2023 slov

Status
Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.
Egregor Československa je zdechlina? A které strasti způsobilo Slovensku? To jako vážně? Už by neexistovalo, nebýt Ćeskoslovenska!
presne tieto strasti. A ma zmysel vysvetľovať vam vysoku nekompaktibilitu egregorov, videnu napriklad v tom, že kym cesko za 2 svetovej vojny zasobovalo Reich, Slovensko pracovalo na povstani a zniceni Reichu?
Inak zaujimave, ze negativne reaguju vyhradne čeští čtenáři. A viem, ze tymto prilejem olej, ale. Prečo je to tak, viete?
 
Naposledy upravené:
@Jox13
Myslím, že jste se skutečně vyjádřil dle svého svědomí, morálky i citu.
Není už třeba víc slov - vy nejste člověk, se kterým bych chtěla diskutovat. Sám si sedíte uprostřed té své matrice - a myslíte si, jak jste důležitý a tvořivý.
Rozloučím se básní - tou skutečnou:

Sami sebou jsme Napoleony,
a ostatních tváří miliony,
jsou pro nás jen podnoží.

A cit? Ten už člověk odloží.

Puškin
 
To jako vážně? Tiso... Slovenský stát.... to nebylo? Nebo jste už zapomněl?
juu, a protektorat nebyl? Co nebolo, bolo Pražske povstanie. Bolo SNP.
Tiso? Myslite toho, ktory zabezpecil, aby sa 2/3 armady pripravili na povstanie a nasledne po napadnuti nemcami robil politiku tak, aby to malo co najmenšie dopady na národ?
Ten, ktory zastavil deportacie na Slovensku, kym v Čechách veselo sli dalej?
Nie som zastanca Slovenskeho štátu vojnového obdobia, no 3 divízie bez vedomia vlády (jej casti) sa nepodarí aktivovat. Ale v školách ucili iné, na dejiny je treba prihliadať s aspektom pochopenia zamlcania.
Tak ako sa zamlciava, čo bolo Uhorsko. Ze to nebolo Madarsko, ale bol to štát hovoriaci jednou recou a s jednymi dejinami, zacinajúci v Nitre.
Ale toto v skole neučili, ucili nas ceskych kraľov a o uhorsku sa hocorilo len, ked sme sa spytali, lebo nam to nesedelo.
 
Jak psala Lin, diskuse není možná
diskusia je vždy možná a deje sa. No problemom je, ked neprikyvujem a netlieskam, ale argumentujem. Tu nie ste na fejzbuku, snazime sa tu rozoberat banality ale aj dolezite detaily.
A v tom pripade je potreba argumentovat a zvladat aj to, ked je argumentacna r9vina slabsia. lebo vsetci sa snazime ucit sa na polytandemovom principe. Alebo inak povedane, cim viac hlav, tym viac kapusty.
 
juu, a protektorat nebyl? Co nebolo, bolo Pražske povstanie. Bolo SNP.
Ano, byl protektorát. S důrazem na protektorát. Nikoli "Český stát". Čímž neobhajuju jednání tehdejších představitelů.
Ale co má s tím vším co dočinění ten egregor Československa? A čím tedy Československo Slovensku ublížilo? Nahnalo ho do náruče Hitlera? Nebo tím, že zajistilo samotnou existenci a přežití Slovenska? Nebo jeho industrializaci? Všiměte si, že neříkám "Češi", ale Československo. Společný stát.
Podle toho, co píšete, ale přinesl Slovensku baho bolševik Tiso.... Nu dobrá.
Ale bez ČSSR, zejména ČSSR, byste teď tady na nás hutorel maďarsky, ve svém vysněném Uhorsku.
 
Naposledy upravené:
Tak ako sa zamlciava, čo bolo Uhorsko. Ze to nebolo Madarsko, ale bol to štát hovoriaci jednou recou a s jednymi dejinami, zacinajúci v Nitre.
To mi připomíná argument: "Kyjevská Rus byla v Kyjevě, tudíž Ukrajinci jsou ti praví následníci Kyjevské Rusi".
 
