Projekt Trojmorie

Neviem aké máte skúsenosti s ich palivom, ale počul som aj nechvály na tento polský benzín či naftu. Ja som tam tankoval len raz, tak ešte neviem posúdiť. Otázka znie odkiaľ majú ropu?
 
Otázka znie odkiaľ majú ropu?
Odkiaľže by mali. Sú predsa verný SŠAposkok. Veď aj časť projektu trojmorie sa kuríruje cez štátne elity a ich lokajov. Ak ma pamäť neklame, náš neprezident Kiskoň I., zvaný tiež "masný vlas", sa účastnil na schôdzke stredo/východoeurópskych štátov, kde táto téma bola diskutovaná.
 
Neviem aké máte skúsenosti s ich palivom, ale počul som aj nechvály na tento polský benzín či naftu. Ja som tam tankoval len raz, tak ešte neviem posúdiť. Otázka znie odkiaľ majú ropu?
Predpoklad, že na čerpacích staniciach Orlenu budeš tankovať vždy poľský benzín alebu naftu je nesprávny.

Vždy sa pousmejem, keď počujem nejaký rozhovor, kde spravidla nejaký chlap hovorí, že "natankoval som na Shellke a hneď som pocítil, že motor reaguje lepšie" alebo niečo podobné. Skutočne ide len o pocity (dotyčný vlastne zaplatil Shellu marketing fee), nie o merateľné zlepšenie funkčnosti motora. Totiž historicky najväčšími tuzemskými klientmi SLOVNAFTu sú práve OMV Slovensko a Shell Slovakia. Shell predsa nebude predávať na Slovensku palivá vyrobené v Holandsku alebo v nejakej svojej nemeckej rafinérke - náklady sú tam á priori vyššie plus treba rátať aj s nákladmi na logistiku (skladovanie, preprava). A tak isto, OMV predáva na svojich čerpačkách len malú časť palív z produkcie zo Schwechatu, gro kupuje práve v bratislavskej rafinérke.
Pri niektorých typoch palív môže byť použitý vlastný aditív, a to je všetko. Pri klasickej nafte resp. klasickom benzíne RON 95 ani to, tankuješ do svojho auto to isté, ako na slovnaftárskych alebo iných pumpách. Samozrejme, nie na 100 %, len vo väčšine prípadov.

Konkrétne v prípade Orlenu to bude asi tak, že ich palivá môžu byť z časti poľského pôvodu, z časti českého pôvodu (PKN Orlen kontroluje Unipetrol) a z časti slovenského pôvodu. A úprimne povedané, veľký rozdiel v kvalite týchto palív nie je. Poliaci majú dosť veľkú skúsenosť v chemickom priemysle a PKN Orlen určite nebude vyrábať nejaké sračky, kľud. Väčší pozor treba dávať pri poľských potravinách alebo nábytkoch, ale to samozrejme neznamená, že aj tie sú všetky zlej kvality.

Osobne, keby som mal auto na dízel, radšej by som uprednostnil produkt zo SLOVNAFTu, a to najmä v zimnom období, násobne to platí na severe Slovenska. Ich rafinérka beží na tzv. dízlový režim a kvalita je dlhodobo vynikajúca. V zime je kľúčovým parametrom filtrateľnost (Cold filter plugging point - CFPP) a v SLOVNAFTe úplne bežná nafta mala z tohto hľadiska lepšie výsledné parametre ako napr. Alpine Diesel od OMV. Ktorá je ale takisto kvalitná, absolútne bezproblematická, len tá slovenská zimná nafta je ešte trochu lepšia.

No, a ak máš benzínový motor, tak viac spravíš pre svoje auto, keď radšej natankuješ E05-ku namiesto E10 a to je de facto jedno, že od ktorej firmy. Najmä ak auto chceš mať dlhodobo, nie na 3-4 roky, ako to je vo viacerých firmách.

