• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Jazykové okienko

@rony
Ja mám trochu inú skúsenosť. Navštívil som toto leto Čiernu Horu a čakal som, že jazyku budem rozumieť viacej. Niečo som vedel zachytiť čo mi tematicky chcú povedať, ale nerozumel som úplne a už vôbec to nestačilo na komunikáciu ja slovenčina, oni čiernohorčina.
Veď v Čiernej hore rozprávajú po srbsky, oni sú to vlastne Srbi. Ak človek trochu rozumie po chorvátsky=+/- srbsky, rozumie aj v Čiernej hore. Srbi síce majú niektoré výrazy prevzaté od Turkov, boli pod nimi cca 500 rokov (a zostali Srbmi), ale základ by sme mali rozumieť.

@juraj115
Keď na to ideš takto, tak všetci tam rozprávajú po srbsky, sú vlastne Srbi, vlastne Juhoslovania. V Chorvátsku, Bosne a Hercegovine, Srbsku, Čiernej Hore. Či nerozumiem Chorvátovi alebo Čiernohorcovi tak je to vlastne to isté. Ak chcú jazyky pre nacionalizmus chcú rozlišovať, ja to rešpektujem a vždy vravím podľa krajiny, ktorej sa to týka.

Keď na to ideš takto, tak všetci tam rozprávajú po srbsky, sú vlastne Srbi, vlastne Juhoslovania.
V Čiernej hore sú naozaj všetci Srbi, len časť z nich sa vyhlásila za Čiernohorcov. Historicky sú však Srbi. Bývalá Juhoslávia to samozrejme nie sú všetci Srbi. A ich jazyky sa trochu líšia, asi ako nárečia u nás :), takže nie všetci rozprávajú po srbsky, oni si niekedy aj nasilu vytvorili vlastné výrazy aby sa ich jazyk aspoň niečím líšil od tzv. srbochorvátštiny (vlastne srbčiny).

Keď poľský predavač povie že momentálne nemá nejaký tovar, povie "chwilowo brak" - to je úplne zmenený význam slov, o technickej oblasti ani nehovorím, tam sa naozaj nerozumieme.
Presne to sa dá všímať aj v dnešnej spoločnosti. Ľudia prznia slová a ich významy. Je potrebný určitý zdroj pravdy, ktorý by dával pozor na to aby nikto neprevracal významy slov a ich používanie. Podľa mňa v minulosti niečo také muselo existovať. Alebo existovala určitá náuka o tom ako sa slová tvoria, čo znamenajú jednotlivé slabiky. Ak vieš čo znamená určitá slabika, tak potom ty ju nevieš použiť v úplne zlom kontexte. Staroslovienska bukvica ešte mala význam jednotlivých písmen. Latinka nemá významy pre písmená, v nej sa slovo zmenilo len na zvuk.
Možno v tom je problém. Keďže latinka nemá významy písmen, tak ľudia si nie sú vedomí, že používajú slovo zle. Spoliehajú sa len na fonetiku. Preto aj veľa slov sa kazí pri prenose od človeka k človeku. V niektorých končinách sa dá všimnúť zámena slabík v slove, zámena CH za g alebo H a podobné chyby spôsobené čisto fonetickým prenosom slova. Ak by však obe strany informačnej výmeny poznali význam jednotlivých písmen, tak by nikdy nevymenili v slove C za S. Aj keď by počuli slovo Cedidlo ako Sedidlo, tak by vedeli, že tam má byť C a nie S.
Lenže náuka o písmenách a slabikách nám bola ukradnutá. Dneska nikto nevie čo reprezentuje slabika C v slove. A tak každý si hovorí ako mu príde.

@rony
Ja mám trochu inú skúsenosť. Navštívil som toto leto Čiernu Horu a čakal som, že jazyku budem rozumieť viacej. Niečo som vedel zachytiť čo mi tematicky chcú povedať, ale nerozumel som úplne a už vôbec to nestačilo na komunikáciu ja slovenčina, oni čiernohorčina.
len tak narychlo co ma napadlo z rustiny co su vyrazy aj po chorvatsky
otlicno - vynikajuce
postepeno - postupne,
ujutra-rano
ja som tam nepisal ze budes rozumiet, je plno vyrazov co zneju inak ale davaju zmysel, napriklad konec po chorvatsky sa povie kraj, kraj niecoho je vlastne koniec, potom je velmi vela varazov co sa musis naucit su len chorvatske. (ak chces) Po macedonsky a po slovinsky ked niekto hovori tak to je dost vzdialene od chorvatstiny. Srbsky a chorvatsky jazyk je v podstate rovnaky srbochorvatstina sa mala zaviest ako jeden jazyk hlavne pre slovincov a macedoncov ako univerzalny jazyk pre juhoslaviu. Maju tu aj dialekty ako vsade. Najlepsim pomocnikom k cudziemu jazyku je mat rad krajinu a ludi.

