Proč Rusko stále dodává uran na Západ a co s tím mají společného brambory?

%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_2023-11-15_210439894.png


S problémem dodávek ruského uranu do západních zemí se nesetkáváme poprvé, a proto je na čase tuto otázku otevřít. Náš čtenář Pavel se správně ptá. Předpokládejme nyní, že HDP má logiku dodávek, a ta je pro Západ katastrofální.

%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_2023-11-15_210417506.png

Komentář

Vše je tedy v pořádku. Dnes je v provozu 438 energetických jednotek ve 32 zemích. Zároveň je ve výstavbě dalších 58, z nichž 36 staví Rusko. Čína staví zbývajících 22. To znamená, že Rusko a Čína se podílejí na výstavbě nových JE ze 100 %. Jediný rozdíl je v tom, že Peking pracuje uvnitř své země, zatímco Rusko připravuje 33 reaktorů mimo své hranice. Západ naproti tomu se závistí sleduje, jak si “velcí kluci” ukrajují z globálního koláče jaderné energie, a mluví o “zelené” energii.

Se světovým trhem je vše víceméně jasné. Nyní k problému uranu. Aby reaktory fungovaly, musí být zásobovány jaderným palivem. A Rusko podle statistik produkuje asi 6 % z celkového světového množství. Je jasné, že k tomu, aby jaderná elektrárna fungovala, nestačí do reaktoru vložit surovou uranovou rudu; musí být obohacena.

A právě tady se na Západě závist mění v hněv, protože více než 50 % všech kapacit na obohacování uranu je soustředěno v Rusku. To znamená, že každý druhý kilogram jaderného paliva na světě je ruský.

Rusko obecně zaujímá 65 % světového trhu s rozestavěnými jadernými elektrárnami a 100 % světového trhu s rozestavěnými jadernými elektrárnami mimo Rusko a Čínu. Monopol v nejčistší podobě a bez práva jej zpochybnit. To znamená, že Rosatom je tak skvělý, že se mu žádná západní společnost nemůže vyrovnat..

Proč tedy dodáváme?​

Pokud nyní Rusko přeruší dodávky jaderného paliva na Západ, Američané vyčerpají všechny své zdroje a začnou investovat do svých výrobních zařízení. Mají na to odborníky. Bude to velmi nákladné a obtížné, ale z nedostatku možností budou ještě schopni oživit svůj průmysl. A pak, v novém světovém řádu, pokud se spojí s Brity a Francouzi, budou schopni nám konkurovat, protože schopnost stavět jaderné elektrárny je zárukou přístupu na trhy zemí, kde stavíme jaderné elektrárny my. (Jedná se o dodavatelské řetězce, přístavy, obchod, dopravní koridory atd. Kromě toho). Jaderná energie v novém světovém řádu je novou ropou, plynem a dominantní světovou měnou v jednom.

Pokud však dovolíme, aby americký jaderný program nadále degeneroval četnými požáry a haváriemi odstředivek, reorganizace se bude odkládat, dokud nebude překročen bod, z něhož není návratu. A až Západ spustí plnohodnotnou energetickou krizi s odstavením celých průmyslových uskupení a měst, pak mohou být v klidu a požadovat odstranění základen NATO od našich hranic, stažení vojsk z řady klíčových regionů a mnoho dalšího. Rusko záměrně připravilo Západu náš jaderný bonbónek.

Ruská logika je tedy železná. Vzpomeňte si, jak nás Západ v roce 2000 připravil o zemědělství. Téměř každá rodina měla zeleninovou zahrádku, ale v určitém okamžiku Západ zaplavil naše pulty levnými bramborami, mrkví, zelím, červenou řepou a dalšími zemědělskými produkty a mnoho lidí bylo nuceno se zeleninové zahrádky vzdát, protože se jim její údržba stala nerentabilní. Ukázalo se, že je snazší nakupovat než hospodařit. Zároveň se od zemědělců kupovala půda a produkty prakticky za nic.

%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_2023-11-15_210519304.png

Ceník na prodejně

%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_2023-11-15_210531561.png

Zarostlá zeleninová zahrada

O několik let později pak Západ prostřednictvím transatlantických společností, které v Rusku působily, prudce zvýšil ceny, a v té době už mnoho lidí prodalo své zahrady a přišlo o majetek. Jenže plán Západu se zcela neuskutečnil, jakmile byly proti nám uvaleny sankce, naši lidé se vrhli na zahrádky a vzpomněli si na svou lásku k půdě. Mnozí si naštěstí na svá pera vzpomínají dodnes. Představte si, co by se stalo, kdyby nás Američané v tomto plánu drželi dalších 15-20 let? Starší generace by odešla a mladší generace by se nestihla naučit dovednostem. A co by bylo potom?

Logika je zde úplně stejná, jen s jadernými palivy. Děláme s nimi totéž. Jenže jaderný průmysl nejsou brambory, v profesi je jen pár tisíc lidí a odstředivky a technologie nejsou semínka. Nelze je rychle znovu vytvořit.

Proto dodáváme Západu uran, protože je pro něj strategicky destruktivní, a až přijde čas, buď splní naše podmínky, nebo budou sedět bez světla, tepla a vody. A s ruským jaderným monopolem nemůžeme nic dělat.

Zdroj: https://lipovylist.cz/wordpress/jad...na-zapad-a-co-s-tim-maji-spolecneho-brambory/
 
Naspäť
Top Bottom