• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Digitální měna = digitální koncentrák

Nadmerné používanie smartfónov je spojené s emocionálnou dysreguláciou v mozgu​

Podľa štúdie smartfóny narúšajú funkciu mozgu a menia ľudí na psychopatov. Lekári dlhodobo pozorujú ľudí závislých od svojich zariadení s neuspokojivými výsledkami:​
Majú horšiu emocionálnu kontrolu a silnejšie reagujú na vonkajšie spúšťače. Amygdala v mozgu začína fungovať úplne inak.
„Závislí“ ľudia používajú svoje smartfóny ako prostriedok na zmiernenie stresu. Keďže sa nedokážu sami vyrovnať s negativitou, siahajú po svojich smartfónoch, aby si rýchlo dali dávku dopamínu.“
Tento vzorec správania nakoniec závislosť len posilňuje: mozog sa naučí, že telefón je jediný spôsob, ako sa upokojiť, aj keď to veci len zhoršuje.
Možno čítate tento príspevok len preto, že vám váš mozog dal ďalšiu dávku dopamínu.
https://www.psypost.org/brain-scans...use-relates-to-emotion-regulation-2026-03-26/

Pozn.:
1. túžba po uľahčení si života,
2. pokrok/vynález,
3. rozširovanie,
4. vytvorenie pohodlia,
5. masové používanie,
6. vedľajšie účinky/dopady,
7. nechuť vzdať sa pohodlia,
8. odstraňovanie vedľajších účinkov.

Je zaujímavé, že v kontexte najrôznejších vynálezov hlavne posledných 30tich - 50tich rokov sa brutálnym spôsobom nakoniec prejavujú vedľajšie účinky, ktoré odhaľujeme až vtedy, keď už sa nechceme vzdať pohodlia spojeného s ich používaním (návyk). Pritom bod 6 by mal ísť ruka v ruke najneskôr s bodom 2. Inak každý krok vpred bude viesť (keď zrátame všetky dopady) v skutočnosti 2 kroky vzad.
Vynálezy - diablove hračky na zotročenie nášho vedomia. Vláda nad našim vedomím je ten najväčším pokladom sveta.

"Podle Altmana jsme přesně na hranici vzniku umělé superinteligence a je potřeba vytvořit fond, který by financovaly samy společnosti. Fond by sloužil jako nový systém sociální politiky. Živil by lidi, kteří se v brzké budoucnosti prostě neuživí." tu

Nasadenie Digital_ID je nutnostou na apokalipticky vek AI, aby mohli nepotrebnym jedlikom davkovat peniaze. Kedze tie peniaze nebudu dostavat na zaklade odpracovanej (otrockej) prace, musia vyuzit inu sablonu - poslusnost, poddajnost, socialny kredit atd.

"Do roku 2050 bude eliminovaných najmenej 4 miliardy „neužitočných jedákov“ prostredníctvom obmedzených vojen, organizovaných epidémií smrteľných rýchlo sa rozvíjajúcich chorôb a hladovania. Energia, potraviny a voda budú udržiavané na úrovni existenčných nákladov pre neelitu, počnúc bielymi populáciami západnej Európy a Severnej Ameriky a následne sa rozšíria na iné rasy.

Počet obyvateľov Kanady, západnej Európy a Spojených štátov bude zdecimovaný rýchlejšie ako na iných kontinentoch, až kým svetová populácia nedosiahne zvládnuteľnú úroveň 1 miliardy, z čoho 500 miliónov bude tvoriť čínska a japonská rasa, vybraná preto, že sú to ľudia, ktorí boli po stáročia disciplinovaní a ktorí sú zvyknutí bezvýhradne poslúchať autority." tu aj tu

super datove centrum: tu

Naposledy upravené:
ZÁVISLOSŤ NA DIGI TECHNOLÓGIÁCH

Len tak pre zaujímavosť...
Dnes som pobehoval po dvore a počítal materiál, čo mi treba kúpiť, vzal som doklady, kľúč od auta a vyrazil do mesta. Mám to zhruba 15 km. Asi po 3 kilometroch mi prišlo do hlavy, že nemám so sebou telefón. Bežne naň pozor nedávam, nenosím ho pri sebe, večer 20:00 vypínam, a druhý deň ho koľkokrát zapnem až po návrate z práce (o 13, o 14, ako kedy). Je to obyčajný tlačítkový mobil. Nevyvolávam, nevypisujem správy, nemám tam internet. Pred obedom som ho odložil na skriňu a tam som ho nechal, takže som ho už potom, keď som bol na dvore, zabudol vziať.

