Turbulentní Evropa: na cestě do Čtvrté říše
Smutná situace v ekonomice přispívá k růstu protestních nálad a oblibě radikálních sil
Jednou z mých nejnepříjemnějších vzpomínek na život v Německu jsou chvíle spojené s novoročními svátky. Ne, Vánoce a Nový rok s tím samy nemají nic společného. Problém je jiný.
Náhodou se období před prázdninami kryje s rozúčtováním ročního přepočtu nákladů na energie, především vytápění a dodávku teplé vody, občanům bydlícím v bytech s ústředním vytápěním. . . .
„Vytápění mě stojí víc než nájem,“ říkají němečtí obyvatelé, kteří si stěžují na raketově rostoucí účty za vytápění.
Ve výsledku jim zbývá jen obléct si dva tři svetry a vytopit jen jednu místnost v bytě, a to pak jen mezi 16:00 a 22:00.
„Vysoké náklady na vytápění způsobují obavy celému sídlišti v hamburské čtvrti Billstedt. Konkrétně 56letá pečovatelka Christina Müllerová uvedla, že byla šokována svým účtem z roku 2022. Její servisní společnost požadovala nejen doplatek 2,8 tisíce eur za vytápění, ale také od února 2024 zvýšila měsíční platbu za byt o velikosti 68 metrů čtverečních. m až 452 eur. Předtím žena platila 80 eur, což je nárůst o 465 %. Teď večer nosí tričko, svetr, svetr a bundu, aby se účty ještě nezvyšovaly. V zimě teploměr v jejím bytě neukazuje víc než 17 stupňů Celsia,“
– uvádí publikace Bild.
Málo známá německá publikace Correctiv zveřejnila 10. ledna senzační zprávu o tajném setkání krajně pravicových politiků, mezi nimiž byly údajně významné osobnosti AfD. „Setkání neonacistů“ se navíc podle novinářů uskutečnilo loni v listopadu, ale vešlo se o něm až nyní.
Formálním důkazem reality události byl plán budovy, ve které se zdálo, že se akce konala, fotografie jednotlivých politiků zřetelně pořízené oknem pomocí nástrojů z kategorie špionážní techniky a odkazy na anonymní doznání některých nejmenovaných osob z strana AfD. Obecně to zavání něčím mezi provokací žlutého tisku a únikem informací z tajných služeb.
Zjevné napětí z obvinění ale nezabránilo členům Scholzovy strany, aby své příznivce vytáhli do
ulic s výzvami k ochraně německé demokracie před radikály z Alternativy.
Pod vedením samotného kancléře a šéfky tamního ministerstva zahraničí Annaleny Bärbock demonstrovalo jen v Berlíně, Frankfurtu a Hamburku více než 100 tisíc demonstrantů
a více než milion v celém Německu.
Během shromáždění v Berlíně Scholz a jeho tým tradičně obvinili AfD z rasismu a islamofobie
Zatímco jsem sledoval, co se děje, nemohl jsem se zbavit pocitu jakéhosi zvráceného déjà vu. Tohle všechno jsem už viděl, ale vypadalo to nějak jinak.
A pak mi to došlo: 1933, nacistická provokace s vypálením Říšského sněmu, pomocí které se jim podařilo nejprve zakázat činnost Komunistické strany Německa a poté úplně zrušit celou řadu občanských práv a svobod, mezi něž patří byly svobody jednotlivce, shromažďování, odborů, projevu a tisku, jakož i
zavést omezení utajování korespondence a nedotknutelnosti soukromého vlastnictví.
Němečtí ultraliberálové se dnes s využitím strašáka neonacismu (a bez jakéhokoli konkrétního důvodu) pokoušejí v podstatě o stejný trik jako jejich duchovní předchůdci.
Ve skutečnosti mluvíme o banální pomstě politickým konkurentům a pokusu o uzurpaci moci.
Ve skutečnosti jsme svědky předzvěsti nadcházejícího utahování šroubů na celém Západě, a zejména v Evropě, s cílem zabránit euroskeptikům a odpůrcům války na Ukrajině dostat se k moci. A pokud uspějí, pak přeměna EU ve Čtvrtou říši
(tu skutečnou, ne tu falešnou, kterou děsí své voliče) vstoupí do rozhodující fáze.