kolega v praci mi rikava, ze "nenavidi rusaky". zacne mi opakovat, co slysi v mainstreamu. ptala jsem se ho, jestli si mysli, ze konflikt zacal v 2022 nebo se to tahne dele. doporucovala jsem mu treba toto video, ktere jsem vkladal. kolega mi rekl, ze to jsou konspirace.
tak ja tedy sem to 11 let stare video dam, "konspiracni".
prelozeno a zkraceno AI/transkriptu
Zničený dům a okolní situace
Tady stál dům. Žili v něm lidé a byla zde také žena. Nacházíme se před budovou, která byla předevčírem bombardována. Následkem výbuchu byla zničena. Paní naštěstí v danou chvíli nebyla uvnitř.
Tento případ je jedním z mnoha. Mnohé budovy v okolí byly podle výpovědi zasaženy útoky ukrajinských sil, jejichž pozice se mají nacházet přibližně 600 metrů odsud. Přestože je zřejmé, že se jedná o obytnou oblast, ostřelování pokračuje.
Popis ostřelování
Na otázku, jaký je cíl minometného ostřelování, zaznívá odpověď, že nejde o masivní útok, ale o opakovanou palbu vedenou bez přesné koordinace. Podle mluvčího nejde o cílenou palbu, ale o chaotické ostřelování obytné čtvrti.
Mluvčí tvrdí, že při zásahu domu a jeho vznícení se sloup dýmu stává orientačním bodem pro další palbu. V takovém okamžiku se podle něj hustota ostřelování dané oblasti mnohonásobně zvyšuje.
Osobní výpověď místního obyvatele
Jeden z místních obyvatel popisuje svůj vztah k Doněcku a Donbasu. Říká, že je označován za separatistu či teroristu, ale zdůrazňuje, že ze své země nikdy neodešel. Doněckou a donbaskou zemi označuje za svou vlast, svůj rodný dům, svou rodinu i pole, která obdělával.
Podle jeho slov se snažil pracovat, budovat a rozvíjet své okolí. Poté však přišla síla, která mu podle jeho vyjádření začala tvrdit, že celý život žil špatně. Zmiňuje také své odmítání společenských změn, nárůstu korupce a dalších jevů, které považuje za nepřijatelné.
Po požáru domu, který vytvořil hustý sloup dýmu, podle něj útočníci začali používat vše, co jim zůstalo ve skladech, bez ohledu na dohody a bez respektu k civilnímu obyvatelstvu.
Zmínky o použití fosforové munice
V textu se dále objevuje tvrzení o použití munice, která má při výbuchu vytvářet dým nebezpečný při vdechnutí. Podle výpovědi může způsobovat popáleniny plic a dýchacích cest.
Mluvčí popisuje granáty jako staré kusy munice pocházející údajně ještě z období druhé světové války, konkrétně z roku 1943. Uvádí, že obsahují chemický zapalovač, který se má aktivovat při kontaktu se zemí. Vzhledem ke stáří se však část munice podle jeho slov pouze rozpadne, rozštípne se a způsobí vznícení.
Pokud se munice aktivuje, má podle výpovědi rozmetat nebezpečný červený fosfor. Při jeho hoření a vdechnutí kouře může dojít k popálení plic. Na zahradě mají být patrné stopy po dopadu munice, které místní obyvatelé viděli.
Svědectví ženy o požáru domu
Žena popisuje, že její dům byl zapálen po předchozím dopadu fosforové munice. Podle jejího svědectví munice dopadala jeden den i druhý den, až nakonec došlo k požáru domu.
Když se jí ptají, jak se zachránila, odpovídá, že to bylo kolem sedmé hodiny. Slyšela rachot a výbuchy, poté ucítila zápach spáleniny. Byla tehdy se synem a řekla mu, že pravděpodobně hoří. Vyzvala ho, aby okamžitě vstal.
Syn vyběhl ven a potvrdil, že dům skutečně hoří. Oheň zachvátil chodbičku a šířil se i z druhé strany. Žena a její syn proto začali rychle vynášet věci z domu.
Na pomoc přišli sousedé, mezi nimi Vovka, Olga Michajlovna a Vova. Společně začali vynášet další věci. Později přiběhli také příslušníci domobrany LNR, kteří se podle svědectví zapojili do záchrany majetku.
Okna byla rozbíjena pažbami zbraní, aby bylo možné věci rychle vyhazovat ven. Podle ženy hořel dům velmi silným plamenem a nebylo jasné, zda šlo o trhavinu nebo jiný typ munice. Na zahradě později našla jámu, která podle ní mohla vzniknout po dopadu miny nebo jiné střely.
Závěrečné hodnocení situace
V závěru se uvádí, že je třeba místo dále prohlédnout. Zaznívá tvrzení o použití fosforových zbraní ze strany ukrajinské armády. Podle výpovědi měly být tyto zbraně ukázány a jejich použití potvrzeno laboratorní analýzou nálezů shromážděných na místě.
Organizace, které monitorují situaci na jihovýchodě Ukrajiny, se podle komentáře zřejmě nezabývají tím, co podniká ukrajinská armáda. Text tvrdí, že bombardování podobnými, pravděpodobně fosforovými zbraněmi pokračuje každý den.
Závěrečná poznámka konstatuje, že Minsk nevypadá jako konec konfliktu. Lidé, které autoři reportáže v této vesnici potkali, jsou situací vyčerpaní a mají jí dost.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=Wpi1RhC4slU