Komunitná spolupráca Dejiny Slovenskej Štátnosti

Jox13

Člen
Ahojte,

jeden z veľkých mužov našej doby, teda poslednych 1000 rokov, ktorý už 701 rokov leží pochovaný pod Matúšovou vežou v Trenčíne na Trenčianskom hrade, je pokračovateľ Svätoštefanskej uhorskej tradície Matúš Čák Trenčiansky.

- na jeho základoch založili svoju činnosť Štúrovci
- jeho a iných tiež popisujú vo svojich básňach klasici tej doby
- Duch Matúšovej zeme je v inotajoch spominaný v pôvodne vydanych rozprávkach Reussovcov a Dobšinského
- Jeho vlajka, čo bola pôvodná vlajka Uhorska, teda trojvršie s dvojkrížom v zlate v cervenom poli, bola námetom aj pre vlajku Slovenska na ktorej postavil štátnosť V. Mečiar...

Ale čo vieme o MČT a inych tej doby? Jox Matúša priamo, alebo v inotajoch spomina vo svojich básňach z cyklu motlylich krídiel, no hľadáme viacerí čo najviac informácií z tejto doby.

Chcem Vás požiadať o nasledovné:
- Do tohto vlakna prosim vkladajte linky, obrázky, nascanované knihy, všetko, čo nájdete o Matúšovi. Ja začnem tým, že zverejním jednu z pravdepodpbnych podobizní nájdenu v Miškolci, ktorú odmietli na Slovenskej strane, ked ju "Madari" našli. Umelá inteligencia ju trocha prekreslila....

vopred Vám všetkým vďaka za pomoc a verim, že to vlákno bude mať uspech.
 

Prílohy

  • Screenshot_20230419_070246_Free Adblocker Browser.jpg
    Screenshot_20230419_070246_Free Adblocker Browser.jpg
    854.3 KB · Zobrazenia: 21
  • Portrait-of-Matus-Cak-Trenciansky.jpg
    Portrait-of-Matus-Cak-Trenciansky.jpg
    52.8 KB · Zobrazenia: 21
Naposledy upravené:
Chcem Vás požiadať o nasledovné:
- Do tohto vlakna prosim vkladajte linky, obrázky, nascanované knihy, všetko, čo nájdete o Matúšovi. Ja začnem tým, že zverejním jednu z pravdepodpbnych podobizní nájdenu v Miškolci, ktorú odmietli na Slovenskej strane, ked ju "Madari" našli. Umelá inteligencia ju trocha prekreslila....

vopred Vám všetkým vďaka za pomoc a verim, že to vlákno bude mať uspech.
... len tá UI nevie veľmi kresliť :), zobrazila ho o dosť horšie ako na tom historickom obrázku.
 
...a myslí si Jox, že Maďari sú pripravení žiť v rovnoprávnom zväzku s inými národmi /Slováci. Chorváti, Rumuni../ čo na to Jobbik a iní ?
mozem poprosit vsetkych aby sem davalinlen faktografiu a diskusiu o nej, prosim. Na filozoficke temy tohto druhu je butlava vrba. ak by sa dalo @jardob alebo @Um prosim presunut tam, aby vlakno zostalo ciste z faktografickymi detailami. Vdaka

Presunuté, Um
 
Naposledy upravené moderátorom:
Článek je z r. 2008, ale pochází z fóra nadšenců pro historii, které pořád funguje, takže by snad byla možnost zeptat se přímo autora, odkud se vzala informace o synu Ivanovi, a zda se od té doby nějak pokročilo s výzkumy. Zjevně to nějak souvisí s příběhem pana Mariána Čáka z Trenčína, o kterém ale už v další historii stránek není žádná zmínka.
Každopádně pokud by zde byl další syn, který by přežil bratra Matúše ml., nedával by příliš smysl nápadně vřelý vztah MČT k synovci (podle některých bratranci) Štěpánovi ze Šternberka, který se spolu se svým otcem Zdeslavem (Zdislavem), Matúšovým švagrem (resp. strýcem) po neúspěchu povstání proti Janu Lucemburskému uchýlil na Trenčanský hrad a následně oba patřili k nejbližším mužům z Matúšova okruhu. Po smrti syna Matúše (1316) MČT ustanovil Štěpána (v Uhersku známého pod přezdívkou Čech - István Cseh) svým dědicem, tj. plánoval spojení svých držav s panstvím moravských Šternberků.

Ještě odkaz na recenzi díla prof. Jána Lukačky: Matúš Čák Trenčiansky (2016)
 
Naposledy upravené:
O Matúšovi, mladšom synovi Petra Čàka sa hovorí veľa, no o druhom synovi, Matúšovom bratovi, oficiálne zdroje uvàdzajú len to, že sa volal Peter. Či už sa skutočne volal Peter, alebo inak, je vysoko pravdepodobné, že bol prvorodenÿm synom Petra Čàka, a teda starším bratom Matúša, pretože panstvo na juhozàpadnom Slovensku a v Zadunajsku spravoval on. Či už kvôli poràžke východoslovenských Omdejovcov a vzrastajúcej moci kràľa a nemožnosti mocensky udržať Zadunajsko, alebo z iných dôvodov, sa starší brat Peter? uchýlil na panstvo brata Matúša a v pokoji zomrel niekde po Tatrami.
 
