dasa
Známy člen
Známy francúzsky novinár po návráte z bojov na Ukrajine
Známy francúzsky novinár po návráte z bojov na Ukrajine: „To, čo som videl na fronte, ma vydesilo: My nie sme pripravení viesť vojnu takej intenzity. Nevydržíme ani štvrtinu toho, čo vydržia Rusi.Rusko dobyté územie nepustí a Ukrajincov bude každá snaha o jeho znovudobytie stáť obrovské množstvo obetí,“ vyhlásil Régis Le Sommier a priblížil pohľad na konflikt optikou bežného Rusa
„Sme my a ste vy. Váš svet je pre vás, náš svet je pre nás. Prišli ste k nám zničiť naše životy, a ak teda chcete, budete mať vojnu”
„Vlani v apríli som na zadanie denníka Le Figaro pripravil sériu reportáží o Francúzoch, ktorí odišli bojovať na Ukrajinu. Tentoraz sa mi podarilo dostať sa na druhú stranu frontu,“
približuje svoju prácu popredný francúzsky novinár Régis Le Sommier, ktorý bitku Červenej armády s nacistami počas druhej svetovej vojny prirovnal
so súčasným konfliktom kedy Západ opäť stojí proti Rusku ako jeho nepriateľ.
Podľa neho „Rusi hovoria: „Sme my a ste vy. Váš svet je pre vás, náš svet je pre nás. Prišli ste k nám zničiť naše životy a ak teda chcete, budete mať vojnu.“ (Régis Le Sommier, SudRadio v programe Andrého Berkoffa, vysielané 26.1.2023)
Desať dní v pekle
„Bol som s ruskou brigádou dobrovoľníkov – veteránov - na línii Kremennaja-Svatovo severne od Bachmutu. Proti nám stál ukrajinský prápor „Kraken“, v ktorom iba 40 percent osadenstva tvorili Ukrajinci, 60 percent boli cudzinci, väčšinou Poliaci z elitných brigád. Ako na jednej, tak na druhej strane frontu bojujú elitné jednotky. Bojuje sa tam preto urputne, Rusi sa snažia odrezať dôležité dopravné cesty, protivník sa bráni. Desať dní, ktoré som strávil v prvej línii, bolo desať dní v skutočnom pekle…“Odhodlanie a poznanie histórie
„… Zaráža ma u Rusov tá zmes neobyčajného odhodlania a ich posadnutosť históriou. Často hovoríme, že Putin je posadnutý históriou. Ale nie, samotní Rusi, žiadam vás, aby ste tomu venovali pozornosť ( a ďalej zdôrazňuje každé slovo ), sami Rusi sú jednoducho posadnutí históriou, ľudia tú svoju históriu poznajú, vedia, historická pamäť je pevne usadená v každom obyčajnom Rusovi.“
Čo si my už nevážime
„A táto historická pamäť je veľmi dôležitá… Možno sme si my na Západe v určitom okamihu prestali vážiť tých 20 miliónov Rusov (Le Sommier označuje slovom „Rusi“ všetkých obyvateľov Ruska), ktorí zomreli v II. svetovej vojne. Podcenili sme vplyv, ktorý táto najväčšia tragédia mala na ruskú dušu.
A tá vojna je stále v ich duši...“
Naša skepsa je smiešna
VIDEO: Známy francúzsky novinár po návráte z bojov na Ukrajine: „To, čo som videl na fronte, ma vydesilo: My nie sme pripravení viesť vojnu takej intenzity. Nevydržíme ani štvrtinu toho, čo vydržia Rusi. Rusko dobyté územie nepustí a Ukrajincov bude
„Vlani v apríli som na zadanie denníka Le Figaro pripravil sériu reportáží o Francúzoch, ktorí odišli bojovať na Ukrajinu. Tentoraz sa mi podarilo dostať sa na druhú stranu frontu,“ približuje svoju prácu popredný francúzsky novinár Régis Le Sommier, ktorý bitku Červenej armády s nacistami počas...
www.infovojna.bz
Naposledy upravené: