Slovensko uznalo Goralov za národnostnú menšinu (polemika)

Ano, pretože matka je Sláva. A Rusi to aj dodržiavajú, správajú sa k ostatným slovanským národom ULTRAzhovievavo aj v podmienkach, keď ich "chozjain" ženie do útoku proti nim. Dokonca voči samotným Ukrajincom. Rusí sú dodnes najlepším uchovávateľmi spoločného koreňa. A s Maďarmi by som to negeneralizoval. Ich jazyk môže byť naozaj problém. Maďarom však v žilách koluje rovnaká krv, ako nám. Každopádne, i táto prekážka stojí na rozlíšení pôvodného spoločného koreňa, čo v ich prípade môže byť dosť sťažené, ale informácie, ktoré vychádzajú na svetlo sveta ako aj spoločná budúcnosť bude nevyhnutne tlačiť na to, aby či už rozpamätaním sa na korene, alebo vyliečením sa s nacionalizmu sa tieto tendencie (znova sa ideologicky rozťahovať) budú musieť minimalizovať. Inak s nimi nebudeme môcť žiť spoločne v jednom celku. Paralelne je nutné, aby sme sa z toho vyliečili i my. Pokiaľ si my uzdravíme svoje staré krivdy, nebude potrebné, aby sme kolektívne dostávali JŽO "krivda" na kolektívnej úrovni ako národ od hocikoho. Toto je však dlhodobý proces a výsledky nebudú za hodinu, za deň ani za týždeň. Slovák, ak chce budovať svoju suverenitu, musí sa vyvinúť. Všetky okolnosti, ktoré sa momentálne dejú, nás do toho tlačia. A to predpokladá už raz zahodiť tú guľu s názvom "kriva", ktorú si historicky ťaháme so sebou všade, kam sa hneme.
Maďari sotva uznajú, že sú Slovania....

Vyliečiť sa potrebujeme iba z extrémov, a to konkrétni jedinci a konkrétne skupiny. Nehovoril by som v mene celého národa. Pretože na úcte k národnej príslušnosti a úcte k vlasti/patrii nič zlé nevidím, a toto konkrétne ak je nacionalizmus, tak potom jeho zdravá forma. Zdravá forma je uvedomovať si svoju príslušnosť k tímu a rešpektovať aj iné tímy ako súčasť väčšieho tímu. Nezdravá forma je buď nenávidieť iné tímy, alebo opak, hovoriť, že nemali by existovať žiadne tímy, lebo celé ľudstvo je jeden tím.

Je to podobné ako v športe, ale nie vrcholovom, ale tom normálnom, zdraviu prospešnom, kde sa nehraje o výhru jedného a prehru druhého, ale kde sa buduje spoločné zdravie. Kde všetky tímy ťahajú za jeden povraz.
Ak by aj na celom svete existovala jedna kultúra, tak časom sa zrodia odlišnosti a subetniká. Je to dané najmä geograficky, faktormi prostredia, ktoré formujú ľudí, ktorí tam žijú. A tiež izolovanosťou týchto skupín. To znamená, že ak by na začiatku aj existoval jeden tím, tak časom sa rozrôzni do množstva menších tímov. Ale to nie je prekážkou k tomu, aby tieto tímy spolupracovali. Mať rád svoj tím neznamená nenávidieť iný. Nenávisť vzniká vtedy, ak ju niekto do tímov umelo vštepuje. A tá pliaga sa potom ťažko dostáva preč.

