Dodávám, že snad úplně nejhorší je kakao, které obsahuje teobromin - jeho konzumací a následnou metabolizací se produkuje mnohonásobně více kyseliny močové než při konzumaci stejného množství masa. Takže žádné kakao, žádnou čokoládu - kromě bílé, kde theobromin není nebo jenom jeho stopy. Zrovna tak kofein je methylxanthin, tam si nejsem jistý, ale nedovedu si představit jinou metabolickou cestu než přes kyselinu močovou.
Co se týká masa, nejde ani o to, jak je tučné (tuková tkáň moc DNA neobsahuje), ale o to, z jak starého zvířete pochází. Obecně platí, že čím je maso z mladšího zvířete, tím více purinových bází a tím více kyseliny močové - takže nejhůře vychází kuře a králík, vepřové je na tom o trochu lépe, nejlépe vychází hovězí - ale ani s ním to nepřehánět. Takže maso červené je u dny spíše vhodnější.
Dobré je udržet si správnou tělesnou kondici. Zdá se to být paradoxní, ale kdo je obézní, bude se cpát třeba jenom bramborama nebo rýží a vůbec nebude jíst maso ani další "zakázané" potraviny, může být na tom hůře, než ten, kdo si občas maso dá a má optimální tělesnou kondici. Tuk v těle totiž zvyšuje produkci kyseliny močové - syntetizuje se více purinových bazí a potom se jich více i musí odbourávat. Takže to tučné maso je menší zlo než mladé libové pouze u neobézních lidí, u obézních je to stejné zlo. Alkohol rovněž zvyšuje produkci kyseliny močové.
Bezpurinová dieta prakticky neexistuje, vše živé obsahuje nějakou DNA obsahující purinové báze, vše živé obsahuje ATP, což je purinová báze. Takže bezpurinovou potravinou může být akorát tak krystalický cukr nebo vyškvařené sádlo. Takže je to otázka míry, příjem musí být takový, aby organismus zvládl vyprodukovanou kyselinu močovou vyloučit. Proto nevadí si občas dát třeba to hovězí.
Obézním bych doporučil ten alopurinol užívat během procesu hubnutí, protože katabolismem nadbytečných tkání vzniká více kyseliny močové. Po zhubnutí alopurinol vysadit a už jen dieta.
Přidáno: Správnost léčby lze ověřit stanovením kyseliny močové v krvi.