2023 slov

Status
Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.
Takže národy a jejich podobnost nebo rozdílnost se podle Joxe hodnotí na základě genetiky? Já takový přístup odmítám. Doporučuji každému, aby si přečetl v odkazu alespoň první kapitolu co je to národ.
Co je to za nesmysl? Haploskupinu R1a lze nalézt i v Indii nebo Íránu. To mají potom Slováci blíže k některým Indům a Íráncům než k Čechům? Mohou se Slováci bavit s těmito Indy a Íránci, aniž by se museli učit jejich jazyk? S nimi mají společné základy a s Čechy rozdílné? Co je důležitější? Původ nebo jazyk a kultura? Nebo je snad důležitější, pod kterého panovníka daná skupina lidí spadá? Mně je úplně jedno, že Slovensko bylo historicky v Uhrách a české země pod Rakouskem. Ač prošly oba národy odlišným historickým vývojem, jsou si podobné. Důkazem toho je, že se na tomto fóru spolu bavíme - Češi se Slováky, nikoliv s Maďary, Němci nebo Rakušany. Mimochodem i v ČR je R1a nejpočetnější haploskupinou, byť není převažující.

Jestli jsem to správně pochopil, tak tím ukrajinstvím paní Irena v tomto vlákně nemá na mysli přímou podporu Ukrajiny proti Rusku, ale způsob myšlení, který zavedl Ukrajinu tam, kde dnes je. To nemá vůbec nic co dělat s tím, že na Slovensku většina odmítá všelijakými způsoby podporu Ukrajiny ve válce - za to samozřejmě velké díky.

Jox a spol. jsou bohužel ukázkovým příkladem tohoto myšlení. Na Ukrajině se mimo jiné tlačila nesmyslná teorie, že ti praví Ukrajinci jsou potomky jakýchsi germánských kmenů proti těm podřadným slovanským Moskalům. Aby za každou cenu odůvodnili, že oni nejsou Rusové. A Jox tu zdůvodňuje rozdílné základy mezi Čechy a Slováky pomocí zastoupení haploskupin R1a a R1b, že je to něco jiného než Ukrajinci vs. etničtí Rusové. A nezapomene uvést, že na Moravě je R1a, aby navíc zdůvodnil rozdílnost lidí na Moravě oproti lidem v Čechách. Na rozdíl od Ukrajinců netvrdí nic o nadřazenosti. Objektivně to rozdílné vlastnosti jsou. Ale naprosto bezvýznamné sekvence v DNA, stejně bezvýznamné jako barva očí nebo vlasů. Je naprostým nesmyslem to považovat za rozdílné základy národů. A proč někdo takový nesmysl používá v argumentaci? Jediné vysvětlení je to, že žádný jiný smysluplný argument nemá a za každou cenu hledá důvody k rozdělování a nemožnosti společného státu. Toho minulého i možného budoucího.
To je prostě rozbíječství, ať už vědomé nebo nevědomé, to srovnání s Ukrajinou sedí.
Prekvapil si ma týmto svojim príspevkom. A prekrútil si aj kontext v akom Jox odpovedal Irene. Irena vyjadrila obavu z Ukrajinizácie Slovenska. T.j. toho, čo sa stalo na Ukrajine, medzi Ukrajincami a Rusmi.

Jox iba poukázal na to, že Slováci a Cesi sú na tom inak než Ukrajinci a Rusi, a dal príklady historické aj genetické atď. Áno, možno nepochopil ako to Irena myslela s tou Ukrajinizáciou, ale prečo to ty teraz prekrucujes s tou genetikou? Nie je dobré písať pod vplyvom návalu emócii.
 
Jardob zamysli sa, kto tu rozdúchava atmosféru nie je to pani Irena....ale ty vždy ukľudnuješ iba ju. Až si prečítaš Joxove komentáre, tak tam zbadáš aj osobnú rovinu, na ktorú akosi zabudneš reagovať.
Až budeš niekedy robiť admina na fóre a budeš vedieť o čom to je, potom sa môžeme porozprávať. Je to zložitejšia práca, ako si myslíš.
 
Bohužiaľ, vidím, že mnohých diskutujúcich zlomila predstava, že by sme teraz nemohli pracovať na spoločnej štátnosti, a vnímajú to veľmi citlivo a bolestne. Vidno to najmä v dnešných príspevkoch niektorých diskutérov.
 
Asi je čas to vlákno uzamknúť, to hlavné bolo povedané oboma stranami. Posledné tri dni sa už len vraciame k tomu istému a točíme to dookola. Až príde niekto s niečim konkrétnym k veci, nech to dá adminom na posúdenie a téma sa potom môže znova otvoriť.
 
Pro mě je důležité, co bude objektivně nejlepší pro další vývoj jak našich států, tak Evropy i světa. Myslím, že na trochu nostalgie má snad každý nárok, ale bez hysterie, konstruktivně. Souhlasil bych i se společným členstvím v SSSR, jenže to je stejně neprůchozí jako Uhersko - pro velkou část lidí příliš mnoho negativních asociací z minulosti, ať již právem nebo zcela vyfabrikovaných.
 
Status
Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.
Naspäť
Top Bottom