Hĺbková psychológia človeka z hľadiska prác Carla Gustava Junga

Cieľ: vyznať sa v sebe po psychickej stránke - sebariadenie

Popis:
OUTER WORLD - vonkajší svet
INNER WORLD - vnútorný svet
EGO - ego
PERSONA - maska
Cosciousness - vedomie
SELF - ja
Personal Unconscious - osobné nevedomie
SHADOW - tieň
Anima - vnútorná (pudová/inštinktívna/zvieracia) žena
Animus - vnútorný (pudový/inštinktívny/zvierací) muž
Collective Unconcsious - kolektívne nevedomie

View attachment 2799
View attachment 2803

Pozn.: bude postupne pridávaný materiál venujúci sa tejto hĺbkovej téme.
Lepšie je tie obrázky aj preložiť. Je to chvíľka roboty ale stojí za to. Pridal som ti ho do príspevku. Kľudne si to uprav ako potrebuješ (príspevky sa dajú editovať do 24 hodín)
 
Naposledy upravené:
Fatalizmus je pasca plynúca z pocitu malosti a nedôležitosti a nemožnosti nič ovplyvniť.
Ľudia, ktorí uvažujú takto, sú presne tými "malými ľuďmi" podporujúcimi všetko-si-dovolujúcu "elitu" z definície fašizmu. Bez "malých ľudí", ktorí si myslia, že sú "malí páni", "bezmocní proti vrchnosti" a že ich osudom je "zmieriť sa s osudom a znieť život, nech je akokoľvek nespravodlivý a krutý", by nemohol existovať davo-"elitarizmus" a teda ani fašizmus.
 
Nasledovné video prakticky a na príkladoch rozpracováva v súlade s Jungovou psychológiou (aj keď sa to tam priamo nespomína) rôzne ľudské vzorčeky správania sa. Detstvo je veľmi dôležité obdobie života. To, čo sa tam naučíme, stratégie, ktoré úspešne použijeme, prejdú časom do nášho podvedomia a vo forme programov neskôr riadia/ovplyvňujú naše správanie v dospelosti. Kto sa pozerá pozorne sám na/do seba, veľmi ľahko vie určiť odkiaľ "sa toto v ňom nabralo". Pokiaľ má aspoň čiastočne porozumený kruh psychologických pojmov.

Zdroj: https://youtu.be/e_EfTh6P68c

Poznámka: Vladimír Červenák je tvárou etikoterapie. Stáva sa, že niektoré veci týkajúce sa napríklad politiky/riadenia sociálnych supersystémov interpretuje skreslene, resp. používa ich ako príklady pri vysvetľovaní názorne, ale z hľadiska KSB niekedy dosť nevhodne s ohľadom na skutočný stav. No odhliadnuc od tohoto nedostatku, veľmi dobre vysvetľuje veci týkajúce sa jeho špecializácie - etikoterapia/psychológia.
 
Pjér la Šé'z / Symbolický význam pohádek
Zajímavé popisy algoritmů mužské a ženské psychiky (či jejich vědomí a duše) a jejího rozvoje. Ty algoritmy mi sedí, i když s řešením úplně nesouhlasím, práce čistě na jenom sobě, proto se výsledky nedostavují nebo velmi velmi pomalu, chybí tam práce pro občinu, touha po zapojení do občiny (napojení se na něco vyššího většího co mě přesahuje, po čemž každá duše touží, po rozpomenutí, po návratu domů). Ale jsou to velmi užitečné informace.

A vytěžil jsem něco i o dějinném procesu. Byla tam otázka od posluchače: "Kdy došlo ke ztrátě informací o významu archetypů a k úsilí měnit alegorie na mýty?". Přednášející odhaduje, že u Řeků ještě rozlišení bylo a za Římanů to začalo - byla snaha měnit pohádky na "historické" události. A další ztráta rozlišení v této oblasti přišla s křesťanstvím (zombírování, kdy se má věřit na neposkvrněné početí).
 