Zvláštne bolo sledovať ale v prvý moment, keď som si to uvedomil za volantom, že ho nemám so sebou hlavne to, aké myšlienky okamžite prišli:
- Nemám sa preň vrátiť?
- Čo ak sa náhodou niečo nepredvídané zrovna stane a bez telefónu sa pomoci ako dovolám?
- Čo ak sa stane nehoda, ako zavolám políciu?
- Keby sa čosi stalo, tak všetko mi bude bez mobilu na dlho.
...
No a paralelne s tým som sledoval jemné emocionálne znepokojenie. Ale zasiahol rozum a hlava to prebila v momente argumentami.
Inak som zvyknutý, že aj na dlhšie trasy nepoužívam ani navigácie GPS, idem podľa tabúľ a podľa mapy. Samozrejme, vždy si je ako poradiť, vždy sa je koho opýtať, alebo poprosiť o pomoc. O to tu teraz ale nejde. Už sám fakt, že sa nevedome spúšťa takáto reakcia hovorí priezračne o tom, že človek sa stáva závislým. A to je len obyčajný tlačítkový mobil, cez ktorý sa len volá a občas SMSkuje. Tí, čo majú smartfóny a sú zvyknutí na nich sedieť 24 hodín denne a nevypínať ich, neustále byť onlajn a v kontakte, na všetko používať technické vymoženosti týchto zariadení a vševedúce "appky" už musia mať vybudovanú oveľa silnejšiu dopamínovú reakciu.

To len k tomu, ak by niekto chcel pridať dielik do mozajky procesu digitalizácie. Tu nejde len o digitálnu menu alebo umelú inteligenciu. Hlboká príčina tohoto procesu korení v podvedomí človeka, a vedome riadiť tento proces u seba ako u jednotlivca tak, aby sa zo mňa nestával zombík vyzerá byť nie úplne ľahké, resp. je to komplikovanejšie, než ľudia hovoria.
Z jednej strany nechcú digitálne peniaze ani digitálne technológie, z druhej strany sú na nich podvedome závislí. A keďže sila podvedomia je násobne väčšia ako sila vedomia, hádajte, kam sa tento proces môže asi tak vyvíjať. A môžete protestovať proti politikom, proti korporáciám, proti digitalizácii, proti drbnutým zákonom, môžete nadávať na školstvo, že vychováva zombíkov, ale prvoradé je uvedomiť si, že vám to je veľké prd platné, pokiaľ vy sami ste do toho nevedome vtiahnutí plnou parou a rovnako tak aj vaše deti.

Naposledy upravené:
Hlboká príčina tohoto procesu korení v podvedomí človeka, a vedome riadiť tento proces u seba ako u jednotlivca tak, aby sa zo mňa nestával zombík vyzerá byť nie úplne ľahké, resp. je to komplikovanejšie, než ľudia hovoria
Súhlas.
S mobilom som na tom tak ako aj ty - tlačítkový. Hovor, sms, občas fotka. Žiadne apky, žiadne dáta - nič.
No s tabletom je to iné. Ak je voľná chvíľka, tak je hneď v rukách. Mozog chce informácie. Tento a oracle911 blogy, počasie, lunárny kalendár, maily, youtube…
Neodpočívame, nevieme vypnúť mozog.
Veď aj teraz. Od rána som sa nezastavil, až teraz som si konečne sadol. …a hneď tablet v ruke: počasie, lunárny kalendár, teraz tu. A viem, že aj na oracle911blog mrknem.
Ale na dovolenke ho do rúk neberiem. Tam vypínam, tam len som - tu a teraz.
Akurát večer pozriem mobil, či niekto nevolal.
Takže tak. Sme závislí, chceme byť všade a sme nikde…

