5:50 „záujem zahraničných investorov predovšetkým v súvislosti s automobilovým priemyslom“ – nemáme tých automobilov už priveľa? To chceme fakt vyrábať len autá a vo všetkom ostatnom…
oracle911blog.wordpress.com
OK, tak poďme pekne po poriadku, aj keď som chcel čítanie odsunúť na inokedy:
"5:50 „záujem zahraničných investorov predovšetkým v súvislosti s automobilovým priemyslom“ – nemáme tých automobilov už priveľa? To chceme fakt vyrábať len autá a vo všetkom ostatnom potrebnom pre život spoločnosti a jednotlivca byť odkázaní na dovoz z cudziny?"
Pravda, ALE: stimulácia iného typu výroby iných vecí, ktoré vyrábajú iné štáty a iní výrobcovia nie je len tak. Treba na to čas, a okrem neho samozrejme suverenitu, pretože nesuverénnej kolónii sa určuje, čo bude vyrábať, a nie že ona sama sa bude rozhodovať čo bude vyrábať. Ďalej prechod do Trojmoria je blízko. Korporáty, aj keď to hovorím nerád, ale plnia určitú úlohu stability vy systéme. Takže na prechod od EÚ do Trojmoria toto bude postačovať, keďže to, čo vnáša nestabilitu je X vecí, a vyriešiť ich naraz ani nie je možné a ani to nie je žiaduce. Ten kto posúva Trojmorie vpred má problém udržať veci v chode aspoň tak, ako idú. Nie ešte aby nebodaj premýšľal nad tým, či sa v SR nevyrába priveľa automobilov, a Fico toho nie je riadiacim subjektom, ale len vykonávateľom. Takže v tomto smere sa hodí: "Plač na nesprávnom pleci."
"a ďalší záber a zastavanie najúrodnejšej poľnohospodárskej pôdy v nížinách."
Súhlasím, ALE:
Ako sa ľudia zaujímajú o svoju pôdu? Moje vysvetlenie aktivistke týkajúce sa Šurianskej baterkárne:
Zdroj: https://www.facebook.com/SLAVjanin45/posts/pfbid0g2GTung1zji9uC9kS7yBFtQxnax7L4HZW12vsh1u9URn4YfVXtUHSa22LX4n6QNyl
O pôdu nie je masový záujem. A kde nie je záujem, tam vyhráva ten, kto ho má.
"na ktorých premiér po úvode (v 7:05) do témy potreby vysporiadať sa s tieňovou ekonomikou (v 8:00) demagogicky zaútočí „208 tisíc živnostníkov podá daňové priznanie a nezaplatí ani cent daní“.
Nesúhlasím, LEBO:
Už som to zdôvodňoval vyššie. Slovo demagogicky nie je správne použité. To, čo povedal, bola hrubá argumentácia stavu, že živnostník ten príjem proste má, a všakovako sa snaží vydr*ať so štátom, lebo mu to zákon umožňuje (zadné dvierka). Či si myslíš, že ten počet živnostníkov, ktorí robia v stavebníctve 3 mesiace nerobí nič iba čaká na príjem? By ich ženy vyhnali z domu! Okrem toho sezónnu prácu vykonávam v lese. A robím celý rok. Pod holým nebom, či páli slnko, či mrzne. A robota je furt. Zimy nie sú už také ako voľakedy, a stavebníci makajú aj v zime, kor keď to stavebná chémia umožňuje (napr. betónovanie) aj keď sú nižšie teploty, a keďže zima je často smiešne teplá, dajú sa robiť aj iné stavebné činnosti. Netreba z tohoto robiť tragédiu. Reálne to tak jednoducho NIE JE. Takže tu by som sa ja, byť tebou opravil, lebo jak slovo "demagógia" tak tie počty o 1 - 3mesačnom príjmovom vákuu sú jednoznačne zveličené. Ale ako chceš. Je to na tebe.
