seneca
Člen
Vytvára to totiž určitý stupeň fatalizmu - odovzdanosti. Z toho rezultujú potom ďalšie nepriaznivé pre nás všetkých veci.
Ak je niečo jedno, tak načo sa snažiť? Načo tvoriť, že?
Dôležité je uvedomiť si, že celý tento marazmus má:
1. hlbšie príčiny,
2. "Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže."
3. najlepší pomocník sa nachádza na konci tvojho ramena.
Opäť sa môžem stotožniť takmer úplne so všetkým, ako bolo napísané akurát dodám na vysvetlenie, aby som ukázal moju pointu, čo sa vlastne snažím ukázať z iného uhla pohľadu.
Môj učiteľ v múdrosti mi kadečo povysvetloval a trebárs aj takúto vec.
Povedal mi : "Vidím na tebe, že máš rád poriadok a čistotu, ale keď zbieraš ten odpad okolo paneláku, alebo po lese, nerobíš dobre. Lebo tí čo ho odhadzujú, budú vidieť, že nejaký somár to po nich upratuje a budú odhadzovať stále a viac. Musia žiť a zažiť vlasnú špinu a musím im to začať vadiť, aby si uvedomili, že konajú ne-múdro. A v žiadnom prípade ich netreba karhať, nabádať a upozorňovať. Tak nedosiahneš nič. Stromy kľudne saď a polievaj, ale bordel nechaj tak."
A bol to chlap, ktorý poliečil takmer všetko "lusknutím prsta", ale keď bolo treba, tak niekoho od svojich dverí vyhodil a ani sa s ním nebavil. Lebo "vedel a videl" prečo to má tak urobiť, nie z rozmaru a ani z ega.
A mal pravdu. To čo tu ja popisujem neni ani zďaleka nejaký fatalizmus. Mne je toto
"Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže." a "najlepší pomocník sa nachádza na konci tvojho ramena." alfou a omegou života.
Všetko čo bolo spomenuté mám zažité cez vlastnú skúsenosť, sprostotu ľudí, čo si nevážia svoje zdravie a potom vyvolávajú na pohotovosť, že ich bolí žlčník a pritom sa nažerú mastného a vedia, že by nemali, ožranov, feťákov, cigáňov čo zneužívajú rýchlu aj ako taxi, to by bolo na dlho, čo by sme mohli spomínať.
Mne je úplne jasné, že čo sa tu deje, ( a čo sa aj pravdepodobne bude diať) a poukazujem akurát na to, že nikto z tých, čo tam boli doteraz a aj sú, nemá ani za mak záujem na Slovensku ako takom a ani o ľudí čo pracujú rukami, lebo ako bolo spomenuté, ani väčšina populácie nemá záujem nielen na Slovensku ako takom, ale ani na sebe, svojom zdraví a zdraví svojich detí.
Môžeš voliť z tých čo sú tam, koho len chceš, nič sa nezmení. To neni fatalizmus, to je realita. Väčšina sa bude musieť učiť na tvrdo. Mne tí hore nič nepokazia, ak tak som si všetko akože pokazil ja sám sebe, tak ako to oni teraz "akože kazia" sami sebe.
Ale určite im nepoviem, júj ako dobre že kradnete tak isto, akurát to robíte tak sofistikovanejšie, bez nadávok a nie tak nahulváta. To je také milé správanie, že ľuďom všetko zdražiete a sebe zo 4 dáte na 8, alebo 12, lebo doteraz ste zarábali iba o čosi viac ako minimálku. A jak to že nás ľudia za to nepochvália, no to je čudné obyvateľstvo... Nasilu sem trepeme navyrábané vrtule, ktoré KoZa zistila, že sú neefektívne, kazivé a prostrediu nie moc nápomocné a treba nájsť niekoho, kto ten odpad od nich odvezie a ešte aj za to zaplatí. A oni sú zase nespokojní... Číňania už majú technológiu na iný typ batérií nejaké LFP semi-solid a chladené nejakým systémom, ale treba staré linky, čo sa robili Lion-ky niekde navoziť a predať aj s odpadom následným, lebo šak nejaký debili na SK nám za to ešte aj radi zaplatia, lebo pre nich to aj tak je ešte ako sci-fi tá naša stará linka. A im vadí, že im môžeme zasrať úrodnú pôdu a asi aj vodu a vozíme im odpad prebalený po záruke, 1000 kamiónov denne a oni len stále nespokojní, veď si nás niektorí dobrovoľne demokraticky zvolili a nechceli už predajcu vodky s trnavčanom a citlivo vnímajúcou, čo by ešte tak chceli...
Presne ako sa do Calexu Zlaté Moravce (robil som tam vtedy) po 1990 kúpila stará ojazdená talianska Iberna a Calex prestal vyrábať chladničky a ja mám doma ešte dve čo idú do teraz (35 rokov) Takže budeme ich hladkať po hlavičkách a áno, trošička menej to bolí tým bičíkom ako ten pánko pred vami, tak smelo, veď ešte znesieme chvíľu...
Jedine čo môžem spraviť je, že pôjdem vlastným príkladom. Čo aj idem. A že okomentujem, že by to mohli spraviť aj tí hore. Viem, že nás vyžiera KoZa, ale to neznamená, že to musím robiť aj ja. Šak nech robia, nech sa páči, koľko hrdlo ráči...do času
A bol som na zelenších lúkach, v usA, annglicku, nemecku, trebárs aj tom vietname a nemusel som sa sem vracať, jedine ak tak doopatrovať rodičov, lebo celá moja rodina už nežije na slovensku a aj dosť príbuzných poodchádzalo.
Mne je jedno kde som, lebo vo vnútri svojho srdca a mysle si nosím svoju pohodu, alebo nepohodu a či je tá lúka taká alebo onaká ? Či je to SK, alebo nejaká iná nádherná tramtária. A na to postupne prídu všetci, že vnútorné nastavenie je rozhodujúce, nie milióny...
A to je to, čo sa tu snažím pozdielať, lebo ak chce niekto zmeniť svet, tak najprv by mal zmeniť seba a potom mu čo to docvakne...
Všetko čo bolo potrebné, bolo naznačené, žite najlepšie ako viete...
Naposledy upravené: