Voľby prezidenta 2024

Problém je získať dátum "narodenia sa" Slovenska
Záleží čo myslíš... Ak narodenie sa národa, tak to nie je ľahké určiť, lebo národy môžu mať pradávne korene. Ak narodenie sa štátu, tak je to jasné. Slovenský štát sa zrodil a po šiestich rokoch zomrel. V roku 1993 sa Slovenský štát zrodil znovu, a na iných princípoch (iný spoločensko-ekonomický systém), podľa ktorých zatiaľ stále existuje.
Napr. v Rusku to tiež nie je jednoznačné. Ruský štát si prešiel monarchizmom, potom socializmom a nakoniec demokraciou. Pri prerode systému vždy zmenil aj názov (Lenin bol považovaný za otca ZSSR, Jeľcin za otca RF - preto sa tieto osoby nikdy úplne neodsudzujú, aj napriek chybám, lebo boli zakladateľmi štátneho zriadenia. Mimochodom, my sme parlamentná demokracia, nie prezidentská, preto otcom zakladateľom našej štátnosti bol Vladimír Mečiar, nie Michal Kováč). Tie prerody by sa dali chápať za zomretie starého a zrodenie nového štátu. Aj kapitalizmus v štátoch jedného dňa zomrie, a zrodí sa nový spoločensko-ekonomický systém. Možno založený na spravodlivej koncepcii.
 
Naposledy upravené:
A ešte tesne pred druhou voľbou prezidenta SR ... krátky vývojový náčrt tejto inštitúcie v samostatnej SR:

Slovenský prezident je inštitúcia vskutku zaujímavá.

V jednom momente je symbolický so slabými ústavnými právomocami, aby sa vzápatí premenil na významného politického hráča, ktorý svojím konaním mení rozloženie politických síl v spoločnosti.

Pripomeniem:

V marci r. 1994 predniesol v parlamente prezident M. Kováč svoj historicky prvý prejav o stave krajiny (keď predtým obdržal požehnanie od V. Havla), ktorý predznamenal pád V. Mečiara, jeho vlády a nastolenie prechodnej Moravčíkovej úradníckej vlády. Výsledkom boli predčasné parlamentné voľby (ktoré boli zároveň prvé parlamentné voľby v samostatnej SR).

V podstate o identický scenár sa za 24 rokov pokúsil p-rezident A. Kiska (resp. sily stojace v jeho pozadí).

V marci r. 2018 predniesol svoj "improvizovaný" prejav o stave slovenskej spoločnosti (pre požehnanie išiel až do N.Y), ktorý predznamenal odchod (resp. ústup) R.Fica s určitými modifikáciami.

Vláda vtedy nepadla len vďaka konsolidácii koaličných strán, ktoré sa samy medzi sebou dohodli na riešení vzniknutej situácie, čím Kisku de facto vylúčili z ďalšieho procesu a "odsúdili" už len na menovanie novej vlády vyplývajúcej z ich dohody (sem spadá aj to Ficovo "gesto" vo vzťahu ku Kiskovi so slovami "ja nikam neodchádzam"). Inak, na tomto konkrétnom príklade možno zreteľne vidieť ako sa zmenšuje "manévrovací" priestor prezidenta (v parlamentnej demokracii) za predpokladu existencie disciplinovaných a konsolidovaných politických strán (v koalícii). Touto nenahraditeľnou skúsenosťou sa Fico riadi aj dnes.

Vyššie načrtnutý vzťah PREZIDENT-PREDSEDA VLÁDY v zásade od vzniku slovenskej štátnosti kontinuálne generuje potenciál NAPATIA v spoločnosti (výnimku predstavuje len spoluvládnutie Gašparovič -Fico), ktorý sa ešte podporil zavedením priamej voľby prezidenta na základe dvojkolového vačšinového volebného systému (január 1999) - čo v konečnom dosledku posilnilo legitimitu prezidentského úradu (moc priamo od ľudu), ktorý je inak charakteristický slabým ústavným postavením (reprezentatívny prezident) v parlamentarizme (Slovensko má parlamentnú, nie prezidentskú či poloprezidentskú formu vlády) a predstavuje tak "cudzí prvok" v systéme, kde ťažiskovým orgánom je parlament (de facto VLÁDNA KOALÍCIA v parlamente, tá v skutočnosti kreuje exekutívu a prijíma legislatívu).

