Jestafiev radio Aurora
Vojna za ropu - Válka za naftu
Budoucnost světového obchodu, aneb Proč ceny uhlovodíků nejsou to nejdůležitější |
Slibovaný přehled domácích a mezinárodních událostí, který by podle mého názoru
měl být věnován něčemu širšímu než jen situaci v Perském zálivu a jeho okolí,
protože je přibližně jasné, co se tam děje z vojenského hlediska.
Poprvé za posledních 50 let.
V Perském zálivu v zásadě není žádná americká vojenská přítomnost, především námořní.
Byla tam během studené války, a ještě více po jejím skončení, ale teď tam není.
To je něco revolučního.
Je to velmi zajímavá historie, že Američané dosáhli relativní nadvlády ve vzduchu.
No, relativní, ale ztratili nadvládu na moři.
A co je tady nejdůležitější, to ještě není známo. No,z mého pohledu je to jasné.
Ve skutečnosti je to třináctý den války. Kritické zlomové dny, to je čtrnáctý, patnáctý, tam, možná šestnáctý, podle toho, jak se připravili na tu válku, která se vedla v předchozích
10-11 dnech,
Lze říci, že se připravili na trojku, a to koalice, mám na mysli Spojené státy a Izrael.
A Írán se připravil na 2 - s mínusem.
A teď tahle trojka a 2 s mínusem začnou hrát velmi vážně, protože na rozdíl od Spojených států má Izrael a Írán víceméně takovou rozumnou geopolitickou linii.
Američané ztratili strategické předpolí.
A systém protivzdušné obrany Izraele, především americké skupiny na místě, je v dost vysokém stupni vyčerpání. A, no, samozřejmě, většina těchto záběrů, které jste viděli a které jsem viděl já, když tam protivzdušná obrana střílí jako z
kulometu, je samozřejmě umělá inteligence. No, prostě jsou to falešné zprávy, řekněme to na rovinu, většina z nich. Nicméně spotřeba raket je obrovská. A už včera začaly na severu Izraele průrazy raket Hizballáhu, které by v této fázi asi neměly být.
Opakuji, z vojenského hlediska je vše víceméně jasné, předvídatelné.
A někde v tomto bodě by Donald Trump měl začít vystupovat z tohoto konfliktu.
Co se snaží udělat, když se prohlásil za dalšího vítěze? A to se mu nedaří, protože, no, samozřejmě, lze říci, že v Íránu už prostě není co bombardovat, ale když každý den metodicky dopadají útoky na Izrael a když je zničena ropná infrastruktura vašich nejbližších spojenců, pak samozřejmě vyvstávají velmi vážné otázky, ale on chápe, že musí vystoupit.
Povede to? Ne, nepovede. A víte, proč?
Protože se nejvíc bojí pozemní operace. Ta už fakticky začala.
Americké letectvo začíná poskytovat přímou palebnou podporu iráckým, takřka kurdským silám.
Kurdům, ani ne tak iráckým,ale Kurdům z Irbílu, kteří tam byli
pod úplnou kontrolou CIA
a tak dále
A, to znamená, že už jen proto, aby se zadrželi íránští proxy šíité a nejen šíité, je třeba zapojit americké letectvo. To znamená, že stačí jen sestřelit jeden nebo dva americké letouny či vrtulníky. No, ve skutečnosti jsou Spojené státy již zapojeny do pozemní operace.
Ale opakuji, nic z toho, co nebylo možné předvídat a nebylo předvídáno,
a zdůrazňuji, že vážnými odborníky, se právě teď neděje.
Ale co je zajímavé. Zajímavé je především to, jak rychle se lokální válka, která se rychle proměnila v regionální, spojená s velkým geopolitickým přerozdělením v regionu,
doufám, všichni chápeme, že po tom všem v regionu nebudou existovat dřívější hranice,
že vše, co se děje, povede v každém případě k zásadní změně územně-politického rozdělení na Blízkém a Středním východě obecně, ať už zvítězí Írán, nebo bude Írán rozdrcen na prach, což povede k zničení íránské státnosti.
To se dnes jeví jako nepravděpodobné, ale ani tento scénář nemůžeme vyloučit.
Ať už se na Blízkém východě nyní uskuteční jakýkoli scénář, dojde k územně-politickým
změnám, hranice budou jiné. A možná některé státy ani nebudou existovat.
Tam je značná část států, jak se říká, nakreslena na mapě.
Ve skutečnosti tyto státy neexistovaly. Mimochodem, Spojené arabské emiráty neexistovaly.
V čtyřicátých letech tam ještě existovaly Emiráty, ale jako stát neexistovaly.
Ale tady jde o geopolitickou válku a její výsledek je opět jasný.
Jasný je vojenský výsledek, jasný je geopolitický výsledek. Ale jak rychle se začíná projevovat geoekonomická podstata této války? Ano, všichni jsme to věděli.
A to také předpovídalo, že se
jedná o válku o ropu, a to nejen o íránskou ropu, ale o to, aby nejen íránská ropa, ale veškerá ropa z Perského zálivu byla kontrolována rodinou Trumpů, nikoli Amerikou. A to konkrétně rodinou Trumpů.
To je jeho příspěvek k blahobytu své rodiny na věky věků a tak dále.
Kdyby se Trumpovi to podařilo, řeknu vám to takhle, Amerika by se stala závislá na rodině Trumpů jako na socioekonomickém a sociálně-politickém systému.
A pak by bylo jedno, za kterou stranu kandidoval současný prezident Spojených států.
A co vlastně veřejně říká?
Spojené státy by dalších 30 let řídila Trumpova rodina.
Vlastně to Donald Trump nikdy neskrýval. Mimochodem, mám pocit, že se opravdu chystal žít věčně. A pokud by to nevyšlo, aby celý svět shořel v ohni jaderného konfliktu. Ale co je teď pozoruhodné, je to, že už dvanáctý nebo třináctý den se tato válka stala čistě geoekonomickou a začíná velký přerozdělování geoekonomického prostoru v regionu.
Geopolitické změny zatím jen předpovídáme.
A já jsem jeden z mála, kdo se odváží říci, že hranice se změní, včetně hranic velkých států,
jako je například Saúdská Arábie, Jordánsko, pravděpodobně Sýrie a tak dále.
Ale to je zatím jen prognóza, která se pravděpodobně potvrdí poměrně rychle,
pokud mám pravdu, ale to se teprve uvidí, tak říkajíc.
A geoekonomické kontury, ty jsou již zcela jasné. A to je to nejdůležitější.
A to se týká přímo nás Ruska. Proto je právě o tom třeba nyní mluvit.
A trochu mě mrzí, že máme příliš mnoho nadšení z toho, že ropa zdražila.
No, zdražila, ale dál začínají velmi vážné důsledky pro nás z hlediska nové geoekonomiky.
O tom je třeba teď mluvit, a ne o tom, že ropa brzy bude stát 100 dolarů za barel.
No, bude, ale o to nejde.O co jde?
O co jde, když ne o ropu za 100 dolarů za barel?
Zdroj: https://t.me/dimonundmir/22473