"O kaderníčkach, pedikérkach, maséroch a ďalších drobných živnostníkoch škoda hovoriť, pretože majú len dve ruky, jednu hlavu a deň má len 24 hodín… Nie nadarmo do „Herzlich willkommen!“ takýto drobní podnikatelia a živnostníci v Rakúsku ani nemali povinnosť vlastniť registračnú pokladňu"
Nesúhlasím, LEBO: v horších podmienkach (rozumej v podmienkach, kedy mám problém s peniazemi) sú profesie ako pedikérky, masérky, a sčasti aj kaderníčky tie, na ktoré máme brať ohľad ako na problematické z pohľadu chodu ekonomiky? Nie je to nadstavba? Načo je ti ako človeku, ktorý potrebuje svoj príjem využiť tak, aby z neho vyžil/niečo ešte odložil, navštevovať pedikérku? Masérku? Otázka predovšetkým na ženy. Ktoré samé seba hýčkajú nepotrebným k životu "štandardom". Uznávam kaderníčky ešte ako tak, ale aj tam sú činnosti ako "farbenie vlasov, najrôznejšie druhy účesov a hlúpostí navyše ... Rozumieš dúfam, kam mierim. Vonkoncom nie k dehonestácii týchto profesií. Ale k tomu, že v ťažkej situácii je treba brať v prvom rade ohľad na fungovanie JADRA, a všetko, čo môže fungovať inak/menej, ide bokom, je menej dôležité. Je to výzva zároveň pre nás PREHODNOTIŤ SVOJE PLYTVANIE PENIAZMI NA TO, NA ČO NETREBA. Resp. keď už ich tam dávam, tak nepištím, že mám málo. Minimálne toto nie je z tvojej strany vhodne zvolený príklad. Neuživí ma to, tak to nerobím. Bodka.
"Lenže živnostníci a drobní podnikatelia – to nie je len o (ne)zaplatenej dani z príjmu a povinných odvodoch do ZP a SP. To je predovšetkým o zabezpečení služieb (tzv. komunálnych služieb) a tovarov pre občanov v hospodárskej oblasti, ktoré korporáty zabezpečovať nebudú, pretože z hľadiska objemu a ziskovosti to nie je pre ne zaujímavá oblasť.
Zlikvidujte živnostníkov a drobných podnikateľov a naseriete 5,5 miliónov občanov. A to už potom nebude o tom, že či účes, masáž, záhradka, večera v podniku bez bločka, či s ním – to už nebude ani účes, ani masáž, ani večera…"
Čiastočne súhlasím LEBO: Nie všetky komunálne služby tak, ako sú rozvetvené sú potrebné, ale to je vedľajšie. Viac ide o tú "likvidáciu živnostníkov". Tu totiž ani Fico nie je taký hlupák, aby si myslel, že všetkých 208000 živnostníkov pôjde zrazu cakom-prask zo živnosti do korporátu. Dumajme. Ak by odišla len polovička z tohoto počtu do korporátu (čo neodíde!) ostatným sa otvoria nožnice rastu, lebo sa zväčší trh, dostanú viac práce a budú môcť samozrejme aj viac platiť daní a viac si dovoliť platiť aj odvodov, keďže viac zarobia, lebo dopyt bude vysoký, ale ponuka bude o dosť nižšia. Záleží o aké odvetvie ide, samozrejme. Treba to brať prípad od prípadu. Ale napísať "zlikvidujete živnostníkov" je opäť prehnane hyperbolizované.
"Avšak jednotlivé kvadranty cashflow kvadrantu nie sú len o delení ekonomicky aktívneho obyvateľstva z hľadiska vlastníctva výrobných prostriedkov, ale je to predovšetkým o spôsobe zmýšľania a tvorivej realizácii sa v hospodárskej činnosti – je to o spôsobe vykonávania svojej profesie – je to o danom človeku – o jeho pracovnej „kultúre“. Ekonomicky aktívny človek sa pracovne cíti naplnený, slobodný len v tom kvadrante, len v tom spôsobe vykonávania svojej profesie, ktorý mu je vlastný."
Súhlasím a dodávam: ... ale vybrať si, čo koho napĺňa je úloha jeho samotného a on sám musí najprv pochopiť, že peniaze NIE sú jediným motívom prečo robí to, čo robí.
"tak aj útok na pracovnú „kultúru“ predovšetkým živnostníkov a drobných podnikateľov, útok na ich „jazyk“ hospodárskeho sa vyjadrenia vnútorne roztrhá Slovensko."