V podstate medzi sebou akoby dlhodobo súťažia DVA TRENDY: "autonomizácia" prezidenta vs "prezidencializácia" predsedu vlády.
Tieto dva trendy sú v skutočnosti iba odrazom TRETIEHO (skrytého, tieňového) "trendu" - snahy určitých nadnárodných síl o prevziatie riadenia v štáte a keďže sa im to dlhodobo nedarí cez inštitút predsedu vlády ("lebo Mečiar, lebo Fico"), skúšajú to cez inštitúciu prezidenta (druhé ohnisko moci opozičnej voči "nepohodlnej" vláde).

Historicky významný začiatok posobenia slovenskej hlavy štátu bol poznačený silným politicky konfrontačným bojom prerastajúcim až do osobnej animozity medzi prvým prezidentom Kováčom a prvým predsedom vlády Mečiarom, ktorý "dal hlave štátu potenciál inštitúcie obraňujúcu slobodu a demokraciu proti autoritárskym tendenciám." (klasická liberálna/ mainstream-ova téza prakticky vo všetkých učebniciach politológie)

1. Teda už prvý slovenský prezident M. Kováč založil tradíciu prezidenta "OPOZIČNÍKA" (ktorý je opozičný vo vzťahu k vláde). V tejto tradícii, hoci bol spoločným kandidátom vládnej koalície na čele s Dzurindom, pokračoval aj R. Schuster.

2. Zmenu opozičnej línie prezidentského úradu prinieslo až vládnutie prezidenta I. Gašparoviča spolu s politickou stranou SMER-SD, ktoré založilo tradíciu prezidenta "INTEGRAČNÉHO" ( ktorý je integračný vo vzťahu k vláde). Inak, na túto tradíciu založenú na vynikajúcej spolupráci troch najvyšších ústavných predstaviteľov reflektoval R.Fico v rámci svojej prezidentskej kandidatúry v r. 2014. Prezentoval ju ako základ stability, sociálneho zmieru a predpoklad riešenia aktuálnych problémov Slovenska ... "a že si teraz nemožeme dovoliť experimenty typu, že by sa prezidentom stal človek, ktorý by automaticky išiel do konfliktu s vládou" ... Aké aktuálne, však? A to je z rozhovoru pre MF DNES zo dňa 8.2.2014.

3. Kiska otvoril ďalší príbeh smerovania prezidentského úradu... v mainstreamovej rovine prezentovaný ako príbeh o "NADSTRANÍCKOM", nepoliticko- civilnom prezidentovi, nezaťaženého žiadnym politickým "genofondom", nepoškvrneného politikou, ktorý vďaka tomu ("dobrý anjel"!) bude schopný vystupovať ako moderátor, koordinátor či arbiter pripadných politických sporov ...viď scenár (špeciálna operácia) "ústavná kríza február -marec 2018": po tom, čo sú v dosledku vraždy iniciované sociálne nepokoje, Kiska má prejav, vláda padne, on sa ujíma role moderátora s cieľom zostaviť úradnícku vládu, ktorá dovedie Slovensko k predčasným voľbám s konečným cieľom zmeny politickej konfigurácie a odstránenia Fica z politickej scény (ako sa predtým pokúsili odstrániť Mečiara).

Spomínam si, že to, čo vtedy urobil Fico (odstúpenie z funkcie premiéra čím zachránil koalíciu a "knokautoval" Kisku), niekto ešte na starej Vode pomenoval ako "Ficov krok stranou", ktorý sa raz bude vyučovať v učebniciach politológie.