Takže tak. Sme závislí, chceme byť všade a sme nikde…
Máme to veľmi podobne. Tablet nemám, preferujem stále stolný počítač s káblovým pripojením do internetu. A to preto, že som toho názoru, že ten prekotný vývoj by sa mal niekde zastaviť, než sa naučíme robiť s tým tak, aby sme boli toho pánmi a nie otrokmi. Všímaj nevýhody. Počítač musíš zapnúť, nejakú dobu sa zapína, pak ho musíš vypnúť (hybernovať nenechávam), a ísť po robote. Zaužíval som si to tak preto, že nechcem, aby ma niečo pri práci a pri tvorení vyrušovalo akýmkoľvek spôsobom. Tým som sa vyhol aj tej najtuhšej závislosti na internete. Keď budem týždeň mimo počítač, nebude ma pnúť, ani chvieť a triasť nervozitou, kedy sa konečne k tomu dostanem.
A samozrejme, máš pravdu, že mozog si zvykol na prísun informácií, ale aj to sa dá regulovať, naučiť sa s tým pracovať. A osobne pozorujem skôr to, že čím viac na sebe makám, tým menej mi tie informácie práve chutia a zahltenosti sa začínam vyhýbať. Ono stačí ovládať metodológiu práce s nimi, a tak cca 99% informácií začneš úplne ignorovať.
V rámci práce s novými technológiami, si myslím, že je treba odseknúť smartfóny, tablety a všelijaké "appky" a obmedziť tieto čas šetriace "výhody" na prítomnosť na stoličke. Problém je, že keď môžeš pri technológiách ležať a sú dostupné úplne všade mimo tej jednej stoličky pri PC, stáva sa z toho nekonečný príbeh. Na stoličke je to dostatočne obmedzujúce a človek pri tom nevydrží furt. No a to "odseknutie" nemusí znamenať zrovna to, že tieto zariadenia zahodiť, alebo sa vyhýbať ich používaniu. Znamená to stanoviť si pevný režim ich používania a neporušovať ho. Tým človek posilňuje svoju disciplínu, prekonáva sám seba a svoje pudy a túžby a zároveň tí, čo majú rodiny, takto dávajú nejaký zdravý príklad v rámci možnosti aj svojím potomkom. Lebo tak či tak, tomu zdebilňovaniu pomocou technológií sa nevyhneme. PCčka boli hitom hlavne v 90tych a 2000cich, a za tú dobu už všetci fungujú na smartfónoch, platbách kartou, wi-finkách, UI, no stále sa nenaučili, kedy ľahká cesta začína viesť takpoviediac do prdele. A to je práve to, čo by sme mali rozlíšiť. V danom prípade je koreňom túžba mať všetko hneď, okamžite, rýchlo, na počkanie. Aj ona má svoje hlboké emocionálne korene. No pokiaľ ich človek rozpletie, môže sa pocvičiť aj v sebadisciplíne.
Čo sa týka telefónu, kopu ľudí sa čuduje, že čo nedvíham, alebo prečo som vypnutý, atď.. No zvykli si už, že s tým nič neurobia. A ja sa aj tak vždy ozvem späť, keď vidím, že niekto volal/písal. Za tých 30 rokov sme si brutálne zvykli na pohodlnosť vo všetkom. Aj v NEčakaní. Naša vôľa je tak silne oslabená. A keď ju máme použiť, skĺzavame do lenivosti a ľahostajnosti.

Naposledy upravené:
Máme to veľmi podobne.
Takže sa hlásim do klubu. Mobil tlačítkový, skvelá nokia (18 rokov ?), akurát mi už zase bateročka odchádza. Všade idem podľa mapy. Nemám problém aj týždeň nebyť na nete. U zubára som si čítal mini knihu, chlalana to zaujalo a od vtedy debatíme. Super zubár a aj normálny človek v dnešnej dobe. A je o dosť mladší odo mňa.

