• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Funkční období prezidenta Petra Pavla

Český prezident Petr Pavel je na Ukrajině.
Schůzkou s představiteli místní správy v západoukrajinském Lvově zahájil ve čtvrtek
svou třetí návštěvu Ruskem napadené země od nástupu do funkce hlavy státu.
Během cesty se očekává Pavlovo setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, se kterým se setká dnes. Pavel ráno dorazil vlakem do Kyjeva. Dalším překvapením ale bylo vzezření hlavy státu na fotografiích - prezident měl doruda popraskané rty!

…prezident měl doruda popraskané rty!
Něco takového, a rovnou v takovém rozsahu, tak to se hned tak nevidí.
Navíc bylo zasaženo i okolí nosních dírek.
Ještě tak u nějakého bezdomovce. Ale u osoby s tak vysokou funkcí?
Skoro jako kdyby dostal přes hubu - ale to by, počítám, byly i modřiny a jiné šrámy v obličeji.

Navíc to na mne působí, že byl na ukrajinské mrazy, poměrně lehce oblečený…
To jako že on je zdravý otužilý chlapák?

Pavel řekl v Kyjevě, že Česko dodá Ukrajině bojová letadla, uvedla agentura Unian​

Česká republika dodá Ukrajině "stíhačky" pro boj s ruskými bezpilotními letouny. Prohlásil to prezident Petr Pavel v pátek v Kyjevě. Pavel neupřesnil, o jaké letouny se má jednat, ale podle Ukrajinců je pravděpodobné, že má jít o lehké podzvukové bitevníky L-159 ALCA určené pro výcvik pilotů, uvedla agentura Unian. Bližší informace nebyly zveřejněny. Prezident přitom mluvil i o dalších zbrojních dodávkách z Česka pro Ukrajinu. Jak by se letadla a zbraňové systémy financovaly, zprávy rovněž nezmiňují.

Pavel řekl v Kyjevě, že Česko dodá Ukrajině bojová letadla, uvedla agentura Unian
Neprodá, PePo, nedodá.
19.1.2026
Prezident svá slova pronesl na tiskové konferenci ve Vatikánu, kde se setkal s papežem Lvem XIV. „Když se podíváme na to, jaké tendence se dnes uplatňují, tak na jedné straně je to solidarita, na druhé straně sobectví. Já se obávám, že tímto rozhodnutím se blížíme spíše sobectví než solidaritě,“ řekla hlava státu o Ukrajině.

„Jsem přesvědčen o tom, že čtyři letouny z dvaceti čtyř, které máme k dispozici, představují velice přijatelnou míru rizika,“ dodal Pavel. Zmínil, že rozhodnutí o prodeji je pravomocí vlády.

Prezident už v napadené zemi sdělil, že by prodej letounů znamenal příležitost pro výrobce strojů, společnost Aero Vodochody, která by mohla získat bojové reference.
Ministr zahraničí Petr Macinka (Motoristé) na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády prohlásil, že si Pavel nezjistil všechny informace.
„Myslím, že si pan prezident neověřil fakta. Tato naše letadla byla nasazena v Iráku, v boji ověřená jsou,“ uvedl ministr, který už předtím o Pavlovi prohlásil, že se na Ukrajině zachoval jako „slon v porcelánu“.
Prezident však ve Vatikánu sdělil, že chce být ve své roli nadále aktivní. „Rozhodně se nemíním smířit s tím, že prezident by měl snad být pouhým kladečem věnců, jak by si to někteří přáli, nebylo tomu tak v minulosti, nebude to ani do budoucna,“ uzavřel.”

Tak moment, PePo.
Kolik’s říkal, že máme těch letadel?
24?
A není to náhodou porušení vojenského tajemství, sdělovat přesné početní stavy výzbroje státu?
To bys jako bývalý jenerál mohl vědět, že ano?
:- )

Naposledy upravené:

Prezidentský pár navštívil Vatikán:​

„Papež nás vnímá jako zemi, jež se snaží jít tou cestou, kterou se snaží prosazovat i on.
To znamená nepodporovat konflikty, naopak přispívat k jejich řešení,“ uvedl Pavel před návštěvou Vatikánu.

