Takto sa gramoplatňa stala nosičom novej Informácie (Konkrétnej skladby, piesne). Pieseň (Informácia) má tiež svoje špecifické parametre (Mieru - presný sled frekvencií v čase, ktoré tvoria melódiu). To znamená, že stále som si tu vystačil iba s Informáciou a Mierou. Nikde som tu nepotreboval nič navyše, žiadnu abstraktnú matériu.
Tento tvůj konkrétní příklad chápu tak, že
matérie, bez které ta píseň nemůže být zaznamenána, je právě ten nosič, tzn. gramoplatňa, nebo přesněji ta umělá hmota, ten disk, do kterého se ryje, tzn. do kterého se zaznamenává míra.
Jinak tvůj další výklad, totiž že výsledná píseň je ona
informace - cílový
obraz-forma, která vzniká kódováním frekvencí - vyrytím drážek do matérie, přičemž to konkrétní
kódování je
míra, podle mě nejvíc souhlasí s výkladem KSB.
A přitom zároveň musím s tebou souhlasit v tom, že jakoukoliv matérii (když zkoumáme, z čeho se skládá, jak to dělá moderní fyzika), nakonec lze rozložit na atomy a částice, které jsou (jak ukázala moderní fyzika) jen nějakým vlněním v prázdnu, a ve finále dokonce (jak to vnímá védanta i čínský základní princip jin-jang) ničím jiným než základní dualitou je-není. Z čehož pro tebe, i pro mě, vyplývá, že každá matérie je vlastně utvořena kódem-mírou do určitého obrazu-informace. Tzn. že neexistuje žádná abstraktní matérie sama o sobě, že matérie je vždy pouze druhotná a existuje vždy jen jako konkrétní obrazy-informace vytvořené kódováním-mírou. Přesně jak jsi to psal tady:
Alebo si myslíš, že atómy, elektóny a protóny sú z nejakej hmoty, že sú pevné, uchopiteľné ako tenisová loptička? Nie, všetko čo nazývame hmotou sú len čísla a funkcie v Božej mysli. Je to slovanské PRAV - Božie PRAVidlá a zákony vládnuce v jeho stvorenom svete.
Cim hlbšie skúmaš hmotu, čím ideš k menším a menším časticiam, tým je jasnejšie, že je tam viac prázdnoty, ako toho, čo nazývame hmotou. Až nakoniec človek pochopí, že tam nie je nič hmotné, sú tam len Božie zákony (opísateľné matematikou) a to je všetko.
Jestliže je ale matérie druhotná, tak z toho opravdu vyplývá, že základním principem vesmíru je Boží vědomí (jak to předpokládá védanta advaita), celý vesmír je v podstatě Boží myšlenkou, která kódováním-mírou (je-není, jin-jang) vytváří jednotlivé-formy-obrazy-informace. To, že při božím přemýšlení-kódování našeho vesmíru vzniká matérie, je pak druhotné.
Vůbec nic nevíme a ani nemůžeme vědět o tom, jestli Bůh při přemýšlení-kódování jiných vesmírů taky zákonitě vytváří matérii. Pokud vyjdeme ze základního hermetického zákona "jak dole, tak i nahoře", a z toho, že lidská myšlenka má jemnohmotnou povahu torzního pole, tak by z toho mělo vyplývat, že i boží myšlenka je vždy spojena se vznikem matérie. Že když Boha něco napadne, tak přitom vždy zákonitě vznikne nový vesmír. Podle mě to nemusí být vůbec absurdní, jak uvádíš zde:
Ak by každá Informácia+Miera bola materiálna, potom by sme museli tvrdiť aj to, že Božie myšlienky sú materiálne, čo by bolo absurdné. To by Boh nevedel uvažovať ináč, než tak, že by pritom tvoril materiálne veci.
Podle mě, pokud je výše podaný výklad správný, tak přinejmenším v našem vesmíru se každá boží myšlenka opravdu materializuje.
Ale souhlasím s tvým argumentem, že pro jiné vesmíry to vůbec platit nemusí, že by to omezovalo boží svobodu. Jestliže tento náš materiální vesmír vznikl v boží mysli tím způsobem, že se v našem vesmíru každá boží myšlenka materializuje, tak to vůbec nemusí platit pro jiné vesmíry, které vznikají jinou boží myšlenkou.