Takisto, ak máš modernejšiu kosačku, na zimu ho nechaj prázdny alebo ak nie, radšej tam daj benzín E05, lebo sa Ti tým zvyšuje šanca, že na jar tú kosačku aj naštartuješ. Benzín E10 ani náhodou nie je priateľom spalovacích motorov.
 
Naposledy upravené:
Benzín E10 ani náhodou nie je priateľom spalovacích motorov.
Súhlas, ten vyslovene poškodzuje spaľovacie motory. Čo sa týka Orlenu a poľských PHM, tak k tomu by sa ti vedel vyjadriť MIG, ktorý tvrdí, že poľský benzín (v Poľsku) je kvalitnejší a má úsporu 0,5 až 1 l na 100 km.
A čo sa týka expanzie Orlenu na Slovensku je to na úkor Slovnaftu/MOL a nie je to len z dôvodu optimalizácie efektívnosti siete čerpacích staníc Slovnaftu, sú za tým aj ďalšie dve veci:
1. politický tlak USA na Maďarsko (Slovnaft/MOL) v prospech Orlenu a
2. matričná - matrica obsadenia Slovenska Boleslavom Chrabrým na prelome 10. a 11. storočia
 
Naposledy upravené:
benzín E05
Ok, súhlasím s tou naftou, ale keďže mám už nejaký čas benzín, tak priamo za týmto benzínom som tam išiel, no práve tam ho nemali (v našom meste je len Efecta), tak chodím načapovať do Slovnaftu. Na ich stránke sa píše, ze práve E10 benzín sa vyrába: "V rafinérii v Kralupoch nad Vltavou v Českej Republike"
 
Ok, súhlasím s tou naftou, ale keďže mám už nejaký čas benzín, tak priamo za týmto benzínom som tam išiel, no práve tam ho nemali (v našom meste je len Efecta), tak chodím načapovať do Slovnaftu. Na ich stránke sa píše, ze práve E10 benzín sa vyrába: "V rafinérii v Kralupoch nad Vltavou v Českej Republike"
Bohužiaľ, biozložka sa mieša do palív v každej rafinérke. Vyplíva to z platnej legislatvívy EU, ktorá je aplikovaná v jednotlivých členských štátoch. Nie je tomu inak ani v Kralupoch nad Vltavou, miestna rafinérka patrí do Skupiny Orlen, tak isto ako aj tá väčšia v Litvínove.

Samotná biozložka sa však samozrejme nevyrába v rafinériach, tam ich len blendujú z miestnych nádrží, kam sa dovezú tieto sračky od výrobcov (na Slovensku je najväčší výrobca z Leopoldova). Je smutné, že okrem repky sa používajú na tieto účely obilie. Potraviny a krmivá nepatria do spaľovacích motorov, je to celé choré. Tento obchodný model má niekoľko negatívnych dôsledkov pre prírodu a aj pre spoločnosť.
 
Naposledy upravené:
V príncípe súhlasím so všetkým, čo si napísal, ale dodávam k tomuto:
Pri niektorých typoch palív môže byť použitý vlastný aditív, a to je všetko.
A ten robí dosť. Natankuješ TESCO = vyššia spotreba a motor to dostane vyžrať. Natankuješ SLOVNAFT je to ako-tak. Natankuješ OMV/SHELL a je to poznať. Odkedy som mal problém s autom, mechanik mi odporučil tankovať buď "lepší benzín" 100vku aspoň občas (predtým som tankoval 95 METRO väčšinou a sem-tam TESCO), alebo pridávať do paliva aditíva. Konkrétne šlo o vstreky a klepot zdvihátiek, ktorý sa postupne zhoršoval. Po oprave som tankoval SLOVNAFT postupne sa problémy začínali znova. Prešiel som na OMV a úplne to prestalo. A preventívne som začal pridávať do benzínu aj VIF aditív. A nemám problém. Takže tie aditíva robia naozaj svoje.
 