Po jeho boku nechyběla ani jeho manželka Eva, která se zahalila do černé, přesně tak, jak ukládají přísná pravidla. Součástí outfitu byl i černý krajkový závoj neboli mantila zakrývající vlasy.

Prezidentský pár navštívil Vatikán:​

„Papež nás vnímá jako zemi, jež se snaží jít tou cestou, kterou se snaží prosazovat i on.
To znamená nepodporovat konflikty, naopak přispívat k jejich řešení,“ uvedl Pavel před návštěvou Vatikánu.

Po jeho boku nechyběla ani jeho manželka Eva, která se zahalila do černé, přesně tak, jak ukládají přísná pravidla. Součástí outfitu byl i černý krajkový závoj neboli mantila zakrývající vlasy.
Ještě by paní prezidentovou mohl někdo někdy učesat, když má teda reprezentovat.

Vzhľadom na Pápežovo (ne)vnímanie („Papež nás vnímá jako zemi, jež se snaží jít tou cestou, kterou se snaží prosazovat i on. To znamená nepodporovat konflikty, naopak přispívat k jejich řešení,“)
Počítám, že "papa rímskij' vyslovil nikoliv větu oznamovací (tedy reflektující současný stav ČR), ale větu rozkazovací (tedy jak to má "od teď dál" být), maskovanou slůvkem "vnímá".

Uvidíme, zda PePa 107 rozkaz pochopil (ale snad ano - když už je hen-ten jenerál, že ano).
Mno, spíš jsem asi měl napsat: jak rozkaz pochopil "kolektivní Hrad".
Protože PePa chápat nemusí, on musí jenom dobře a nahlas číst.

Naposledy upravené:

Pavel narychlo svolal tiskovku: „Macinka mě vydírá!“​

Prezident Petr Pavel dnes vystoupil na mimořádné tiskové konferenci.
Pavel uvedl, že se rozhodl vystoupit proto, že se jej ministr zahraničí Petr Macinka (Motoristé sobě) snaží vydírat.
Včera mu popsal dvě zprávy, které jsou podle prezidenta mimořádné závažné.
Pavel uvedl, že kontaktoval bezpečnostní složky.

Na první dobrou se zdá, že P. Macinka přestřelil, když oslovil Koláře. Ale při pročítání zveřejněné komunikace Kolář/Macinka je zjevné, že ta nezačíná noční zprávou od Petra Macinky, ale navazuje na již probíhájící konverzaci, z které lze rozluštit pouze text:
...reagoval ujištěním, jak popisuje dokument, že se české postoje budou odvíjet od ame...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/...&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Více nelze rozluštit.
Znamená to že Kolář s ministrem Macinkou již něco aktuálně řešil. Nedivila bych se, kdyby šlo o vyprovokovanou komunikaci, kdy konverzaci mohl klidně započít Kolář.
Stejně jako je provokativní kauza letounů L-159, kdy se mimo své postavení vyjadřoval Řehka, který patří do party rozvědčíka.
Opozice si nedá pokoj, udělá vše pro rozbití vlády, protože současná koalice hraje proti nim.
Jsem zvědavá na odpověď protistrany a je jisté, že v nejbližší době se ukáže, za kým stojí skrytá síla a kdo hraje v těžší váhové kategorii.

Naposledy upravené:

Vyjádření prezidenta republiky​

27. ledna 2026

Vyjádření prezidenta republiky na tiskovém brífinku 27. ledna 2026:

Ministr zahraničních věcí Petr Macinka se už delší dobu snaží ovlivnit můj postoj ke jmenování navrženého člena vlády. Ať už komunikací se mnou, mými spolupracovníky nebo poradci. Zatím jsem všechny tyto pokusy posuzoval shovívavě.

Nyní mi ale v nočních hodinách doručil prostřednictvím mého poradce Petra Koláře – přestože adresu do Kanceláře prezidenta zná – dvě textové zprávy. Informace, které obsahují, považuji za mimořádně závažné. Proto jsem se rozhodl je celé zveřejnit.

Považuji slova ministra zahraničních věcí v textových zprávách za pokus o vydírání. To pokládám za nepřípustné a v našich demokratických podmínkách za naprosto neakceptovatelné.

