Corbettův report: Váš průvodce světem v plamenech (vydání pro rok 2025)
Pokud jste alespoň trochu sledovali světové dění, jistě jste si v poslední době všimli jedné pozoruhodné věci. V jedné zemi za druhou ohrožují vládu bouřlivé protesty vedené mladými lidmi.
Tyto mládežnické povstání, označované jako „protesty generace Z“, se v posledních měsících šíří po celém světě, od Madagaskaru přes Peru a Filipíny až po Nepál a Indonésii.
Co se to tu vlastně děje?
Jak se ukazuje, nejsem jediný, kdo si klade tuto otázku.
Poté, co jsem v
nedávném vydání New World Next Week poukázal na tento celosvětový protestní fenomén, odkázal jsem na svůj článek z roku 2019
„Your Guide to a World on Fire“ (Váš průvodce svět
em v plamenech). A hle, dostal jsem
tento komentář od člena Corbett Report anglie.j:
INDONÉSIE, FRANCIE, KEŇA, MADAGASKAR, MAROKO, NEPÁL, PERU, FILIPÍNY, SRBSKO
-------------------------------------------------------
ZÁVĚR
Všimli jste si nějakého společného jmenovatele, který spojuje tato různá protestní hnutí vznikající po celém světě?
Myslím tím kromě toho, že mainstreamová média bezostyšně využívají
generační psychologickou operaci, když neustále označují „
protestující z generace Z“
, kteří „
protestují z generace Z“ na svých „protestních akcích
generace Z“ se svou stereotypní „vztekem
generace Z“?
Možná jste si také všimli všudypřítomného symbolu, který se na těchto shromážděních zjevně „spontánně“ objevuje: vlajka One Piece Jolly Roger.
Pro ty (jako jsem já), kteří se rozhodně nezajímají o japonské komiksy a kreslené filmy, „One Piece“ je dlouhodobě vycházející japonský manga komiks, který sleduje dobrodružství „Monkey D. Luffyho“, usměvavého, dobrodružného pirátského kapitána, který vede svou bandu „Straw Hat pirates“ po celém světě a osvobozuje utlačované od autokratické světové vlády. Symbolem této odvážné bandy potenciálních osvoboditelů je zřejmě vlajka Jolly Roger, na které lebka nosí slaměný klobouk, který je znakem této bandy.
Jak se tedy tento velmi specifický symbol dostal do popředí a začal být používán jako symbol revolty v dalekosáhlých pochodech a shromážděních vedených mládeží po celém světě, od Peru přes Filipíny, Nepál, Francii a Maroko až po Indonésii? Dobrá otázka!
Podle různých
úvah na toto téma, které nyní
vycházejí z továrny na články dinosauřích médií, je vysvětlení jednoduché: protože manga je „populární a známá široké vrstvě lidí“. Zároveň „reprezentuje ideologii, kterou zastává velká část této generace“, a (jak tvrdí titíž komentátoři) neliší se od masky Guye Fawkese, která se stala symbolem protestujících mileniálů v éře hnutí Occupy Wall Street.
No, tak to je tedy jasné!
Samozřejmě ti, kteří znají historii masově vyráběných protestních hnutí známých jako „barevné revoluce“ – v nichž se protestující „spontánně“ rozhodnou nosit stejnou barvu na svých pochodech a shromážděních, aby vytvořili jakýsi branding „spontánního“ lidového povstání – to možná vědí lépe.
Pokud jste sledovali děj „barevné revoluce“ (která začala v Srbsku v 90. letech protesty Otpor! a pokračovala v šíření na
Ukrajině, v Gruzii a dalších geopoliticky citlivých ohniscích v roce 2000), znáte pochybné
financování nevládních organizací, které za těmito spiknutími stojí. Není třeba být analytickým géniem, aby člověk měl podezření, že za „spontánním přijetím“ tohoto konkrétního symbolu tak různorodými protestními hnutími „generace Z“ po celém světě mohou stát podobné síly.
Přesto je příliš politicky naivní tvrdit, že každé protestní hnutí je umělým fenoménem, který vymyslely temné síly. Ačkoli protestní hnutí mohou být organizována a řízena nekalými aktéry, velké demonstrace a pochody nevznikají z ničeho jen kvůli penězům a přáním hlubokého státu; jsou vyjádřením skutečné nespokojenosti mas.
Není těžké pochopit, proč jsou mladí lidé po celém světě znechuceni současným stavem ve svých zemích. Korupce ve vládě je endemická. Nepo děti se chlubí svým bohatstvím, zatímco lidé se snaží vyjít s penězi, což je rozčilující. Úplatky a podvody, které vedou k nekvalitní, chátrající veřejné infrastruktuře (nebo v případě filipínských projektů protipovodňové ochrany k žádné infrastruktuře), jsou látkou, z níž jsou revoluce utkány.
A jak bylo nedávno poukázáno, mladí lidé po celém světě čelí nejen
„abnormálně vysokým“ cenám potravin, ale také „ohromující“ míře nezaměstnanosti.
Spojte tyto problémy se světem, ve kterém budoucnost stále více ovládají roboti, drony a další automaty poháněné umělou inteligencí, a není těžké pochopit, proč mají mladí lidé pocit, že v tomto zmanipulovaném a selhávajícím systému nemají co získat.
Nakonec si myslím, že nepokoje, které právě teď vidíme, jsou nevyhnutelným výsledkem strategie
„Chaos Out of Order“ (Řád z chaosu), kterou jsem identifikoval v minulosti. Nový světový řád nemůže být zaveden, dokud nebude odstraněn starý světový řád, takže rozpad společnosti je ve skutečnosti nezbytnou součástí tohoto přechodného období. Nemělo by být překvapením, že mladí lidé, kteří se právě začínají prosazovat ve světě, tento kolaps vnímají a bojují proti systému, který vidí kolem sebe hroutit se.
Vzhledem k dynamice těchto celosvětových protestních hnutí se však nacházíme v podobné situaci jako v roce 2019, kdy jsem napsal svůj první článek „World on Fire“ (Svět v plamenech). Pokud si vzpomínáte, v té době jsem mohl jen spekulovat, že protestní hnutí vznikající na tolika místech po celém světě znamenají, že se na svět chystá něco velkého… a o několik měsíců později jsme se ocitli uprostřed podvodné pandemie.
Znamená to, že nás v příštích měsících čeká něco stejně převratného?
Pokud jste alespoň trochu sledovali světové dění, jistě jste si v poslední době všimli jedné pozoruhodné věci. V jedné zemi za druhou ohrožují vládu bouřlivé protesty vedené mladými lidmi. Co se to tu vlastně děje? Více v článku od Corbetta.
otevrisvoumysl.cz