Naposledy upravené:
Zajímavé popisy algoritmů mužské a ženské psychiky (či jejich vědomí a duše) a jejího rozvoje.
Už sa tým nejakú dobu zaoberám, a je mi to veľmi zrozumiteľné. Pozorovanie na sebe samom alebo na druhých je potom hračka. Tak si človek ľahko osvojí teóriu práce so sebou samým.
Ty algoritmy mi sedí (i když s řešením úplně nesouhlasím, práce čistě na jenom sobě, proto se výsledky nedostavují nebo velmi velmi pomalu, chybí tam práce práce pro občinu, touha po zapojení do občiny (napojení se na něco vyššího většího co mě přesahuje)
Toto konkrétne je iba časť ľudskej hlbinnej psychológie. Ono ide prakticky o to, aby človek rozumel sebe samému. Potom človek rozkľúčuje svoje automatizmy, porozumie ich, jeho podvedomé záležitosti vystúpia do vedomia a v dôsledku toho potom nastane automaticky stav, ktorý sa nazýva "šťastie/pokoj/spokojnosť". Takže človek robí to, čo ho baví, a tým vlastne prispieva do občiny najviac, a ani si to nemusí uvedomovať. Tá občinná činnosť potom ale rezultuje z nadhľadu už. Nie za každú cenu, ale dajme tomu cielene, vedome, nie chaoticky. Ide o to otvoriť stavidlá tam, kde sú zatvorené. Človek nemusí naháňať aktivitou to, čo sa dá dosiahnuť púhym odblokovaním prirodzeného v sebe chodu vecí. A tie sa potom dajú do pohybu "ako keby samé". Vôľa teda ide do EGO a vôľa potom idú do pozadia (on to tam aj spomínal, že v rozprávkach o 3 bratoch vlastne prvý symbolizuje EGO, druhý vôľu, ale ani jeden z nich nedosiahne úspechov) a človek sa stáva jednoduchým, otvoreným, srdečným, veci plynú viac menej automaticky a on sa rozhoduje bez väčších problémov "zo srdca" (myslené intuitívne). Čím vlastne v prospech občiny ako takej môžeš urobiť najviac, keď si obyčajný jednotlivec mimo riadiacej funkcie, a vieš okolo seba rozdávať srdečnosť a lásku nečakajúc na oplatenie, tak ľudia sami sa okolo teba začnú meniť vidiac tvoj príklad. Je to vlastne súčinnosť s Bohom. Spolutvorenie. Ako sa hovorí, nemôžeš urobiť šťastným svoje okolie, keď ty sám nevieš byť šťastným. Aneb, dávať môžeš len vtedy, keď máš čo dávať. Je to o vyrovnanosti pomeru sebaláska/láska k druhému.
proto se výsledky nedostavují nebo velmi velmi pomalu
A toto záleží od zvolenej metódy. Máte u Vás vzácneho krajana. Volá sa Karel Nejedlý a vytvoril unikátnu metódu (Metoda RUŠ) na prácu so svojími podvedomými algoritmami psychiky. Výsledku idú rýchlo a sú trvalé. Nič však nie je zadarmo. V knihe treba poštudovať metodológiu, prípadne ísť na kurz a potom na sebe pracovať. No keď porovnám ako metódu práce so sebou napríklad techniku Regresnej terapie, prípadne vedomého pozorovania podľa Eckharta Tolleho, metoda RUŠ je v porovnaní s nimi ako Mig 29 v porovnaní s kolobežkou.
 
@Atom on inak vychádza schématicky z tohoto:
Je tam nákres. Anima/Animus sú súčasťou nevedomej časti osobnosti tzv. Tieňa. Obe odkazujú čiastočne aj na inštinktívne časti osobnosti "anim"(álny, zvierací, inštinktívny).
Ženy vnútri seba nosia tieň formou vnútorného muža - anima a muži naopak formou vnútornej ženy - animy. Preto sme muži a ženy k sebe navzájom priťahovaní. Ten druhý je vlastne zrkadlom našej vlastnej osobnosti.
 