Z toho všeho ale skutečně plyne závěr, že základní stavební principy našeho vesmíru nejsou tři, jak to předpokládá učení MIM, ale pouze dva, to znamená míra-kódování a informace-obraz. Nebo dokonce jenom jeden, totiž samotná míra-kódování, jejímž prostřednictvím Bůh vytváří jakýkoliv obraz, který je v tomto vesmíru vždy vázán na nějaký materiální nosič automaticky vznikající při kódování (ať už jemnohmotný nebo hrubohmotný). Čili jak píšeš:
Čisto podľa KSB je matéria neoddeliteľná od informácie a miery. Preto sa tieto tri zložky nazývajú v KSB trojjednota.
Jestliže jsme se s tebou, Jardobe, výše snažili rozřešit otázku základních principů našeho vesmíru, tak Ľudo podle mě popisuje něco jiného, i když přinejmenším stejně důležitého, totiž proces řízení-tvoření v rámci našeho vesmíru.
Přitom ale Ľudo definuje pojmy matérie, informace, míra úplně jinak než jsi to udělal ty výše, a to způsobem, který je neslučitelný s tvými definicemi. Nechci tvrdit, že to je v rozporu s KSB. Podle mě je to jen vysvětlení MIM jiným, ale stejně platným a důležitým způsobem.
Takže podle Ľuda je základním pojmem
informace, tzn.
proces tvoření-řízení, formování.
InFormácia je sloveso spájajúce dva objekty (Mieru, resp. Formu a Matériu),
resp. vševesmírnu Mieru, prípadne nadmiernu reálnosť (Boha) ako subjekt a matériu ako objekt. InFormácia je konanie, dej, proces tvorenia.
Na začátku tvoření je stanovení
cílového vektoru,
obraz-
forma, který má být uskutečněn a který je dán svou
mírou, resp. svými
mírami, parametry matrice (celkové formy-výsledného obrazu, kterých je třeba dosáhnout. Tato míra je ale i na konci tvoření-řízení, nyní už jako realizovaný obraz-forma, uskutečněný cílový stav.
Forma (obraz) je spojenie viacerých mier. Ich súboru.
Forma je súbor mier, ktorý potom v AKTE sTrojenia (tvorenia) prenesiem (inFormujem).
Matérie je to, co je řízeno-utvářeno. Ľudo navrhuje i pojem existence, podle mě víc zamlžující než vysvětlující.
Existencia je len iný výraz pre matériu, pre hmotu, pre energiu.
Je to jedno a to isté.
Snad tou existencí chce Ľudo upozornit na to, že v tomto našem vesmíru jedině Bůh tvoří (celý náš vesmír)
z ničeho. Lze to popsat jedině obrazně. Když Boha napadne myšlenka, Bůh si představí ve svém vědomí obraz-formu, která se prostřednictvím kódování-míry informuje-realizuje, přičemž vzniká matérie v dané formě, daná věc se materializuje. Což odpovídá tomu, co jsme formulovali výše s Jardobem, totiž že matérie je druhotná.
Všichni ostatní kromě Boha, který je HNR, nevytvářejí nic nového, ale přetvářejí již stvořené věci. To znamená že tu
matérii, která je k dispozici pro dané řízení-tvoření (ať už má jakékoliv výchozí formy)
informují-přetvářejí do jimi zamýšleného cílového vektoru-obrazu-formy za využití jimi stanovených
míry, resp. měr.
Naprosto to odpovídá Aristotelovu učení o podstatě všech jsoucen, která spočívá v tom, že forma je realizována na matérii. Mnozí hermetici byli vyděšeni, že Aristoteles tímto učením vyzradil tajné principy řízení.
Ľudo je ovšem dál mnohem konkrétnější.
Čili ještě jednou: Zatímco Jardob popisuje nejobecnější principy našeho vesmíru, tak Ľudo popisuje nejobecnější principy řízení-tvoření v tomto vesmíru. Oba vycházejí z výkladu MIM v KSB, který je podle mě poněkud nejasný i v definici základních pojmů a umožňuje různé výklady. Podle mě jsou oba výklady se svými definicemi základních pojmů možné, platné a důležité. Jenom je nelze sjednotit, protože mají neslučitelné nebo nesnadno slučitelné definice informace (Jardob-obraz, Ľudo-proces řízení-tvoření) a míry (Jardob-kódování, Ľudo-obraz a jeho parametry).