Chcem tým povedať, že biodiverzita v spoločnosti je normálna vec. Tak ako v prírode. Je normálne, ak žaba je rada, že je žaba. A hroch je rád, že patrí do tímu hrochov. Ani jedno zo zvierat nie je lepšie ako druhé. Samotná existencia skupín ľudí založená na kultúrnych odlišnostiach nie je problém. Problém je, ak ľudia prepadnú do vášní a nenávisti, keď vzniknú umelo vyvolané krivdy a nie je skoro možné nastoliť normálne reakcie skupín na seba navzájom. Uzmieriť Chorvátov so Srbmi. Slovákov s Maďarmi, Čechov s Nemcami, a pod. Áno, stali sa krivdy, ale skúsme to znovu a tentoraz lepšie. A vzdajme sa ako tími škodlivých návykov a postojov, ktoré vyvolávajú zvady a pocity nespravodlivosti. Len nie zbrklo ale po dôkladnej úvahe. A naďalej buďme Montekovcami a Kapuletovcami, Slovákmi a Maďarmi, len skúsme začať odznova, bez tej nenávisti, a skúsme spolupracovať. Nenávisť je deštrukčná sila, a my chceme predsa rozvoj...

Nemám problém so zdravým nacionalizmom, ktorý sa rovná ucte ku svoju národu, úcte ku svojmu tímy. Mám problém iba s tými, ktorí vyvolávajú vášne a volajú "Do tankoch na Budapešť!" (ten preklep je tam zámerný, historicky daný). To je odchýlka od normálnosti, deviácia, extrém, a treba ho liečiť, ak ulietava na emociách a nie je schopný rozmýšľať konštruktívne.

Znova opakujem, ale bez veľkých emócii: považujem to uznanie goralskej národnosti za chybu. Veľké veci sa rodia z malých detailov. A z drobného činu sa môže stať zvyk. Toto môže byť nepríjemný precedens do budúcnosti. Časom z rôznych zištných dôvodov (alebo ich niekto vhodne nahovorí) môžu postupne konať aj iné subkultúry na Slovensku a bude bordel. A národy mávajú tendenciu založiť si štát (ako Kurdi), alebo si vybrať štát, v ktorom chcú žiť. To môže spôsobiť problémy, napríklad v pomere síl. Poliaci sú rusofóbni. Slováci skôr rusofóbni. Časom sa môže oveľa viac ľudí prihlásiť ku goralskej národnosti, môže toto číslo ešte významne narásť. Môžu sa rozhodnúť, že chcú byť súčasťou Poľska. A to Slovensko oslabí, aj zámery rusofilov...

Nejde len o tento jeden konkrétny prípad. Podľa mňa každý štát, ktorému záleží na zjednocovaní, by nemal ľahkovážne robiť kroky, ktoré môžu byť precedensom ku štiepeniu. V Rusku za Lenina tiež vytvárali národnosti a národy ako na bežiacom páse, ešte im dali aj právo na odtrhnutie sa. A dnes po sto rokoch s tým bojujú. A Rusko je naozaj kliniec, na ktorom visí bezpečnosť a možná svetlá budúcnosť celého sveta. Ak by bolo menej ľahkovážnych krokov pred 100 rokmi, dnes to mohlo byť oveľa jednoduchšie.
Vytvárať národy a národnosti šmahom ruky je chyba. Nech to robí ktorýkoľvek štát. A nemá to absolútne nič spoločné s národnou hrdosťou, ale skôr s politickým zdravým rozumom, ak chceme spájať a nie rozdeľovať.

Naposledy upravené:
...začať odznova, bez tej nenávisti, a skúsme spolupracovať. Nenávisť je deštrukčná sila, a my chceme predsa rozvoj...
Jurij Podoljaka má na svém RuTube kanálu motto:
“Если ты ненавидиш - значит тебя победили.”
(“Jestli nenávidíš - to znamená, že nad Tebou zvítězili.”)

Pokud někdo neví, kdo je Jurij Podoljaka, tak zde se to může dozvědět.

Maďari sotva uznajú, že sú Slovania....
No, Maďarskí nacionalisti určite nie. Tak ako slovenskí nacionalisti v každom Maďarovi vidia potencionálneho nepriateľa. Zdôraznil som, že to je d-l-h-o-d-o-b-ý proces. A okrem toho, ako navrhujem vyššie, treba si uvedomiť a rozobrať, kto je to SLOVAN. To nie je národná príslušnosť. Ale príslušnosť konceptuálna (provoprioritná!), kvázi jej analóg je výraz "ČELOvek". A tak tu nehrá prekážku z ich pohľadu prejdenie na stranu "národa", ale vzdanie sa prehnaného nacionalizmu, keďže je už dávno neopodstatnený a skrze to prejsť k novej vývojovej fáze smerom k SLAV-janom - ČELO-vekom.