Nesúhlasím, LEBO: Toto nie je útok na pracovnú kultúru. Je to lepšia z horších možností ako ustáť veci v ekonomike a za ďalšie ide aj o to, že na úrovni jednotlivca, ako som spomínal vyššie v diskusii, ide predovšetkým o to pochopiť, že nielen jednotlivec má nárok od celku brať, požívať ochranu a dostávať. Má aj povinnosti. A keď to človek nechce chápať jupitersky, bude to chápať saturnsky. Či už sa mu to páči, alebo nie, a to nie je len akýsi Ficov výmysel. Pri pohľade zhora ide o dlhodobý sytém okolností (perióda návratu Saturna je 29,5 roka), ktoré viedli až sem do dnešného dňa. 30 rokov nazad bol r. 1995. Čo sme nepochopili to sa ešte len ukáže. Na tom, na čo budeme najviac reptať, nadávať a kde sa budeme najviac brániť. Obrana je byť vlečený. Podnikateľský duch sa ukazuje aktivitou aj v horších podmienkach. A vynaliezavosťou a tvorivosťou, nie náhodou to charakterizuje (by malo) živnostníka/podnikateľa? Alebo tu chceš pestovať "myší raj"? Dajte, spravte, zabezpečte ...?"
Silní muži robia dobré časy. Dobré časy robia slabých mužov. Slabí muži robia zlé časy. Zlé časy robia silných mužov.
"17:36 „Sme v tom spolu. Naša krajina je malá, ale bojuje. A ja som tu, aby som bojoval spolu s vami.“ – áno, sme v tom spolu. Avšak za čo spoločne bojovať? Ak za spoločnú víziu tvorivej budúcnosti slobodného človeka na Slovensku, kde sa slobodne môže jedinec prejaviť aj v hospodárskej činnosti, vykonávať svoju profesiu jemu vlastným spôsobom v jemu prislúchajúcom cashflow kvadrante, na Slovensku kde sa oplatí žiť, budovať, tvoriť a privádzať deti na svet – tak áno!"
Súhlasím, a dodávam: ... k tomu rodeniu detí. Naši rodičia a prarodičia aké mali podmienky? A koľko mali detí? A my? Čím máme lepšie podmienky, a koľko máme detí? Nie je v tom náhodou priama súvislosť nepriamou úmernosťou? Nielen. Je to totiž univerzálny zákon! A súvisí s tým spomínaným myším rajom. Deti nepotrebujú vysoké materiálne zabezpečenie. Oni vyžijú z minima. Navyše ich zaujímajú úplne iné veci ako dospelých: mať neustále preplnené brucho či furt naháňať zážitky, či všade chodiť preteplo oblečený (zámerne to nadsadzujem, verím že vieš kam tým mierim).
Keďže už i tak je toto dosť dlhé aj len tým, že som citoval celé state, myslím si, že celkom stačí. S ostatným viac-menej súhlasím, i keď ... ale dobre. Budiž tak. Cintulu velebiť netreba, i keď to nie je tvojím zámerom, niekto by to však mohol vnímať (hlupák, ktorých málo nie je) ako ospravedlňovanie jednotlivca, ktorý môže všetko, a má nárok na všetko, ale sám nevidí svoje vlastné osobnostné nedostatky a problémy, ktoré on prilieva do kolektívneho mora vďaka ktorému tu je všetko to, čo tu je. Aj. Sú to spojité nádoby, netreba to oddeľovať a stále robiť z ľudí "obete". Každá slaná kvapka robí more slaným. Každý sladká ho robí menej slaným.