Ještě dám závěrečné hodnocení (subjektivní), aby bylo zřejmé moje stanovisko. Junga považuji za dítě biblické koncepce a jeho informace neadekvátní životu. Ale snažím se najít nějaké dílčí fungující střípky. Za zcela chybný termín považuji ego, který je nepotřebný a tudíž matoucí a původně má jiný význam (vykradeno z starobylých indických učení), zcela umělý konstrukt (na kterém se pak de-facto staví celá LGBT).

V posledním videu termín animus převádím na srozumitelnější termín životní(tvořivá) energie, kterou máme k dispozici. Problémy s "animem" jsou především ne díky tvořivé energii samotné, ale díky pýše. Uvedené pohádky upozorňují na pýchu (Král drozdí brada, zlatá rybka, pyšná princezna) a i příklad z pošta pro Tebe (po mnohaletém odloučení místo slz ze shledání vítězí pýcha).

Co je velmi cenné je upozornění, že žena vytváří pole (je jeho základem kolem kterého vzniká rodina), to považuji za velmi důležité si uvědomit. Nicméně GP šikovně lidstvo pomocí ženského principu ovládá, proto je i pýcha ženského rodu (kam čert nemůže tam nastrčí ženskou). Je snadné u ženy vzbudit pýchu (muži jsou k ní přitahování a točí se kolem ní a věnují ji pozornost).

Co ve videu chybí je informace (ach ten vykolejený individualismus), že na vytvoření fungujícího pole, kterého základ je žena, je potřeba muž stejnou měrou. Tam je naopak ve videu informační mina, kde muž se má smířit s podřadnou rolí a být rád, že je někde mezi kočkou a psem v důležitosti u ženy
(a v zamlčení, a že může uspokojovat své instinkty - no fuj té nedůstojnosti, proč by jinak zůstával v tak nedůstojné roli, pouze že ho tam tlačí nějaké instinkty).
Další mina je, že to mají partneři řešit každý zvlášť (to GP potřebuje, aby nevznikali silná zdravá pole rodiny, aby jsme žili odděleně, muži v hospodě a matky samoživitelky).

Správnou funkci ukazuje příběh ze starobylého Ruska (nedařilo se mi dohledat) o moudré ženě (z fedonie, feronie, fenonie nějak podobně to znělo). Byla k tomu postavena nedávno socha a i na nějakém fóru možná zde uvedená fotka, kde muž řídí loďku a žena je těsně za ním. Muž řídí loďku (pole, které tvoří žena) a má plnou vědomou podporu ženy.

Ta moudrá žena byla ženou vladaře a trnem v oku nemoudrých bojarů a tak se jim podařilo poslat ženu do vyhnanství. Ale ona je přechytračila a že si vezme jednu věc sebou a vzala si tu nejcennější "věc" svého muže, protože byla moudrá a věděla, že k fungujícímu poli, které tvoří muže potřebuje. Takže bojaři chytračili a řízení se rozpadlo a nastal chaos a vraždění mezi bojary a pak všichni pěkně bojaři i obyvatelé města s prosíkem šli za vladařem a jeho ženou (trochu připomíná matrici, kdy tam místo Putina dali Medvěděva), aby se vrátili a jim znovu vládli (řídili stabilně procesy v sociálním super systému).

V čechách máme rčení, "muž je hlava rodiny, ale žena je krk který tou hlavou otáčí". A považuji ho za plně adekvátní životu. Žena vědomě dosazuje muže do oblastí kam patří, vědomě se mu "podřizuje" (spíše se napojuje na něj), ale on je zase "podřízen" jí (spíše napojuje se na ní), protože od ní dostává úkoly, které má řešit (postarat se o rodinu, o vlast, o stát) a ona mu dává zpětnou vazbu jestli se úkoly daří plnit a napovídá díky silné intuici v některých případech, kterou cestou se dát.