Ještě se tu hádejme navzájem :) Diskuse je nutná, ale snažme se posouvat a obohacovat navzájem... zablokovat se v komunikaci, jen proto, že něčemu nerozumím, nechápu nebo nemám zatím nastudováno je škoda...

Nechci tříštit toto vlákno a odklánět jiným směrem, ale reakce na jardoba a Jana (klidně se rád pobavím na toto v jiném vlákně)... "řízená demolice" tak jak ji vnímá obyčejný člověk u té televize tj. že tam "nakluše parta s dynamitem" je také na hony vzdálená pravdě... svědectví "odborníků" a hasičů je jen střípek skládačky, který se dá interpretovat/složit i jinak než jen že ... série jdoucích výbuchů je dílem výbušnin ... zřítili se 3 budovy volným pádem... těch budov bylo 7 co šlo do kytek... a máte tam ještě Pentagon a Shanksville... i tam se něco dělo co musí do té skládačky zapadnout... pokud Vám vše nezapadne jako celek, tak si prostě střílíte od boku, zjednodušujete a se vší úctou klamete a odkláníte (třeba i nechtíc) od pravdy, které bychom se rádi dobrali... nejen v suvislosti s touto událostí.

Dáběl skryt v detailu... tak to je to co mne napadlo hned na začátku mého příspěvku... ten text neshazuji... je to v jistém smyslu ta palice do hlavy pro ty u té televize... proto sem se rozhodl reagovat... ten text mne zaujal... rozhodně díky za něj... jenže ten detail pro mne je, že ty lidi, pokud se k nim tento text dostane jen odvedete - přinejmenším v souvislosti s touto událostí - od jedné televize (lživé) k jiné (dezinformační) a to přeci není cílem...
 
Ale bez ČSSR, zejména ČSSR, byste teď tady na nás hutorel maďarsky, ve svém vysněném Uhorsku.
Tieto provokacie si nechajte. Co vobec viete o procesoch z toho obdobia, o 3 vojnach s madarskom a polskom atď, ktore Slovenska armada zviedla.
A co viete o dohodach, na ktorych malo vzniknut a nevzniklo ceskoslovensko? Co viete o smrti stefanika a likvidacii rovnosti medzi narodmi.
Co viete o tom, ze československy narod bol konstrukt, kedze uhorsko bol uplne iny štát, ako ceske kraľovstvo.
A co viete o tom, ze morava bola uhorska. A nie, ze nie. Uherský brod, Uherske Hradište, atď....
To je to, co je to jádro pudla. Ale to by sme museli prehodnocovat nizkofrekvencne procesy, vidiet ich a v prvom kroku uznat, že vôbec taketo nieco prebiehalo...
 
Naposledy upravené:
To mi připomíná argument: "Kyjevská Rus byla v Kyjevě, tudíž Ukrajinci jsou ti praví následníci Kyjevské Rusi".
ale vobec nie, len tym dokazujete to, ze o dejinach nemate ani páru. aspon o dejinach Uhorska. Ale preco by ste mal mat, neucili sa v Cechach.
No potom strielate capa, kedze hovorite o inom state a jeho dejinach.
 
Za sebe cítím ke Slovákům silnou vazbu, ale není to poprvé co jsem zažila, že vyvstane horká diskuse na podobná témata. Češi vytahují pomoc s industrializací, progres ve vzdělávacích procesech a Slováci zase své karty a pocity křivdy.
Mě slovenský pohled zajímá a ráda bych mu víc porozuměla a vyměnila si různorodé pohledy na historii, aby se připravila cesta pro budoucí užší spolupráci.
"Chcípající matrice" nebo "hutorení maďarsky" v kontextu, který byl použitý mi přijde moc. Přimlouvám se za ubrání páry na obou stranách.
 