srbochorvatstina sa mala zaviest ako jeden jazyk hlavne pre slovincov a macedoncov ako univerzalny jazyk pre juhoslaviu. Maju tu aj dialekty ako vsade. Najlepsim pomocnikom k cudziemu jazyku je mat rad krajinu a ludi.
Veď to za Juhoslávie aj tak bolo. Tie pojuhoslovanské štáty majú stále prakticky ten istý jazyk, ale slovinský je dosť výrazne odlišný, samostatný jazyk. Tomuto bežný Slovák naozaj nerozumie.

Ľudia prznia slová a ich významy. Je potrebný určitý zdroj pravdy, ktorý by dával pozor na to aby nikto neprevracal významy slov a ich používanie. Podľa mňa v minulosti niečo také muselo existovať.
Ono degradácia (a nielen jazyka) úzko súvisí s degradáciou mravnosti obyvateľstva. V minulosti, ak bola mravnejšia, sa tá degradácia nemusela vôbec tak výrazne prejavovať, ako dnes.

Vidno to práve aj na tých Slovákoch z Vojvodiny. Žijú tam už viac ako 200 rokov a ich reč sa prakticky nezmenila.

V minulosti som chodil v práci na kurzy angličtiny. Pokiaľ tam bola pekná angličtinárka, tak sa to dalo. Potom keď tam dali nejakého pokryteckého anglosasa, tak som to nechal. Keď som tam už tak chodil, tak som si každú hodinu zapisoval anglické nezmysly. Hlavne slová, ktoré znejú úplne rovnako ale majú iný význam. Na konci hodiny, som daval angličtinárke nepríjemné otázky, čo to za bordeľ je ten jazyk. Človek musí doslova hádať z vety, čo to slovo znamená. Samozrejme, aj v Slovenčine máme pár takých prípadov. V angličtine som také problémy videl všade. Ako programátor vyžadujem aby mal jazyk jednoznačnú syntax a sémantiku, inak výsledkom je úplný chaos pri behu aplikácie, milión chýb programu.
Teraz som natrafil na pár anglických videí, kde nejaký anglicky hovoriaci človek sa sťažuje na to isté. Sú to videá na fb. Dobre som sa posmial. Celkovo mal ten típek pravdu, angličtina ako jazyk, je úplný zmätok. Niečo sa vyslovuje tak, niečo inak. Napríklad v slove "Know", sa "K" nečíta. Potom existuje slovo "No", ktoré znie úplne ako slovo "Know".
Tak to vyzerá keď ľudia prestanú chápať významu písmen a snažia sa jazyk opakovať len podľa fonetiky. Tu zmizne písmenko, tam zmizne písmenko a nikoho nič netrápi.
Dodnes nemam rád ten anglosaský jazyk.

Zdroj: https://www.facebook.com/reel/1422878545071202

Zdroj: https://www.facebook.com/reel/540235878543131

Zdroj: https://www.facebook.com/reel/3738783283056012

Zdroj: https://www.facebook.com/reel/348809358223141

Zdroj: https://www.facebook.com/reel/1236054717419532

Zdroj: https://www.facebook.com/reel/510073628398258

Zdroj: https://www.facebook.com/reel/1342786700474329

Tie pojuhoslovanské štáty majú stále prakticky ten istý jazyk, ale slovinský je dosť výrazne odlišný, samostatný jazyk. Tomuto bežný Slovák naozaj nerozumie.
A prečo? Lebo názov Slovenska a Slovinska odlišuje len jedna samohláska. Slovenka a Slovinka, avšak Slovák a Slovinec, pričom by malo byť Sloven a Slovin…
Tatra, Matra, Fatra (nech vás nemýli, že teraz je Matra v Maďarsku, niekedy patrila do slovenskej časti Uhorska), či Tri koruny (Pieniny) na Slovensku a Triglav v Slovinsku…
A preto tá jazyková diverzia, aby nevznikali “hlúpe” otázky, kým sme si vlastne…

Napríklad v slove "Know", sa "K" nečíta. Potom existuje slovo "No", ktoré znie úplne ako slovo "Know".
Počítám, že ono je to ještě o něco horší.
píše se to: know x now x no
čte se to (teoreticky): [nəʊ] x [naʊ] x [nəʊ]
význam: vědět x teď x ne
V řeči >ale< se s tím rodilý mluvčí zase až tak “nepáře” (všelijak rychle “drmolí” nebo “komolí”) a slyšíš 3x to samé, protože ten rozdíl je dost jemný, takže bez kontextu jsi ztracený, často ani kontext nestačí a musíš to mít “naposlouchané”…
A pokud začne mluvit anglicky Ind, tak jsi stejně v pytli, a můžeš se začít učit víceméně znovu.

