Všetko najlepšie Slovenská republika

Autor: jox13 (oracle911blog.wordpress.com | RSS odber)

Dnes ctený čitateľ chcem Vám zablahoželať. Dnes, pred 31 rokmi vznikla novodobá Slovenská republika.

Ako to všetko začalo, je zahalené hmlou minulosti. Možno by pani Ministerka Martinka Šimkovičová mohla pomôcť pôvodne zapísané dejiny, cez Maticu slovenskú predstaviť ľuďom. A hlavne deťom.

slovensko-vlajka.jpg


Čo vieme, a čo sa poodhalilo za posledných sto rokov je, že na našom území bola viac, ako 1500 rokov nazad na tie časy veľká ríša menom Samova ríša a následne Veľká Morava, či Veľká Marava. Z jej územia a z jedného z jej centier, konkrétne z Nitrianskeho kniežatstva následne vzišiel prvý uznávaný kráľ nového územného celku menom Uhorsko, ktoré bolo mnohonárodným zväzkom, kde bolo zákonných niekoľko jazykov a kráľ sa volil Uhorským snemom. V tomto zväzovom štáte sme žili, rozvíjali ho a krvácali preň tisíc rokov.Aj keď pri korunovácii Karola Róberta z Anjou po porážke palatína Matúša Čáka Trenčianskeho sa po prvý krát v Uhorsku pri korunovácii čítala prísaha aj v maďarčine, v tej dobe jav nevídaný. Z tých tisíc rokov bola Bratislava, naše hlavné mesto, korunovačným mestom Uhorského kráľovstva cez 300 rokov.Smutnou historickou odbočkou bolo obdobie 19teho storočia, kedy sa zmenilo Uhorsko na Rakúsko-Uhorsko. V tom období, po doplnení maďarčiny o viac, ako 10 000 slov a jej uzákonenie, ako úradného jazyka v Uhorsku v roku 1867, sa začali v plnej miere presadzovať tendencie na úplnú zmenu jazyka obyvateľstva Slovenska, vtedy horného Uhorska. Ale aj toto národ náš národ prežil a vyšiel z tohto obdobia silnejší, ako pred tým.

Prišla druhá svetová vojna a Slovenský národ tvorilo len niečo cez 2 milióny obyvateľov. Vznikol vojnový Slovenský štát. A s jeho vznikom, vznikla aj príprava na Slovenské Národné Povstanie. Postavili sme sa ako národ znova proti bezpráviu a už po koľký krát, sme riskovali vyhubenie celého národa za myšlienky budúcnosti pre naše deti, ktorá bola iná, ako tých, ktorí prišli ku nám s mečom, alebo v tomto prípade s delami a puškami. Tri manželstvá s bratmi z Čiech nevyšli. Prvé, ešte z čias Rakúsko-Uhorska a potom prvá ČSR a Československá socialistická republika, ktorá skončila existenciu s názvom Česká a Slovenská federatívna republika 31.12 1992 a 1.1 1993 vznikla Slovenská republika tak, ako ju poznáme teraz.

Vám ctený čitatelia, chcem v tento významný deň, o 31 rokov neskôr, zaželať, pre Slovenskú republiku, teda pre štátny celok, ktorý tvoríme my, jeho obyvatelia, ale aj monumenty našej kultúry, hrady, zámky, sochy, pamätníky, ale aj Tatra, Fatra, Karpaty, či podunajská a východoslovenská nížina, zem daná nám od Boha pre obživu nás a našich potomkov, len to najlepšie. Zdravie, šťastie a hlavne to, čo mladí v tomto veku, v rozprávkach našich predkov získavajú. Rozlíšenie dobrého aj zlého. Aby potom mohli svojim deťom dať bezpečie domova a pochopenie života, keď sa sami stanú dospelými.

Na záver chcem ku dnešným narodeninám darovať Slovenskej republike pár slov, v básni

O Zemi Bohom danej Slovenskému Národu

V slnečných lúčoch počatá, z vody života na svet povitá,

úrodná zem rodí obilie a na nej šumia háje, lesy šeptom predkom, žírna morava na pastvu pre dobytok prekvitá.



Od Boha-Otca bola daná do údelu tomuto slávnemu, no neveľkému Slovenskému národu,

ktorý v skúškach riekou času prežil krásne letá, no aj mor a cudzích mečov porobu.



No tak, jak pole, lúka s vďakou príjme nového rána svetlo, ktoré odoženie noci tieň,

tak v roku pána tisícdeväťstvodeväťdesiatom treťom, začali sme snívať slobody a slávy nový deň.



Rozhodli sme sa od toho slávneho snemu, vládnuti si sami,

kde ste naši najlepší, či máte v srdciach národ svoj, slovenský, ste stále medzi nami?



Nad Tatrou sa zablyslo, zaduneli hromy, vyšlo na oblohu zlaté slnce,

srdcia národa bijú spolu, ako jedno veľké srdce.



Pre slávu svojich predkov, pre naše vnúčatá,

nie je to, rozvoj stromu v koreňoch aj nových vetvách, nie je to života podstata?



A deti nech citom lásky ku rodine a národu Slovenskému pohladí pri zrodení mať, sťa Venuša,

tým citom, ktorý precíti každá nádherná, od Boha Čelovekom daná slovenská Duša.



Všetko najlepšie drahý môj národ Slovenský, ku 31 rokom samostatnosti.



S úctou a vďakou,

Jox

1.1 2024

Zdroj článku...
 
Naspäť
Top Bottom