• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Funkční období prezidenta Petra Pavla

Pávek 107 připomíná Gorbačova. Ten taky dělal reklamu na pizzu či co.
Rozdíl ale je, že Gorbačov točil reklamy až v důchodu. Tenhle panák je stále ve funkci! Nevím, jestli se tady psalo i o účinkování Pavla v reklamě na Alpine Pro v Polsku... napřed hrad tvrdil, že nic nefotil, pak že fotil, ale pro dobročinné účely a pak, že ty peníze věnoval někam na charitu.

Gorby - v důchodu. Pavel - ve funkci. To je kruciální rozdíl.

Rozdíl ale je, že Gorbačov točil reklamy až v důchodu. Tenhle panák je stále ve funkci! Nevím, jestli se tady psalo i o účinkování Pavla v reklamě na Alpine Pro v Polsku... napřed hrad tvrdil, že nic nefotil, pak že fotil, ale pro dobročinné účely a pak, že ty peníze věnoval někam na charitu.

Gorby - v důchodu. Pavel - ve funkci. To je kruciální rozdíl.
Není v tom žádný rozdíl. Je to prostě nedůstojné prezidenta. V anglosassk

Je nová doba. Host vyhazuje vrchního. To co bylo možná za Gorbačova morálně nepřípustné je dnes běžné. Pávek107 přece nebude čekat na politický důchod. Ted má další hračku, a to drony. Chtěl by s nimi trénovat v Lánech. Pěkně si funkci užívá. Motorky, drony, festáky, závody. Ještě chybí safari.

Zážitky cestovní agentury hrad pokračují. Pavel opět fotografem, tentokrát na Moto GP v Brně.

Nu což. Opět mě ale zaujala reklamní vložka:
Sotva prezident slezl ze svého BMW F900GS a vysvlékl kombinézu, vyrazil na trať se svým fotoaparátem značky Canon, jak naznačovala jeho kšiltovka.
Foto zde

Mimochodem, BMW. Když naposledy odjel na dovolenou "jezdit na motorce", nejezdil na své. Byla to akce BMW, kde si vybraní jedinci mohli vyzkoušet modelovou nabídku.

Takže, Alpine Pro, Toyota, BMW, Canon.... kdo ještě sponzoruje zážitky našeho vrchního reklamního nosiče?

Naposledy upravené:
Tak výborně
Ne tak rychle. Pavel podává kompetentní žalobu, detaily sdělí zítra v 10:00.

Mám neodbytný pocit, že ústavní soud rozhodne nezvykle promptně, samozřejmě v jeho prospěch.
Tam podle mě nejde ani tak o to (nebo ne primárně), že by tam jel lobovat za Strnada a spol. Spíš si myslím, že kamenem úrazu je, že vláda odmítla ručit za 90 miliard eur půjčky Ukrajině a on tam podle mě jede vyvolat rozkol tím, že - i když na to nesahá jeho pravomoc - třeba "jménem" státu slíbí naši záruku. Nebo tam o tom bude alespoň blekotat. Nějak mi nesedí vysvětlení, že by se tam tak cpal (hlavně) kvůli zbrojařům.
Mimochodem, kolikrát si už náš ústavní soud vytřel prdel s Ústavou? Jsem opravdu zvědav.

Pavel podává kompetentní žalobu
Práce v info poli byla tato:
Nejdříve články, že prezident by měl podat žalobu - nasimulovaná podpora zdola.
Pak ji tedy podal.
Uvidíme co ústavní soud, jestli se dlouhobě zhovadí. Snad tak blbý nejsou. Ale možná obyvatele Prahy ano s jejich podporu projde sebevětší kravina (asi jim nestačil průšvih se stavebním řízením, ještě musí rozorat ústavu, aby se nedivili následkům).

Překvapení to, vzhledem k faktu, že je fašista, není. Ale i tak ....

Autor životopisu prvního vojáka - generála ve funkci československého prezidenta Ludvíka Svobody samozřejmě chtěl, jestli by nad zmíněnou knihou nepřevzal záštitu první voják - generál a současný český prezident Petr Pavel.