Zhrnutie:
  • Každý Slovák je Slovan, ale nie každý Slovan je Slovák.
  • "Slovan" je širší pojem, ktorý označuje celú jazykovú a etnickú skupinu, zatiaľ čo "Slovák" označuje konkrétny národ.
Súhlasím, ale UI nezasiahla podstatu, iba sa kvázi povrchne pokĺzala po všeobecne známych neskrývaných faktoch. Preto jeto len UI. Podľa môjho najlepšie vystihuje daný pojem, ktorý u nás používame ako "Slovan" jeho ruský výraz. Ako spomínam v príspevku vyššie, Rusko najlepšie i historicky dochováva spoločné koreňové prvky kultúry, pôvodnej úrovne vedomia Slovanov, Pomôžem si predo ich slovom.
Slovan = v ruskom jazyku Славянин (Slavjanin).
Toto slovo je skratkou - zlúčeným výrazom 3 slov:
слав - slav (sláviť, harmonicky pracovať s (niečím), harmonicky používať/spájať/tvoriť, KONať)
яан - jan (jang - aktívna energetická zložka vesmíru)
ин - in (jin - pasívna energetická zložka vesmíru)
Keď to preložím a spojím do jedného slova, je z toho:
Niekto, kto harmonicky v sebe spája protiklady, harmonicky pracuje/zlaďuje alebo keď chcete "spája" v sebe všetky univerzálne princípy a koná/žije podľa nich. Takže z toho vychádza to, čo som písal hore, teda označenie "ČELOVEK" je synonymom slova SLOVAN. Konceptuálne samostatný subjekt, slobodný a suverénny. Netreba sa nechať mýliť tým, že nám po stáročia toto slovo "zideologizovávali" čisto do pojmu etnicko-nábožensko-kultúrno-národného. Týmto naschvál zastierali jeho podstatu. Kým Slovan (Slavjanin) nie je v samej podstate príslušnosť národná/kultúrna/etnická/náboženská. Slovan (Slavjanin) môže byť každý, kto konceptuálne spĺňa náplň tohoto slova. Jak Slovák, tak Poliak, Maďar, černoch, kresťan, cigán, číňan... Angličan, Nemec ... Toto slovo sa vôbec netýka národnosti. Kládli na to dôraz tí, ktorí potrebovali zastrieť jeho skutočný význam a odvádzaním pozornosti rozštiepiť tak medzi sebou jeden veľký národ na malé kúsky. A to sa najlepšie robí hrdosťou/pýchou. Začal sa klásť dôraz na zovňajšok, na národ/náboženstvo/uctievanie bohov atď. = ideológiu, kým podstata zakrnievala, unikala a chradla. Potom už bolo ľahko rozdeliť medzi sebou Slovanov, ktorí už kvázi ozajstnými Slovanmi ani neboli, lebo zišli na scestie ideológie namiesto toho, aby kráčali ďalej po ceste konceptuálnej. Vhodili zvonka medzi nich "kto je viac? kto uctieva správnych bohov? kto je lepší "Slovan"?" a pak už len žali v úpadkovom štádiu plody, poslali krstiteľov a hlásateľov nového žido-kresťanského náboženstva a dovidenia-dopočutia.
Inak ešte sa treba dotknúť toho prečo prívesok "janin" vychádza z "jang-jin" a pôsobí tak "čínsky". Pôvodná védická kultúra bolo spoločná pre všetkých. Dokonca známy symbol "jang-jin", ktorý je pripisovaný Číne, má svoj pôvod v oveľa dávnejších dobách a v Číne sa prakticky len dochoval.Najstarší známy jeho nález mal pochádzať z tzv. "tripolskej kultúry", ktorej vznik a zánik sa datuje tisíce rokov nazad, a mala sa nachádzať niekde približne medzi riekami Dneper a Dnester, čiže na území Rusi. Nutné je dodať, že i ona si tento symbol mohla "vypožičať", resp. sa v nej dochoval rovnako, ako sa neskôr "našiel" v Číne. Pôvodne to bol prvok jednej kultúry. A kto neverí, nech si prečíta známe Lao-Ceho dielo: Tao Te Ťing. Je to hodne v obrazoch, ale pokiaľ ich človek dokáže správne rozlúštiť, musí dôjsť nevyhnutne k záveru, že tak konceptuálne mocný text musel písať niekto na oveľa vyššom stupni vývoja, než nám prezentuje oficiálna história. To dielo s tým symbolom totiž priamo súvisí a s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza z čias, kedy ešte SLAVjanin nebol pojem ideologický, ale konceptuálny.