Dnes som bol na čerešniach u známych, ktorí nemajú vôbec mobil. Iba pevnú a fungujú stále bez problémov. A chlap pri tom výmyselník prvého stupňa. Už pred cca. 10 rokmi si jeho partia "vymysleli" a zostrojili doma na kolene strojčeky na vodíkovú vodu a kopec iných srandičiek, o ktorých sa moc nehovorí nahlas.

Inak teda ani p. Rosinský nepoužíva mobil, ale zato poctivo klepe do písacieho stroja, nie PC a píše nejaké materiály. Bolo to milé. Bol som tuším v Marci voľačo u nich. Vyšiel z pracovne, "preskenoval ma", dal mi jednu otázku. Odpoveď ho zjavne potešila a opýtal sa ma, či chcem nejaké jeho knihy, ktoré ešte nemám. A potom išiel ťukať ďalej.

No zjavne ešte čo to zaujímavé zažijeme, aj keď zľahka ignorujeme digitálny svet naokolo.

Naposledy upravené:
Uzivajte si tie nokie, lebo myslim do konca tejto dekady sa budu vypinat stare siete a budete nuteni prejst na 3 alebo 4g. Tiez som sa tomu vyhybal ale vzdy mi odisiel stary mobil a dedil som po niekom z rodiny kto "potrebuje" kazde dva roky novy ale neberiem to ako tragediu, mam pri sebe spickovy fotoaparat a mapy ktore vyuzivam aj v prirode, kolko hrdinov uz volalo horskych zachranarov lebo sa stratili v tazkom terene a nemali uz silu ist vpred ani dozadu.

Naposledy upravené:
Ja som mal veľmi rád Sonny Ericson T700, kým sa mi nepokazil. Bol tenký, ľahký, malý tlačítkový mobil. Mohol som ho nosiť vo vrecku a ani som o ňom nevedel. Dnešné smartfony sú veľké a ťažké tehly. Vo vrecku sa veľmi nosiť nedajú, sťahujú nohavice dole, je to nepríjemné.

Uzivajte si tie nokie, lebo myslim do konca tejto dekady sa budu vypinat stare siete a budete nuteni prejst na 3 alebo 4g.
O tom zatiaľ neviem, každopádne je to logické. Nakoniec, pokiaľ budem nútený sa prispôsobiť, tak to urobím. Ale kým nie som, tak načo, keď to nie je nič zásadne dôležité. Počítam s tým, že tu bude tlak narastať, pak prejdem na novšie zariadenie. Ale dôležité je ostať pri "starom nastavení", čo sa týka používania. Lebo, ako hovorí naše príslovie: "Na dobré sa ľahko zvyká." A používať nový nástroj je tiež fajn. Podstatné je ale zachovať/rozvíjať svoje schopnosti. Ak to prenesiem do iného jazyka, mám doma krovinorez, pretože si ním zarábam pri práci v lese, kde kosiť rukami vysokú trávu a malinčie je extrémne náročné. Mám doma aj mučlovač, pretože kosiť kosou ručne trávu na hektári je pre jedného tiež extrémne náročné, ale hlavné je, že seno nepoužijem (zatiaľ), tak je lepšie trávu pomulčovať (čo kosa nedokáže) a nechať vylepšovať kvalitu pôdnej vrstvy. Ale pritom všetkom mám doma aj kosu. Viem ňou narábať, pravidelne ňou kosím dvor, v ktorom nemám anlgický trávnik ale trávnatú lúku a taktiež ňou okášam malé zasadené stromy na rodovom statku. Chybou by bolo kosu zahodiť len preto, že už viem používať stroj. A analogicky tak isto je to medzi mobilom a smartfónom.