„Vážený pane prezidente, obracím se na Vás nejen jako na hlavu státu a vrchního velitele, ale také jako na nositele nejvyšší vojenské hodnosti armádního generála. Koncem září 2026 uplyne 85 let od popravy armádního generála ve výslužbě Josefa Bílého, odsouzeného německým stanným soudem v Praze k trestu smrti za vytvoření a vedení vojenské odbojové organizace Obrana národa. Šlo o důstojníka československé branné moci v nejvyšší hodnosti, jenž se stal obětí německých okupantů,“ napsal v úvodu Fidler na Hrad, popsal svou publikaci a požádal prezidenta o záštitu nad ní s tím, že by mu ji rád předal.

„V této souvislosti vám s politováním sděluji, že na základě konzultace s Vojenským historickým ústavem coby odborným garantem inkriminované problematiky a dále po důkladném zvážení veškerých relevantních skutečností i informací se náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky (VKPR) nakonec rozhodl předmětnou záštitu neudělit,“ napsali nedávno vojenskému historikovi Jiřímu Fidlerovi z Hradu.

Tak, podáno.

"Pavel považuje rozhodnutí kabinetu za bezprecedentní a nešťastné. Chce, aby ÚS vyjasnil, zda může vláda o účasti hlavy státu na summitu rozhodovat a zároveň žádá, aby ÚS uložil kabinetu nevytvářet mu překážky ve výkonu funkce prezidenta, a naopak mu poskytoval součinnost."

Ať už to stihnou, nebo ne - je zde riziko, že ÚS v podstatě vytvoří poloprezidentský systém. Vláda moc dobře věděla, proč kompetenční žalobu na Pávka nepodávat.

Tak, podáno.

"Pavel považuje rozhodnutí kabinetu za bezprecedentní a nešťastné. Chce, aby ÚS vyjasnil, zda může vláda o účasti hlavy státu na summitu rozhodovat a zároveň žádá, aby ÚS uložil kabinetu nevytvářet mu překážky ve výkonu funkce prezidenta, a naopak mu poskytoval součinnost."

Ať už to stihnou, nebo ne - je zde riziko, že ÚS v podstatě vytvoří poloprezidentský systém. Vláda moc dobře věděla, proč kompetenční žalobu na Pávka nepodávat.
Uvidíme podle rozhodnutí US, jestli se něco změnilo. Vidlák si myslí, že došlo k určité změně.

"... právě proto, že se Babiš nerad „pouští do nějakých větších akcí“ (obzvlášť, když má za krkem Koudelku), dovolím si v dnešním článku poněkud spekulovat. Jisté světodějné střípky se začínají skládat dohromady a tak se mi chce číst z politické kávové sedliny posledních dnů.

Jestliže se Andrejko definitivně rozhodl, že Rozvědčíka sebou do Ankary nevezme ani na neformální část a riskne i kompetenční žalobu, řekl bych, že se tím vysvětluje nedávné hemžení na americké ambasádě, kam se Petr Pavel dostavil a vyfotil se s velvyslancem Merrickem v kovbojském klobouku. Podle mě pan velvyslanec Pávkovi dobrácky vysvětlil, že Spojené státy to mají s Andrejem domluvené, peníze potečou, jak Trump káže a dalších zprostředkovatelů netřeba. Obzvlášť ne těch., kteří si Donalda berou do huby a nejsou řádně uctiví k jeho olbřímímu odkazu ve světových dějinách, kam se hrabe Abraham Lincoln nebo J.K. Polk, et cetera, et cetera....
... ve stejný den, kdy se PePa dozvěděl, že nikam nepojede, odstoupil z funkce premiéra i předsedy „Lejbrpárty“ Keir Starmer. Bylo mu to důrazně doporučeno členy vlastní strany a ještě důrazněji mu to doporučil sám Trump, který jeho rezignaci ohlásil už o uplynulém víkendu.
...Totiž, že si Poláci právě teď vzpomněli, že na Ukrajině je nacismus, ačkoliv jim to meldujeme už od roku 2014, to není žádný záchvat inteligence. Najednou jim začalo vadit ocenění „hrdinové UPA.“ Předtím Zelenský pojmenoval jednotku Edelwais a proběhl bambilion pochodňových průvodů na počest Stěpana Bandery. Že Nawrocki najednou ukázal kuráž a sebral Zelenátorovi nejvyšší vyznamenání, to znamená, že i polský prezident slyší trávu růst a je mu jasné, že jeho další politická kariéra má větší šanci proti Ukrajině než s Ukrajinou. ...

