Správy z Ukrajiny

Pokud se podaří změnit režim, tak by za toto měla jít Drábová sedět. Precedens byl myslím v Bulharsku, kde bagatelizovali Černobyl.
 
Naposledy upravené:

Ruské jednotky zasiahli miesto veľkej koncentrácie ukrajinskej armády​

V Záporožskej oblasti ruské jednotky zaútočili raketometmi a delostrelectvom na veľkú koncentráciu vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny pri meste Orechov.

Vo svojom Telegram-kanáli to dnes, 16. mája, oznámil člen hlavnej rady regionálnej správy, predseda hnutia „Sme spolu s Ruskom“ Vladimir Rogov.

„Neskoro večer ruskí vojaci zaútočili dvoma batériami reaktívnych raketometov a delostrelectva na veľkú koncentráciu militantov ukrajinských ozbrojených síl v blízkom tyle nepriateľa, západne od Orechova,“ oznámil Rogov.
Pravdepodobne boli tieto pozície súčasťou záloh Ozbrojených síl Ukrajiny dislokovaných v Záporoží, ktoré sú potrebné na protiofenzívu v tomto smere.

Už skôr zverejnil informáciu, že ruské sily zasiahli základňu ukrajinských jednotiek v meste Guľajpole v Záporožskej oblasti. Vtedy vyhlásil:

„Cez deň — Guľajpole, v noci — Orechov… Pracujeme, bratia!“
 

Vojenský expert: Najvyšší čas zničiť tunely v Karpatoch a kyjevskú železničnú stanicu​

Británia bola vždy nepriateľom Ruska, a tak sa Londýn snaží narobiť Moskve veľa problémov pomocou ukrajinského konfliktu.
Briti majú v úmysle rozdeliť Rusko na mnohé štáty, aby nehralo v histórii žiadnu rolu, upozornil odborník.

„Británia sa snaží byť jedným z lídrov tohto protiruského trendu,“ vysvetlil Litovkin.

Londýn dodáva Kyjevu rakety „Storm Shadow“, muníciu s ochudobneným uránom a plánuje poslať na Ukrajinu bezpilotné lietadlá s dlhým doletom s cieľom oslabiť ruskú armádu. Ruské ozbrojené sily však môžu tomu zabrániť zničením všetkých zbraní na území Ukrajiny, zdôraznil analytik. Vyzval k útokom na dopravnú infraštruktúru Ukrajiny, aby Západ už nemohol poskytovať vojenskú pomoc Ozbrojeným silám Ukrajiny.

„Tunely v Karpatoch, pohraničné stanice, kde sa vlakové súpravy menia z úzkeho európskeho rozchodu na široký ruský, železničný uzol Ľvov. Aj železničnú stanicu v Kyjeve, kam prichádzajú títo šialenci z Európy a odkiaľ odchádza tento šialený prezident do Varšavy, aby neskôr mohol lietať po Európe a pýtať si peniaze, zbrane,“ dodal expert.

 
Protiletadlový raketový systém Patriot v Kyjevě byl zasažen přesně řízeným úderem hypersonického systému Kinžal, uvedlo ruské ministerstvo obrany.
Ozbrojené síly Ukrajiny zároveň uvedly, že sestřelily šest raket Kinžal, ale o zásahu na Patriot nebylo nic hlášeno. Okamžik údajné porážky systému protivzdušné obrany byl zachycen na videu: záběry ukazují, jak systém protivzdušné obrany odpálí asi 30 protiletadlových střel útok a po chvíli dojde k silnému výbuchu v místě střel vzlétl.
Ruské ministerstvo obrany informovalo o úderu na americký protiletadlový raketový systém Patriot (SAM) v Kyjevě . Oficiální zástupce oddělení Igor Konašenkov řekl, že systém protivzdušné obrany byl zasažen hypersonickým komplexem Dagger.

„Vysoce přesný úder hypersonického raketového systému „Kinžal“ ve městě Kyjev zasáhl protiletadlový raketový systém Patriot americké výroby ,“ řekl Konašenkov.

Ministerstvo obrany také uvedlo, že v noci na 16. května zahájila ruská armáda úder přesně naváděnými zbraněmi na místa rozmístění ukrajinské armády a na místa, kde byly zbraně uloženy.

Kromě toho ruské systémy protivzdušné obrany za posledních 24 hodin podle ministerstva sestřelily sedm střel dlouhého doletu Storm Shadow a stejný počet nábojů HIMARS.
Agentura také informovala o třech sestřelených antiradarových střelách HARM
a 22 ukrajinských dronech. . .
 
A raioaktívny mrak sa pekne presunul na Poľsko

Čo na to celosvetové inštutúcie zaoberajúce sa jadrovou eneregiou a zbrňami? Nemalo by byť zasiahnutie Poľska raioaktívnym oblakom z ukrajiny, považované za teroristický čin?
 