Ještě označím chyby rozhodování uvedené ve videu (je to obdobné, pouze jinými slovy bez latinských termínů):

Nadměrná pýcha u ženy, já tvořím pole já jsem jeho základem a já tu vládnu
řešení: pokora, uvědomění si své role a uznání hodnoty muže a projev úcty k němu

Nedostatek hrdosti u muže, nepřijme odpovědnost a nechce se mu nést břímě hlavy rodiny (rozhodování)
řešení: rozhodnost (rozhodnutí musí sloužit "srdci" jinak nefunguje)

Koncepce funguje tak, že těmito chybami (jsou podporované z vyšších pater řízení) trpí všechny špičky ve všech vyšších rozhodovacích centrech až na výjimky v plné míře.
 
Naposledy upravené:
Ještě dám závěrečné hodnocení (subjektivní), aby bylo zřejmé moje stanovisko. Junga považuji za dítě biblické koncepce a jeho informace neadekvátní životu. Ale snažím se najít nějaké dílčí fungující střípky. Za zcela chybný termín považuji ego, který je nepotřebný a tudíž matoucí a původně má jiný význam (vykradeno z starobylých indických učení), zcela umělý konstrukt (na kterém se pak de-facto staví celá LGBT).

V posledním videu termín animus převádím na srozumitelnější termín životní(tvořivá) energie, kterou máme k dispozici. Problémy s "animem" jsou především ne díky tvořivé energii samotné, ale díky pýše. Uvedené pohádky upozorňují na pýchu (Král drozdí brada, zlatá rybka, pyšná princezna) a i příklad z pošta pro Tebe (po mnohaletém odloučení místo slz ze shledání vítězí pýcha).

Co je velmi cenné je upozornění, že žena vytváří pole (je jeho základem kolem kterého vzniká rodina), to považuji za velmi důležité si uvědomit. Nicméně GP šikovně lidstvo pomocí ženského principu ovládá, proto je i pýcha ženského rodu (kam čert nemůže tam nastrčí ženskou). Je snadné u ženy vzbudit pýchu (muži jsou k ní přitahování a točí se kolem ní a věnují ji pozornost).

Co ve videu chybí je informace (ach ten vykolejený individualismus), že na vytvoření fungujícího pole, kterého základ je žena je potřeba muž stejnou měrou. Tam je naopak ve videu informační mina, kde muž se má smířit s podřadnou rolí a být rád, že je někde mezi kočkou a psem v důležitosti u ženy (a v zamlčení, a že může uspokojovat své instinkty - no fuj). Další mina je, že to mají partneři řešit každý zvlášť (to GP potřebuje, aby nevznikali silná zdravá pole rodiny, aby jsme žili odděleně, muži v hospodě a matky samoživitelky).

Správnou funkci ukazuje příběh ze starobylého Ruska (nedařilo se mi dohledat) o moudré ženě (z fedonie, feronie, fenonie nějak podobně to znělo). Byla k tomu postavena nedávno socha a i na nějakém fóru možná zde uvedena, kde muž řidí loďku a žena je tešně za ním. Muž řidí loďku (pole, které tvoří žena) a má plnou vědomou podporu ženy.

Ta moudrá žena byla ženou vladaře a trnem v oku nemoudrých bojarů a tak se jim podařilo poslat ženu do vyhnaství. Ale ona je přechytrašila a že si vezme jednu věc sebou a vzala si tu nejcennější "věc" svého muže, protože byla moudrá a veděla, že k fungujícímu poli, které tvoří muže potřebuje. Takže bojaři chytračili a řízení se rozpadlo a nastal chaos a vraždění mezi bojary a pak všichni pěkně bojaři i obyvatelé města s prosíkem šli za vladařem a jeho ženou (trochu připomíná matrici, kdy tam místo Putina dali Medvěděva), aby se vrátili a jim znovu vládli (řídili stabilně procesy v sociálním super systému).