Ministr navíc v textu uvádí, že pro svůj postup má podporu předsedy vlády České republiky a strany SPD Tomia Okamury.

DOKUMENT:​

„Důsledky ho velice překvapí.“ Přepis Macinkovy komunikace s Hradem​

Novinky přinášejí přepis konverzace mezi ministrem zahraničí Petrem Macinkou (Motoristé sobě) a poradcem prezidenta Petra Pavla Petrem Kolářem.
Snímky konverzace zveřejnil v úterý prezident na sociálních sítích.

Zprávy Petra Macinky prezidentu Petru Pavlovi​

Petr Macinka zaslal prezidentu Pavlovi prostřednictvím jeho poradce SMS zprávy, které prezident považuje za vyděračné. Macinka ve zprávě píše o potřebě dostat Turka na ministerstvo životního prostředí. Prezident oznámil, že v souvislosti se zprávami podal podnět bezpečnostním složkám a hodlá zprávy poskytnout právníkům k posouzení, zda se nejedná o naplnění skutkové podstaty trestného činu vydírání. Policie následně obdržela podnět k prošetření obsahu textových zpráv.

Macinka:​

Dobrý večer. To se nám to dneska nějak nevydařilo. Rozhodne nebyl záměr na Hrad nepřijít…
Na druhou stranu já teď stojím před nevratným rozhodnutím, jak dál s panem prezidentem. Myslím, že by to měl vědět. Může získat klid, když já budu mít Turka na MŽP. Pokud ale ne, spálím mosty způsobem, který vejde do učebnic politologie jako extrémní případ kohabitace. Podporu premiéra v této věci mám, o postoji SPD ani nemluvě.
Chápu, že se pan prezident nenechá vydírat, ale politika je o kompromisech, chce-li mít na něco vliv. Buď bude možné vše, anebo nebude možné nic. Stačí jeden podpis…

Ve středu jedu do Bruselu, kde budu mít zásadní schůzky. Do té doby bych potřeboval vědět, na čem jsem, protože budu mluvit jak s nejvýznamnějšími zahraničními partnery, tak i s největšími zahraničními médii. Co jim budu oznamovat, má nyní pan prezident poslední možnost významně ovlivnit. Pokud neudělá nic, anebo alespoň nepřistoupí na nějaké jednaní ve věci Turek na MŽP, důsledky ho velice překvapí (a nejen jeho).
Rozumím tomu, jak moc ho to irituje a štve. Mě ale taky. Beru to už osobně…
P.S.: ad L-159 pro Ukrajince – jediný důvod, proč je nedostanou, je, že o tom Petr Pavel neuváženě mluvil do médii. Já bych o tom Tomia možná přesvědčil (tak jako jsem s nim mluvil o muniční iniciativě). Jenže teď už to není možné. I tuto pravdu se může leckdo (ve středu) dozvědět.
Moc držím panu prezidentovi palce, aby se rozhodl správně.
Mějte se fajn. P.M

Kolář:​

Dobrý večer. Váš vzkaz vyřídím. Dost by mě ale překvapilo, kdyby pan prezident změnil názor. Jak ho znám, má pro boj ve složitém terénu poměrně vyvinutý cit. Tak uvidíme.

Děkuji. S tím citem si nejsem jist. Prezident dělá emocionální chyby… Nejsem si jist, zda dostatečně chápe, že už není vojákem, ale že se stal politikem. No uvidíme. Šanci stále má, Pak už bojovat nebude mít s kým ani čím.
Jsem plně odhodlán, neustoupí-li, učinit maximalistické kroky až do posledního možného detailu.
Stále si myslím, že to není nutné, protože skutečný a nebezpečný nepřítel je venku a je velmi hloupé si ho vytvářet doma. Já s tím nezačal…
Na druhou stranu politicky – jste velký tak, jak je velký váš protivník. Takže já jsem připraven bojovat s Petrem Pavlem za Turka tak brutálně, že z toho bude velké a dlouho trvající téma. Bez skrupulí.
Ale znovu opakuji, nemusí to být. Čas na uklidnění situace vyprší ve středu. Já si rozhodně nenechám ujít příležitost, kterou mám před sebou.
Berte to, prosím, ode mě jako vůli se dohodnout. Kdybych ji neměl, toto bych vám ani neavizoval a rovnou bych učinil, co se mi učinit naskýtá…

Pane ministře, nebudu už raději reagovat. Konejte, jak uznáte za vhodné. Dobrou noc.