Takže tie aditíva robia naozaj svoje.
Bohužiaľ, biozložka sa mieša do palív v každej rafinérke.
Čítal som niekde, že ten najkvalitnejší z Orlenu je bez biozložky.
A čo sa týka E05, t.j. benzín 95 oktánový, tak tam je problém ten, že ani jeden nedosahuje 95 oktánov, a to má vplyv nielen na spotrebu, na životnosť motora a aj na emisie. Tá biozložka je svinstvo ničiace kvalitu PHM.
 
vdaka za rady zaujimava debata
mne jeden pan vysvetloval ze pri benzine a aj nafte dochadza k sedimentacii necistot a je dolezite z ktorej casti pomysleneho stlpca v tanku palivo pochadza. Najkvalitnejsie paliva pochadzaju z vrchu stlpca. Bavime sa o tankoch v rafinerii. Napr. hovoril ze Jurki berie uplny sajrajt zo spodu za nizsie ceny.
Pred tromi rokmi som mal naftak. Pri ceste z talianska som tankoval vzdy do max plna - duty free zona palivo bez dani, tak tato nafta mi znizila spotrebu aj o viac ako liter. S podobnym ukazom som sa nestretol nikde z okolitych statov kde som tankoval. Pena na nafte bola uplne snehobiela nie ako u nas ze ide do zelenkava. To su ale velmi velke rozdiely, ci 9l alebo 7,5l na 100km.
 
a aj nafte dochadza k sedimentacii necistot
Toto je pravda. Ona podlieha sedimentácii aj keď ju máš dajme tomu v kanistri, alebo v sude. Bol som na EK, namerali mi takmer 2x prekročenú normu dymivosti = neprešiel som. Trysky v poriadku, nové vstrekovacie čerpadlo, predvstrek zrichtovaný naporiadok, ventile nastavené, no dymivosť vysoká. Na reparát som vytiahol naftu z nádrže, natankoval som naftu B0, pridal aditíva a prešlo to bez problémov.
 
mne jeden pan vysvetloval ze pri benzine a aj nafte dochadza k sedimentacii necistot a je dolezite z ktorej casti pomysleneho stlpca v tanku palivo pochadza. Najkvalitnejsie paliva pochadzaju z vrchu stlpca. Bavime sa o tankoch v rafinerii. Napr. hovoril ze Jurki berie uplny sajrajt zo spodu za nizsie ceny.
Proces sedimentácie mechanických nečistôt v kvapalinách vždy súvisí aj s časom. To len na začiatok a všeobecne.

V rafinérkach sa plnia jednotlivé nádrže priebežne - vyrábajú sa nové šarže, tie sa testujú a ak produkt zodpovedá všetkým parametrom, uvoľňujú sa na expedičné účely. Je tam vždy konkrétna osoba, ktorá svojim podpisom to potvrdzuje a má za tento úkon patričnú zodpovednosť. Z toho vyplíva, že nafta a benzín priebežne aj ubúda z nádrží a čas potrebná na sedimentáciu tam prakticky neexistuje. Nehovoriac o samotnom technickom vybavení, myslím filtroch atď.

Klient, t.j. v tomto prípade zastúpený vodičom autocisterny nemá žiadnu možnosť spraviť výber, že z ktorej časti nádrže v rafinérke bude plniť PHM. A vieš prečo nie? Lebo plniaca lávka môže byť od samotnej nádrže aj kilometre vzdialená! Pričom nádrží je viacero a na lávke neexistuje možnosť výberu podľa predstavy, ako Ti to ten pán vysvetlil, ako prepáč. Tam je fakt každý rovný, či už ide o autocisternu voziaci tovar pod vlastným brandom alebo pre iného, tuzemského či zahraničného klienta. Tam je možnosť zadať len typ a objem/množstvo paliva a hotovo.