Zbraslavská kronika (Chronicon Aulae regiae): kronikář Petr, opat Zbraslavského kláštera a Matoušův současník, zmiňuje MČT na 3 místech:
- v I. knize kap. LXVIII "Jak Václav, syn Václava, šestého krále Českého, vyvolen byl za krále Uherského léta Páně 1301" v souvislosti s účastí MČT v poselstvu žádajícím českého krále Václava II. o souhlas s povoláním jeho syna Václava III. za uherského krále;
- v I. knize kap. CXXIV "Jak pan Jan, král Český, hrabě Lucemburský, proti Matouši, hraběti z Trenčína, s výpravou vytáhl léta Páně 1315, v měsíci červnu" (str. 396 - 399);
- v II. knize kap. X "Rok Páně 1321. 0 chování krále Jana a některých jiných věcech" v souvislosti s úmrtím MČT dne 18. 3. 1321 (str. 458).

Český překlad z latiny Jan V. Novák, 1905

Přes nespornou literární i historickou hodnotu Petrovy práce je třeba mít na paměti, že jeho úhel pohledu na události spojené s osobností MČT byl silně poznamenán jeho bezvýhradnou loajalitou zejména ke královně Elišce, a tudíž také k jejímu královskému manželovi Janu Lucemburskému.
 
Naposledy upravené:
Inak ak si precitate posledny criepok, najdete tam aj taku zaujimavost na konci. Mince. A ked som ai pozeral tie staré mince, nasiel som tam (nie rovnoramenny @Popolvár ) kríž, kde okolo neho bola 6 cipa hviezda na jednej a polmesiac na druhej strane. Na minci arpadovcov obdobia MČT. Otazka, hladam uz cca hodinu a nemozem sa dopatrat ku vyznamu tejto symboliky, ktoru som napriklad nasiel aj v Stockholme na ich katedralach, bijucu do očí tak prudko, az ju nikto.nevidí.
Čo vy na to, viete to pomoct ppsunut amerom ku vysvetleniu prosim?
 
Môžeš tu rovno dať link na tú mincu, alebo obrázok? Môžem skúsiť pohľadať.
Kym som presiel aj ostatne mince a chcel sa vratit, bola preč. V podstate dvojkriž, s hornym ramenom kratším, na ľavo od neho bol polmesiac, napravo 6 cipá hviezda. Ta hviezda ma zaujala, keďže normalne sa kreslí 5 alebo 8 cipa a nebola to 6 cipa židovská, ale bola to proste iny typ.

nasiel som potom pár podobnych z toho obdobia na stránkach v anglictine, no tiez bez vysvetlenia, len to konstatovali, ze to bol aj jeden zo symbolov Uhorska...
 
Hexagram vyobrazený na arpádovské minci je opravdu Davidova hvězda, důvody jsou věrohodně rozebrány v publikaci :
J. Hunka: MINCE ARPÁDOVCOV Z ROKOV 1000 – 1301 - Ich podiel na vývoji hospodárstva stredovekého Slovenska, v kap. 8.4 "Vplyv židovských nájomcov uhorských mincovní na hospodárstvo štátu" (str. 122 a 123):
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://www.cevnad.sav.sk/aktivita_1_1/Hunka_Jan_-_Mince_Arpadovcov_z_rokov_1000-1301.pdf
Ležatý půlměsíc s hvězdou je starý slavonsko - chorvatský erb, mince s tímto heraldickým symbolem začal původně razit chorvatský herzeg Ondřej, bratr uherského krále Emericha (1196–1204).
Viz bakalářská práce Vývoj chorvatského mincovního a monetárního systému, kap. 2.1. "Mince bánského Chorvatska do roku 1527" (str. 8-9):
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/73964/HubalovaL_Vyvoj_chorvatskeho_MT_2019.pdf.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Velmi kvalitní fotografie arpádovských mincí (lze přiblížit) jsou na těchto numismatických stránkách:
https://numizmatickyobchod.sk/arpádovské-mince?page={page}

Symbolika dvojramenného (nikoli rovnoramenného) kříže s Davidovou hvězdou po levé a půlměsícem po pravé straně je vždy obsažena na mincích označovaných jako Slavonské denáry (Bela V.), na reversu je kuna v běhu:
 
Naposledy upravené:
Hexagram vyobrazený na arpádovské minci je opravdu Davidova hvězda
lenže tam nebol hexagram vyobrazený. to je to. Bola to hviezda s lúčmi, nie trojuholniky, bol to ten druhy symbol. A bola chvilku ta kinca tušim prave pri Ondrejovi III, ale potom zmizla
 
Ještě jsem doplnila o vyobrazení na numismatických stránkách (viz výše). U toho slavonského denáru je vidět, že je zde použitá symbolika dvojramenného kříže s Davidovou hvězdou nalevo a půlměsícem napravo, zatímco na reversní straně nad a pod běžící kunou je vyobrazena ta šesticípá hvězda s paprsky (jde zjevně o odlišný znak než hexagram na aversu). Mohlo by jít (?)o původní slavonskou symboliku, která pozdějším vývojem mohla z nějakého důvodu nahradit Davidovu hvězdu na aversu. Ale to jen nahlas přemýšlím.
 

Ďalšia vec o Matúšovom kráľovskom dvore.Súčasťou jeho dvora bol aj kostol. Tento kostol.
Na plakete pri vstuoe je napisané, že bol prestavany v roku 1324, teda buduci rok bude mat 700 rokv, na základoch predchadzajuceho kostola. Teda bol "prestavaný", či zveľadený ani nie 2 roky po smrti Matúša Čáka z Trenčína.
Otázka pre plénum. Prečo práve po smrti tak vyznamnej osobnosti sa prestavuje práve kostol do "inej" podoby?
z neskoršieho obdobia je tam aj hrobka rodu Ilešháziovcov...
 
Víte, já si myslím, že tak jako český Karel IV. tak i MČT byl "klasický" feudál, který chtěl, aby jeho panství vzkvétalo a bylo lepší/bohatší než panství okolní. Byla to do velké míry jejich osobní ctižádost.
 
Naspäť
Top Bottom