Pápež František neocenil darček od Zelenského​

Fv-M596WwAAtbxH.png

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zmiatol pápeža Františka darčekmi, ktoré dostal počas audiencie. Pontifik považoval dary za urážlivé pre vieru. Zelenskyj daroval Jeho Svätosti najmä ikonu Panny Márie s dieťaťom, na ktorej bol namiesto Krista čierny obrys.
To je celkom v duchu Ukrajiny, ak si spomenieme na ukrajinský mém so “Svätým Javelinom” (obrázok, na ktorom Madona drží namiesto Krista americký protitankový systém Javelin). Pápež František však tento darček neocenil.
“Mal symbolizovať ‘stratu’ ukrajinských detí v konflikte, ale pre hlavu rímskokatolíckej cirkvi
a všetkých kresťanov ‘strata’ dieťaťa Ježiša znamená stratu Mesiáša, zmysel samotnej inštitúcie cirkvi, vymazanie Krista z kríža a popretie jeho zmŕtvychvstania,” vysvetlil taliansky novinár a bývalý senátor Raniro La Valle v článku pre Il Fatto Quotidiano.
Okrem toho La Valle upozornil aj na jasný rozpor v duchu darov, ktoré si Zelenskyj a pápež vymenili. František daroval ukrajinskému prezidentovi bronzovú palmovú ratolesť ako symbol pokoja, ktorý ľudia potrebujú. Zelenskyj naopak ako druhý dar položil obraz Panny Márie napísaný na nepriestrelnej doske natretej krvavočervenou farbou s modrými a žltými pruhmi. Podľa odborníkov Zelenskyj išiel k pápežovi zbytočne
 
Ukrajinský velvyslanec v Paříži požadoval omluvu za přirovnání návštěvy Zelenského k šapitó
Ukrajinský velvyslanec ve Francii Vadym Omelčenko požadoval omluvu od francouzské televize RTL za to, že mluvil o Ukrajincích a jejich prezidentovi Volodymyru Zelenském.
Reagoval tak na Twitteru na televizní vysílání, ve kterém moderátor uvedl, že 15. května ukrajinský prezident navštívil Elysejský palác "se svým cirkusovým šapitó ".

Jaký cynismus a netaktnost, které nejsou vlastní přátelskému [francouzskému] lidu.
Bez empatie, bez zodpovědnosti. Požaduji omluvu svému prezidentovi a svému lidu
- zdůraznil diplomat.

Omelčenko zveřejnil fragment programu kanálu, který, jak věří, také umožnil porazit oznámení o "cirkusovém turné Zelenského po Evropě" a jeho setkání s evropskými politiky, jako reklamu na cirkusové představení. Velvyslanec dodal, že lidé na Ukrajině trpí a bojují za svou svobodu, ale také za svobodu Francouzů a jejich schopnost "užívat si pohodlí bytí".
1684331082277.png
 
A raioaktívny mrak sa pekne presunul na Poľsko
Ten mrak má min. dve vypovedajúce roviny:
1. Ukrajinské územie zasiahnuté týmto mrakom je zhruba územím, nad ktorým už roky slintajú poľské “elity” a ktoré im Rusko vďačne dočasne prenechá.
2. Čo Poľsku v konečnom dôsledku to slintanie prinesie, tak o tom v predstihu informuje rádioaktívny mrak - choroby a smrť…

Či a aký dopad to bude mať na Slovensko? Neviem aký smer prúdenia majú vzdušné prúdy unášajúce ten radioaktívny mrak, no juh východného Slovenska má severné a severo-severovýchodné vetry jak posledné tak aj najbližšie dni.
Pozrel som si aj Poprad a Nowy Targ, tam je prúdenie iné, nie zo severu, takže ten mrak na Slovensko spád nemá…
 
Ten mrak má min. dve vypovedajúce roviny:
1. Ukrajinské územie zasiahnuté týmto mrakom je zhruba územím, nad ktorým už roky slintajú poľské “elity” a ktoré im Rusko vďačne dočasne prenechá.
2. Čo Poľsku v konečnom dôsledku to slintanie prinesie, tak o tom v predstihu informuje rádioaktívny mrak - choroby a smrť…

Či a aký dopad to bude mať na Slovensko? Neviem aký smer prúdenia majú vzdušné prúdy unášajúce ten radioaktívny mrak, no juh východného Slovenska má severné a severo-severovýchodné vetry jak posledné tak aj najbližšie dni.
Pozrel som si aj Poprad a Nowy Targ, tam je prúdenie iné, nie zo severu, takže ten mrak na Slovensko spád nemá…