Takže, ak konkrétny distribútor/majiteľ čerpačky má problém s kvalitami svojich palív, tak problém bude úplne inde, nie v samotnej rafinérke. Čo tak čistota komôr v autocisternách? Čo tak stav nádrží priamo na čerpačkách? Kde sa "optimalizujú náklady" a ako potom tieto kroky súvisia s finálnou kvalitou produktu?

Čert sa skrýva niekedy v detailoch. Koho by napríklad napadlo, že môžeš mať certifikát o čistení autocisterny, ale že niektorá čistička tiež optimalizuje svoje náklady alebo jednoducho u neho v daný moment alebo dlhodobo nefungujú veci tak, ako by mali. Totiž tam nie je jedno, že aký je tlak pár, znovu len ako jeden príklad. ... no a potom môže teoreticky pohorieť na tom aj klient, ktorý nemal žiadny zlý úmysel, len "náhoda je potvora". Takým veciam sa dá vyhnúť jednoducho aj tak, že použijú čističku priamo v rafinérke, niketoré ich taktiež majú. Niekedy sa oplatí zaplatiť o dvacku viac, ale máš istotu, no ale nie každý tak rozmýšla.
 
Tuším som tu na fóre už spomenul niečo v zmysle, že momentálne dochádza ku konkurencii v lídrovaní projektu Trojmorie medzi Poľskom na jednej strane a Slovensko-Maďarskom na strane druhej. Toto je ďalšia zo správ, ktorá to podporuje a aktuálny stav to pekne ukázal:

„Je to akýsi paradox, že dnes z Budapešti a Bratislavy prichádzajú tak nejednoznačné signály, čo sa týka (prezidenta Vladimira) Putina a Ruska,“ dodal Tuska. Uviedol tiež, že s údivom počúval Ficov príhovor.

Poľsko je podporované zo strany SŠA prevažne ich štátnou elitou do líderstva, vidno to nafukovaním armády a silnou účasťou na Ukrajine. Slovensko-Maďarsko je podporované predovšetkým GP. Otázka je, či momentálny stav nenazvať tandemovou spoluprácou a skôr "prepriahnutím", kedy v Poľsku radí GP spiatočku, resp. brzdí na úkor stranovikov SŠA (blokovanie hranice, vysypávanie obilia z vagónov, podpora davu proti vojne, zverejňovanie a rozmazávanie prípadov bitiek s Ukrajincami v Poľsku atď. ...), pričom cez nás a Maďarsko tlačí na líderstvo v projekte Trojmorie formou kvázi "mierovou", pričom tu sa to spája aj s naším národným záujmom, preto Pellegrini a Danko dnes Fica plne vystrojili podporou na rokovania do Francúzska. A deje sa to preto, že Trojmorie samotné nemá šancu prežiť bez toho, aby bolo podporované ruskými zdrojmi, čo nepriamo úmerne koreluje s tým, že štátne elity SŠA a poľské (j)"elity" sa snažia svojou čínnosťou prakticky Trojmorie doviesť do krachu porážkou Ruska/zabratím časti Ukrajiny, i keď si iniciatívne blbecky myslia, že pracujú v jeho prospech.
 
Tuším som tu na fóre už spomenul niečo v zmysle, že momentálne dochádza ku konkurencii v lídrovaní projektu Trojmorie medzi Poľskom na jednej strane a Slovensko-Maďarskom na strane druhej.
Nie. Maďarsko a Srbsko a ešte ďalšie štáty na Balkáne nebudú chcieť byť súčasťou žiadneho Trojmoria, je to poľský výmysel podporovaný anglosasmi. Oblasť Baltického mora je a aj bude vo sfére záujmu Veľkej Británie aj vtedy, keby sa Amíci stiahli z Európy. Takže tu neprebieha žiadne súperenie medzi Poľskom na jednej strane a Maďarskom-Slovenskom na strane druhej v rámci projektu s názvom Trojmorie.

