Ještě mě napadl takový příměr, proč nepodceňovat fakticky pozměňování účetnictví. (Kromě toho, jak Chruščov i touto metodou neuvěřitelně silně poškodil SSSR, už jsem dávala odkaz na Prilepina...
https://ksb-csr.net/threads/globalni-politika.1339/post-45726). A Trump operuje nejen s těmi cly ale i s daněmi (fakticky to opět není nic jiného, než přenastavování účetních pravidel). Když jsem četla o Bělomořsko-baltském kanálu, tak tam bylo krásně vidět, jaké je účetnictví pokladnicí informací, jak se díky němu dají najít mezery a naopak vyhledat rezervy. Pokud si vzpomínám, tak tam jeden nevycházel z údivu, protože předtím zažil jen to účetnictví, kterým se tupě sbíraly informace pro jiné (výše), nebo se v něm maximálně fixlovalo, aby se platily o něco nižší daně. A tady najednou uviděl přímo v praxi, jak velice efektivní je to nástroj řízení. A já znovu připomínám, že (nahoře) mají všechny potřebné informace ze všech těch svých auditorských firem, které jim léta informace sbíraly z celého světa. Asi není na místě považovat globalisty za tupce nebo hlupáky.
Další pěkný příklad je z občanské války Severu proti Jihu. Kdo četl Unesené větrem, tak si jistě vzpomíná, jak probíhala na Jihu "Rekonstrukce", jak daněmi odrovnávali místní, aby to ti, kteří tam přišli ze Severu skoupili všechno za pakatel, nebo to přenechali místní "obslužné elitě", u které se předpokládalo, že bude naplňovat ten správný program řízení. Málokdo měl takové štěstí a tvrdost jako Scarlett, aby to ustál...
Ještě jeden příklad z knihy Ford a Stalin, o tom, jak žít lidsky. Tam byla železnice, která tak nějak fungovala, nebo spíš nefungovala, protože sloužila spíše jako předmět spekulace na burzách a o její samotný provoz se nikdo nestaral. Fordovi nezbylo než ji koupit a prakticky okamžitě ji dal do pořádku a začala fungovat velice efektivně. To samé je možné provést s USA jako se státem... Tam ta železnice také je, jen nefunguje, jak má. Když to ale vezme do ruky někdo, kdo ví jak na to...