SVODKA UDÁLOSTÍ – výběr 16. 12. – 22. 12. 2023

Autor: Eva (Kob-forum.eu | RSS odber)

Přinášíme další výběr událostí uplynulého týdne. V úplném textu najdete mj. určité podrobnosti o střelbě na Filosofické fakultě UK, zmínku o hysterické reakci loutkového premiéra Fialy na zprávu Eurostatu nebo zajímavou zprávu o tom, jak se ve skutečnosti britský král Karel III. staví k očkování a medicíně vůbec.

BÝVALÝ ŠÉF NAKA KONČÍ NA POLICII PO 25 LETECH – NEZVLÁDL DETEKTOR LŽI​


17.12.2023 Odchod Daňka je dalším z personálních změn ve vedení policie. Začal s nimi ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) hned po nástupu. Nejprve odvolal policejního prezidenta Štěpána Hamrana, zrušil dvě místa policejních viceprezidentů, poté postavil mimo službu policisty, kteří měli status chráněných oznamovatelů závažné protispolečenské činnosti. Mezi nimi i Daňka. Ten pro Deník N potvrdil, že jej nový policejní prezident Ľubomír Solák stáhl 5. prosince na jeden den z dovolené, kterou mu původně nařídil až do 17. prosince. Pan policejní prezident mi oznámil, že se mnou nepočítá na žádné pozici,‘ řekl Daňko s tím, že Solák mu dal na výběr, zda přejde na kraj nebo okres. Solák ve svém stanovisku trvá na tom, že obsazení vedoucích pozic je v jeho rukou a měli by v nich být lidé, kterým důvěřuje. Na margo informace, že nedovolil Daňkovi zůstat v Národní kriminální agentuře ani jako řadovému vyšetřovateli, dodal, že ‚diskuse o možném setrvání pana Daňka v Policejním sboru byla důvěrná‘.
https://www1.pluska.sk/spravy/z-dom...-policii-25-rokoch-prekvapivy-dovod-nezvladol

SENÁT PODPOŘIL SNAHU SENÁTORŮ ÚSTAVNĚ ZAKOTVIT PRÁVO OBČANŮ BÝT OFF-LINE​


17.12.2023 Listina základních práv a svobod by mohla být doplněna o právo být osvobozen od povinného využívání digitálních prostředků. Senát tuto ústavní změnu, kterou navrhla skupina 17 senátorů, dnes podpořil v prvním kole projednávání. Součástí novely o právu být off-line je také v upravené podobě právo platit v hotovosti, i když podobný návrh Senát letos v únoru těsnou většinou odmítl. Předseda senátorského klubu SEN 21 a Pirátů Václav Láska kvůli tomu neúspěšně požadoval zamítnutí novely. Před dalším schvalováním ji posoudí senátní výbor pro lidská práva a ústavní komise, dostaly na to tři měsíce. Novela má na ústavní rovině zakotvit, že „každý má právo znát svá práva a povinnosti a vykonávat je jemu dostupným a přístupným způsobem“. Současně by nikdo nesměl být nucen vykonávat svá práva a povinnosti prostřednictvím elektronických sítí a úložišť nebo jiným podobným způsobem. Lidé by měli mít podle předlohy možnost hradit své peněžité závazky či dostávat výplatu v platných bankovkách a mincích.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/s...ne-zakotvit-pravo-obcanu-byt-off-line/2456479

NÁRODNÍ SÍLY SE SPOJUJÍ PRO ZÁCHRANU EVROPY!​


18.12.2023 V Praze dne 19.12.2023 podepsali dohodu o spolupráci PhDr. Vladimíra Vítová, Ph.D., a generál Dr. Antonio Pappalardo, který je zároveň předsedou mezinárodní platformy Patrioti Evropy. Vladimíra Vítová a Václav Kupilík (oba z ANS) jsou spoluzakladateli Patriotů Evropy. V. Vítová převzala funkci viceprezidentky a pan Kupilík funkci národního tajemníka pro Českou republiku. Zároveň byla podepsána dohoda o ustavení mezinárodní politické aliance za účelem vytvoření „Světové konfederace národů“.

https://www.youtube.com/@aliancenarodnichsil4986/videos

DĚKAN ŠEVČÍK SI PŘEVZAL ODVOLÁNÍ. STÁLE HO POVAŽUJE ZA NEZÁKONNÉ​


19.12.2023 Jak již média informovala, rektor VŠE Petr Dvořák se rozhodl odvolat děkana NF VŠE Miroslava Ševčíka. Podle děkana postupuje nelegitimně a nezákonně a má za to, že za odvoláním jsou jeho politická vyjádření. „Rozhodnutí není zatím pravomocné, protože když mně ho předkládal ve středu 13. 12. 2023, tak tam byly rukou dopsané nějaké věci a na první straně jsem si všiml, že se odvolává na vyjádření Akademického senátu Národohospodářské fakulty z 31. 10. 2023. Žádné vyjádření k této věci Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické nepřijal, protože sdělil, že se nemůže podílet na nezákonném procesu odvolávání děkana tak, jak ho realizuje pan rektor,“ uvedl Miroslav Ševčík v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

https://www.parlamentnilisty.cz/are...dvolani-Stale-ho-povazuje-za-nezakonne-747979

VLÁDNÍ VÝMLUVY NA BRUSELSKÝ ZELENÝ ÚDĚL JSOU LEŽ. PROTI LOGICE, PROTI PŘÍRODĚ, PROTI OBČANŮM.​


19.12.2023 Tomáš Doležal spolu s poslankyní parlamentu Marií Pošarovou čtenářům Protiproudu podrobně vysvětlují, v čem tkví příčina naší sebevražedné energetické politiky – a především dokládají, že Fialova vláda vědomě činí vše pro to, aby bylo ještě hůř. To, že se růst cen energií, zejména elektřiny, v České republice vymkl jakýmkoli pravidlům standardního trhu i sociální únosnosti a že likviduje konkurenceschopnost českého průmyslu, je smutným a známým faktem. A faktem je i to, že pokud bude pokračovat české vládní vazalství směrem k Bruselu, bude cena elektřiny markantně stoupat i v příštích letech. A to dokonce tak, že i na současnou míru šíleného zdražování budeme ještě vzpomínat se slzou v oku…

https://protiproud.info/politika/76...jeste-daleko-draz-nez-nyni-zamerny-zlocin.htm

VLÁDNÍ POLITIKA VŮČI SAMOSPRÁVÁM JE HANEBNÁ​


22.12.2023 Tomáš Doležal upozorňuje, že konsolidační balíček výrazně ohrožuje veřejné služby poskytované samosprávami. Vláda Petra Fialy má často plná ústa důležitosti podpory krajských a obecních samospráv a decentralizace. V praxi se ovšem k územním samosprávám chová naprosto hanebně. V debatách o tzv. vládním konsolidačním balíčku, který plošně zvyšuje všechny typy daňových a pojistných odvodů fyzickým i právnickým osobám, poněkud nezaslouženě zapadlo, že do něj Fialova vláda pokoutně (a doslova na poslední chvíli) protlačila několik podstatných změn v zákoně o rozpočtovém určení daní, který mj. stanoví podíl územních samosprávných celků (obcí a krajů) na celkovém objemu vybraných daní. Fialova vláda se tímto návrhem totiž rozhodla pro roky 2024 a 2025 tento podíl výrazně snížit.
https://casopisargument.cz/?p=54458

Zdroj článku...
 
Naspäť
Top Bottom