Rakúsko, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko atď. nepatria do žiadneho Trojmoria. O Slovensko ešte tu bude veľká bitka - a to cez Prahu, ktorá teraz kráča po boku Varšavy. Je len otázka času a objaví sa smerom k Bratislave pre mnohých lákavá ponuka s názvom Československo 3.0 s bude to na Slovákoch, ako sa rozhodnú. Ich rozhodnutie bude rešpektované. So všetkými následkami, či sa už rozhodnú tak či onak. Prvý krôčik treba spraviť už pri blížiacich sa prezidentských voľbách. Nebude to ešte osudové rozhodnutie, ale krôčik jedným alebo druhým smerom.
 
Naposledy upravené:
Uviedol si veľmi zaujímavý pohľad.
Nie. Maďarsko a Srbsko a ešte ďalšie štáty na Balkáne nebudú chcieť byť súčasťou žiadneho Trojmoria, je to poľský výmysel podporovaný anglosasmi.
Otázka podľa mňa nie je či "budú chcieť byť", ale bude to pre niektoré štáty životnou nutnosťou = záležitosťou prežitia, keďže nebudú schopné v meniacom sa globálnom svete existovať samostatne (prepojenie logistiky, výroby, potreby presunu ľudí, strategická konkurencia Rusku atď.).
Oblasť Baltického mora je a aj bude vo sfére záujmu Veľkej Británie aj vtedy, keby sa Amíci stiahli z Európy.
To môže byť, no premýšľal si o tom, čo sa momentálne s Britániou deje? Podľa mňa pôjde "na orgány", tak to totiž vyzerá. Záleží všetko na tom, ako si bude počínať Rusko na Ukrajine. No tamajší dav nemá kapacity na to, aby obnovil niekdajší vplyv VB. Hlavne mozgové. Okrem toho, bankové centrum sa sťahuje stade tiež pomaly het. Bez EÚ je im akosi "smutno". Čím si bude môcť VB udržať sféru svojho vplyvu? Skorodovanou flotilou a nefunkčným zbraňovým arzenálom?
Kozmopolitný "národ", ktorý nevie čo je kto je ... ostatne, to že majú za predsedu vlády Inda vypovedá v symbolickej rovine o mnohých veciach. Kráľ s rakovinou a polovica krajiny sú prisťahovalci. Škóti to tiež nebudú chcieť podržať asi ...
O Slovensko ešte tu bude veľká bitka - a to cez Prahu, ktorá teraz kráča po boku Varšavy. Je len otázka času a objaví sa smerom k Bratislave pre mnohých lákavá ponuka s názvom Československo 3.0 s bude to na Slovákoch, ako sa rozhodnú.
Rád by som si to myslel. Keby Praha robila vlastnú politiku, no pripúšťam, že tento scenár je možný tiež. Ako sa všetko, o čom tu je reč, nakoniec zloží, závisí i tak od výsledku Ukrajiny.
 
Otázka podľa mňa nie je či "budú chcieť byť", ale bude to pre niektoré štáty životnou nutnosťou = záležitosťou prežitia, keďže nebudú schopné v meniacom sa globálnom svete existovať samostatne (prepojenie logistiky, výroby, potreby presunu ľudí, strategická konkurencia Rusku atď.).
Tento Tvoj post sa volá Projekt Trojmorie. Ja som pred časom, ešte na začiatku diskusie o tejto téme som zadefinoval, čo je to vlastne Trojmorie. Máš pravdu v tom, že v Strednej- a Východnej Európe sú zväčša malé štáty, ktoré nevyhnutne budú musieť nejakým spôsobom úzko spolupracovať. Je to nevyhnutnosť a aj v záujme každého z nich.

