Dostali sa mi do rúk rakúske noviny Kronen Zeitung. Je to niečo podobné ako náš Nový čas a predsa iné. Tu je krátky výcuc, aké témy riešia:
- Rakúske železnice ÖBB meškajú (na toto sa už sťažujú aj presní Nemci).
- Vo Viedni štrajkovali škôlky - majú málo peňazí aj personálu (presne ako u nás).
- Rakúsko odmieta pristahovaleckú vlnu a bude vetovať vstup Bulharska do Schengenu. Teda len potiaľ, pokým sa v spolkovej krajine Dolné Rakúsko nebudú konať voľby, ktoré môžu zmeniť karty.
- Aj Rakúšanom chýbajú lieky a situácia sa naďalej zhoršuje.
- Podnikateľ a exminister financii Androsch hovorí, že Rakúsko začína zaostávať v rozvoji, univerzity nemajú na kúrenie ani neprodukujú dostatočne vzdelaných odborníkov. O vysokej cene práce aj energií ani nehovoriac.
- Medziročne ubudlo v Rakúsku rozvodov v mestách o 5.9%.
- Nejaký viedenský poslanec lietal po svete za štátne peniaze.
- Aktivisti, ktorí sa najnovšie lepia k ceste na priechodoch pre chodcov ohlásili, že budú pokračovať v blokádach.
- Noviny kritizujú stretnutie v Davose ako kázanie vody a pitie vína.
- Noviny venujú dve svoje strany listom a ohlasom čitateľov (u nás už skôr rarita).
Tak takto si žijú v Rakúsku
Ako vidno, tam ešte dávajú priestor čitateľom. Rovnako som minule počúval Kosuth Radio

, kde mali zahranično-politickú reláciu a ľudia sa mali vyjadrovať k tomu, čo sa deje vonku. Bol som prekvapený úrovňou príspevkov, žiadne hulvátatvo, používanie "vyššieho" jazyka a pod. Az potom debatovali s nejakým expertom.