SVODKA UDÁLOSTÍ – výběr 23. 12. – 29. 12. 2023

Autor: Eva (Kob-forum.eu | RSS odber)

Vážení přátelé, dnešní výběr je tak trochu vánoční a novoroční, a proto zde najdete spíše jen pohodové a pozitivní zprávy. Plný text v PDF najdete zde.

JOSEF LADA – VÁNOČNÍ DOBA


23.12.2023 Také v zimě jsem chodil odvádět boty. Někdy to bývaly neradostné cesty hlubokými závějemi, po kluzkých pěšinách a rozbředlým sněhem. Zato když bylo krásně, proklouzal jsem se až do únavy na zamrzlých potocích, mezi vysokými olšemi, kde bývala krásná, přímo pohádková zákoutí. Vesničky bývaly celé zapadlé ve sněhu, a když jsem se při návratu k domovu obrátil a na některou se zadíval, byla sotva vidět v bílé krajině. Někde ve statcích už svítili, z komínů stoupal k obloze modrý kouř a občas projel vzduchem výskot dětí, štěkot psů a rány sekyrou do tvrdého dříví. Proto jsem se z takových cest vracíval až za tmy. Jen zpěv ptactva mi v zimě chyběl. Po cestách sice pobíhali rychlými krůčky skromní chocholouškové, ale i ti smutně tikali nad tou svou bídou, že mi z toho bývalo teskno! Občas zakrákaly vrány, které bezradně poletovaly nad skoupou přírodou. Zato jsem byl radostí celý bez sebe, když jsem spatřil nad potůčkem překrásného ledňáčka. Jiskříval mezi vrbovými pruty, sněhem obalenými, jako velký drahokam. A než jsem se nadál, přikvapily vždy Vánoce a s nimi nejkrásnější den v roce — Štědrý den! Netěšíval jsem se na něj pro nějaké dárky — nikdy jsem nic pod stromeček nedostával — ale těšil jsem se na Vánoce pro tu obecnou krásnou náladu. Stromeček míval jsem jen malý a chudě vyzdobený, ale měl jsem vždy z něho třeba větší radost než děti, které měly stromy až do stropu. Stával na stole, upevněn do starého železného moždíře, aby se nepřevalil. Kolem dokola visely z něho řetízky z barevných papírů, na větvích cukroví v řasnatých papírcích a červená panenská jablíčka se rděla ve svěží zeleni.

https://cz24.news/josef-lada-vanocni-doba/

PROČ VLASTNĚ ŽIJE „ZÁPADNÍ“ SANTA CLAUS NA SEVERNÍM PÓLU?​


24.12.2023 Legenda o Santa Clausovi je stará několik století, ale to, že tento veselý chlapík využívá severní pól jako základnu pro výrobu hraček, ke kontrole seznamu hodných holčiček a chlapečků a přípravě na štědrovečerní obchůzku, je všeobecně známo teprve něco málo přes 150 let. Severní pól jako Santův domov poprvé označil Thomas Nast. Nast byl karikaturista německého původu žijící v 19. století, který vytvářel redakční karikatury zobrazující současnou politiku své doby. Běžně je označován za otce americké karikatury a jeho minulost se zdá být zcela v protikladu k někomu, kdo vytváří ilustrace Santa Clause, elfů a sobů. Přesto to, jak dnes vnímáme Santa Clause a severní pól, je přímo ovlivněno vánočními ilustracemi Thomase Nosta. V roce 1866 byl severní pól stejnou fantazií jako Santa Claus. Severní pól ještě nikdo neviděl a vzdálená země ledu a sněhu získala téměř mýtický status. Ve 40. a 50. letech 19. století se uskutečnilo několik velmi medializovaných arktických expedic, které podnítily představivost a zvědavost veřejnosti na neznámou zemi na severu. Za druhé, sníh už byl univerzálním symbolem Vánoc, takže kde jinde by Santa mohl zažít Vánoce po celý rok než tam, kde sněží po celý rok? Už Clement Moore ve své klasické básni, To byla noc před Vánoci‘“ uvedl, že sobi jsou Santovým dopravním prostředkem, a sobi jsou dobře přizpůsobeni mrazivému prostředí na severním pólu. Severní pól byl také geograficky izolovaný, politicky neutrální a umístěný na samém vrcholu světa.

https://www.theepochtimes.com/brigh...165?ea_src=frontpage&ea_med=bright-ae-large-0

JAK NÁM SLOVANŮM UKRADLI MINULOST​


25.12.2023 Zvu vás na exkurzi za oponu tzv. HisTorie, kde společně poodkryjeme oponu a podíváme se na konstrukci, kterou je toto divadlo podepřeno. Pro zamyšlení se nad dějinami, nad pohledem zpět, je nejprve potřeba si uvědomit, z jakého kopečku – úhlu pohledu se zpět díváme. Každý z nás má nahraný v hlavě nějaký světonázor a tím daný filtr pro vnímání skutečnosti i představ o možném (v minulosti). Například moderní materialistický člověk má nahrán program, že člověk se vyvinul ze zvířete a nyní jsme „nejchytřejší, jací jsme kdy byli“ nebo křesťan může mít nahrán program „Bůh nás zde vysadil před cca 5000 lety“. Tyto a jiné filtry nám potom určují, jak se díváme na dějiny a interpretujeme archeologické nálezy, jak vidíte na ilustračním obrázku. A protože tento program vytvořila jiná vědní disciplína (biologie, antropologie…), archeolog či historik tento rámec neřeší a v jeho rámci vysvětluje svoje vykopané nálezy.

https://cz24.news/historie-jak-nam-slovanum-ukradli-minulost/

VÁNOČNÍ KOLEDA „TICHÁ NOC, SVATÁ NOC“ ZAZNĚLA POPRVÉ PŘED 205 LETY​


27.12.2023 Dne 24.12.2023 uplynulo 205 let od té doby, kdy zazněla poprvé v kostelíku sv. Mikuláše v rakouském Oberndorfu. Atmosféru a kouzlo Vánoc už více než dvě století umocňuje nejen v Evropě, ale i v jiných částech světa nejznámější vánoční koleda Tichá noc, svatá noc. V současnosti se zpívá již ve více než 350 jazycích a dialektech. I na Slovensku se tato světoznámá rakouská píseň hraje a zpívá v období adventu a Vánoc nejen v kostelích, ale také na adventních a předvánočních koncertech v divadlech i koncertních sálech. Tato světoznámá koleda vznikla vlastně díky náhodě. Kostel sv. Mikuláše poblíž Salcburku postihla v roce 1818 velká nepříjemnost – myši prokously měchy varhan.

https://cz24.news/vianocna-koleda-ticha-noc-svata-noc-zaznela-prvykrat-pred-205-rokmi/

Zdroj článku...
 
Naspäť
Top Bottom