Rozdielne názory máme v tom, že Ty predstavuješ túto spoluprácu v rámci projektu Trojmorie a ja hovorím, že ruky od toho preč! Netreba sa snažiť o prevzatie riadenia v rámci tohto projektu, treba sa snažiť úplne mu vyhnúť, lebo v súčasnosti nesie v sebe smrteľné nebezpečenstvo pre každý štát, pre každý národ Strednej- a Východnej Európy. Obyvatelia Trojmoria by boli obetovaní v boji proti Rusku tak, ako to teraz zažíva ľud Ukrajiny. Tak či tak, Trojmorie by bolo aj tak až príliš pestré - iné historické skúsenosti, iné politicko-strategické záujmy jednotlivých národov, proste by to nefungovalo. Je to len poľské blúznenie, ktorého sa chytili "spojenci" Poľska. Oni by ako udávačov tempa do popredia tlačili práve Poliakov, lebo ich elity dlhodobo nemajú v sebe súdnosť a sú použiteľné pre neskutočné avantúry.

Preto ja by som vôbec neživil egregor tohto projektu!

No a čo sa týka Veľkej Británie: samozrejme aj ja vidím, že má veľké problémy so zdrojovým zabezpečením. Len dúfam, že sa rozpadne na cimpr-campr a nakoniec sa od Anglánov odtrhne aj ich prvá kolónia, Wales. Ale obávam sa, že táto zdochýnajúca kobyla bude ešte relatívne dlho kopať a bude kopať silno... Bol by som rád, keby som sa mýlil.
 
Preto ja by som vôbec neživil egregor tohto projektu!
Chápem ako to myslíš a čiastočne súhlasím. Popisujeme však situáciu, pre ktorú iný názov zatiaľ neexistuje. A "nehovoriť o tom, len aby som neživil egregor" = strkanie hlavy do piesku. Takže bolo by fajn použiť tvorivý prístup. A ten by bol urobiť alternatívu tomuto projektu a nazvať ho tak, aby teda zodpovedal našim spoločným predstavám o tom, ako by veci mali fungovať, a ako by boli najlepšie. Tu ale narážam na malinký problém. Totiž, nikto (pokiaľ mi je známe) sa o nič také zatiaľ nepokúsil. A kto by to chcel skúšať, musí byť nevyhnutne minimálne na rovnakej a vyššej konceptuálnej rovine chápania vzájomnej prepojenosti procesov ako GP.
Aké teda máme možnosti?
Alternatívou podporovania a tvorby nového spoločného harmonického priestoru by bol:
"Spoločný hospodársky priestor od Lisabonu po Vladivostok".
To ale i tak momentálne nerieši otázku chápania spustených a prebiehajúcich procesov, pretože na to, aby si v nich mohol vidieť a pomenovávať riziká, musíš sa pohybovať nejakom pojmovom rámci.
 
Naposledy upravené:
Aké teda máme možnosti?
Alternatívou podporovania a tvorby nového spoločného harmonického priestoru by bol:
"Spoločný hospodársky priestor od Lisabonu po Vladivostok".
To sa týka kontinentu Ázia (Euro-Ázia). Avšak globalizácia prebehla, týka sa celého sveta, je objektívna, no treba jej dať subjektívnu tvár, charakter.
A o tom sú aj slová V.Orbána: “Znovuzrodená veľkosť v Amerike a Európe, konektivita, rastúca slovensko-rakúsko-srbsko-maďarská regionálna spolupráca a suverenistický obrat v Bruseli.”
ČR a Poľsko sa rozhodli pre spoluprácu mimo vyššie citované krajiny, uprednostňujú Weimarský trojuholník…
 
A o tom sú aj slová V.Orbána: “Znovuzrodená veľkosť v Amerike a Európe, konektivita, rastúca slovensko-rakúsko-srbsko-maďarská regionálna spolupráca a suverenistický obrat v Bruseli.”
ČR a Poľsko sa rozhodli pre spoluprácu mimo vyššie citované krajiny, uprednostňujú Weimarský trojuholník…
A do toho Welmarského trojúhelníku zdá se Rusko hází vidle.