Čo sa týka pojmu Slovák:
To už sa dá považovať iba za ideologický pozostatok pojmu Slovan. Slová majú totožný slovný základ odkazujúci na "SLAV" - spoločný koreň, ale náplň slova "Slovák" siaha kvázi len maximálne niekoľko sto liet dozadu a i vyvýjal sa rôzne. Slovien, Sloven ... Ako z toho vznikol Slovák? Napadá mi stará pieseň, kde si prvýkrát spomínam, že je použité slovo Slovák. Je to známa pieseň: "Hej Slováci", pričom však jej pôvodný názov a text od Sama Tomášika (1813 - 1887) obsahoval"Hej Slované". A tak isto už v našej hymne existuje Slovák vo forme: "Kto jak Slovák cíti ..." (nech sa šable chytí a medzi nás stane), text, ktorý vypracoval Janko Matúška, t. j. revolučné roky 1848-49. Celá história teda tak v Slovákovi vidí cca 200 ročný mladý národ. Bezpodmienečne máme mnoho historických postáv a zúčastnili sme sa ako národ mnohých vecí, na ktoré môžeme byť hrdí. Ale aj takých, na ktoré moc hrdí byť nemáme prečo.
Skrze Slováka sme sa do značnej miery odpojili od pôvodného nášho spoločného materského egregoru konceptuálne mocných predkov, a vytvorili sme si "svoj vlastný" menší a odštiepenecký, ktorý podporujeme približne 200 rokov. Egregor boja za svoje prežitie spojený s ideologickou prioritou nacionalizmu (pôvodne, nepleťme teraz do toho vlastenectvo, toto sa dialo za čias, kedy z globálnej úrovne riadenia podporovali pangermanizmus a kým Nemci na ňom vyrástli do obludnej nacistickej útočnej podoby a rovnako tak Maďari, my sme v tom čase zaujali ideologicky obranné postoje, no taktiež postavené na nacionalizme, či sa to komu páči, alebo nie), spojený s náboženskou ideológiou žido-kresťanstva a držiaci nás tak v ideologickej rovine večne sa brániaceho a hrbiaceho národa (Cui bono?). Namiesto toho, aby sme sa skrze spojenie s konceptuálne najmocnejším egregorom Slavjanstva postavili do aktívnej úlohy tvorcov svojej budúcnosti, prežívame dodnes v pasívnej úlohe bojovníkov za svoje vlastné prežitie ako "nájomcov miestnej pôdy". Žiadna vojna sa nedá vyhrať obranou. My už sa bránime niekoľko storočí. A stále nám niekto krivdí. Kam to priviedlo? K lepšiemu? Stále sme u niekoho v porobe. Stále nám niekto robí zle. Základné prvky toho, prečo to tak je, ležia v nepochení jednak významu slov, ktorými sami seba bez vedomia toho, čo to znamená, označujeme a jednak z tohoto ústi aj fakt, že pripájaním/obracaním sa k menšiemu Slováckemu egregoru (ideologicky podstrčenému), ktorý v sebe obsahuje mnoho úpadkových (napríklad alkohol!) vecí, sami seba držíme v polohe ideologicky poslušných (ohýbaniaschopných) príslušníkov davu, namiesto toho, aby sme skrze spojenie s naším pôvodným všeobjímajúcim egregorom slavjanským dosiahli takej konceptuálnej sily a chápania, aby sme dokázali vystúpiť "na Olymp" ľudskej koncepcie života a hoc aj v malom počte, ale konceptuálne gramotne zastávať svoje záujmy z aktívnej polohy chápania budúcich dejov. "Národ, ktorý nepozná svoju minulosť, nemá budúcnosť." Preto sa stále len bránime a hrbíme. Namiesto toho, aby sme "útočili" (najlepšia obrana je útok - predostrenie vlastnej koncepcie riadenia - ľudskej - slavjanskej). A táto obrana sa začala práve v čase, kedy sa roztrhlo vrece s nacionalizmom, ktorého relikty pretrvávajú v rôznej forme dodnes. Preto píšem o tom, že musia byť vyliečené, inak sa v žiadnom spolku nikdy nebudeme cítiť ako rovnocenný partner/národ a irónia je v tom, že si to takto kolektívne robíme sami, svojím nechápaním. Toto je zároveň odpoveď aj pre teba @juraj115

