strýc Teremtete
Člen
Mám pocit, že se míjíme v úrovni otázky.Výborně, ovšem aby bylo možno nějaké tvrzení dokazovat, je potřebné je nejprve dostatečně konkrétně formulovat; v tomto případě by tedy (s ohledem na zaměření fóra) postačovalo proti tezím o historii a povaze tzv. davo-"elitární" společnosti a v ní uplatňovaných metodách řízení sociálních systémů formulovaným v KSB/DVTŘ postavit vlastní dostatečně konkretizovanou hypotézu, tu teprve podložit (jakýmikoli) důkazy, které ji podle Vašeho názoru podporují, a jejich interpretací (vysvětlením, proč podle Vás odpovídají právě Vámi formulované hypotéze), a následně předložit (jakékoli korektní) argumenty k tomu, proč Vaše hypotéza vysvětluje zkoumanou společenskou realitu lépe, než uvedené teze KSB. Relevantní je samozřejmě jakýkoli typ důkazu podporující Vaše tvrzení; způsob, jímž by měl být případně následně zpochybněn či rozdílně interpretován, nelze předpokládat, není-li známo, oč se jedná.
Vy po mně žádáte abych postavil proti KSB vlastní teorii dějin.“
Jenže já nic takového nechci.
Má pozice je podstatně skromnější.
Říkám pouze, že KSB může vysvětlovat část reality.
Nevysvětluje však nutně vše.
Říkám, že vedle záměrného řízení připouštím také strukturální procesy, emergentní jevy, zpětné vazby, chyby návrhu a důsledky lidského jednání.
To neznamená popření KSB.
To je metodologická námitka.
Nevedu spor o to, která teorie je správná.
Ptám se, jaké typy vysvětlení jste vůbec ochotni připustit.
Stručně:
Nezpochybňuji možnost záměrného řízení.
Zpochybňuji výlučnost tohoto vysvětlení.
Naposledy upravené: