Zajímavé, že ještě v pubertě jsem četl povídku nebo román z prostředí Skytů (už si nevzpomínám jak se jmenoval a kdo ho napsal), tak tam oni používali pozdrav "Agoj", což je dost podobné slovu "ahoj", když ještě zohledníme to, že v ruštině není písmeno "h", i když tento zvuk se v různých nářečích vyskytuje.
Ten pozdrav, jestli si dobře pamatuji, měl spojení s ohněm. Každopádně, to slovo má dost silnou energii. Pátral jsem chvíli na yandexu, jestli ten román nebo odkaz na něj najdu, ale bohužel, nic. Nicméně dostal jsem několik odkazů na obec "Agoj" v Krasnodarském kraji u pobřeží Černého moře a horu "Agoj", dokonce tam teče i řeka "Agoj". Vlastně v oblasti, kde se Skytové vyskytovali. Dnes je to rekreační oblast.
Zdroj: https://rutube.ru/video/888a22ee08d0a2cc8af32a608f442dcb/?r=plemwd
Pátral jsem po významu slova, ale nic smysluplného jsem nenašel. Ohledně původu slova je několik rozporuplných verzí, kromě skytské. Většina se shoduje na adygejském původu - "smělý", "odvážný" nebo "aul" mezi hory nebo z jiného nářečí - "srdce".
Na druhou stranu víme, že toponymy často zůstávají i poté, co se vymění obyvatelstvo.
Třeba "Berlín" nebo "Bern" - jsou slova slovanského původu a těch je v Evropě mnoho (Ber - staroslovansky medvěd, berloga - brloh). Nebo slova s kořenem "don".
A další věci, která mě napadá, je ta, že spisovatelé a básníci, jako citlivější lidé, sčítají z informačního pole Země. Vlastně i Puškin (prorok ruské civilizace) říkal, že informace k němu jde sama.
A také, proč mi utkvělo v paměti slovo "agoj", když jsem to dílo četl asi v patnáctí letech?
A když jsem uslyšel české "ahoj", hned mě napadalo, že jsou to dvě stejná slova a že jích původ je stejný, a jde od předků.