Naposledy upravené:
No, Maďarskí nacionalisti určite nie. Tak ako slovenskí nacionalisti v každom Maďarovi vidia potencionálneho nepriateľa. Zdôraznil som, že to je d-l-h-o-d-o-b-ý proces. A okrem toho, ako navrhujem vyššie, treba si uvedomiť a rozobrať, kto je to SLOVAN. To nie je národná príslušnosť. Ale príslušnosť konceptuálna (provoprioritná!), kvázi jej analóg je výraz "ČELOvek". A tak tu nehrá prekážku z ich pohľadu prejdenie na stranu "národa", ale vzdanie sa prehnaného nacionalizmu, keďže je už dávno neopodstatnený a skrze to prejsť k novej vývojovej fáze smerom k SLAV-janom - ČELO-vekom.
máš pravdu, ja som za spoluprácu a spolunažívanie. Ešte mi ukáž, kto v Maďarsku myslí rovnako a pracuje rovnako, ako my....?

@SLAV_jan_in - prosím ťa na toto si ako prišiel?

O symbole jin/jang - píšeš:"Najstarší známy jeho nález mal pochádzať z tzv. "tripolskej kultúry", ktorej vznik a zánik sa datuje tisíce rokov nazad, a mala sa nachádzať niekde približne medzi riekami Dneper a Dnester"

Veď tu úplne zavádzaš...som veľmi zvedavá aký dôkaz na toto máš? - keramiku? Sošky? - lebo to jediné sa z tejto kultúry hmotné uchovalo a z toho vyvodzovať to čo píšeš je čistá fabulácia.
Zdobenie týmto symbolom je aj na iných artefaktoch,inde na svete aj v skoršie datovaných časových horizontoch, nielen v Tripolí.

Pripisuješ kvality a rozprávaš o niečom o čom nevieš nič - lebo keby si mal reálny historický prehľad tak toto nenapíšeš.
Nie si historik, nepoznáš všetky staroveké a praveké kultúry, ich typ zdobenia keramiky alebo sošky.
Je síce chvályhodné že tu "slovne posilňuješ" svoj pohľad na vec, ale rozprávaš bájky....

• Súhlas
Reactions: T.
O symbole jin/jang - píšeš:"Najstarší známy jeho nález mal pochádzať z tzv. "tripolskej kultúry", ktorej vznik a zánik sa datuje tisíce rokov nazad, a mala sa nachádzať niekde približne medzi riekami Dneper a Dnester"
Vieš čítať @Barbora? Alebo máš len potrebu zapárať? Slová "mal pochádzať", znamenajú, že je to oficiálnou vedou nepotvrdená informácia, pretože oficiálna veda sa takémuto poznaniu vyhýba. Nenapísal som, že "pochádza", tým by som tvrdil, že odtiaľ naozaj pochádza. O danom symbole ako aj v celom príspevku vychádzam z obdobia védickej civilizácie, ktorej Slovania boli dedičmi. Takže v tom, čo si vytrhla z kontextu a prečítala úplne inak, ako to tam stojí (lebo tam je napísaný MOJ DOHAD! ... áno "mal" a nie že "pochádza", čím si ale fakticky nič nového nepovedala, iba si sa začala zavzdušňovať na tom, že som povedal "dohad", čo tam je aj tak z toho, ako to je napísané, úplne jasné), a tak mi neostáva iba myslieť si, že potrebuješ za každú cenu vyrypovať. Nemusíš ma mať rada, ale aspoň mi, prosím, nelep na kabát svoje vlastné dohady o tom, čo som napísal, keď už chceš niečo písať o "fabuláciách". Dohodnuté? Pretože inak medzi nami bude len ignorácia. Nepredložila si nič, iba si spochybnila to, čo som napísal, a aj to len na základe toho, že nevieš čítať.