ZÁVEROM:
Chápem, čo si sledoval svojím článkom. Ale každé ALE má až ku koreňu svoje ďalšie ALE. Kritizovať samotný systém nestačí. Systém robia ľudia. Akí ľudia, taký systém. Neustála ochrana ľudí, ktorí sami seba pred všetkým len chránia vedie iba k degenerácii. Viď zdravotný stav jednotlivcov. Je to ten istý a ten samý princíp. Nič v ňom nie je iné. Pred všetkými nemocami sa od detstva chránime a robíme prevenciu a hádaj čo? Sme len viac a viac chorí. Žeby to opäť bola priama súvislosť s nepriamou úmernosťou = univerzálny zákon? I tu sa to pojí s pôrodnosťou - demografiou. Kto pozoruje život, ten nevyhnutne musí prísť k vývodu, že príliš ochrany škodí. A príliš riskovania škodí tiež. Môžem ti dať milión príkladov, ale za všetky je to hlavne to, o čom sme sa bavili nedávno:
Sme otrokmi toho, čo sme nahromadili, a čo vlastne ani nepotrebujeme - sú to haraburdy, ktorými sme zapratali priestor okolo seba. Oberá nás to o čas a energiu…
a
Znova je to o miere (pomere) toho, čím potrebujeme zabezpečiť svoje potreby, a kde už sa máme rozvíjať a rásť v spolutvorení s Bohom. Nachádzame sa v extréme, ktorým kvázi len zväčšujeme to prvé. Už sme toho presýtení, ale stále nemáme dosť. A hľadáme čo ešte by nás mohlo z toho materializmu posunúť do zážitku/pocitu, ktorý bude stály a ktorý ešte sme nezažili. Lenže tam sa to nájsť nedá. Je to v tom druhom, a k stabilite/vyrovnanosti tu vedie vyvážený pomer týchto vecí. Harmónia. Tam človek pochopí, že súčasná kritika, ktorú ľudia masovo vznášajú voči zdražovaniu nie je absolútne že vôbec na mieste. Každý z nás totiž žije v dostatku a väčšina z nás ešte aj v prebytku. Kritika tu vzníká zo strachu vzdať sa prebytku. A vymeniť ho za pokoj, spokojnosť, vďačnosť, - rozvíjať v sebe Boha. A ďalšia vec, kvôli ktorej sa nemáme nárok sťažovať, pretože si to robíme sami. Napríklad inflácia. Ako vzniká. Úrokovým systémom. A čo robia ľudia? Berú úvery? Berú. S úrokom? S úrokom. Nekresťanské %? Nekresťanské. A to nám krásne navyšuje infláciu, takže každý, kto berie úver, a je úplne jedno na čo, pracuje sám proti sebe.
- Ale bez toho by som nepostavil! - Ale postavil. Musí tvoj dom byť dokonalým obrazom toho, ktorý ti nasunuli do hlavy? Musí mať 2 kúpeľne, 2 záchody? Musí byť z tých materiálov, z ktorých je? Musí byť taký veľký? Ako hospodáriš s peniazmi? Piješ? Fajčíš? Nakupuješ to, čo ti netreba?
... a takto možno pokračovať.
Cestu si sami zatvárame.
Kto má veľa zbytočností, musí veľa zarobiť. Kto musí veľa zarobiť, pravdepodobne musí tráviť veľa času v práci. Kto musí tráviť veľa času v práci ...
1. môže mať znova veľa zbytočností, alebo
2. sa zamyslí, načo by mu boli ďalšie a tých starých sa zbaví, a tak
3. zarobí dosť, aby nemusel veľa zarobiť, nebude potrebovať toľko času tráviť v práci a zistí, že môže rozvíjať iné veci, na ktoré nepotrebuje zarábať on, ale ktoré môžu dokonca zarábať jemu.
Ty si pridal svoju pieseň, ja pridám tú, ktorá ma oslovila v poslednej dobe.
Je to od
Karola Kuzmányho - Kto za pravdu horí!
Kto za pravdu horí v svätej obeti,
kto za ľudstva práva život posvätí,
kto nad krivdou biednych slzu vyroní:
tomu moja pieseň slávou zazvoní.
Keď zahrmia delá, orol zaveje,
za slobodu milú kto krv vyleje,
pred ohnivým drakom kto vlasť zacloní:
Kto si stojí slovu, čo priam zhŕkne svet,
komu nad statočnosť venca v nebi niet,
koho dar nezvedie, hrozba neskloní:
Pán Boh šľachetnosti nebo vystavil,
večné on pre podlosť peklo podpálil;
kto ctí pravdy božskej Božské zákony:
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=MpDE7QLQW9Y
Úžasná pieseň, ktorej posledné 2 strofy sa nespievajú vo videu, čo je škoda.
Pretože poukazujú na osobnostné kvality, ktoré by nás mohli priviesť k zamysleniu, prečo veci nejdú tak, ako by sme si želali. Je to o nás. A v nás.
Horieť za pravdu o sebe samom (čeliť jej),
a až potom horieť za pravdu vonku (keď pochopím) že nielen ja som dôsledkom sveta.
Ale aj - A HLAVNE DNES JE TO AKTUÁLNE = svet je mojím vlastným dôsledkom.
(Inými slovami: Záchrana topiaceho sa je dielom rúk samotného topiaceho sa)
VĎAKA TI ZA ČLÁNOK a za diskusiu.
Dodatok:
Práve som objavil, že pieseň je prerobená tu:
Zdroj: https://youtu.be/2jxUitKlyac?list=RD2jxUitKlyac
Zaujímavý počin, aj keď trošku by som povedal, že miestami "premotivované"
a príliš moderné, ale tie dve strofy sa tam spievajú.