V Kiskovej línii pokračovala "Princezná zo skládky", ktorá má teraz odovzdať žezlo "Korčokovi s okuliarmi", ktorý je v skutočnosti poverený iba jedinou hlavnou úlohou: akýmkoľvek sposobom, akýmikoľvek prostriedkami vyvolať novú ÚSTAVNÚ KRÍZU v štáte ... , ktorá v konečnom dosledku povedie k pádu vlády (de facto k odstráneniu Fica).

TU sa oplatí zopakovať Ficove slová z r. 2014 (aktuálne ako nikdy predtým), "že si teraz nemožeme dovoliť experimenty typu, že by sa prezidentom stal človek, ktorý by automaticky išiel do konfliktu s vládou."
... ešte "malý" detail k platnej právnej úprave priamej voľby prezidenta SR:

L.Kopeček (český politológ) píše:

<> V souvislosti s podobou přímé volby, zavedené ústavní novelou v lednu 1999, je zajímavý drobný DETAIL, který odráží přímý vliv tehdejší POLITICKÉ KONFIGURACE
(čo zn. všetci proti Mečiarovi, veľká obava z Mečiarovho úspechu už v 1.kole prezidentskej voľby pri podmienkach nízkej volebnej účasti a verného disciplinovaného elektorátu Mečiara)

<> Samotné přidání druhého kola při prezidentských volbách, do kterého postupují dva nejúspěšnejší z prvního kola, pokud samozřejmě některý z nich nezíská nadpoloviční většinu hlasů, je běžnou záležitostí
(jedná sa o tzv. poistku druhého kola, ktorá eliminuje možnosť víťazstva "radikálneho" kandidáta disponujúceho konsolidovanou voličskou podporou, ktorá mu pri roztrieštení hlasov medzi protivníkov v spojení s jednokolovou voľbou dáva šancu na úspech).

<> Zajímavé na slovenském případě je to, že táto POJISTKA 2. kola byla při zavádění přímé volby ještě POSÍLENA.

Pro úspěch kandidáta v prvním kole voleb totiž není třeba získat "POUZE" nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, t.j. hlasů voličů účastnícich se voleb, jako je to například při volbě francouzského nebo fínskeho prezidenta. Vyžaduje se získaní nadpoloviční většiny vypočítávané ze všech oprávněných tj. i nehlasujících voličů. TÉMĚŘ TO VYLUČUJE MOŽNOST ZVOLENÍ PREZIDENTA UŽ V PRVNÍM KOLE a VEDE K NUTNOSTI KONÁNÍ DRUHÉHO KOLA. V něm potom vítězí ten z dvou nejúspěšnejších postupujících kandidatů, který získá více hlasů.

<> Velmi rigidní ustanovení pro úspěch kandidáta v prvním kole bylo zřejmě reakcí na obavu z věrného Mečiarova elektorátu, disciplinovaně "chodícího" k volbám....

Táto "politická poistka" tak z pohledu vládních tvůrců ústavní úpravy prakticky ELIMINOVALA NEBEZPEČÍ plynoucí z nízké účasti a z možného Mečiarova zvolení.
 
Slovenský štát sa zrodil a po šiestich rokoch zomrel. V roku 1993 sa Slovenský štát zrodil znovu, a na iných princípoch (iný spoločensko-ekonomický systém), podľa ktorých zatiaľ stále existuje.
Myslím, že se neprávem zapomíná ještě na jednu (podle mě nejlogičtější) variantu. Ústavním zákonem o československé federaci č. 143/1968 Sb., účinným od 1. 1. 1969, byl nově definován základ Československé socialistické republiky jako "dobrovolný svazek rovnoprávných národních států českého a slovenského národa, založený na právu na sebeurčení každého z nich" a výslovně stanoveno, že "Československou socialistickou republiku tvoří Česká socialistická republika a Slovenská socialistická republika", že "obě republiky respektují navzájem svou suverenitu i suverenitu Československé socialistické republiky; stejně Československá socialistická republika respektuje suverenitu národních států", a že "území Československé socialistické republiky tvoří území České socialistické republiky a území Slovenské socialistické republiky". Takto vymezený národní stát slovenského národa s vlastními občany, určenými státními hranicemi a orgány moci zákonodárné (SNR), výkonné (vláda SSR) a soudní (republiková soustava soudů včetně Nejvyššího soudu SSR), trval pod změněným názvem jak po změně režimu v r. 1989 (byť s omezenou suverenitou jako součást federace), tak po zániku ČSFR (s plnou suverenitou jako jeden z jejích dvou nástupnických států).
Za datum "narození" Slovenské republiky (její - byť původně omezené- státnosti) by potom zcela legitimně mohl být považován den 1. 1. 1969.
 