Keď
Veď to za Juhoslávie aj tak bolo. Tie pojuhoslovanské štáty majú stále prakticky ten istý jazyk, ale slovinský je dosť výrazne odlišný, samostatný jazyk. Tomuto bežný Slovák naozaj nerozumie.
Keď som bol v Slovinsku, zažil som zvláštny paradox. Hoci som nepoznal slová, rozumel som im tak na 80 %. Jedným z ich národných jedál, je kapustnica ako východniarska mačanka. Je evidentné, že celá oblasť od Álp po Karpaty bola osídlená slovanským obyvateľstvom s analogickým jazykom a zvyklosťami. Až maďarizácia tento priestor rozštiepila. Až do konca 18 st bola na území dnešného Maďarska rozšírená medzi ľudom reč pidobná dnešnému slavónskemu nárečiu. Vyzerá to tak, akoby boli Maďari predtým niečo podobné, ako dnešné Ukrajinstvo.

takže bez kontextu jsi ztracený, často ani kontext nestačí a musíš to mít “naposlouchané”…
Zrovna mi na túto tému napadol dobrý vtip, ktorý to ale celkom pekne vystihuje:

Angličan na hoteli si chce objednať dva rumy na izbu číslo 222. Zodvihne telefón a hovorí:
„Two rums to room two two two.”
Z telefónu sa ozve:
„Tramtadadá, debile!!”

A pokud začne mluvit anglicky Ind, tak jsi stejně v pytli, a můžeš se začít učit víceméně znovu.
V práci máme aj číňanov. Kto pozná trochu ich jazyk, ten vie, že ich jazyk je veľmi jednoduchý. Väčšinou je tam počuť "čin čan ja ju me mi " proste jednoducho pospájané slabiky. Číňan vám nikdy nevysloví vetu Strč prst skrz krk. Nedokáže tak poskladať jazyk. S angličtinou majú tiež problém. Si myslím, že ten ich jazyk bol umelo tak poskladaný aby ich obmedzoval. Ale čo už, pracovať s nimi musíme, tak som si spravil neajký ten prekladací slovník.
Angličtinári si na tomto zgustňu.

V ľavo je čo som počul - vpravo čo to malo znamenať

Aj si ss - I think so
Next giii - Looks Good
Vio vio šooooo - toto dodneska som nerozlúštil
smffff - Some of
goalu - Go live
ančun gajs - good afternon guys
nonami - tiež neviem čo to bolo
Xmeeeeelel - XML
xemeeel fail - XML fail
I sofos you can slose it now - I suppose you can close it now
Korejt - create
fiiiidings - fittings
korejšn - creation
paston ebow = custom elbow
have change - help page
džogin šhedin jjjjjjj - drawing shading view
wandej - oneday monday
gše - good shape
dando džirl buuuuuuud - Tago jira board
akty voking - actively working
van ovvv or hal en ovvvv - one hour or half an our
kscday - thursday
Konverting to barak - convert it to backlog
weeeejding - welding
nooks fan - looks fine
mooooriiiii - good morning
Reiiinnnnnkad - revision cloud
orengi - original
šimental - sheet metal
overid - overwrite
bity čikin - PD checking
Kačur-men -> customer (Asi tým myslel Zákazník, ale ja som si na prvý raz predstavil chlápka z obrázka čo pasie kačky - Kačur chlap, pastier kačiek)
1727630151077.png
Kačurmen
1727630431126.webp

Naposledy upravené:
Hlavne slová, ktoré znejú úplne rovnako ale majú iný význam
A nielen Know vs No. Ale napr. aj Career vs Korea (v Britskej výslovnosti). Briti sa snažia nevyslovovať písmeno "r" v mnohých prípadoch, potom aj to posledné "r" v slove Career chýba a slovo znie ako "Korea".

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=jLLXrNFEbQE

Inak, nech už pravidlá anglického jazyku vyzerajú akokoľvek nelogicky, tak v skutočnosti pravidlá tam sú, a nie je problém to naučiť aj stroj, aby text vyslovoval podľa pravidiel správne. Tých pravidiel je dosť veľa, doslova desiatky, ale sú...

