SVODKA UDÁLOSTÍ – výběr 2. 3. – 8. 3. 2024

Autor: Eva (Kob-forum.eu | RSS odber)

Tento týden byl zejména ve znamení Světového festivalu mládeže v Soči, kterým byla po desítkách let obnovena tradice světových festivalů mládeže.

Jako obvykle najdete kompletní svodku v PDF verzi.

Skončil Světový festival mládeže v Soči​


7.3.2024 Jakub Zieba se jako jeden z mála Čechů účastnil Světového festivalu mládeže v Soči. O své čerstvé zážitky se podělil s neČT24. V komentáři uvedl, proč se události účastnil, popsal přátelskou atmosféru mezinárodní akce a živá setkání s politiky. Řekl také, v čem se může festival organizačně zlepšit.
„O festivalu jsem slyšel od svých známých, kteří mi říkali, ať si zkusím dát přihlášku. Nikdy předtím jsem se neúčastnil tak velké akce, proto jsem do toho šel. Výběrové řízení bylo složeno ze 3 částí – nahrát portfolio, napsat krátkou esej a nahrát minutovou videovizitku. Úspěšně jsem řízení prošel a dostal jsem se na festival.
Za ČR sem přijelo jen celkem sedm lidí. Je škoda, že o tom česká média nepsala, protože se jednalo o akci, která skutečně spojuje národy a vytváří přátelství. Ve slovenské delegaci bylo cca 30 lidí…“

https://42tcen.com/entry/zieba-o-fe...e-188-zemi-sveta-cizinci-byli-nadseni-z-ruska

První zásadní prohra Pětikoalice…​


2.3.2024 Sněmovnou neprošel návrh zákona o manželství pro všechny a možnosti adoptovat děti homosexuálně orientovanými páry. Pekarová Adamová jistě uronila několik slz. Vzpomeňme si na videozáznam, na němž hovořila k obecenstvu o svém šťastném manželství s panem Pekarou, přičemž si také komediálně poplakala a chtěla dát stejnou možnost i všem ostatním bez ohledu na to, s čím se narodili. Myšlen obsah jejich spodního prádla. O nastupující zvrhlosti a jejím průniku do společnosti není pochyb. Sociální sítě poskytují mnoho videí, na nichž se nakrucují muži v ženských šatech, mladý Brzobohatý zaplňuje stránky bulváru (jeho táta se z toho obrací v hrobu, protože to byl chlap každým coulem), rodinnou fotkou roku v USA byla dvě něco, z nichž jedno bylo těhotné. Našemu bohatému podnikateli žijícímu s černým migrantem porodila kdesi dítě neznámá žena a on se tím prezentuje. Stále častěji jsou nám podsouvány fotografie dvou polonahých mužů objímajících miminko s tím, že to je normální a jedná se o budoucnost lidstva.

https://cz24.news/prvni-zasadni-prohra-petikoalice/

Slovenský ministr zahraničí Blanár jednal s Lavrovem​


2.3.2024 Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se dnes na okraj diplomatického fóra v tureckém městě Antalya setkal se svým slovenským protějškem Jurajem Blanárem. Na schůzku, o které informovala ruská diplomacie, upozornil slovenský Denník N. Agentura Reuters schůzku na tak vysoké úrovni označila za neobvyklou v době, kdy se země Evropské unie, jejímž je Slovensko členem, snaží Rusko za jeho invazi na Ukrajinu izolovat. Ministři „si vyměnili názory na nejpalčivější otázky mezinárodní agendy včetně situace na Ukrajině. Ruská strana potvrdila svou připravenost obnovit vztahy se Slovenskem na meziparlamentní úrovni,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Slovenský premiér Robert Fico krátce poté uvedl, že setkání ministra obrany Roberta Kaliňáka s jeho americkým protějškem Lloydem Austinem a schůzka ministra Blanára s jeho ruským protějškem jsou příkladem vyvážené a suverénní zahraniční politiky Slovenska vůči všem světovým stranám. „Bez diplomacie se nedá najít diplomatické řešení a žádné války neskončí,“ uvedl k fóru v Antalyi ministr Blanár. Schůzka s Lavrovem se podle něho konala na žádost ruské strany a on na ní svému ruskému protějšku řekl, že pozice Slovenska se zakládá na respektu k principům mezinárodního práva, jako je územní celistvost a suverenita. Setkání kritizoval Blanárův předchůdce v úřadu ministra zahraničí Miroslav Wlachovský, podle kterého to Bratislavu posunulo nešťastným směrem v očích spojenců ze Severoatlantické aliance.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/slovensky-ministr-zahranici-blanar-jednal-s-lavrovem/2487256