Naposledy upravené:
Záleží čo myslíš... Ak narodenie sa národa, tak to nie je ľahké určiť, lebo národy môžu mať pradávne korene. Ak narodenie sa štátu, tak je to jasné. Slovenský štát sa zrodil a po šiestich rokoch zomrel. V roku 1993 sa Slovenský štát zrodil znovu, a na iných princípoch (iný spoločensko-ekonomický systém), podľa ktorých zatiaľ stále existuje.
Napr. v Rusku to tiež nie je jednoznačné. Ruský štát si prešiel monarchizmom, potom socializmom a nakoniec demokraciou. Pri prerode systému vždy zmenil aj názov (Lenin bol považovaný za otca ZSSR, Jeľcin za otca RF - preto sa tieto osoby nikdy úplne neodsudzujú, aj napriek chybám, lebo boli zakladateľmi štátneho zriadenia. Mimochodom, my sme parlamentná demokracia, nie prezidentská, preto otcom zakladateľom našej štátnosti bol Vladimír Mečiar, nie Michal Kováč). Tie prerody by sa dali chápať za zomretie starého a zrodenie nového štátu. Aj kapitalizmus v štátoch jedného dňa zomrie, a zrodí sa nový spoločensko-ekonomický systém. Možno založený na spravodlivej koncepcii.
Veď a toto je práve problém, na ktorý som poukázal. Tie prerody bránia jednoznačnému pohľadu z hľadiska astrológie. Na príklade Ruska to poviem, presne ako hovoríš, že Rusko prešlo od čias védickej Rusi, cez monarchizmus, socializmus až po demokraciu. Každé obdobie sa nejak podpísalo, pričom to najstaršie používalo kompletne iný kalendár a pokiaľ viem, tak védická astrológia je kúsok aj iný obor ako "naša" najviac známa dnešná západná. A podobne to je aj so Slovenskom. Kedysi tu niekto niečo hovoril o kniežatstvách, "Samovej ríši", teraz tu máme už jednoznačné dôkazy o Veľkej Morave, Uhorsku, ČSR, 1. slovenskom štáte, ČSSR, ČSFR, SR ... ako sa tieto subjekty vyvíjali, vyvíjali sa aj národy v nich, štátnosť, dochádzalo k prerodom, rozdeleniam, spojeniam, osamostatneniam, takže z hľadiska mundánnej astrológie, ktorá sa zaoberá výkladom horoskopov jednotlivých štátov, je tak "trošku" problém určiť presný dátum/čas ich vzniku, keďže prechádzali často iba zmenami, ale prakticky korene siahajú do dávnych čias.
 
Naposledy upravené:
Vždy rieš aktuálnu podobu: dnešná Slovenská republika vznikla 1.1.1993, a toto je z astrologického i numerologického hľadiska deň jej narodenia.
Numerológia 24/6 - prijať seba, ostatných a svet taký, aký je. Idealizmus a predstavy vyvážiť realizmom, to jest nemožnosť dosiahnuť ciele a ideálny jedným mocným skokom ale postupným zvládaním úloh. Ak takýto štát funguje pozitívne, tak jeho vládny predstaviteľ je silne ovplyvnený svedomím, vie sa poučiť zo svojich omylov a pokračuje vo vylepšovaní seba i svojho sveta. Je silný, nabitý energiou a dá sa na neho spoľahnúť, že zvládne akúkoľvek úlohu, prácu. Má zmysel pre rovnováhu, je praktickým idealistom
”2” - spolupráca a rovnováha
”4” - stabilita a postup
”6” - predstava a prijatie
deň a mesiac je “1” - kreativita a sebadôvera

Toto je aktuálna SR a asi sa zhodneme aj v tom, že jej terajší predseda vlády, R.Fico, zodpovedá jej pozitívnemu fungovaniu.
 
