• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Správy z Čiech 2025

Status
Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.
Našla jsem ještě tuto perlu...
Z textu...Podle Uhlíře Decroix říkala, že se zveřejnění závěrů zrovna teď nehodí, protože to bylo v průběhu jednání s kupci bitcoinů. Takové otevřené přiznání, že darovací smlouva byla neplatná, by podle ní zjevně oslabilo vyjednávací pozici ministerstva s kupci bitcoinů....Bývalý koordinátor zároveň upozornil na možné riziko, že by se z případu mohla stát nová arbitráž podobná kauze Diag Human. Doufá však, že vypořádání s kupci bitcoinů tomuto scénáři zabránilo.

Jak to mám chápat? Stát věděl, že je smlouva s Jiříkovským neplatná, ale i tak prodal bitcoiny zájemcům? Aha, tak to už jsem klidnější - že se Blažek a spol vždy objeví kolem takovýhle kauz ( Diag Human atd..)

Naposledy upravené:
A ještě toto... nová vláda s tím nic udělat zatím nemůže i kdyby chtěla. A stávající?

A další...
Jsou mi to tedy věci...

Naposledy upravené:

Zdroj: https://t.me/neCT24/81419

České médium Novinky píše, že ešte skôr, než miestna Štátna volebná komisia stihla zverejniť zápisnice z parlamentných volieb, Pražský mestský súd už zaslal Poslaneckej snemovni žiadosť o vydanie lídra víťazného hnutia ANO Andreja Babiša, pretože jeho trestná kauza bola opäť oživená.

Tento prípad sa ťahá už desať rokov. Akonáhle Babiš prejavil prvé známky opozície voči Bruselu, tam si okamžite spomenuli, že dvojmiliónovú dotáciu pre svoj podnik, ktorú získal ešte v roku 2008, vylákal z „naivných rúk“ Európskej komisie podvodným spôsobom.

Odvtedy bol Babiš dvakrát úplne oslobodený všetkými súdnymi inštanciami — okrem Najvyššieho súdu Českej republiky, ktorý stále vracia prípad späť nižším súdom.

Aby sa príliš neuspokojil. Každý politik v Európskej únii musí vedieť, že žiadne trestné stíhanie proti nemu neexistuje len dovtedy, kým vyhovuje eurobyrokracii.

Zdroj: https://t.me/istrkalkglk/6522

Naposledy upravené:
Ostatně myslím, že trpělivost s tou jeho "korektností" nedochází jen mně.
Nevím, jestli se v tomto shodneme.

Potvrzuji, že VV Putin nejde bolševickou - revoluční cestou k spravedlivé společnosti, jak požaduješ.
Ale tvrdím, že se snaží se o konzervativní cestu ke spravedlivé společnosti.

Pozorně sleduji několik let výzvy V. V. Putina ke změně systému na Valdajském fóru (vyjadřuje se i jinde, ale ne vše je přeloženo a dostane se to ke mě) a já tam snahu po spravedlivé společnosti vidím. Nevytvoří jí sám, čeká na odpověď lidstva (ta zatím nepřichází).

-------------------------------------------------------
Já osobně mu stále věřím a opakovaná vyjádření viz výše považuji (v danou chvíli) za nepomáhající - snižují mu možnost změny prosadit.

Je možné, že odpověď lidstva na jeho výzvy nepřijde ... pak bude na místě změna na místě gosudara (máte připraveného nástupce !!!???) spojená se změnou strategie (z konzervativní na revoluční). Hodně hodně hodně bych byl opatrný, protože revoluční změna může být i převzata kontrarevolucí - je to dokonce pravděpodobnější, než že bude mít úspěch.

Ještě k tématu ztrácení trpělivosti s V.V. Putinem (mnohokrát se ukázalo, když jiní by danou věc řešili jinak, že gosudar měl nakonec se svým řešením pravdu):

(část posledního projevu ve Valdajském klubu)
V. Putin: Víte, tohle nejsou jen prázdná slova. Mluvil jsem z vlastní zkušenosti. Někdy se my, i já, potýkáme s velmi specifickými problémy, které je třeba řešit v té či oné části světa. A za starých časů, když existoval Sovětský svaz, byl jeden blok, pak další blok, cokoli – v rámci bloku se dohodli a jelo se.

Ne, říkám vám upřímně, už se mi to v životě stalo několikrát, kdy jsem si říkal: mám udělat tohle nebo tamto? Pak si pomyslím: ne, to nemůžu udělat, protože to ovlivní toho a toho, je to takhle lepší. A pak: ne, ale když to udělám, ovlivní to toho a toho. To je skutečné. A upřímně řečeno, bylo několikrát, kdy jsem řekl: neuděláme vůbec nic. Pravda je. Protože škody způsobené přijatými opatřeními budou větší než jen vytrvalost a trpělivost.

Taková je dnešní realita – nic jsem si nevymyslel: tak, jak to chodí v reálném životě, v praxi – to jsem řekl.