Dobrou noc i vám.
1769532933281.webp

Naposledy upravené:

Vyjádření prezidenta republiky​

27. ledna 2026

Vyjádření prezidenta republiky na tiskovém brífinku 27. ledna 2026:

Ministr zahraničních věcí Petr Macinka se už delší dobu snaží ovlivnit můj postoj ke jmenování navrženého člena vlády. Ať už komunikací se mnou, mými spolupracovníky nebo poradci. Zatím jsem všechny tyto pokusy posuzoval shovívavě.

Nyní mi ale v nočních hodinách doručil prostřednictvím mého poradce Petra Koláře – přestože adresu do Kanceláře prezidenta zná – dvě textové zprávy. Informace, které obsahují, považuji za mimořádně závažné. Proto jsem se rozhodl je celé zveřejnit.

Považuji slova ministra zahraničních věcí v textových zprávách za pokus o vydírání. To pokládám za nepřípustné a v našich demokratických podmínkách za naprosto neakceptovatelné.

Ministr navíc v textu uvádí, že pro svůj postup má podporu předsedy vlády České republiky a strany SPD Tomia Okamury.

DOKUMENT:​

„Důsledky ho velice překvapí.“ Přepis Macinkovy komunikace s Hradem​

Novinky přinášejí přepis konverzace mezi ministrem zahraničí Petrem Macinkou (Motoristé sobě) a poradcem prezidenta Petra Pavla Petrem Kolářem.
Snímky konverzace zveřejnil v úterý prezident na sociálních sítích.

Zprávy Petra Macinky prezidentu Petru Pavlovi​

Petr Macinka zaslal prezidentu Pavlovi prostřednictvím jeho poradce SMS zprávy, které prezident považuje za vyděračné. Macinka ve zprávě píše o potřebě dostat Turka na ministerstvo životního prostředí. Prezident oznámil, že v souvislosti se zprávami podal podnět bezpečnostním složkám a hodlá zprávy poskytnout právníkům k posouzení, zda se nejedná o naplnění skutkové podstaty trestného činu vydírání. Policie následně obdržela podnět k prošetření obsahu textových zpráv.

Dobrý večer. To se nám to dneska nějak nevydařilo. Rozhodne nebyl záměr na Hrad nepřijít…
Na druhou stranu já teď stojím před nevratným rozhodnutím, jak dál s panem prezidentem. Myslím, že by to měl vědět. Může získat klid, když já budu mít Turka na MŽP. Pokud ale ne, spálím mosty způsobem, který vejde do učebnic politologie jako extrémní případ kohabitace. Podporu premiéra v této věci mám, o postoji SPD ani nemluvě.
Chápu, že se pan prezident nenechá vydírat, ale politika je o kompromisech, chce-li mít na něco vliv. Buď bude možné vše, anebo nebude možné nic. Stačí jeden podpis…

Ve středu jedu do Bruselu, kde budu mít zásadní schůzky. Do té doby bych potřeboval vědět, na čem jsem, protože budu mluvit jak s nejvýznamnějšími zahraničními partnery, tak i s největšími zahraničními médii. Co jim budu oznamovat, má nyní pan prezident poslední možnost významně ovlivnit. Pokud neudělá nic, anebo alespoň nepřistoupí na nějaké jednaní ve věci Turek na MŽP, důsledky ho velice překvapí (a nejen jeho).
Rozumím tomu, jak moc ho to irituje a štve. Mě ale taky. Beru to už osobně…
P.S.: ad L-159 pro Ukrajince – jediný důvod, proč je nedostanou, je, že o tom Petr Pavel neuváženě mluvil do médii. Já bych o tom Tomia možná přesvědčil (tak jako jsem s nim mluvil o muniční iniciativě). Jenže teď už to není možné. I tuto pravdu se může leckdo (ve středu) dozvědět.
Moc držím panu prezidentovi palce, aby se rozhodl správně.
Mějte se fajn. P.M

Dobrý večer. Váš vzkaz vyřídím. Dost by mě ale překvapilo, kdyby pan prezident změnil názor. Jak ho znám, má pro boj ve složitém terénu poměrně vyvinutý cit. Tak uvidíme.

