posledni reportaz vittoria rangeloniho
evakuace nekolika civilistu, kteri zustali v kurakhovo. ziji ve velmi spatnych podminkach. nekteri nechteji odejit.
zraneny muz, ktereho zasahl pred mesicem dron, pojede do donetsku; emotivni velmi je zaber na babicku, ktera se trese, opira se o hole a rika "dekuji za vse synku, ja nikam nejdu", vittorio se ji pta na jmeno, ale babicka ani nestaci odpovedet, protoze tam leti dron.
v aute potom jede zraneny muz a dalsi 84.lety muz s dcerou. vittorio rika, ze situace je slozita, protoze vsude je mnoho nepratelskych dronu, ktere nedelaji rozdily mezi civilisty a vojaky.
muz, ktery byl zranen dronem rika, ze mu prvni pomoc poskytl vojak, on rika "nas vojak". ridic se ho pta "byl to rus" a muz odpovida :"ano, nas, my jim rikame "nasi". ridic mu pak rika, ze co mel na sobe, ze ho mozna trefili zamerne. muz rika, ze mel to, co ma na sobe ted. muz se potom pta zeny, ktera sedi vzadu, kolik lidi bylo zabito. on rika, ze vi o 5, ale zena rika, ze jich je uz 6. zena rika, ze obet byla nalezena v dome, nemela hlavu. ridic se pta, jestli to bylo zpusobeno bombou. zena rika: "no kdo jen vi..." vittorio se ji pta, jak prezili ty posledni tydny. zena rika, ze to bylo hrozne, ze bylo ostrelovani, drony. znicilo jim to garaz, dum. ani sklo v oknech nezustalo. ve dne, v noci. vittorio se pta, co bylo horsi, jestli utek pred drony nebo shaneni jidla. zena rika, ze drony byly porad a vsude. uhli doslo. vsechna okna znicena. nebylo cim topit. nebylo ani nic jidlu. vsem byla zima a meli hlad.
---
poznamka: ukrajinci, kdyz vidi videa od vittoria a lidi z donetsku, tak se jim smeji, ze nemaji zuby, ze jsou to alkoholici. rikaji, ze oni ziji jinak. citim z nich nadrazenost a nenavist.
jedna ukrajinka, zachranarka od lvova mi psala nicmene, ze si uvedomuje, ze ukrajina je jen rukojmi zajmu jinych, ze vi, ze jeji zeme nikoho nezajima opravdu. nekteri uz pochopili a da se s nimi mluvit. nekteri bohuzel stale veri propagande.
psala jsem tu pred par tydny, ze zachranarka z dnipra, ze jejiho manzela odtahli a i dalsiho kamarada. pak odtahli jeste jednoho 55-leteho muze, ktery se staral o psy. ptala jsem se, jaka je situace. manzel te kamaradky muze na noc domu a ma volnejsi podminky, stara se o nejake administrativni veci. ten jejich kamarad ovsem nikam nesmi, ani ten dalsi. jsou ve stanech a ta zachranarka mi psala, ze jich tam uz hodne zemrelo na zapal plic. rikala jsem ji, ze ukrajinka, co zije v CR a jeji syn je na UA, ze podplatili nekoho, 5000 USD. jenze to pry je uz tak, ze i kdyz to nekdo zaplati, nemusi to vyjit, protoze ted jsou tam komise, ktere se vybiraji i nahodne a tak kdyz se zaplati jednomu, dalsi "modrou" nemusi potvrdit.
kdyz tohle rikam nektery mym znamym, neveri mi. musela jsem jim ukazat original zpravy od tech ukrajincu, ale i tak meli pochyby.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=s1bHZR27mIk