Uměl by někdo vysvětlit symboliku na tomto obrázku?
Kresby se nachazi v hrobce Ramsese VI - viz jardob
reálne to v hrobke vyzerá takto (farebne a nie čiernobielo)
Co jsem vycetla z obrazku:
1. obrazek - preklad textu
Nadpis -
Odkud prileteli mimozemstane a co s nami udelali?
Basrelief
Atona se sedmi
prarodici (pramatkami a praotci) v hrobce Ramsesa VI v Udoli kralu.
(moje poznamka: kdyz jsem dala do prekladace v rustine, prelozilo mne to se sedmi prarodickami, pramati, a kdyz jsem dala do prekladace do cestiny prelozeny text, vyslo mne v rustine se sedmi prarodici babickami a dedecky, coz mne dle obrazku vychazi logictejsi)
Dale preklad textu:
Vypada to tak, ze jsme byli geneticky modifikovani a nyni nalezime ke skupine geneticky sesterskych civilizaci.
------
Kdo byl
Aton?
Aton byl
Echnatonem povolan do funkce
Boha Slunce (nejvyssi bozska bytost jako dalsi vyvoj Re, casto vykreslovan jako slunecni disk s paprsky). Ostatni bohove se tim dostali do podrizenych roli. S pribyvajicimi lety Echnatonova vladnuti ztraceli na teologickem vyznamu (nepasovali do konceptu) a byli odstraneni spolecne s jejich kulty a kultovnimi misty. Hlavne se jednalo o odstraneni thebskych bohu
Amun-Re,
Mut und
Chons.
Theologicke dusledky
Několik jednotlivých hrobů z tohoto období obsahuje většinou kratší, někdy fragmentární nápisy. Nejrozsáhlejší verze těchto nápisů se nachází v hrobce Eje. Tento „Achnatonův sluneční hymnus“ (a nikoli „Atonův sluneční hymnus“, jak je často mylně uváděno) je dnes považován za Achnatonovo vyznání víry. 11] Ačkoli nelze prokázat, zda dedikační báseň napsal sám Achnaton, považuje se to za možné.
V této chvalozpěvu na Atona je lyrickou formou oslavována jeho tvůrčí a životodárná síla, která dosahuje svého jedinečného a nesrovnatelného účinku výhradně svou přítomností na obloze, teplem, které vyzařuje, a jasným světlem, zatímco Atonova nepřítomnost je ztotožňována s temnotou a smrtí, bezmocí a probuzením zla. V důsledku svého pohybu po nebeské klenbě Aton podle tohoto pohledu na Boha také přináší čas
. Nové je také to, že Atonovo působení se neomezuje pouze na Egypt a Egypťany, ale zahrnuje všechny země a národy tehdy známého světa.
V tom všem chápe hymnus Atona výhradně jako přirozený fenomén Boha, který svou vůli a své vztahy s lidmi vyjadřuje výhradně prostřednictvím krále a realizuje je kultovním způsobem. Nicméně Atonův kult nebyl učením o přírodě ve smyslu pozdějších řeckých filosofů, ale sledoval radikální, i když ne zcela důsledný přístup, který je dnes všeobecně uznáván.
Současně s Achnatonovou smrtí se Atonův kult dostal do fáze úpadku. Zdá se, že za Achnatonových bezprostředních nástupců Semenchkarea, Tutanchamona a Ejeho docházelo k polovičatým pokusům o zachování kultu, které nakonec selhaly a vedly k obnovení starých bohů. Teprve s Haremhabem, který byl pravděpodobně vrchním velitelem egyptské armády již za Achnatona, ale jistě i za jeho nástupců, a dokonce jakýmsi zástupcem krále za Tutanchamona, byl Atonův kult důsledně překonán. O to se odhodlaně snažili Setos I. a Ramses II.
2. obrazek
Cely proces plozeni? je zasazen do
klepsydry - co je to klepsydra?
Klepsydra jsou vodni hodiny - ceska Wiki
Vodní hodiny čili
klepsydra (
řec. κλεψύδρα, „zloděj vody“) byla původně nádoba s malým otvorem ve dně, kudy voda pomalu vytéká. Rysky v nádobě označovaly uplynulý čas. Klepsydra – podobně jako
přesýpací hodiny – neměří tedy denní čas, nýbrž odměřuje časový interval.
Klepsydra nebo take Klepshydra - nemecka wiki je obsaznejsi
(ze starorectiny - κλεψύδρα klepsýdra, nemecky - Wasserdieb - Zlodej vody) se oznacovaly v antickem Recku bezne potrebne vodni hodiny.
Funkce
Klepsydra se skládá ze dvou nádrží. Z výstupní nádrže, která je naplněna vodou, proudí voda do vstupní nádrže. Hladina vody ve vstupní nádrži udává uplynulý čas. Podle tohoto principu je to stejné jako u přesýpacích hodin; oboje hodiny se skládají ze dvou nádob, mezi kterými protékají „částice“. Tento tok částic souvisí s uplynulým časem.
Pozdejsi verze byly konstruovány také s ozubenými koly spojenými s plovákem. Ty jsou předchůdcem moderních hodin.
Puvod
Stejně jako další důležité měřicí přístroje ve starověkém Řecku (gnómon a polos) pochází z Blízkého východu.
Pokracovani v nemcine .....Prekladac deepl.com