Předběžná opatření Mezinárodního soudu OSN v Haagu (JAR vs Izrael)

Autor: Ježek pichlavý (Kob-forum.eu | RSS odber)

Mezinárodní soud OSN (ICJ – International Court of Justice) posoudil žalobu, kterou podala Jihoafrická republika a v pátek (26.1.2024) nařídil tato předběžná opatření:

  1. Izrael musí zajistit ukončení genocidy,
  2. musí okamžitě zajistit, aby ozbrojené složky státu Izrael nemohly provádět genocidu,
  3. stát Izrael musí zajistit všemi dostupnými prostředky potrestání osob, které přímo veřejně vyzývaly ke genocidě palestinského etnika v pásmu Gazy,
  4. stát Izrael musí okamžitě podniknout účinná opatření k zajištění neodkladně potřebných služeb a humanitární pomoci v nepříznivé situaci Palestinců v pásmu Gazy,
  5. Izrael musí přijmout účinná opatření proti zničení a pro uchování důkazů o provádění genocidy,
  6. Izrael musí do jednoho měsíce soudu předložit zprávu o provedení všech těchto pěti opatřeních nařízených soudem.

K patnácti stálým soudcům ICJ byli dle jednacího řádu přizváni soudci stran zúčastněných ve sporu: za Jižní Afriku Musseneki, za Izrael Barak. Při čtení výroku soudu se u každého bodu jmenovitě četlo, kdo hlasoval pro a proti. Barak (Izrael) hlasoval proti bodům 1, 2, 5 a 6. Stálá soudkyně z Ugandy, Julia Sabutinde, hlasovala proti ve všech bodech.

image-1.png


RT přinesla v neděli ráno zprávu, že vláda Ugandy se v sobotu důrazně distancovala od soudkyně Sabutinde, prohlásila, že její hlasování ve sporu vyjadřuje její čistě osobní postoj a neshoduje se s postojem vlády Ugandy.

Komentář redakce:

Soudce se má řídit pouze svým svědomím, takže v tomto směru je vše jakoby v pořádku a vládu Ugandy nelze vinit z toho, že jí vyslaná soudkyně má na věc „jiný právní názor“. Na druhou stranu, tak okaté popírání očividného, jako předvedla soudkyně Sabutinde, a ještě s velkou mezinárodní ostudou, si zřejmě vyžádalo okamžitou reakci vlády, a to ještě během víkendu.

Na rozdíl od izraelského soudce, soudkyně z Ugandy hlasovala dokonce i proti předběžnému opatření potrestat všechny, kdo otevřeně vyzývali ke genocidě (to je zločin i v trestních zákonících většiny zemí světa, včetně naší) a dokonce i proti nařízení zajistit humanitární pomoc lidem v Gaze. Možná bude zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet její další osud.


Zdroj článku...
 
Naspäť
Top Bottom