• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

České a Slovenské školství

Známy, ktorý sa živí tlmočením a prekladom, používa Claude na preklady textov a je s nim veľmi spokojný. Otázka akurát je, či bude zvládať ruštinu podobne ako angličtinu.

Z prekladačov vykazoval najmenej nepresných prekladov u mňa Deepl. Ale aj tak je to dobré kombinovať aj s inými, najmä keď iba hľadáš vhodnú formuláciu. Ide o to, že často preklad vieš, len hľadáš vhodnú formu, ako to čo najzrozumiteľnejšie naformulovať.

Naposledy som prekladal tú ruskú knižku "Svetový fašizmus" čo odporúčal aj Pjakin.
U Rusov je problém, že oni aj cudziu výslovnosť názvov regionov a ľudí prepisujú do azbuky, a potom sa niekedy ťažko hľadajú originál geografické názvy. Napr. oriešok bol, keď som prekladal PSÍ vojny (o tajných službách východu a západu a programe Stargate). Bola to spoločná kniha amerických a ruských dôstojníkov, a keď opisovali udalosti z Vietnamu a geografické názvy, tak som si musel kúpiť anglickú verziu tejto knihy, lebo inak sa to nedalo.

Preto som si pri poslednej knihe pomohol s UI (copilot): Zadal som mu prompt že prekladáme historickú knihu z roku 1923 a autor nevedel, ako sa historia neskôr vyvinula (to aby to vnímal z pohľadu vtedajšej doby). Kládol som mu dôraz na to, aby overil správne dobové názvy všetkých spomenutých historických regionov a osob. A aby mi urobil tri verzie prekladu. Prvú úplne doslovnú. Druhú trochu učesané. A tretiu čo najzrozumiteľnejšie napísanú.
A takto som išiel odstavec po odstavci. Vždy som si vybral verziu, ktorá sa mi javila ako najvhodnejšia a ešte ju doladil.

Mal pokyn upozorniť ma aj na prípadné nepresnosti, nepravdy, ak by sa v texte vyskytli.
Všetko som aj tak musel ešte overiť ručne. Ale aj tak som sa dosť pri tom naučil.

Naposledy upravené:
Napr. Magenta je názov mestečka v Taliansku, jedno z tých, kde fašistické bandy preliali veľa krvi. Zrejme aj preto sa tento názov stal názvom farby, ktorá pripomína krv. Hoci magenta nie je čisto červená, ale skôr modročervená (do ružova).

Naspäť
Top Bottom