Z prekladačov vykazoval najmenej nepresných prekladov u mňa Deepl. Ale aj tak je to dobré kombinovať aj s inými, najmä keď iba hľadáš vhodnú formuláciu. Ide o to, že často preklad vieš, len hľadáš vhodnú formu, ako to čo najzrozumiteľnejšie naformulovať.
Naposledy som prekladal tú ruskú knižku "Svetový fašizmus" čo odporúčal aj Pjakin.
U Rusov je problém, že oni aj cudziu výslovnosť názvov regionov a ľudí prepisujú do azbuky, a potom sa niekedy ťažko hľadajú originál geografické názvy. Napr. oriešok bol, keď som prekladal PSÍ vojny (o tajných službách východu a západu a programe Stargate). Bola to spoločná kniha amerických a ruských dôstojníkov, a keď opisovali udalosti z Vietnamu a geografické názvy, tak som si musel kúpiť anglickú verziu tejto knihy, lebo inak sa to nedalo.
Preto som si pri poslednej knihe pomohol s UI (copilot): Zadal som mu prompt že prekladáme historickú knihu z roku 1923 a autor nevedel, ako sa historia neskôr vyvinula (to aby to vnímal z pohľadu vtedajšej doby). Kládol som mu dôraz na to, aby overil správne dobové názvy všetkých spomenutých historických regionov a osob. A aby mi urobil tri verzie prekladu. Prvú úplne doslovnú. Druhú trochu učesané. A tretiu čo najzrozumiteľnejšie napísanú.
A takto som išiel odstavec po odstavci. Vždy som si vybral verziu, ktorá sa mi javila ako najvhodnejšia a ešte ju doladil.
Mal pokyn upozorniť ma aj na prípadné nepresnosti, nepravdy, ak by sa v texte vyskytli.
Všetko som aj tak musel ešte overiť ručne. Ale aj tak som sa dosť pri tom naučil.