Uvidíme podle rozhodnutí US, jestli se něco změnilo.
Ke změně možná došlo, ale tu úderku bych nepodceňoval. Jinak by podle mě Pávek žalobu nepodával - a už vůbec ne, kdyby nevěděl, jak dopadne.
Mimochodem, právník Koudelka nevylučuje, že to ÚS stihne.
https://www.parlamentnilisty.cz/are...-stat-cokoliv-Po-zalobe-Pavla-na-vladu-793134

ParlamentníListy.cz se obrátily na ústavního právníka a současného prvního náměstka ministra spravedlnosti Zdeňka Koudelku s otázkou, zda existuje možnost vydání předběžného opatření. To je prostředek sloužící jako rychlé dočasné rozhodnutí soudu, které upraví situaci ještě před konečným rozsudkem.

„Ústavní soud může vše,” reagoval docent Koudelka na dotaz redakce. Podle jeho slov se může stát i to, že ústavní soudci o věci rozhodnou tak rychle, že ani předběžné opatření nebude potřeba. „Budou to řešit prioritně a klidně může dojít k tomu, že vydají rozhodnutí ještě před summitem NATO,” dodal pro ParlamentníListy.cz.

Ke změně možná došlo, ale tu úderku bych nepodceňoval. Jinak by podle mě Pávek žalobu nepodával - a už vůbec ne, kdyby nevěděl, jak dopadne.
1) Rozhodnutí ústavního soudu obecně není binární ano - ne. Takže na vnucení Pavla do vládního letadla by musel rozhodnout rychle a s nějakou formulací "ukládá vládě, aby...". Zkušenost ukazuje, že i takových výroků je ÚS schopen. Ale byla by to masivní investice politického kapitálu ÚS do někoho, kdo už podle různých indicií je chromou kachnou. (Mimochodem, dnes se v nějakých červených bundách vyfotilo na vládě "18 členů vlády" - tedy i Turek.)

2) Pokud by se to Pavlovi přeci jen podařilo na celé čáře vyhrát, asi nebude mít problém hrdě napochodovat do společného vládního letounu. Sice umí jen číst z papírku, ale na pobyt v obležení ten vojenský výcvik prostě má.

3) Potom je otázka, co na tom summitu může reálně dělat. U neformální večeře určitě lobbovat za nějaké zbrojní zájmy, to je jasné. Ale pokud by tam udělal výraznější vystoupení proti pozici vlády, zase tomu může vláda dát snadno spin "my jsme Vám to říkali, že tam bude dělat neplechu", takže z hlediska postavení u národa to Pavel zase prohraje.

4) Takže, když to shrnu, celá akce s Ústavním soudem se mi jeví jako epizoda v jeho ústupové válce o reálný vliv.

Naposledy upravené:
Uvidíme podle rozhodnutí US, jestli se něco změnilo.
S Vidlákem sice úplně nesouzním (netřeba zde rozebírat), ale podle mě dosavadní vývoj jakémusi posunu v tomto směru skutečně napovídá (možná aniž by to sám PP tušil). Z mého pohledu už samotné vymezení otázek a argumentace použitá v projevu prezidenta jsou natolik právně slabé, a to i z hlediska dosavadních postojů ÚS ke kompetencím prezidenta (k nimž se dosud vyjadřoval jen ve dvou relevantních nálezech - Pl. ÚS 14/01, kde šlo o kontrasignaci jmenování viceguvernéra ČNB, a Pl. ÚS 87/06 o jmenování místopředsedy NS, přičemž jen v prvním případě šlo o kompetenční žalobu), že si neumím představit jakékoli rozumné důvody, na kterých by ÚS případné pro prezidenta příznivé rozhodnutí postavil, aniž by popřel sám sebe. Nepříznivé rozhodnutí by přitom bylo nepoměrně jednodušší a "přirozenější" a bylo by možné je postavit i na formálních důvodech, aniž by prezident "ztratil tvář". Podle mě by se celá situace dala např. "elegantně" vyřešit usnesením o odmítnutí žaloby z důvodu, že se nejedná o kompetenční spor podle čl. 87 odst. 1 písm. k) Ústavy; to by také bylo možné vydat rychle bez dalších procesních kroků. Ale jak podotýká docent Koudelka " Ústavní soud může vše", takže tady asi nezbývá, než si počkat, všechno ostatní je věštění z křišťálové koule.