Ja som mal veľmi rád Sonny Ericson T700, kým sa mi nepokazil. Bol tenký, ľahký, malý tlačítkový mobil. Mohol som ho nosiť vo vrecku a ani som o ňom nevedel. Dnešné smartfony sú veľké a ťažké tehly. Vo vrecku sa veľmi nosiť nedajú, sťahujú nohavice dole, je to nepríjemné.
Stále to musíš nabíjať, lebo baterka nevydrží tak dlho ako u obyčajného mobilu. Ďalej je otázkou, aké frekvencie a žiarenie toto zariadenie vydáva v porovnaní so starým mobilom. Ďalej je otázka "súkromia". Na starý mobil ťa tuším ešte stále nedokážu nájsť ak ho máš vypnutý? (Nie som si tým istý). No a pokiaľ sú výhodou "appky", keď ideš mimo zdroj napájacieho napätia (napríklad na dlhšie do prírody), aby si so sebou nosil aj power-banku alebo mal prístupný nejaký zdroj nabíjania. Ďalej pri fyzickej práci tehla zavadzia. Stále aby si dával pozor na to, aby si to nerozbil, je to menej odolné voči poveternostným vplyvom a hlavne cena je proti obyčajného mobilu Xkrát vyššie. Taktiež sú poruchovejšie, stále to vyžaduje aktualizácie softvéru atď..

O tom zatiaľ neviem, každopádne je to logické. Nakoniec, pokiaľ budem nútený sa prispôsobiť, tak to urobím. Ale kým nie som, tak načo, keď to nie je nič zásadne dôležité. Počítam s tým, že tu bude tlak narastať, pak prejdem na novšie zariadenie. Ale dôležité je ostať pri "starom nastavení", čo sa týka používania. Lebo, ako hovorí naše príslovie: "Na dobré sa ľahko zvyká." A používať nový nástroj je tiež fajn. Podstatné je ale zachovať/rozvíjať svoje schopnosti. Ak to prenesiem do iného jazyka, mám doma krovinorez, pretože si ním zarábam pri práci v lese, kde kosiť rukami vysokú trávu a malinčie je extrémne náročné. Mám doma aj mučlovač, pretože kosiť kosou ručne trávu na hektári je pre jedného tiež extrémne náročné, ale hlavné je, že seno nepoužijem (zatiaľ), tak je lepšie trávu pomulčovať (čo kosa nedokáže) a nechať vylepšovať kvalitu pôdnej vrstvy. Ale pritom všetkom mám doma aj kosu. Viem ňou narábať, pravidelne ňou kosím dvor, v ktorom nemám anlgický trávnik ale trávnatú lúku a taktiež ňou okášam malé zasadené stromy na rodovom statku. Chybou by bolo kosu zahodiť len preto, že už viem používať stroj. A analogicky tak isto je to medzi mobilom a smartfónom.
Osobne ale nevnímam ako chybu brať si so sebou telefon, ak ideš niekde, kde by sa ti v prípade komplikácii pritrafilo privolať si pomoc. Vždy si beriem telefon, keď idem autom. Alebo keď idem von na prechádzku so psom a je šmykľavo.
K tomu alternatívu nevidím.
Dokonca by som to rád videl aj u niektorých starých ľudí, ktorí majú neistí krok, keď ich to pokúša niečo robiť v záhrade samých. Niektorí starí ľudia bývajú dlhé hodiny sami. Keď niekde spadnú a nevedia sa postaviť, tak budú nútení tam preležať hodiny, kým ich niekto nenájde...

Naposledy upravené:
Osobne ale nevnímam ako chybu brať si so sebou telefon, ak ideš niekde, kde by sa ti v prípade komplikácii pritrafilo privolať si pomoc.
Nie, takto to nevnímam ani ja. To je normálne. Skôr ako chybu vnímam to, že nastáva rezonancia medzi vedomím a podvedomím v psychike, keď si náhodou, ako ja, ten mobil nevezmem, lebo ho zabudnem doma. Tam je ten pes zakopaný, jak sa hovorí. Pokiaľ si nevezmeš mobil a nemáš nutkavé myšlienky a necítiš emócie strachu, tak je to OK. Pokiaľ si vezmeš mobil a tiež nemáš nutkavé myšlienky a necítiš emócie odporu voči digitalizácii, tak je to tiež OK. Pokiaľ je tam ale rezonancia, znamená to, že máš riešiť svoj problém. Ja ho nemám 100pro vyriešený. Ako som popísal hore. Ale viem o ňom. To je základný/prvý krok k úspechu. Keď ani o ňom nevieš, a iba ťa riadia emócie, no tak sa nikam nedopracuješ.