Chmelar: Obsah okupační smlouvy mezi Slovenskem a USA rozhodně není standardní, jak to tvrdí ministr obrany Kaliňák​


4.3.2024 Obsah okupační smlouvy mezi Slovenskem a USA rozhodně není standardní, jak to tvrdí ministr obrany Kaliňák. Publicista, politický analytik a vysokoškolský pedagog Eduard Chmelár přesně před pěti lety odhalil a zveřejnil utajované plány na uzavření dohody o spolupráci v oblasti obrany (DCA) mezi Slovenskem a Spojenými státy. Nyní reaguje na nejnovější vyjádření ministra obrany SR Roberta Kaliňáka (Směr-SSD), který označil tuto dohodu za standardní. Ministr obrany Robert Kaliňák se nedávno vyjádřil, že si váží lidí, kteří umí sdělit svůj názor. Proto mi jistě nebude zazlívat, že musím vyslovit kategorický nesouhlas s jeho postojem k vojenské smlouvě s USA, který prezentoval v rádiu Svobodný vysílač minulou středu. Jsou věci, na které nemusíme mít stejné názory. Nemusím souhlasit s plánem na nákup dalších stíhaček (tím spíše, že v minulosti i někteří vojenští experti vyslovili pochybnosti, zda i těch 14 není příliš mnoho). Nemusím souhlasit s nalitím 100 milionů eur ze státního rozpočtu do soukromých zbrojařských firem. Může mi nadzvednout obočí pomluva poslance Juraje Krúpy za SaS, že prý ministerstvo obrany zvažuje koupi amerického protivzdušného systému Patriot za miliardu dolarů (je-li to pravda, tak značnou zodpovědnost za to stejně nese bývalá vládní koalice, která rozdávala naši obrannou techniku jako lentilky).

https://cz24.news/chmelar-obsah-oku...ndardny-ako-to-tvrdi-minister-obrany-kalinak/

Výborný odmítá další ústupky zemědělcům…​


5.3.2024 Zemědělské organizace se včera rozhodly, že ve čtvrtek budou mít protestní jízdu Prahou, protože slíbenou pomoc od vlády považují za nedostatečnou. Agrární komora uvedla, že se uskuteční protesty i v dalších regionech. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty. Opatření, která oznámil v pátek, jsou podle něj maximem v rámci možností státního rozpočtu a nemůže ani pod tlakem protestů slíbit další ústupky. Výborný v pátek uvedl, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů. Vláda podle něj letos přidá 550 milionů korun na podporu v chovech a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově. Farmáři však včera řekli novinářům, že taková pomoc nestačí. „Potřebujeme, aby všech pět bodů bylo do nějaké míry splněno,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Doležal.

https://denik.to/vyborny-odmita-dalsi-ustupky-zemedelcum/

Tak české vládě prý došla trpělivost s Robertem Ficem a ruší veškerá společná jednání.​


6.3.2024 Ti „fialoví hnusáci“ pokazí ve jménu vlezlosti vůči těm, kterým na nás nezáleží ani co by se za nehet vešlo, i vztahy se Slovenskem. Diletanti, ne diplomati to jsou. V úvodu se omlouvám za lehce expresivní výrazy, ale tohle se zkrátka jinak nedá. Troufám si tvrdit, že tihle pitomci jsou schopní rozbít v zájmu svých guru i celou V4. Exkluzivní vztahy se Slovenskem byly konstantou naší zahraniční politiky bez ohledu na vývoj na mezinárodní scéně nebo domácí politice v České republice i na Slovensku. Zkrátka něco výjimečného, i vzhledem k naší společné minulosti. Teď prý ale stojí zato, to všechno zničit. Za co? Za pochvalu z Aspen Institutu? Za možnost kupovat další americký předražený šrot? Dochází jim vůbec, že v Americe budou prezidentské volby a jejich šéfové taky u té moci nemusí zůstat? Že zničí tuhle zemi pro nic za nic? A že i kdyby zůstali, budou mít svých starostí nad multikulturní a migrační hlavu a na nás se zvysoka vykašlou? Že jsme jim dobří jen na to, aby podojili tuhle zemi a celou Evropu, dokud ještě je co podojit? A že ani v té Evropě není nikdo takový idiot jako my? Tedy oni? Na co si tu sakra hrajeme? To nechápou, že čím víc se budeme plazit, tím víc si s námi budou jen „vytírat pozadí“? To nechápou, že pro takové zbývá jen pohrdání?

