Izrael vs Irán

Autor: Judr. Peter Weiss (https://akw.sk/blog/ | RSS odber)

low-angle-view-statue-against-old-building-scaled.jpg


Všetci čitatelia bývalého mainstreamu si doma pod plachtou obhrýzajú nechty v očakávaní izraelského zdrvujúceho odpovedného úderu, ktorý…

… nepríde.

Lebo nemôže. Nasvedčuje tomu analýza toho, čo sa vlastne pred pár dňami udialo. Bulvár, čo si sám hovorí mainstream, podhodil svojim ovečkám iba strohú správu, že 99 percent rakiet a dronov bolo zneškodnených izraelskou protivzdušnou obranou a spojencami. Ono to tak trošku pripomína starý vtip zo socíku.

V štafete pretekali iba dve štafety, SŠA a Sovietsky zväz. SŠA vyhrali. Na druhý deň informovali sovietske noviny na prvej strane obrovskými titulkami: “Naši chlapci obsadili krásne druhé miesto, kým štafeta Spojených štátov skončila predposledná.”

Tie “sovietske” titulky dnes paradoxne vidíme v titulkoch denníkov, ktoré slovenská vládna koalícia bojkotuje. Ktovie, prečo.

Ale pekne poporiadku.

Fakty (predchádzajúce iránskemu útoku):

1. Izrael bez akejkoľvek predošlej provokácie zaútočil na ambasádu Iránu. A to dokonca na území iného štátu, v Sýrii, kde by tiež za normálnych okolností, berúc do úvahy medzinárodnoprávne štandardy, nemal čo hľadať. Nemal nielen zámienku, ale ani žiadnu vymyslenú zámienku, a ani mandát od OSN.

Územie ambasády je územím iného štátu. Izrael preto bez dôvodu (okrem nenávisti a obáv z iránskeho jadrového programu) zaútočil na cudzí štát. Pri tomto útoku zabil (vzhľadom na povahu útoku bez právneho dôvodu môžeme tvrdiť, že zavraždil) viacero osôb.

2. Irán sľúbil odvetu v zmysle čl. 51 Charty OSN. Nikto nemohol nič namietať, snáď iba primeranosť. A skúsim vysvetliť, prečo ani to nie.

Útok samotný sa javil ako masívny, ale je treba jedným dychom dodať, čím to vlastne Iránci útočili.

Boli to staré šroty, ktoré stáli na skladoch dlhé roky. Staré rakety a drony prevažne prvej generácie. Niečo podobné sme pozorovali v prvých mesiacoch konfliktu na Ukrajine. Likvidoval sa šrot. Ako v akcii na šrotovné.

Iránci sú veľkí taktici a vtipálkovia. Vyslanie dronov, ktorým cesta trvá niekoľko hodín, pekne všetkým dopredu oznámili. A to tak, aby mohli vzlietnuť americké stíhačky, Jordánsko sa vedelo pripraviť a vypáliť všetky svoje patrioty a na pomoc mohli prísť aj priatelia z Británie, ktorí by to za bežných okolností nestíhali.

A tak sa na raketky, ktoré stoja o niekoľko rádov menej ako každá západná raketa veselo strieľalo zo všetkého, čo bolo k dispozícii. Aby sa na druhý deň ráno mohlo oznámiť magické číslo 99 percent. A to rovnako pompéznym a zavádzajúcim spôsobom, ako hviezdy očkovacej kampane zavádzali verejnosť o účinnosti očkovacej látky proti sars-cov-2. 99 percent z 300 až 500, to nikto nevie, lebo mnohé z tých dronov takpovediac “zdochli” po ceste aj samé.

Odhad hodnoty vystreleného materiálu Izraelom a spojencami predstavoval za niekoľko desiatok minút asi 1 miliardu USD. To je slušné číslo.

A teraz to príde. Ekonomický dopad útoku je zaujímavá, avšak marginálna záležitosť. Iné je dôležité.

Vyzerá to totiž tak, že Irán poslal pár hypersonických rakiet, pravdepodobne Fattah-2, ktoré evidentne prešli. Nie je dôležité, že prešli, ale čo trafili.

Trafili totiž najchránenejšie miesta na zemeguli. Dve bázy v púšti Negev, Nevatim a Ramon v blízkosti centra izraelského jadrového programu Dimona. A spravodajské stredisko IDF na Golanských výšinách. Prešli ako nôž maslom cez najmodernejšie západné systémy protivzdušnej obrany, aké v súčasnosti existujú. Hovorí sa cca o 7 ks rakiet.

Systém, ktorým rakety prešli, bol exkluzívne vyvinutý a dodaný práve proti raketám stredného doletu z Iránu a zlyhal. Obsahoval minimálne systémy Arrow 2, David’s Sling (Dávidov prak), THAAD a Patriot 3 s AN/TPY-2 X-band radarom. Západné krajiny zachvátila panika. Ak totiž Irán prejde raketami stredného doletu cez toto, trafí čokoľvek v dosahu svojích rakiet.

Americké média chvíľkovo stratili ostražitosť a mimo prikázaný rámec reportovali nasledovné:

“U.S. National Security Advisor, Jake Sullivan stated today that the Department of Defense alongside U.S. Central Command is continuing to Increase the Readiness and Integration of Air Defenses and Early Warning Systems in the Middle East, in order to Erode the Effectiveness of Iran’s Missile and Drone Capabilities.”.

Vedia, že najmodernejšie PVO je deravé ako rešeto. Po prečítaní tohto článku by mal mimochodom minister Kaliňák okamžite ukončiť rokovania s Izraelom o nákupe PVO a začať seriózne analyzovať.

Preto lídri G7 tak intenzívne odhovárajú Izraelcov, aby k žiadnej ďalšej eskalácii nedošlo. Irán svojim ťahom kráľovým pešiakom preukázal úplnú dominanciu na Blízkom východe. Iba blázon a samovrah by sa za daných okolností revanšoval. Čo však neznamená, že revanš neuvidíme.

Jediné, čo by sme mali vidieť v medzinárodnom spoločenstve, kde právo platí pre všetkých rovnako, je postavenie zodpovedných Izraelcov za útok na ambasádu v Damasku pred medzinárodný tribunál. Za aktuálneho stavu je to samozrejme iba ilúzia. Právo silnejšieho, ktoré platí, ak neplatí právo ukazuje, že sa pomery na Blízkom východe zrejme nenávratne zmenili.

Tieto zmeny budú mať skorý vplyv aj na situáciu v Gaze a celkovo v Palestíne, ale aj napríklad v Sýrii a Jemene, kde sa zrejme čoskoro začnú stabilizačné postkoloniálne procesy. Ak sa niekto nezblázni. Nemožno to vylúčiť. Izrael pení. Dnes totiž Hizbaláh použil na severe dron novej generácie. Nepočuli ho, až kým nedorazil do cieľa. A nie hociakého. A to pravdepodobne ani nevie, v akom stave je iránsky jadrový program.

Zvesia uši? Harakiri? Útok pod falošnou vlajkou? To tretie je najpravdepodobnejšie.


Príspevok Izrael vs Irán je zobrazený ako prvý na Weis & Partners.

Zdroj článku...
 
Naspäť
Top Bottom