Celou dobu co se řeší účast-neúčast PP na summitu mám pocit, že tu vůbec nejde o to, zda tam pojede nebo ne. Ale že jde o to vyvolat spor mezi ním a vládou a dotáhnout to ke kompetenční žalobě. Pořád mi ale unikalo, proč na to tak moc tlačí. A zde to pěkně shrnul Erik Best a já s ním musím souhlasit.
z textu:
“Nevím, jestli je možné to tak prezentovat kvůli tomu, že většinu ústavních soudců vybíral a jmenoval Petr Pavel, ale nemyslím si, že můžeme mluvit o té žalobě a nebrat v úvahu, co předseda Ústavního soudu říkal v půli června v Terezíně a vyzýval k tomu, abychom se postavili lžím a autoritářským lídrům. Konkrétně říkal, že role každého z nás je nebýt lhostejný a být připraven k obraně základních hodnot a institucí. Ústavní soudce normálně takové projevy nemá. Už tehdy se mluvilo o tom, že kompetenční žaloba bude podána a pan Baxa ve svém projevu hovořil v podstatě stejně jako pan prezident a jeho poradci,” upozorňuje analytik.
Pokud by Ústavní soud Hradu vyhověl a de facto tím prezidentovi přidal pravomoci na úkor vlády, jaké důsledky by to podle Erika Besta mělo? “Krátkodobý efekt spočívá v podrývání autority vlády. Pokud do Ankary nebo na jinou akci pojede prezident a bude prezentovat jinou politiku, stane se novou autoritou, na kterou bude muset premiér Babiš nějak reagovat. Buď proti Pavlovi přitvrdí, anebo to přijme a bude muset trochu kočírovat menší koaliční strany. Jak jsem říkal, důležitější ale je, pokud by nastala nějaká krize. Bude-li válka, kdo bude zastupovat Českou republiku? Prezident sice nemá výkonné pravomoci, ale bude tím, kdo by udával směr, což je v klíčovém okamžiku strašně důležité,” míní politický pozorovatel.

Jak by se případné silnější pravomoci Petra Pavla projevily v zahraniční politice? Příklady podle Erika Besta máme. “Chtěl by větší součinnost s Německem. Už o tom Pavel mluvil, když říkal, že chce, aby Německo zaujala v EU nebo v tomhle regionu vůdčí pozici. Na druhou stranu Babiš v pátek kritizoval kancléře Merze, že nechce vést rozhovory s Putinem. Merz prosazuje v podstatě totéž, co Petr Pavel. Tedy víc vyzbrojovat Ukrajinu, aby její pozice byla lepší, až začne vyjednávání o konci války. Dnes ale tvrdí, že na rozhovory je moc brzy a musíme přitvrdit a Ukrajinu podporovat. Zatímco Babiš to nechce,” konstatuje Best.

Jinak Pehe už na Echo24 zmiňuje, že kompetenční žaloba byla připravená, jen se prý PP ještě jednou pokoušel vysvětlit svoji pozici. Já se velmi bojím, že nastražili past a že do ní vláda spadla.
Ale uvidíme...

Naposledy upravené:
4) Takže, když to shrnu, celá akce s Ústavním soudem se mi jeví jako epizoda v jeho ústupové válce o reálný vliv.
Doplnění: On neválčí on nemá cíl, on bruslí typický "parketový generál", ten kdo ho dostal do funkce na něj tlačí, dle mě sám za sebe by se tím nezabýval, když si může všude užívat státní dovolenou a ještě u mladých nezralých a u pražáků získavat body. Nedej Bože, aby musel něco řešit nebo za něco převzít odpovědnost (není to bitevní generál).

Naposledy upravené:
:) Nevím jestli to dělají naschvál nebo jsou tak hloupí.

Tak Pávek už požádal o předběžné opatření.

Bude to divoký
Zákon o Ústavním soudu pro kompetenční spory výslovně neupravuje možnost předběžného opatření. Prezident se ale v návrhu obsáhle snaží prokázat, že tato možnost existuje a že lze podpůrně použít občanský soudní řád.

Naposledy upravené:
Naspäť
Top Bottom