Naposledy upravené:
Veď tu úplne zavádzaš...som veľmi zvedavá aký dôkaz na toto máš? - keramiku? Sošky? - lebo to jediné sa z tejto kultúry hmotné uchovalo a z toho vyvodzovať to čo píšeš je čistá fabulácia.
A keby si bola čítala ďalej, v príspevku bolo napísané aj toto:
Nutné je dodať, že i ona si tento symbol mohla "vypožičať", resp. sa v nej dochoval rovnako, ako sa neskôr "našiel" v Číne. Pôvodne to bol prvok jednej kultúry. A kto neverí, nech si prečíta známe Lao-Ceho dielo: Tao Te Ťing.
Rovno za tým, čo si vypichla. Lenže emócia alebo neviem čo iné, ti nedovolila to prečítať celé a pochopiť to správne. Iné mi z toho jednoducho nevychádza.

Vieš čítať @Barbora? Alebo máš len potrebu zapárať? Slová "mal pochádzať", znamenajú, že je to oficiálnou vedou nepotvrdená informácia, pretože oficiálna veda sa takémuto poznaniu vyhýba. Nenapísal som, že "pochádza", tým by som tvrdil, že odtiaľ naozaj pochádza. O danom symbole ako aj v celom príspevku vychádzam z obdobia védickej civilizácie, ktorej Slovania boli dedičmi. Takže v tom, čo si vytrhla z kontextu a prečítala úplne inak, ako to tam stojí (lebo tam je napísaný DOHAD! ... áno "mal" a nie že "pochádza"), a tak mi neostáva iba myslieť si, že potrebuješ za každú cenu vyrypovať. Nemusíš ma mať rada, ale aspoň mi, prosím, nelep na kabát svoje vlastné dohady o tom, čo som napísal, keď už chceš niečo písať o "fabuláciách". Dohodnuté? Pretože inak medzi nami bude len ignorácia. Nepredložila si nič, iba si spochybnila to, čo som napísal, a aj to len na základe toho, že nevieš čítať.
....no....

Dohodnuté určite nie, naťahovať sa o slovíčkach s tebou nemá cenu - nalepíš tu opäť tapetu textu - a za tým čo som napísala si stojím - ak na to ideš takto, tak najskôr by si mal predložiť dôkaz o svojom "dohade" ty, pretože niečo tvrdíš a spájaš to do súvislostí.

"Kamaráti" istotne nebudeme, ale pointa diskutovaného je predsa niekde inde - v pravdivosti tvrdení.

Naposledy upravené:
ale pointa diskutovaného je predsa niekde inde - v pravdivosti tvrdení.
Dohady sú dohady, už som ti odpovedal znova. Prečítaj si to dôkladne. Ja to tam priamo píšem, a to, odkiaľ daný symbol pochádza/nepochádza presne, som tam nieže pripustil, ja som to tam priamo napísal slovami:
Nutné je dodať, že i ona si tento symbol mohla "vypožičať", resp. sa v nej dochoval rovnako, ako sa neskôr "našiel" v Číne. Pôvodne to bol prvok jednej kultúry. A kto neverí, nech si prečíta známe Lao-Ceho dielo: Tao Te Ťing.
Takže o žiadne "slovíčkarenie" nielenže nejde, ale tým, že si si tieto slová neprečítala, si dokázala iba to, že si ma chcela podkopať na tom, čo všetci musia vidieť, že je môj dohad, veď tam o tom priamo píšem. Okrem toho, dôležitý je význam symbolu. Takže pokoj. Upokoj sa, a ak ma chceš nabudúce skúsiť podkopať, urob to tak, aby z toho nevyšlo, že máš problém prečítať a interpretovať správne daný text.