Opravdu naposledy...
Já stále nevím, v čem měl tedy egregor ČS(S)R uškodit Slovensku. A netahejme do toho bájné Uhersko.. to bychom mohli na druhé straně skončit u Přemysla Otakara II...
Vycházejme z reality začátku 20. století a z průběhu 1. poloviny 20. století. V čem tváří v tvář této realitě Československo uškodilo Slovensku?

A od nerrona bych rovněž prosil uvést důvod, proč označil řízenou demolici za lež. Pentagon a Pensylvánie, to bylo něco jiného, tam primárně nešlo o demolici symbolů v podobě WTC.
Opět bez ironie, přispějte tedy k pravdě, slova o skládání střípků jsou bez reálného složení jen prázdnou frází.
 
Naposledy upravené:
Opravdu naposledy...
Já stále nevím, v čem měl tedy egregor ČS(S)R uškodit Slovensku. A netahejme do toho bájné Uhersko.. to bychom mohli na druhé straně skončit u Přemysla Otakara II...
Vycházejme z reality začátku 20. století a z průběhu 1. poloviny 20. století. V čem tváří v tvář této realitě Československo uškodilo Slovensku
naozaj naposledy.
Clevelandska dohoda nenaplnena, Pitsburgská dohoda nenaplnená. takze prvý "stát" bol zlepenec, ktorý nedostal zo Slovenskej strany zelenú. To mala byt zakladná štátotvorna dohoda:

"Češi, kteří dominovali domácí politice, odmítali dát Slovensku tu autonomii, kterou Masaryk tak lehkomyslně rozdával v Pittsburgu, s odůvodněním, že Slováci ještě nejsou dostatečně zralí, aby si mohli vládnout sami. A snad ještě důležitější bylo, že nechtěli dávat záminku Němcům, Rusínům nebo Maďarům, kteří by mohli požadovat podobná práva" páči sa zdroj http://www.cs-magazin.com/index.php?a=a2005101066#
Na tomto sa zlomila idea ČSR od samého začiatku, lebo nebola vôľa dvoch narodov žit spolu podľa vlastneho uváženia, ale jeden vtlačil druhý do niecoho, co ten druhy nechcel.

Stači Vám to pane, alebo mam pokračovať dotacnou politikou, ktora zabezpečovala urcity typ priemyslu do druhej sv. vojny v Čr, aby potom mohlo byt toto uzemie oddelené a stalo sa vyzbrojovacim centrom Reichu.
A kto v tom mal krvave paprče? Nonpoviem to takto, v prahe az do vpádu hitlerovcov sa jazdilo na trj strane, ako v Londyne. Potom prisli nemčúri a tí fičúri z nejakeho dôvodu prerobili celé mesto, aby sa jazdilo podla vzoru berlina anie Londyna.

A tí fičúri z Londyna velmi dobre vedeli, preco chceli odclenit Slovensko. Madarizacia, o ktorej mi rozpravala moja prababka, ktora sa narodila ešte v 19 storoci rozpravala, tak presne popisovala, čo sa dialo. Babicka hovorila Slovensky, Česky, madarsky a nemecky. Ale aj ked ich bili mnišky v skolach, nepomadarcilo ich to.
Pre toto ako idealny sudok prachu mali odclenené Slovensko, teda biele Uhorsko od zvyšku, aby mohli riešiť vybuch v strede europy, ak bude treba.
No podcenili, že nasa vlada nezabudla ani na Cleveland, Pittsburg ani na Mnichov. A preto, ked sa naskytla priležitosť svoju samostatnost ziskať, získali ju.
No zaroveň začali pripravovat povstanie. Atď

Takze mily Honzo, Uhorsko 19 storocia a zaciatku 20 storocia je nutne brat do uvahy, pretože toto vsetko, ako sled udalostí, viedol pane nasledne ku rozpadu 1 ČSR, ČSSR a ČSFR, Č-S FR atď...
wste jeden doplnok.
Pocul ste o federalní vlade ČSFR? Oni s vaškem lahváčem odstrelili po 1989tom ťažky priemysel. u nas bola 30% nezamestnanosť aj tymto vyvolaná, v ČR, kde lahváč vojensky priemysel nezavrel, bola nezamestnanost 2%...
A cudujme sa, ze CR aj SR si povedala, ak mame byt riadeni hrstkou federalnych ministrov a lahváčom, tak bude jednoznacne lepsie, ist od seba.
Toľko pred par minutami V. Meciar v Hovoroch M.
 