Pes je zakopaný i v tom, že se lidé odnaučili telepatii. Když nebyl mobil fungovala telepatie. Tedkom si telepatii strčili za klobůk, když provedou hlasité videdohovory v 5G.
To kde žijete? Neznám vůbec nikoho, kdo by telepatii ovládal a žádné mobily ještě nebyly.

To kde žijete? Neznám vůbec nikoho, kdo by telepatii ovládal a žádné mobily ještě nebyly.
Telepatia neznamená taký rozhovor ako vedieš ty prostredníctvom telefónu. Ide o výmenu obrazov na diaľku. V zakrnenej podobe to mnohí poznáme ako, že máš nutkavé myšlienky na niekoho, že sa chce s tebou stretnúť napríklad, alebo že ťa potrebuje. A často sa stáva, že sa potom stretnete, a on ti povie, že na teba myslel, že sa potreboval s tebou rozprávať napríklad ... Samozrejme, toto môže byť na oveľa vyššej úrovni, a na to narážal @los sol , lenže to by sme to museli rozvíjať a nie používať barle typu mobilný telefón. Keď budeš používať barle, svaly zlomenej nohy zakrpatejú a atrofujú, takže ostaneš buď krívať, alebo budeš barle používať do smrti. Keď budeš používať okuliare, svaly očnej šošovky atrofujú, prispôsobia sa na okuliare a bez okuliarov nebudeš nikdy už vidieť dobre tak ako predtým. A možné to bez problémov je. Takto isto to funguje aj s našimi schopnosťami. Čo nerozvíjaš, to atrofuje.

Telepatia neznamená taký rozhovor ako vedieš ty prostredníctvom telefónu. Ide o výmenu obrazov na diaľku. V zakrnenej podobe to mnohí poznáme ako, že máš nutkavé myšlienky na niekoho, že sa chce s tebou stretnúť napríklad, alebo že ťa potrebuje. A často sa stáva, že sa potom stretnete, a on ti povie, že na teba myslel, že sa potreboval s tebou rozprávať napríklad ... Samozrejme, toto môže byť na oveľa vyššej úrovni, a na to narážal @los sol , lenže to by sme to museli rozvíjať a nie používať barle typu mobilný telefón. Keď budeš používať barle, svaly zlomenej nohy zakrpatejú a atrofujú, takže ostaneš buď krívať, alebo budeš barle používať do smrti. Keď budeš používať okuliare, svaly očnej šošovky atrofujú, prispôsobia sa na okuliare a bez okuliarov nebudeš nikdy už vidieť dobre tak ako predtým. A možné to bez problémov je. Takto isto to funguje aj s našimi schopnosťami. Čo nerozvíjaš, to atrofuje.
Sleduji videa prof. Staněka, kde hovoří až o 22 schopnostech, které jsme jako lidé měli a ztratili civilizací.

Sleduji videa prof. Staněka, kde hovoří až o 22 schopnostech, které jsme jako lidé měli a ztratili civilizací.
Môže byť. Degradácia už nejaké to tisícročie prebieha, a keď si pozrieš, ako rýchlo sa vývíja technika a prakticky každý technokratický vynález je len napodobenina nejakého už existujúceho prírodného diela, tak keď zrátaš všetky tie napodobeniny, a pôjdeš po ich účele hlbšie, dopracuješ sa k tomu, že dnes chodíme o barliach od narodenia prakticky až po hrob. Takže sme toho potratili naozaj veľa.

Môže byť. Degradácia už nejaké to tisícročie prebieha, a keď si pozrieš, ako rýchlo sa vývíja technika a prakticky každý technokratický vynález je len napodobenina nejakého už existujúceho prírodného diela, tak keď zrátaš všetky tie napodobeniny, a pôjdeš po ich účele hlbšie, dopracuješ sa k tomu, že dnes chodíme o barliach od narodenia prakticky až po hrob. Takže sme toho potratili naozaj veľa.
Křováci a nějaké kmeny v Amazonii spoustu těchto schopností mají, ale nechtěl bys žit jako oni, že.

Naspäť
Top Bottom