Vždy rieš aktuálnu podobu: dnešná Slovenská republika vznikla 1.1.1993, a toto je z astrologického i numerologického hľadiska deň jej narodenia.
To ale neodpovídá astrologickému konsensu ohledně data "narození" ČR, za které je, pokud vím, standardně považován 28. říjen 1918 (spor je jen ohledně přesné denní doby, přičemž převládá tuším "večerní" verze). V případě rozhodujícího data 1. 1. 1993 by totéž muselo platit pro ČR.
Mimochodem, v případě data "narození" SR 1. 1. 1969 by čtyřka byla nahrazena sedmičkou a šestka devítkou; obě jedničky by zůstaly. I pro tuto kombinaci by se našla řada shod, navíc vysvětlujících rozdílnost procesů odehrávajících se v ČR a v SR po zániku federace.
 
Naposledy upravené:
...prorocké slová R. FICA z r. 2014, keď on sám kandidoval proti Kiskovi

"a že si teraz nemožeme dovoliť EXPERIMENTY typu, že by sa prezidentom stal človek, ktorý by automaticky išiel do KONFLIKTU s vládou"

sa naplnili presne po desiatich rokoch...
 
„Jsem upřímně zklamaný, jsem rozčarovaný,“ uvedl [Korčok; pozn.] na úvod svého vystoupení poté, co už bylo Pellegriniho vítězství jisté. Vyjádřil naději, že nový prezident se bude chovat podle toho, jak mu ukládá slovenská ústava. „V celé kampani jsem se snažil mluvit pravdu. Na Slovensku se dá stát prezidentem i tak, že povedete netransparentní kampaň,“ dodal.

Vyzval Slováky, ať společně jdou „nanovo vybudovat vztah k naší krásné zemi“. Na to mu hosté hromadně odpověděli „ano“. „Odcházím s tím, že jsem zklamaný, ale ne zlomený.“

Dále sdělil, že „toto nezapomene ani občanům Slovenské republiky“, protože „rozhodl strach“. Podle něj Pellegriniho kampaň byla plná šíření strachu, mimo jiné ze zatažení země do války.
Strach nezvítězil. Celou dobu šíří všichni ti váleční štváči strach z Ruska, aby tím davu zdůvodnili nutnost podporovat banderovskou Ukrajinu v boji proti Rusku - tak aby ti, kteří s nimi nesdílí nenávist ke všemu ruskému, se Ruska alespoň báli. Slováci právě toto šíření strachu ve volbách odmítli, k čemuž jim ze srdce blahopřeji.
 
Naposledy upravené:
Blahopřeji Slováci, závidím Vám, že jako národ máte svědomí, odvahu a řídíte se srdcem, my Češi jsme skažení, váleční štváči, co si to s nimi jednou historie vyřídí, až se bude účtovat...
 
my Češi jsme skažení, váleční štváči, co si to s nimi jednou historie vyřídí, až se bude účtovat...
Nie je to tak. Máte inú úlohu a r. 1968 sa na vás podpísal viac ako na nás, hlavne čo sa týka mládeže. My sme mali k Rusku vždy o niečo bližšie. Vaším najväčším problémom je Praha. A až tento vred vytlačíte, pohnete sa správnym smerom dejín.
 
Nie je to tak. Máte inú úlohu a r. 1968 sa na vás podpísal viac ako na nás, hlavne čo sa týka mládeže. My sme mali k Rusku vždy o niečo bližšie. Vaším najväčším problémom je Praha. A až tento vred vytlačíte, pohnete sa správnym smerom dejín.
Jsem Moravák a vím, že zbavit se Prahy nelze. Je to pojistka západu, že se Češi budou řídit jejich vůlí a o židech a jejich vazbách k Praze ani nemluvě... Takže legálně to asi nepůjde...
 
Naspäť
Top Bottom