Naposledy upravené:
A od nerrona bych rovněž prosil uvést důvod, proč označil řízenou demolici za lež. Pentagon a Pensylvánie, to bylo něco jiného, tam primárně nešlo o demolici symbolů v podobě WTC.
Opět bez ironie, přispějte tedy k pravdě, slova o skládání střípků jsou bez reálného složení jen prázdnou frází.
Aniž bych mínil odbíhat... přijde mi to jako nedávná debata o stručné verzi DVTŘ... ano/ne... lze to/nelze... bude to dávat smysl/nebude to dávat smysl... je to komplexní věc a některé věci prostě dávají smysl jako celek, ale nejde je vytrhávat z kontextu...

Chcete po mě stručnou odpověď na komplexní otázku: Proč tvrdím, že "řízená demolice" nekorespoduje s pravdou? A pokud ji nedostanete v úhledném balení, aby takové odpovědi každý porozuměl a aby byla v souladu s Vaším pohledem na svět... tak skončíme u toho, že jsou to jen fráze... chcete tu hádanku rozluštit a jste připraven tu cestu k ní si proklestit sám - není krátká a není jednoduchá... nebo čekáte, že sama vyskočí, protože tak to má v dnešní době přeci být ... krátce, stručně v souladu s tím co znáte? (lidé toho spoustu neznají a proto zamítají věci, kterým nerozumí) Nečekejte, že dostanete vyřešení něčeho tak složitého v jedné stručné odpovědi. Klidně můžete věřit čemukoliv chcete, co je pro Váš světonázor přijatelnější. Masmédia jste vyloučil, alternativní média předkládají smysluplnější verzi... vždy tam bude muset být Váš úsudek toho co je a co není možné... Jedna chyba sto jiných za sebou táhne... to je přesně ono... Pentagon a Pensylvánie nebylo něco jiného... chybný pohled, který Vás svádí z cesty... pořád je to součást celého pozadí. Jak jsem psal... rád přispěji k pravdě, ale v jiném vlákně... abych neutekl alespoň z nějaké odpovědi a vložil Vám počáteční střípek k hledání té pravdy... pokud budete demolovat vysokopodlažní budovu co nastane? Pád té budovy. Byl tento pád v adekvátní míře zaznamenán? Nebyl. Očekávám odpověd ve stylu ... cože?! ... budu mile překvapen pokud taková nepřijde... pokud přijde tím mi dáte najevo, že vlastně o té události nic nevíte ani ste ji nestudoval v potřebné míře. Nemám v umyslu se s Vámi přít... zajímá-li Vás to a jste ochoten tomu věnovat pozornost pak ta pravda tam je a můžete ji sám odkrýt... mohu Vás navést, ale pít už musíte sám... Stejné je to s KSB, ukážou Vám tlustou knihu, ale přečíst ji a pochopit co se v ní sděluje musíte sám. Je potřeba tam vložit energii aby se Vám pravda zjevila... :)
 
