Prestala sa učiť po smrti Stalina. Od cca 70-tych rokov už nemôžme hovoriť o skutočnom technicko-technologickom progrese, vtedy sa tomu dala stopka, už to bolo len o celosvetovej stagnácii a digitálnej debilizácii (svojho času sme to rozoberali, tuším, ešte na levanete).
A čuduj sa svete, just vtedy “Výzkumný ústav pedagogický prováděl analýzu obsahu vyučování a matematici i fyzikové se začali zabývat modernizací školské matematiky”.
A súhlasím s
@Jarek, že zaviesť množiny od 1. triedy ZŠ bola chyba, resp. niečí zámer.
Pre staršie deti, resp. stredoškolákov to už mohlo byť podnetné a prospešné. Ako štvrták na gymnáziu (1984/85) som v rámci matematickej SOČ robil analýzu novozavádzaných učebníc matematiky pre gymnázia z hľadiska množín (možno som si tú prácu niekde odložil). A priznám sa, že ako maturanta a ročníkového premianta v matematike ma to bavilo.
No, podľa mňa, množiny v tej podobe, v akej boli zavádzané na Slovensku od prvého ročníka ZDŠ cca v roku 1976 spôsobovali nie zvýšenie ale zníženie úrovne matematického vzdelania so všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami. To nebolo o tom, že dovtedajšie osnovy a učebnice matematiky kládli malé nároky na žiakov a podceňovali ich schopnosti, ba práve naopak. Bola to svojim spôsobom prvá inklúzia kvôli tým, ktorým matematika až tak nešla.