V čechách máme rčení, "muž je hlava rodiny, ale žena je krk který tou hlavou otáčí". A považuji ho za plně adekvátní životu. Žena vědomě dosazuje muže do oblastí kam patří, vědomě se mu "podřizuje" (spíše se napojuje na něj), ale on je zase "podřízen" jí (spíše napojuje se na ní), protože od ní dostává úkoly, které má řešit (postarat se o rodinu, o vlast, o stát) a ona mu dává zpětnou vazbu jestli se úkoly daří plnit a napovídá díky silné intuici v některých případech, kterou cestou se dát.

Ještě označím chyby rozhodování uvedené ve videu (je to obdobné, pouze jinými slovy bez latinských termínů):

Nadměrná pýcha u ženy, já tvořím pole já jsem jeho základem a já tu vládnu
řešení: pokora, uvědomění si své role a uznání hodnoty muže a projev úcty k němu

Nedostatek hrdosti u muže, nepřijme odpovědnost a nechce se mu nést břímě hlavy rodiny (rozhodování)
řešení: rozhodnost (rozhodnutí musí sloužit "srdci" jinak nefunguje)

Koncepce funguje tak, že těmito chybami (jsou podporované z vyšších pater řízení) trpí všechny špičky ve všech vyšších rozhodovacích centrech až na vyjímky v plné míře.
Rozhodol som sa nereagovať na jednotlivé časti, ktoré si tu pridal v svojom subjektívnom hodnotení. Dávajú zmysel v rámci celku, tak reagujem skôr na to, čo celkovo vnímam z toho, čo si napísal:
- Jungova práca nie je alterantívnou koncepciou videnia sveta, ale časťou celku - doplnením, pri hlbšom ponore do biblickej koncepcie z hľadiska HNR/Boha, musíme predsa naraziť na otázku, ako je možné, že biblická koncepcia sa vôbec realizovala v rámci božieho dopustenia. A odpoveď na to je zatiaľ jediná logická, a to je: krízovosť vývoja udalostí zvyšuje pravdepodobnosť a kvalitu vývoja vedomia. Ďalšia otázka je: "Prečo potrebujeme vyvinutejšie vedomie?" A odpoveď na ňu je z toho, kde sme dnes, asi zrejmá. Jungov prínos pri ponore do tmy (Kalijugy/Noci Svaroga), lepšie povedané PRE vynorenie sa z tmy (nielen z tmy stredoveku, ale aj z tmy nevedomia) je obrovský. To nevylučuje možnosť vystúpenia na vyššie vývojové štádia človeka, práve naopak, aby sme mohli postúpiť, potrebujeme na(d) niečo vystúpiť. A odpoveď je "do seba/na seba" (do svojho vlastného vedomia/na svoju vlastnú vôľu-silu). A na to potrebujeme sebapoznanie. Nikto nemôže realizovať svoj zámer, pokiaľ nepozná svoje limity. Najprv musí posunúť svoje limity, a zámer často príde ako dôsledok práce (na sebe) s nimi.
- Jungova práca nie je konkurenciou KSB, je pomocou/doplnením,
- Jung, tak ako my všetci sme vyrástli v prostredí biblickej koncepcie, dôležité je preto pracovať s pojmami, ktoré budú zrozumiteľné široko v jazyku, ktorému sú ľahšie schopní porozumieť v rámci toho, na čom vyrástli,
- Petr Knotek (autor videa) je človek, ktorý v mnohom nechápe objektívne zákonitosti fungovania sveta, ktorý sme si vytvorili (GP a jeho činnosť), no odkedy ho sledujem, vidím, že robí určité postupné pokroky, no musím uznať, že efektívnejšie než kopu najrôznejších učiteľov, motivátorov a odovzdávateľov informácie, dokáže ľuďom pomáhať v sebapoznaní,
- video pomenováva len niektoré aspekty hĺbkovej psychológie, nie všetky a nie úplne vymenováva ich vzájomné vzťahy, na to je jedno video málo aj v prípade oveľa jednoduchších štruktúr, preto tu bude toho pridané viac,
- rovnako ako v každom prejave, i tu je prítomné informačné skreslenie,
- pojem EGO je široko rozšírený, ľudia mu rozumejú, keď s ním nebudeš pracovať, musíš vytvoriť nový aparát a znova ho široko rozšíriť (čas a za ten čas dôsledky),