Pocul ste o federalní vlade ČSFR? Oni s vaškem lahváčem odstrelili po 1989tom ťažky priemysel. u nas bola 30% nezamestnanosť aj tymto vyvolaná, v ČR, kde lahváč vojensky priemysel nezavrel, bola nezamestnanost 2%...
V podstate len zopakovali to, čo spravil so Slovenskom T.G.Masaryk po vzniku ČSR. Slovensko, tzv. Horné Uhorsko bolo priemyselnou základňou Uhorska.
Vtĺkali nám v školách za ČSSR, že priemysel na Slovensku demontovali Maďari…
Nie, väčšina technológií a zariadení sa previezlo zo Slovenska nie do Maďarska, ale do Čiech.
Už pri podpise Versailského mieru sa vedelo, že tento pre Nemcov potupný a likvidačný “mier” povedie k novej vojne. A o to predsa išlo. Zbedačených Nemcov z existenčnej hrozby a chudoby mohla vyviesť len nová vojna a zbedačený národ, ktorý si ešte pamätal svoju moc, bolo ľahké sfanatizovať. Nemecko dodalo vojakov a Čechy a Rakúsko priemyselnú základňu.
To preto musel M.R.Štefánik zomrieť, pretože on by s deindustrializáciou Slovenska nesúhlasil.
Takže pomoc ČSR s industrializáciou SSR v povojnovej ČSSR bola svojim spôsobom len vrátením odvezeného.
ad. J.Tiso a Slovenská republika (1939-1945) - tu len jedna otázka: prečo J.Tiso popravený bol a Alexander Mach, veliteľ Hlinkovej gardy, len odsúdený na 30 rokov?
Skúste nezaujate voči J.Tisovi a Slovenskej republike prečítať hoc len tieto stránky:
 
@Popolvár a kto vlastne popravil Tisa? Kto bol po vojne pri moci? Ktora strana zatvárala partizanov do basy?
Nevyhrala na Slovensku náhodou Demokraticka strana (a v cechach, prekvapko Komunisti) a kedze komunisti v SR prehrali a bolo riziko odtrhnutia/autonomizacie SR, ajnked Beneš vbexile dohodol nastupnictvo ČSR po vojne (čo bolo zasa postavene na 2:1 a znova nebola respektovana Clevelandska ani Pittsburska dohoda) museli sa zbavit symbolu, ktory by eventualne mohol viesť k autonomizacii Slovenska....
Takže podľa môjho názoru preto zabili Tisa a niektorych zlocincov nechali na dlhodobych trestoch.
A keďže vasek lahva a jeho "demokrwticki" mentori zo SŠA (londyna) aj federalnej verchušky znova odstrelili hospodarstvo Slovenska, nebol ten statny utvar udrzatelny....
Pre niektorych mozno šok, ale ak nad tym uvazujete, bohuzial takto zoskupenie bezštrukturne a bezcharakterne riadiacich monštier riadi svet. Preto ich rusi nazvali globalny prediktor parazit gpp....
 
Naposledy upravené:
@Popolvár a kto vlastne popravil Tisa?
Ja to viem, tie otázky hore boli na zamyslenie pre komunitu.
A čo sa týka spájania, či obnovy jak Československa, tak Uhorska v akejkoľvek podobe: v najbližšej dobe neprichádza do úvahy ani jedno, ani druhé. Každý národ, každý štát má svoje špecifiká a každý štát musí preukázať svoju životaschopnosť. Avšak vzhľadom na limity zdrojovej stability je pre naše územia a národy maximálne dôležitá spolupráca v rámci V4, a následne v rámci V4+ (Rakúsko, Slovinsko…)
Hranice majú spájať, nie rozdeľovať, čo ukazuje aj prax bežných ľudí v prihraničných oblastiach.
 