https://web.litterate.cz/tak-ceske-...bertem-ficem-a-rusi-veskera-spolecna-jednani/

Zemědělci opět protestovali proti Green Dealu: Před vládou vysypaly velkou fůru hnoje, policie vyhlásila nulovou toleranci​


7.3.2024 Nespokojení zemědělci v Česku opět protestovali proti Green Dealu. Tentokrát ve svých nástrojích zašli dále než při minulém protestu. Před Úřadem vlády vysypaly velkou fůru hnoje. Akci svolali zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu, podpořili ji ale také zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Ve čtvrtek 7. března se v Praze uskutečnil další protest zemědělců. Do hlavního města od rána najížděly stovky kusů techniky. Protest měl být původně klidnější, mělo se jednat o pouhý průjezd ulicemi. Zemědělci však před Úřadem vlády ČR neplánovaně vysypali hnůj. Akci svolali zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu, podpořili ji ale také zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Na rozdíl od protestu části zemědělců z poloviny února, kdy byla blokována magistrála, měl mít protest formu opakovaného průjezdu přes Letnou k Úřadu vlády. Ráno však zemědělci před Úřad vlády nasypali hnůj a zablokovali nábřeží Edvarda Beneše, na kterém se nachází sídlo vlády. Řidiče, který vysypal hnůj, zadržela policie. „Řidiče, který vysypal hnůj na silnici, zajistili a na osobní svobodě omezili policisté z ochranné služby. Je podezřelý z několika přestupků,“ uvedla policie.

https://cz24.news/zemedelci-opet-pr...ru-hnoje-policie-vyhlasila-nulovou-toleranci/

Ta padla! „Vzkažte Vondrovi, že je idi*t.“ Zeman u Xavera přiostřil​


7.3.2024 Protesty zemědělců, ale i finance premiéra Petra Fialy (ODS) rozebíral exprezident Miloš Zeman s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým na XTV.cz. „Green Deal je hlavním faktorem energetické krize kvůli emisním povolenkám. A to nás ještě čeká zákaz spalovacích motorů v autech. Takže je to ideologie, je to náboženství,“ řekl také Zeman. Úvodem rozhovoru se exprezident Miloš Zeman vyjádřil k protestům zemědělců. „V této zemi protestuje téměř každý. Protestovali zdravotníci, protestovalo 72 procent českých škol, teď protestují zemědělci. Pokud jde o můj názor, tak ten svědčí o tom, že míra těchto protestů je krajně neobvyklá a že by měla vést k předčasným volbám. Ale současně říkám, že předčasné volby nebudou, protože kapři si nevypustí svůj vlastní rybník. Takže musíme počkat necelé dva roky,“ sdělil Zeman. Vyjádřil se také k požadavkům zemědělců. „Už jednou jsem řekl, že ministr Dvořák označil SPD za fašistickou stranu a zdůvodnil to tím, že tato strana žádá naše odstoupení od Green Dealu. A tehdy jsem na to reagoval výrokem, že jsem zřejmě také fašista.

https://www.parlamentnilisty.cz/are...i-ze-je-idi-t-Zeman-u-Xavera-priostril-751859

Ústavní expert Koudelka: Fiala upřednostnil Ukrajinu před Slovenskem. Občané ale ne….​