Naposledy upravené:
Kľudná som,nechápem z čoho usudzuješ že nie - pýtala som sa ťa ako si prišiel na dohad o súvislosti Tripolja a daného symbolu - doteraz si tu neuviedol žiaden link, obrázok alebo odvolávku na relevantný text.

Ja tvrdím že v tvojom príspevku zavádzaš spájaním skutočností, to je celé.

Kľudná som,nechápem z čoho usudzuješ že nie
Z toho, že máš potrebu napísať o mne, že zavádzam a dohad vydávam za fakt? Keby si bola kľudná, nemohla by si si tieto dva pojmy zamieňať a snažiť a ma podkopať na tom, na čom sa podpokopávať nedá, pretože z mnou napísaného jasne vyplýva, že to je dohad. Môj. Napriek tomu si použila niekoľko nepekných slovíčiek doslova na úrovni ataku. Väčšinou sa to deje na základe silného emocionálneho výkyvu, a predpokladám (DOHADujem sa!), že to takto mohlo byť aj u teba, bežne takto funguje ľudská psychika ovládané egom.
- pýtala som sa ťa ako si prišiel na dohad o súvislosti Tripolja a daného symbolu - doteraz si tu neuviedol žiaden link, obrázok alebo odvolávku na relevantný text.
Dohad nie je nutné dokazovať. Pretože je to dohad. Dokazuje sa tvrdenie. Ale keď už tak silno chceš, videl som o tom sfilmovaný materiál alebo uverejnený článok. Kde to bolo, to ti tu dohľadávať nebudem. Práve preto, že som počítal, že niekto do toho môže rýpať, som to tam napísal ako DOHAD a použil také slovné spojenia, ktoré to jednoznačne za dohad pokladajú, pričom som zdôraznil ďalej v texte, že Tripolie ho mohlo tak isto len zdediť, PRETOŽE! Milá Barbora, už vtedy som vedel, že časy sa menia, národy prichádzajú a odchádzajú a symboly ostávajú, hoci nepochopené. Takže ma ďalej nepodkopávaj na tom, na čom to spraviť nejde, uznaj, že si tentokrát namierila vedľa a nabudúce to skús tak, aby ti to vyšlo, ak teda tvojím cieľom je neodôvodnené podkopávanie.
Ja tvrdím že v tvojom príspevku zavádzaš spájaním skutočností, to je celé.
OK. Ja ti tvoj názor na to, čo som napísal neberiem. Ale ani presviedčať ťa o ničom nebudem. Keby si chcela o veci diskutovať ,nezačala by si to štýlom, ktorým si to začala. Vsjo.

"videl som o tom sfilmovaný materiál alebo uverejnený článok" - tak to sem prilep - kôli ostatným ľudom čo čítajú príspevky.

Toto nie je o mne, ja súvislosti poznám dobre a preto som napísala čo som napísala - kob fórum je verejná diskusia,kde si príspevky čítajú rôzni ľudia,aj tí čo tu vôbec nepíšu.

Linky na zdroje sú tu hlavne pre ostatných ľudí,aby si mohli veci sami pozrieť a vytvoriť si vlastný názor na vec.

A tam nie sú obyčajní ľudia? Takí ako ty alebo ja? Prečo mám pocit, že z tejto tvojej otázky cítiť predpojatosť?
Nie som predpojatý, ale vychádzam z toho, že Maďari majú diametrálne odlišný názor na rozpad Uhorska a Trianon. A aj v učebniciach dejepisu majú inú históriu ako my. To znamená, že oni stále cítia krivdu, že im bolo zobrané územie južného Slovenska, a radi by ho získali naspäť.