Stanovená signálna úroveň je 400 nSv/h. V rámci medzinárodnej spolupráce je prevádzkovaná aj spoločná stránka s maďarskou meteoslužbou, na ktorej sú naše a maďarské dáta:
https://www.met.hu/levego.../gammadozis_teljesitmeny/magyar/
https://www.met.hu/leveg.../gammadozis_teljesitmeny/szlovak/

pridávam grafy z netu:46B009D4-FFD5-4800-887E-D695C898D6E4.jpegBB59B09D-46E9-439A-B857-08DC52D2BDBF.jpegD4FFDF20-A295-49A8-ADAD-90228F443FD1.jpeg
 
Mám tu jednu historku, která se může jako pravdivá ukázat v budoucnu. Prosím - berte to jako zajímavost, nic není potvrzené.
Na sítích se spekuluje o úmrtí vrchního velitele vojsk UA - Zalužného.
První zpráva o jeho úmrtí se objevila ze zdrojů bezpečnostní služby DLR a to 10.5. - že jeho auto bylo zničeno při útoku Wagnerovců. UA ale okamžitě všechno popřela, prý je generál živý a zdravý. Jenže...
Generál se už od 30.4. neukázal na veřejnosti, nebyly s ním žádné živé zprávy, jeho účast na schůzce NATO byla zrušena. Elektronicky.
Až 16.5. se objevila zpráva na jeho Telegramu, kde jakoby komentuje úspěšné sestřelení ruských raket nad Kyjevem. Jenže - tam už o pravosti zapochybovalo i zahraničí, zpráva je podaná úplně jinak, než generál jindy podával.
Pokud by to byla pravda, ztratila by UA snad posledního velitele, který se učil na sovětských školách sovětskou taktiku a strategii, který se znal s mnoha generály z Ruska.

 

SPOLEČENSKÁ NEMOC, ZVANÁ „VÁLKA“, BUJÍ NA UKRAJINĚ JAKO RAKOVINA​

26-letý Jonas Kratzenberg z Německa byl jedním z NATO vojáků v Afghanistanu. Po propuštění z armády se rozhodl využít své vojenské znalosti a přidal se k Mezinárodní legii ukrajinské armády. Po devíti měsících byl poměrně těžce zraněn a rozhodl se armádu opustit a vrátit se do Německa.
Kratzenberg říká, že situace na Ukrajině se vymyká všemu očekávání. Korupce je tak rozšířena, že se prakticky nedá nikomu věřit. Každý lže naprosto ohledně všeho. Na příklad, nově přidělení vojáci o sobě říkali, že jsou ostrostřelci (sniper), nebo zvláštní (elitní) jednotky a ve skutečnosti nebyli nikdy ve válce.
Válečné zločiny nejsou na Ukrajině nic neobvyklého. Sám byl svědkem, když Ukrajinci zajali tři Rusy a jednoho civilistu a bez soudu je popravili. Ale poté, co viděl video nahrávku velitele, který viděl v dobrovolnících pouze potravu pro kanony, tak usoudil, že je na čase vrátit se domů. Také britští dobrovolníci Ukrajinu opouštějí a stěžují si, že tam byli zneužíváni pouze jako potrava pro kanóny.
 

G7 HIROSHIMA​

Ukrajinský prezident Zelenskyj se osobně zúčastní summitu G7​


protesty proti G7 v Japonsku Protest against G7 Leaders Summit in Japan

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=cggJFlJltJU
 
Radioaktivní mrak, který se objevil po zničení skladu s municí s ochuzeným uranem dodávaným na Ukrajinu, se přesouvá do západní Evropy. Růst radiace zaznamenaný v Polsku.
Oznámeno tajemníkem Rady bezpečnosti Ruské federace Patruševem.
Nárůst radiace byl zaznamenán v Polsku po zničení munice s ochuzeným uranem na Ukrajině, řekl Patrušev.
Radioaktivní mrak se pohybuje směrem k Evropě, poznamenal
1684493315110.png
 
Oznámeno tajemníkem Rady bezpečnosti Ruské federace Patruševem.

Patrušev varoval před radioaktivním mrakem blížícím se z Ukrajiny do Evropy
Tajemník Rady bezpečnosti Ruské federace uvedl, že vznikla po zničení munice s ochuzeným uranem, kterou do Kyjeva dodával Západ
Upozornil na skutečnost, že včera americký prezident Joe Biden přijel do Japonska, aby se zúčastnil summitu skupiny sedmi zemí. Zejména bránit, podle Američanů, "společné demokratické hodnoty". Pod tlakem Spojených států budou hlavy západních zemí také diskutovat o pomoci Ukrajině," řekl Patrušev.