A prečo? Lebo názov Slovenska a Slovinska odlišuje len jedna samohláska. Slovenka a Slovinka, avšak Slovák a Slovinec, pričom by malo byť Sloven a Slovin…
Jednoznačne. A názov mužského etnika "Slovák" rozhodne nevyšiel zo slovenskej hlavy.

Inak skoro každý slovanský jazyk má nejaké špeciálne písmeno, podľa ktorého vie rozoznať svojho od cudzieho.
- Česi majú "Ř".
- Slováci majú dvojhlásky "ia, ie, iu, ô" (českí bratia majú u nich problém s výslovnosťou)
- Poliaci majú svoje „ł“, „ś“, „ż“ a „ź“
- Srbochorvátčina "Ć", "Đ"
a ďalšie jazyky nemám až tak preskúmané.

Ale z tohto pohľadu má arabčina jednu z najbohatší abeced.
Okrem toho, že má tri druhy "ch", má aj "račkované R", má aj "neračkované R", a má aj písmeno, ktoré sa vyslovuje ako anglické "Th". Arabská abeceda je zaujímavá, ale samotný zvuk arabčiny ako reči sa mi nepáči.
Ale najkrkolomnejšia sa mi zdá Islandčina. Ak niekde uvidíte neskutočné krkolomné, až nevysloviteľné slová, tak to bude Islandčina...

Zrovna mi na túto tému napadol dobrý vtip, ktorý to ale celkom pekne vystihuje:

Angličan na hoteli si chce objednať dva rumy na izbu číslo 222. Zodvihne telefón a hovorí:
„Two rums to room two two two.”
Z telefónu sa ozve:
„Tramtadadá, debile!!”
Podobné bizardnosti vznikajú aj v čínštine. Videl som ruské videá, kde chalan takto trolil svoju čínsku priateľku. Pýtal sa na rozdielne slová, ktoré zneli úplne rovnako, a potom jej dal z tých slov povedať vetu :) Škoda, že som si tie videá neuložil.

Naposledy upravené:
Podobné bizardnosti vznikajú aj v čínštine. Videl som ruské videá, kde chalan takto trolil svoju čínsku priateľku. Pýtal sa na rozdielne slová, ktoré zneli úplne rovnako, a potom jej dal z tých slov povedať vetu :) Škoda, že som si tie videá neuložil.
V té čínštině je to alespoň písmem jednoznačné. Představme si situaci, že by Číňané zavedli fonetické písmo. To by byla naprostá katastrofa.

Etymológia reči odhaľuje mnoho z dávnej ľudskej histórie, i tej "zakázanej". Všimnite si obdivuhodnú príbuznosť prastarého liturgického sanskritu do slovanskýmu jazykmi. Korene slov, gramatika, skloňovanie, slovesné tvary... Určitú príbuznosť vykazujú aj germánske a románske jazyky, avšak už vzdialenejšiu. Najväčšiu degeneráciu vidieť na modernej angličtine.

V souvislosti s odstřiháváním se světa od Petro-dolaru, mě naskočila i myšlenka o povinném vzdělávání a zaměstnávání ve stylu light speak english u nás.
Zvláštní postoj jsem zaznamenal v souvislosti s doktorandským studiem, které se studuje zpravidla po ukončení vysokoškolského stupně.
Program je nastaven tak, že jste povinni práce přednášet a psát také v angličtině. Kdo to nebude respektovat nezíská v ČR takové vzdělání.
Samotní pracovníci školství mi to odůvodnili, že proto je logický a nevyvratitelný důkaz, že nejvíc vědomostí je sepsáno v anglickém jazyce. Jsem toho názoru, že tímto postojem je naše společnost sama proti sobě, jelikož nejeví zájem plně využít lidský tvůrčí potenciál kultury.
To stejné se týká i mnohých výkonů profesí a prací dtto. s certifikátem english k vysněné pozici a i za dobu i několika let to většina vůbec nepotřebovala.
V záznamech o jazykovědě se píše, že v průběhu věků, se původní jazyk překryl nově vznikajícím, který se zaváděl a při překrytí došlo ke ztrátě i důležitých souvislých faktů a dat, takže se tímto způsobem dá regulovat vědění kultur.
Pokud by přišla éra nějaké formy potlačení angličtiny, vědění bude na 1/2 :)
A Evropu přece čekají nové éry, nové národy, nové kultury a nové jazyky ...
Jako petro-dolar, tak i light english se zřejmě zasekne.

Naspäť
Top Bottom