Pripisuješ kvality a rozprávaš o niečom o čom nevieš nič - lebo keby si mal reálny historický prehľad tak toto nenapíšeš.
Nie si historik, nepoznáš všetky staroveké a praveké kultúry, ich typ zdobenia keramiky alebo sošky.
Je síce chvályhodné že tu "slovne posilňuješ" svoj pohľad na vec, ale rozprávaš bájky....
Uvedomuješ si, že takéto nároky nespĺňa nikto(z bežných smrtelníkov;))? Čo s tým, prestaneme diskutovať(spoločne sa dopátravať)?

Uvedomuješ si, že takéto nároky nespĺňa nikto(z bežných smrtelníkov;))? Čo s tým, prestaneme diskutovať(spoločne sa dopátravať)?
Predstav si - tieto kritériá spľňa veľa ľudí, neviem koľko historikov,archeológov a bádateľov osobne poznáš ty, s koľkými si sa rozprával na medzinárodných sympóziach alebo na osobných stretnutiach, alebo koľko múzeí alebo zbierok s artefaktmi si videl mimo územia Slovenska.

Cela táto "diskusia" vychádza len z toho, že som sa spýtala dotyčného diskutéra na úplne triviálnu vec - zdroj jeho tvrdenia - nič viac.
Doteraz tu žiaden link nie je.

Mne osobne je to jedno,len hovorím - toto fórum je otvorená debata, čítajú to rôzni ľudia ktorí tu neprispievajú - a príspevky diskutérov - ak majú byť brané relevantne a hodnoverne - by mali byť podložené aspoň nejakým zdrojom.
Ak nie,potom je aj celá serióznosť debaty samotnej spochybniteľná.

Naposledy upravené:
Nie som predpojatý, ale vychádzam z toho, že Maďari majú diametrálne odlišný názor na rozpad Uhorska a Trianon. A aj v učebniciach dejepisu majú inú históriu ako my. To znamená, že oni stále cítia krivdu, že im bolo zobrané územie južného Slovenska, a radi by ho získali naspäť.
Ano, to je pravda, ale aká časť Maďarov to je? Či všetci sú takí? Väčšina? 50%? 90 %. Možno hovoriť o časti Maďarskej elity, podľa mňa. Ale určite nie o všetkých. Okrem toho, pamätáš si, čo s dialo keď bol Fico v opozícii? Orbán tu chcel začať skupovať pôdu. Vtedajší "naši" chrapúni nevedeli čo s tým. Až keď Orbána Fico požiadal, aby to nerobil, tak sa s tým skončilo. Čiže znova je téma nie to, akí sú Maďari. Ale to, akí sme my. Ak budeme pevní, bude to s Maďarmi 50:50. Ak budeme ukrivdení, nemôžeme sa čudovať, že elity okolitých národov (Poliaci s Maďarmi), môžu nacionalizmus šíriť aj v dave a prebúdzať staré chiméry. Kľúč je v nás. Preto som to tu otvoril. A začína to u jednotlivcov. Otec/matka mi krivdí. Brat mi krivdí. Sused mi krivdí ... spolužiak mi krivdí. Toto všetko je z psychologického hľadiska u jednotlivca JŽO preňho, že si nevie správne vymedziť svoje osobné hranice v niečom, čo sa ho bezprostredne týka. Krivda je u nás v národe vážna a rozšírená téma. A keď sa týka širokého počtu jednotlivcov, nie je možné, aby sa to neprejavilo aj na celonárodnej úrovni. Kým sa s týmto problémov kritický počet jednotlivcov v národe neporáta, bude sa to s nami ťahať ďalej, a vina nebude na Maďaroch. Ale na nás, že sme s tým nič nerobili a ďalej si kolektívne nedokážeme ustrážiť/vymedziť svoje hranice takým spôsobom, aby nikoho ani len nenapadlo túto tému otvárať. Ide tu o jasnu psychologickú kolektívnu hru: "tyran - obeť".

Naposledy upravené:
Naspäť
Top Bottom