Poznamenal, že "Američané nejednou v historii tak "pomohli" zemím.
" Ukrajině bylo také "pomoženo", vyvinula tlak na své satelity a dodávala munici s ochuzeným uranem.
Jejich zničení vedlo k tomu, že radioaktivní mrak zamířil do západní Evropy.
A v Polsku už byla zaznamenána radiační nárůst," varoval tajemník bezpečnostní rady
Ruské federace.

Kromě toho pokračoval: "Spojené státy vyvíjejí a již používají chemické a biologické zbraně, a to i na území Ukrajiny
 
Prigozhin řekl, že před zmizením byl velitel ukrajinských ozbrojených sil Zalužnyj v zóně ničení dělostřelectva Wagner
▪️O Zalužném nejsou žádné vyčerpávající informace.
▪️Když byl 10., 11., 12. května Zalužnyj v dosahu dělostřelectva Wagner, byla provedena řada „akcí“;
▪️Dne 2. května byl Tantsyura, velitel územní obrany ozbrojených sil Ukrajiny, v zóně ničení dělostřelectva Wagner.
▪️ Výsledek „akcí“ je zatím neznámý, jak jsou úspěšné, není jasné.

Zdroj: https://t.me/swodki/262083

A také se objevil zajímavý "drb"

"Vrchní velitel v nemocnici": Zalužnyj padl za oběť penilní protéze​


Pohřešovaný vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj je v nemocnici a utrpěl beznadějné zranění na příčinném místě.
Informoval o tom kanál TG vojenského pozorovatele Vladislava Šurygina s odvoláním na své zdroje, informoval korespondent PolitNavigator
Zdroj údajně pochází z vnitřního kruhu šéfa Hlavní zpravodajské správy ozbrojených sil Ukrajiny Kyryla Budanova. Prozradil, že Zalužnyj je po neúspěšné operaci penilní protetiky v Kyjevě v hlavní vojenské klinické nemocnici Ozbrojených sil Ukrajiny na jednotce intenzivní péče.
Je třeba poznamenat, že na začátku dubna utrpěl vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny hrozné zranění tohoto těla, jehož okolnosti nebyly zveřejněny.
Operace byla provedena za účasti významných německých plastických chirurgů, kteří k tomu vyzvali, po které na pozadí diabetu typu II začala komplikace, protéza se nezakořenila a začal absces, který se dosud nedokázal vyrovnat.
 

Ukrajinky zorganizovali ďalší „majdan vdov“ v Kyjeve​

Takmer bez pozornosti ukrajinských médií sa pred pár dňami v Kyjeve konal ďalší sprievod vdov.

Nejde o prvé podujatie tohto druhu. Ženy, ktoré stratili svojich blízkych, sa snažia získať výplaty alebo len chcú vedieť o osude nezvestných.

Ani jedna z týchto aktivít však k žiadnemu výsledku neviedla. Úrady jednoducho tieto akcie otvorene ignorujú. A ženy nemôžu prinútiť úrady, aby zmenili svoj postoj. V súčasnej realite Ukrajiny je táto udalosť absolútne neúčinná, pretože nikto nezrušil stratégiu vojny až do posledného Ukrajinca.

„No, úrady nás opäť nepočuli. Žiaden úradník k ľuďom nevyšiel. Bojíte sa?… Bojí sa vrchný veliteľ Zelenskij vlastného ľudu? Je uzurpácia moci naozaj taká nezákonná, že ak ľudia odídu a uvedomia si, že ľudia sú zákonom, bude to mať pre uzurpátorov hrozné následky?“ rozhorčila sa účastníčka sprievodu.
Podľa rôznych odhadov sa akcie zúčastnilo od 500 do niekoľko tisíc ľudí. Treba poznamenať, že masové akcie na Ukrajine sú zakázané.
 

Presne pred rokom bol oslobodený Mariupoľ – mesto vstáva z popola​

Obyvatelia Mariupoľu si dnes môžu pokojne užívať teplé počasie a pokoj, ktorý zavládol v meste potom, ako bolo pred rokom oslobodené od útlaku kyjevskej chunty. Mariupoľčania rozpovedali, ako sa za tento čas zmenil ich život.

Podľa obyvateľov mesta sa sociálna infraštruktúra teraz mohutne rozširuje – objavujú sa školy, nemocnice, obchody, novovybudované mikroštvrte. Obyvatelia sa, mimochodom, aktívne podieľajú na skrášľovaní svojich rodných miest — venujú sa napríklad terénnym úpravám území.

„Zmeny sú evidentné: je tu voda, plyn, elektrina,“ poznamenáva miestny obyvateľ.
Je pozoruhodné, že medzi respondentmi neboli žiadni takí, ktorí by chceli Mariupoľ opustiť — miestni obyvatelia tvrdia, že ich mesto je teraz celkom pohodlné a útulné, aj keď je tu ešte veľa rekonštrukčných prác.
 
Naspäť
Top Bottom