Děkuji. S tím citem si nejsem jist. Prezident dělá emocionální chyby… Nejsem si jist, zda dostatečně chápe, že už není vojákem, ale že se stal politikem. No uvidíme. Šanci stále má, Pak už bojovat nebude mít s kým ani čím.
Jsem plně odhodlán, neustoupí-li, učinit maximalistické kroky až do posledního možného detailu.
Stále si myslím, že to není nutné, protože skutečný a nebezpečný nepřítel je venku a je velmi hloupé si ho vytvářet doma. Já s tím nezačal…
Na druhou stranu politicky – jste velký tak, jak je velký váš protivník. Takže já jsem připraven bojovat s Petrem Pavlem za Turka tak brutálně, že z toho bude velké a dlouho trvající téma. Bez skrupulí.
Ale znovu opakuji, nemusí to být. Čas na uklidnění situace vyprší ve středu. Já si rozhodně nenechám ujít příležitost, kterou mám před sebou.
Berte to, prosím, ode mě jako vůli se dohodnout. Kdybych ji neměl, toto bych vám ani neavizoval a rovnou bych učinil, co se mi učinit naskýtá…

Pane ministře, nebudu už raději reagovat. Konejte, jak uznáte za vhodné. Dobrou noc.

Dobrou noc i vám.
View attachment 6496

Guma je trapný chudák.

Guma je trapný chudák.
ad L-159 pro Ukrajince – jediný důvod, proč je nedostanou, je, že o tom Petr Pavel neuváženě mluvil do médii.
A Macinka je pokrytec. Kdyby Pavel mlčel, nedostalo by se to do médií, část davu, která ho volila, by zůstala v klidu, a mohl ta letadla Ukrajincům potichu poslat. Teď už to udělat nemůže, aniž by naštval své voliče. Takže v tomto případě díky za tu prezidentovu hloupost!

A Macinka je pokrytec. Kdyby Pavel mlčel, nedostalo by se to do médií, část davu, která ho volila, by zůstala v klidu, a mohl ta letadla Ukrajincům potichu poslat. Teď už to udělat nemůže, aniž by naštval své voliče. Takže v tomto případě díky za tu prezidentovu hloupost!
Jako upřímně od začátku postoj motoristu pro mě v této věci je jasný. Jen se to potvrdilo. Kdyby p-rezident nebyl hloupy, včetně jeho ansablu, tak právě motoristi byli jeho ideální páka na zachování státu quo v některých věcech. Kromě Green dealu. Jinak moc rozdílu nevidím.

Je docela zajímavé pozorovat tanečky kolem "výhružek Macinky".
Jsou tu náznaky, že se to možná začíná otáčet proti PP a Koláři.
FB je plný otázek, proč je v komunikaci zahrnut Kolář, jakou má funkci, když oficiálně žádnou podle Hradu nemá. Ozvučuje se "útěk" ( soukromá zahraniční cesta) i jeho vzhled při tiskové konfenci ( má záškuby těla, špatně mluví, je neupravený, nemá vystajlované vlasy...). Zároveň se objevila na FB informace ( a už má 3500 sdílení) že Prezidentská kancelář má za loňský rok v rozpočtu sekeru 200 milionů...No uvidíme.
A na Pl toto:
z textu např.: ... Šalamon připomenul, že podobně přitom postupoval i expremiér Fiala. „Když Fiala kdysi protlačil Lipavského na zamini u Zemana (a to díky Blažkovi a jeho kontaktům na Nejedlého a spol.), taky to nebyla úplně zdvořilostní návštěva klubu gentlemanů,“ komentoval s připomínkou, jak se expremiér snažil změnit názor bývalého prezidenta Miloše Zemana, když odmítal jmenovat Jana Lipavského ministrem zahraničí. ;)

Naposledy upravené:
Naspäť
Top Bottom