8.3.2024 Fialův krok je motivován nesouhlasem se slovenskou zahraniční politikou, nikoliv vůči České republice, ale k třetím státům. Smysl vzájemných vztahů a v rámci nich i společných jednání vlád je však řešení věcí, které nejsou předmětem globální mezinárodní politiky, ale dvoustranné spolupráce v kultuře, hospodářství, dopravě a jinde. Prostě se netýkají našich ani slovenských vztahů k Somálsku, Kosovu, Kypru či Ukrajině. O tom vzájemné vztahy nejsou. Příkladem je i Kosovo, které jsme po tlaku USA uznali, ale Slovensko ne. Přitom to ve vzájemných vztazích nevadí. Fiala se naštval, že Fico nepřebírá americkou a bruselskou variantu příběhu o rusko-ukrajinské válce, volá po míru a má neutrálnější postoj k účastníkům konfliktu než předchozí slovenská vláda. No a co? Žádná mezinárodní dohoda nezavazuje Slovensko k účasti ve válce na Ukrajině, a to ani v rámci ekonomické či jiné pomoci jedné z válčících stran. Fiala je jen naštvaný, že Slovensko má vlastní vidění a hodnocení situace, jedná svébytně, a ne jako vazalský stát.

https://cz24.news/ustavni-expert-koudelka-fiala-uprednostnil-ukrajinu-pred-slovenskem-obcane-ale-ne/

Parlament EU schválil „peněženku s digitální identitou“​


2.3.2024 Parlament EU schválil vytvoření systému digitální peněženky, což vyvolává obavy z rostoucí kontroly státu nad životy lidí. Zákonodárci EU ve Štrasburku podepsali evropskou digitální identitu (eID) poměrem 335 hlasů pro, 190 proti a 31 se zdrželo hlasování. „Digitální peněženka“, která nyní potřebuje pouze účinné razítko Rady ministrů EU, aby se stala zákonem, bude obsahovat digitální formy národních průkazů totožnosti, řidičských průkazů, bankovních údajů, lékařských receptů a dalších soukromých údajů uživatelů. Pro uživatele peněženek v EU zákon stanoví bezplatné „kvalifikované elektronické podpisy“, které jsou nejdůvěryhodnější a mají stejnou právní váhu jako vlastnoruční podpis, a také interakce mezi peněženkami, aby se zlepšila plynulost digitálních výměn. Zastánci tohoto opatření argumentovali tím, že od čínské krize způsobené koronavirem dochází k stále většímu přechodu k digitálnímu prostředí, a proto občané potřebují bezpečný způsob ukládání svých soukromých informací. „Cílem tohoto právního předpisu je posílit postavení občanů tím, že budou mít plnou kontrolu nad využíváním a sdílením svých údajů. Digitální identita se z pouhého pohodlí stala katalyzátorem občanské angažovanosti, sociálního posílení a prostředkem k podpoře inkluzivity v digitálním věku,“ uvedla chorvatská socialistická poslankyně Romana Jerkovićová.

https://www.breitbart.com/europe/20...-parliament-approves-digital-identity-wallet/

Ve stranických primárkách dominují Biden a Trump, Haleyová boj vzdává​


6.3.2024 Volební superúterý ve Spojených státech skončilo, v nejvíce sledovaných prezidentských primárkách a volebních shromážděních u demokratů i republikánů podle očekávání bodovali současný prezident Joe Biden a exprezident Donald Trump. Biden podle projekcí získal podporu demokratů ve všech 15 státech, porážku utrpěl pouze v Americké Samoi, nezačleněném území USA, kde vyhrál podnikatel Jason Palmer. Jedinou porážku utrpěl také Trump, a to ve Vermontu, kde vyhrála republikánka Nikki Haleyové. Poslední volební místnosti zavřely v 06:00 SEČ na Aljašce, kde se konalo republikánské shromáždění. Aljaška s Utahem jsou poslední dva státy, kde ještě z projekcí nevyplynul jasný republikánský vítěz. Poslední demokraté mohli hlasovat v 05:00 SEČ v Kalifornii, kde bylo sice kolem 08:00 SEČ sečtených pouhých 35 procent hlasů, avšak s jednoznačným Bidenovým vítězstvím. Co bylo jasné už týdny, po dnešku nemůže být předmětem rozumné diskuze – Biden a Trump jsou jednoznační favorité na zisk nominací svých stran do listopadového prezidentského finále, podotýká agentura AP.

https://denik.to/ve-stranickych-primarkach-dominuji-biden-a-trump/

Zdroj článku...
 
Naspäť
Top Bottom