museli sa zbavit symbolu, ktory by eventualne mohol viesť k autonomizacii Slovenska....
To preto tie politické procesy 50-tych rokov na Slovensku aj voči komunistom, následné popravy a dlhoročné žaláre (stačí len príklad G. Husáka) presne v tomto duchu:
Slovenská otázka
Zásadné zmeny prekonala tiež tzv. slovenská otázka čiže postavenie Slovenska v rámci československého štátu. Od pôvodných konfederačných resp. federačných plánov povstaleckých či povojnových slovenských politikov bola postupne slovenská národno-politická samospráva prostredníctvom tzv. troch pražských dohôd (2. jún 1945, 11. apríl a 27. jún 1946) okresávaná pre potreby pražskej centrálnej vlády. Najmä vďaka oportunistickému využívaniu nacionálneho princípu v politike komunistov, podriaďujúcich slovenskú otázku taktike získania moci, došlo k prispôsobeniu sa slovenských komunistov celorepublikovej stratégii pražského centra komunistickej strany. Najvýraznejšie sa to prejavilo po májových parlamentných voľbách 1946, kedy na Slovensku zvíťazili demokrati so 63 % hlasov, zatiaľ čo v Čechách a na Morave boli najsilnejší komunisti s viac ako 40 % hlasov. Tento rozpor sa vtedy riešil treťou pražskou dohodou resp. jej doplnkom (17. novembra 1947) podriadením slovenských národných orgánov (zákonodarnej SNR a výkonného Zboru povereníkov) pražskej vláde.” http://www.muzeumsnp.sk/historia/slovensko-v-povojnovom-ceskoslovensku-1945-1948/

Avšak nechajme túto tému, minulosť nezmeníme, môžme sa len z nej jej nezaujatým štúdiom poučiť.
Na záver len dve vypovedajúce heslá z dôb Slovenskej republiky (v žiadnom prípade sa nejedná o adoráciu J.Tisa, či Slovenskej republiky v rokoch 1939-1945), ktorých odkaz je nadčasový a len skrze ich pochopenie a precítenie je možné pochopiť národ slovenský:
1. Hitler ponúkol Tisovi dokonca aj Zakopané s okolím, no ten to odmietol, pretože tam nežijú Slováci a táto oblasť nikdy nepatrila Slovensku, so slovami: "Cudzie nechceme, svoje si nedáme."
2. Nápis na štandarde prezidenta SR “Verní sebe - svorne napred
A ak by niekto z kolegov diskutujúcich chcel znova obviňovať Slovákov z rozbitia Československa, tak ja mu len pripomeniem tzv. Homolov puč (https://sk.wikipedia.org/wiki/Homolov_puč), pretože tá nečinnosť J.Tisa (“Ich konanie bolo podmienené hlavne nečinnosťou Jozefa Tisa, vtedajšieho premiéra Slovenskej krajiny, proti separatistickým snahám väčšiny slovenských politikov a podvratnej činnosti ríšskej tajnej služby na území Slovenska.”) sa v kontexte jeho konzervatívneho postoja (“Z hľadiska vzťahu k česko-slovenskému štátu zostával na pro-česko-slovenskej pozícii a dosiahnutie autonómie potvrdzoval ako konečný cieľ HSĽS. V tomto postoji zotrval až do začiatku roka 1939, keď aj on, pod vplyvom dramatického vývoja medzinárodnej situácie a posilňovania domácich radikálov začal pripúšťať možnosť osamostatnenia. Podľa jeho predstáv sa tak nemalo stať v najbližšom období, ale postupnou, pokojnou a evolučnou cestou.”) a snáh A.Hitlera (“vo februári 1939 predstavitelia Nemecka podnikali kroky smerujúce k obsadeniu pomníchovského Česko-Slovenska. Česko-Slovensko malo svoje hranice garantované signatármi Mníchovskej konferencie, preto sa Hitler snažil o „samovoľný rozpad“ ČSR a zvyšoval tlak na osamostatnenie sa Slovenska”) vyzerá skôr na nečinnosť smerom k rozbitiu ČSR a vyhláseniu Slovenskej republiky. Ten Homolov puč - akcia Prahy proti Slovensku v tomto kontexte je tým krokom, ktorý pochoval zbytky ČSR v marci 1939, a nie Jozef Tiso. Aj preto bolo potrebné Tisa obesiť - nepohodlný svedok rozbitia ČSR na pokyn - akciu z Prahy.
”Zlodej kričí: Chyťte zlodeja!”
 
Status
Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.
Naspäť
Top Bottom