Inak je fajn pozorovať, že máš k tomu kritický postoj a s mnohými vecami, čo si napísal, súhlasím. Nie je to dogmaticky správne, ako označil veci Jung. Zároveň však treba chápať že v priestore "ducha" je vymedziť úplne presne veci slovom tak, aby boli široko obrazne pochopené v rámci civilizačnej úrovne, na ktorej sa nachádzame, nie úplne ľahká úloha, a tak to treba aj vnímať.
 
Zároveň však treba chápať že v priestore "ducha" je vymedziť úplne presne veci slovom tak, aby boli široko obrazne pochopené v rámci civilizačnej úrovne
Zatím jsem hlavně ve sporu s termínem ego a nemám Junga detailně nastudovaného, takže asi nebylo ode mě úplně přesné označit celého Junga co neadekvátního životu. Nějaké úsilí vyvinul, případně po porážce starého GP se může tomu dát správný kontext a vytvořit nějakou skutečnou psychologii (kde Bůh je na prvním místě - dodává prvotní informaci do psychiky), kde Jung může poskytnout nějaký základ pro termíny, které už jsou nějak v kolektivním povědomí.

Důvody mého zavržení termínu ego:
1) Je nadbytečné (to není asi rozhodující někdy se hodí odborný termín přesně vymezující co vnímáme jinak v jazyce více přibližně).
2) Původně jiný význam, je to pojmový systém jak funguje mysl s ohledem na zaměření udržení soustředění na zvoleném předmětu, který je dynamický (bere v úvahu interakci okolí s myslí) a ne jakési statické ego oddělené nezávislé od okolí (individualismus).
(egaghata je jakýsi výboj|vzruch, kterým uchopujeme pozorností nějak zvolený předmět a pak jsou tam další složky na udržení soustředění na daný předmět. Většina mě známých meditací je soustředění a udržení na zvoleném předmětu co nejdéle a případně vracení se na místo soustředění při poruše a případně sledování jak a jakými cestami došlo k přerušení soustředění)
3) Praxe, používá se to jako hana, "ty máš velké ego" nebo "to je jenom tvoje ego". Pokud to má označovat nějakou naši podstatu, tak se s tím zachází naprosto katastrofálně. V mých zkušenostech v desítkách případů, kde jsem byl přímo účastník (co divák nebo oponent) se tím vždy všichni "do krve" rozhádali. Zevšeobecňují se již definované nešvary lakota, nedostatek vůle, pýcha ... které nemají vlastní subjektnost, stačí opravit rozhodování zbavit se chyb v něm a k tomu je potřeba nejdříve ty chyby správně popsat a pak použít vůli. Každý máme nějakou chybu a když nás někdo upozorní na chybu tak, že zneváží naši podstatu (de facto Boha), tak reakce je vždy stejná - podívej se na svoji podstatu (která také není bez chyby). Je to za mě i komické.

V osobním životě mi dobře funguje se slovu ego vyhýbat (což jde úplně samo, protože jsem se obešel i bez něj dříve než jsem dorazilo z toho "skvělého západu" a nic nové, žádnou novou kvalitu v informacích nepřineslo) než se mu snažit dát nějaký adekvátnější význam (to jde velmi těžko, když už si okolí nějaký význam k tomu utvořilo, dle mě zcela chybný).
 
Naposledy upravené:
Zatím jsem hlavně ve sporu s termínem ego a nemám Junga detailně nastudovaného, takže asi nebylo ode mě úplně přesné označit celého Junga co neadekvátního životu. Nějaké úsilí vyvinul, případně po porážce starého GP se může tomu dát správný kontext a vytvořit nějakou skutečnou psychologii (kde Bůh je na prvním místě - dodává prvotní informaci do psychiky), kde Jung může poskytnout nějaký základ pro termíny, které už jsou nějak v kolektivním povědomí.

