší rad turkického sveta.
Zdroj...
 
Spíš než komentovat článek bych se chtěla zeptat. jak tak čtu závěry ze summitu a jak sleduji, snahu těchto států o spolupráci a svazek (což vidím jako dobré), vynořuje se mi otázka: A co tzv. "evropský chalifát", který se měl rozprostírat na území dnešní Evropy - když ne celé, tak určitě západní?
Jde mi o to, že já osobně již nyní tento plán nevidím jako dobře schůdný. Připomenu jedno Zaznobinovo starší video, kde mluví o Turecku jako "zemi sjednotiteli":

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=AOg_55MzutY

Takže Turecko by mělo být zemí, která se ujme vedení Evropy. A i když si Erdo nechá říkat "velký sultáne" a snaží se získat sobě i zemi na významu, myslím si, že okolnosti se vyvinuly trochu jinak. Muslimské země se sice sjednotí, ale nebudou nikam expandovat.
Umí někdo odhadnout, kam vývoj směřuje? Já to nyní nebezpečně nevidím, protože Evropa začíná být tak ožebračená, že se migranti ještě rádi budou vracet domů.
 
Čo si pamätám z tých starých videí, tak Turecko malo zohrať úlohu toho, kto sem pustí ISIL aj s migrantami. Po nich mali prísť Iránci s dobrým Islamom, a naviesť tu poriadok od ISILovcov.
Eu síce chudobnie a deindustrializuje sa, ale je otázka, či domovina migrantov je na tom lepšie?! A tiež rozlišovať rôzne sociálne vrstvy migrantov... Tí najchudobnejší, tí sa asi vracať nebudú... A pri samovražendnej politike EU je otázka času, kedy pôrodnosť a prirodzená dominancia Arabov urobí svoje. Ten proces sa asi trochu natiahne v čase. Môže do toho samozrejme zasiahnuť všeličo a proces odkloniť inam, ale zatiaľ to vyzerá na pomalú výmenu pôvodného Západného obyvateľstva EU novým arabským obyvateľstvom. Aspoň v Západnej Europe. Vo Východnej to bude pravdepodobne inak. Nevidím nič zatiaľ, čo by procesy v západnej EU smerovalo inak.
 
@jardob
Pamatuješ dobře. A když jsem si to tak probrala, tak máš nejspíš i pravdu = že tam žádný odklon od plánu není. Nejspíš. Protože - Turecko si stále upevňuje pozici a snaží se hrát významnou úlohu na mezinárodní scéně. A migranti vlastně proudí dál - jen se o tom mediálně mlčí, jen občas něco prosákne.
 
tam bol Orbán ako pozorovatel
Ve svém projevu zdůraznil, že Maďarsko, které má v turecké organizaci status pozorovatele, je jediným východním národem, který v Evropě zbyl, a vzhledem ke své geografické poloze, jako přímého souseda Ukrajiny, jsou dopady války obrovské a okamžitě cítit v naší zemi. "Přišlo více než milion uprchlíků, inflace raketově roste a ceny potravin a energií jsme nikdy neviděli tak vysoké jako nyní," řekl.


Uvedl: Cílem Maďarska je nastolit na Ukrajině příměří a co nejdříve zahájit mírová jednání.
Pouze to může ukončit energetickou krizi - uvedl předseda vlády . .. .https://hu.euronews.com/2022/11/11/az-eus-donteseket-biralta-szamarkandban-is-orban-viktor
 
dasa - Orban
>Ve svém projevu zdůraznil, že Maďarsko, které má v turecké organizaci status pozorovatele, je jediným východním národem, který v Evropě zbyl .......zde
Svatoštěpánská koruna je větší než průměr lidské hlavy…
 
Kolem roku 2014 se řešilo, že první města mají svého muslimského starostu (Birmingham, Londýn).
Nyní je hinduista z Indie již i premiérem Velké Británie.
Migranti se vozí do Evropy jen o chlup v menších počtech než v roce 2015, možná je ten proces jen trochu více roztažený v čase.... 3-5 let maximálně a bude tu to, co bylo plánováno na rok 2016-7 kdyby vyhrála Clintonová.
 
Všímejte si , jak je Orbán posunován do obrazu Spasitele . I když dělá jen to , co je mu povoleno a ostatním zakázáno .
To uskupení Rakousko - Uhersko 2 , je míněno vážně a v přítomnosti můžeme dennodenně sledovat , jakým způsobem je budováno .
Obyvatelstvo je záměrně zbídačováno a zároven do pozic vlád jsou nasunováni pečlivě vybraní a zpracovaní sociopati blbci .
Až budou nová paralelní centra světa připravena a oblasti působení budou dohodnuta , "Jalta2" , tak bude zlomena páteř USA a dojde k odpisu i všech podpindosích ratlíků .
Západ evidentně zkolabuje a na příští leta bude mít postaráno o zábavu , proto ti navožení afrohosté . Je evidentní , že to stěhování německého průmyslu do Číny - jednoho z nových Globálních center řízení , není náhodné .
Střední a východní Evropa bude volat horečnatě po silném vůdci , který jim pomůže tento marast přežít a ten je připraven v osobě Orbána . A pokud Orbán zklame , tak je zde ještě připraven zázračný chlapec z Rakouska Kurz , který byl včas odsunut , aby se neumazal během covid teroru .
V jiných kulisách a jiném průběhu dění si opakujeme 30tá a 40tá léta 20 století .
Jinak to zřejmě nejde , protože tehdy fašismus nebyl ani zdaleka poražen .
Toto je mé vidění probíhajících procesů a jejich směřování . Budu rád , pokud tuto predikci pomůžete upřesnit , či vyvrátit .
 
Naspäť
Top Bottom