Rada federace podpořila myšlenku vypovědět smlouvu s Německem z roku 1990

MOSKVA, 21. února – RIA Novosti. Berlín ignoruje ustanovení smlouvy z roku 1990, která umožnila sjednocení Německa, dokument by měl být odvolán, řekl člen Rady federace RIA Novosti Sergej Cekov.

Výzvu k vypovězení smlouvy vyslovil šéf německé národně-kulturní autonomie na Krymu Jurij Hempel. Agentuře RIA Novosti řekl, že dohoda "není ve skutečnosti realizována a je předmětem odvolání". Tento názor podle něj sdílí celá německá komunita na poloostrově.

Krymští Němci jsou zejména nespokojeni s tím, že vlast jejich předků "nezískala plnou suverenitu nad svými vnitřními a vnějšími záležitostmi", což je uvedeno v článku 7.
Šéf autonomie připomněl, že smlouva vymezila pevný základ pro vytvoření spravedlivého a spolehlivého mírového řádu v Evropě, včetně přijetí účinných opatření pro kontrolu zbrojení, odzbrojení a budování důvěry. Současné německé úřady "zcela pošlapaly sliby, které daly jejich předchůdci," uzavřel mluvčí agentury.

Co se Polska tyče, tak Putin už několikrát upozornil, že pokud Poláci nezmění svoje chování, Polsko ztratí území, které mu bylo přičleněno po 2. světové válce.
 
Rada federace podpořila myšlenku vypovědět smlouvu s Německem z roku 1990
Zde jsem našel docela dobrý rozbor, co by to vypovězení smlouvy pro Německo znamenalo a jak by to zamíchalo politické karty v Evropě.

ОТМЕНА ОБЪЕДИНЕНИЯ ГЕРМАНИИ – ДЕЙСТВИТЕЛЬНО ПОПАДАНИЕ «В ДЕСЯТКУ»


Nedávno v Rusku vyšel nový seriál "NDR", odkaz jsem dával v sekci "Filmy"

Tam zazněla výtka směrem k rossionským elitám: Vy svým chováním ničíte náš domov.
Za posledních 30 let ke skutečnému spojení Německa nedošlo. Východní Němci, kteří jsou v podstatě Slované, jsou pořad občany 2. kategorie. Ale, co je zajímavé, na jejích území skoro vůbec nejsou mešity a s toleranci k západním vymoženostem, takovým, jako bohatství pohlaví, je tam také problém.
Putin sloužil v NDR a zdá se, že k východním Němcům má citový vztah, kteří byli největšími spojenci SSSR. Navíc, Rujána (Rügen) je ostrovem se starobylými slovanskými památky. O tom ostrovu psal i Puškin ve své pohádce "Skazka o carovi Saltanovi". Tam ten ostrov se jmenoval Bujan:
Ветер весело шумит,
Судно весело бежит Мимо острова Буяна,
В царство славного Салтана
И желанная страна Вот уж издали видна;

Takže Weimarský trojúhelník do budoucna moc šancí nemá.
I chytračili oni, i chytračil Allah....
 
Navíc, Rujána (Rügen) je ostrovem se starobylými slovanskými památky. O tom ostrovu psal i Puškin ve své pohádce "Skazka o carovi Saltanovi". Tam ten ostrov se jmenoval Bujan:
Len doplním - ostrov Rujana bol pútnickým miestom (všetkých) Slovanov, niečo ako je Mekka pre moslimov. Stál tam chrám boha Svantovíta a podľa povestí útočníci (asi Frankovia alebo Dáni) dlho nemohli dobyť opevnený chrám na myse Arkona. Keď sa im to podarilo, žreci a zvyšní obrancovia vraj skočili zo skaly do mora aby neboli zajatí. Ktovie, či je to len povesť alebo opis skutočnej udalosti.
 
Naspäť
Top Bottom