Důvody mého zavržení termínu ego:
1) Je nadbytečné (to není asi rozhodující někdy se hodí odborný termín přesně vymezující co vnímáme jinak v jazyce více přibližně).
2) Původně jiný význam, je to pojmový systém jak funguje mysl s ohledem na zaměření udržení soustředění na zvoleném předmětu, který je dynamický (bere v úvahu interakci okolí s myslí) a ne jakési statické ego oddělené nezávislé od okolí (individualismus).
(egaghata je jakýsi výboj|vzruch, kterým uchopujeme pozorností nějak zvolený předmět a pak jsou tam další složky na udržení soustředění na daný předmět. Většina mě známých meditací je soustředění a udržení na zvoleném předmětu co nejdéle a případně vracení se na místo soustředění při poruše a případně sledování jak a jakými cestami došlo k přerušení soustředění)
3) Praxe, používá se to jako hana, "ty máš velké ego" nebo "to je jenom tvoje ego". Pokud to má označovat nějakou naši podstatu, tak se s tím zachází naprosto katastrofálně. V mých zkušenostech v desítkách případů, kde jsem byl přímo účastník (co divák nebo oponent) se tím vždy všichni "do krve" rozhádali. Zevšeobecňují se již definované nešvary lakota, nedostatek vůle, pýcha ... které nemají vlastní subjektnost, stačí opravit rozhodování zbavit se chyb v něm a k tomu je potřeba nejdříve ty chyby správně popsat a pak použít vůli. Každý máme nějakou chybu a když nás někdo upozorní na chybu tak, že zneváží naši podstatu (de facto Boha), tak reakce je vždy stejná - podívej se na svoji podstatu (která také není bez chyby). Je to za mě i komické.

V osobním životě mi dobře funguje se slovu ego vyhýbat (což jde úplně samo, protože jsem se obešel i bez něj dříve než jsem dorazilo z toho "skvělého západu" a nic nové, žádnou novou kvalitu v informacích nepřineslo) než se mu snažit dát nějaký adekvátnější význam (to jde velmi těžko, když už si okolí nějaký význam k tomu utvořilo, dle mě zcela chybný).
Páči sa mi, ako si to tu rozpitval. Ohľadne pojmu "ego" rozumiem na čo narážaš a tiež som si všimol, že tlačiť na "ego", či už otvorene slovne, alebo aj len skrátka nevedome doň búšiť, má kontraprotuktívne výsledky. Ale to by sa dalo povedať aj pri označení napríklad slovm "pýcha", i keď to je na určitej úrovni totožné. Treba používať takt a cit pre situáciu. Nechce to nič iné, iba cibriť svoj vlastný cit a vhľad. Pracovať s "egom" iných ľudí dokáže iba človek, ktorý dokáže pracovať s tým vlastným. Tu už sa čiastočne táto zložka osobnosti dostáva do podriadeného postavenia (kým predtým bola v nadradenom) a už to je samo osebe úspech z pohľadu sebarozvoja.
 
Správnou funkci ukazuje příběh ze starobylého Ruska (nedařilo se mi dohledat) o moudré ženě (z fedonie, feronie, fenonie nějak podobně to znělo).
 

Pjér la Šé'z / Fenomenologie autismu​

Vynikající přednáška, škoda jen, že se ještě nepotkal s KOB. To by pak nemusel krvopotně vymýšlet metodologii a pojmologii a měl by pak jasnější pohled na tuto problematiku. Jinak klobouk dolů, skvělý praktik i teorii má velmi slušnou. Souhlasím s hodnocením od mantikuse a jeho postřehem
Lidé se zvýšenou autonomií
to mně fakt dostalo a určitě to budu používat
 
Naposledy upravené:
Naspäť
Top Bottom