Naposledy upravené:
Ještě k tématu ztrácení trpělivosti s V.V. Putinem (mnohokrát se ukázalo, když jiní by danou věc řešili jinak, že gosudar měl nakonec se svým řešením pravdu):

(část posledního projevu ve Valdajském klubu)
V. Putin: Víte, tohle nejsou jen prázdná slova. Mluvil jsem z vlastní zkušenosti. Někdy se my, i já, potýkáme s velmi specifickými problémy, které je třeba řešit v té či oné části světa. A za starých časů, když existoval Sovětský svaz, byl jeden blok, pak další blok, cokoli – v rámci bloku se dohodli a jelo se.

Ne, říkám vám upřímně, už se mi to v životě stalo několikrát, kdy jsem si říkal: mám udělat tohle nebo tamto? Pak si pomyslím: ne, to nemůžu udělat, protože to ovlivní toho a toho, je to takhle lepší. A pak: ne, ale když to udělám, ovlivní to toho a toho. To je skutečné. A upřímně řečeno, bylo několikrát, kdy jsem řekl: neuděláme vůbec nic. Pravda je. Protože škody způsobené přijatými opatřeními budou větší než jen vytrvalost a trpělivost.

Taková je dnešní realita – nic jsem si nevymyslel: tak, jak to chodí v reálném životě, v praxi – to jsem řekl.
Nevím, zda se ukázalo, že měl gosudar vždy pravdu. Já zatím vidím umírat lidi přímo v Rusku, teď Ušakov dokonce pronesl, že ve stávajícím okamžiku by Rusko podpořilo Trumpovu nominaci na Nobelovu cenu míru. Co to má být? Výsměch lidem? (
Zdroj: https://t.me/SolovievLive/340530
) Když jsem poslouchala Putinovu tiskovku někdy okolo roku 2014, tak vykládal, jak si nedovede představit, že by na Ukrajině mohla být válka... Od té doby jsme všichni došli hodně daleko, takže asi ne vždy se udělalo vše pro to, aby to tak nedopadlo. Také vím, jak to vypadá s ruským školstvím a jeho digitalizací. Jede se dál podle globální agendy 2030. Možná je právě třeba přimět Putina k akci, tohle jeho vágní protahování zatím jen Rusko zahání stále více do kouta. Až se potom rozežene, bude to mrzet všechny, i samotné Rusko. Nyní se vždy dohodnou "elity" a ruka ruku myje. Problém je, že na dohodu s bandou se nikdy spolehnout nedá, ta se vždy řídí jen svým zájmem, nikdy společným. V bloku (založeném na ohlášené Koncepci budování spravedlivé společnosti) jsme tedy měli společné zájmy, co máme teď? Pravoslavný kostel?

Ne náhodou Rusko nabízelo, že vstoupí do NATO bezprostředně po Stalinově smrti a potom znovu za Putina. Byli si vědomi, kam chtějí vstoupit? Kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti. Co tedy znamenalo to, že o tom Putin sám znovu začal? Zase jim nabízejí společné vytí?

Naposledy upravené:
Je to hodně velká konspirace, ale zarazilo mě to datum 3. listopadu, kdy má být ustanovena sněmovna. Termín určil PePa a je to nejzazší možný termín. 4. října + 30 dní. Mohl ale určit bližší termín.
Pjakin v pořadu z 29.9. řekl, že ve vzduchu je cítit válka a rozebíral prohlášení bývalého zástupce vrchního velitele spojeneckých sil NATO v Evropě, britského generála Richarda Shirreffa, že 3. listopadu 2025 začne konflikt mezi Ruskem a Evropou.
Předpokládám, že Shireff svoje prohlášení pronesl proto, aby něčemu zabránil. Zřejmě nějaké plány na zapojení NATO do války byly a jsou a PePa s nimi byl seznámen.
1760092869031.webp

Je to hodně velká konspirace, ale zarazilo mě to datum 3. listopadu, kdy má být ustanovena sněmovna. Termín určil PePa a je to nejzazší možný termín. 4. října + 30 dní. Mohl ale určit bližší termín.
Pjakin v pořadu z 29.9. řekl, že ve vzduchu je cítit válka a rozebíral prohlášení bývalého zástupce vrchního velitele spojeneckých sil NATO v Evropě, britského generála Richarda Shirreffa, že 3. listopadu 2025 začne konflikt mezi Ruskem a Evropou.
Předpokládám, že Shireff svoje prohlášení pronesl proto, aby něčemu zabránil. Zřejmě nějaké plány na zapojení NATO do války byly a jsou a PePa s nimi byl seznámen.
View attachment 5902
Dnes jsem zahlédla také na FB různé zprávy týkající se tohoto data a vypuknutí války. Jen si od rána lámu hlavu, ČÍM by chtěli válčit, o jejich touze nepochybuji. Mimochodem a kdo jim tam půjde bojovat? Doufám, že je to jen další strašení...

že ve stávajícím okamžiku by Rusko podpořilo Trumpovu nominaci na Nobelovu cenu míru. Co to má být? Výsměch lidem? (
A Palestincům především.
Trump se ani netají s plánem, že chce, aby všichni Palestinci odešli z pásma Gazy, protože tam chce vytvořit luxusní prázdninový rezort.
Až je mi stydno, že jsem mu to v minulých letech sežral, že by mu dokonce mohlo jít alespoň trochu o blaho lidu.

A Palestincům především.
Trump se ani netají s plánem, že chce, aby všichni Palestinci odešli z pásma Gazy, protože tam chce vytvořit luxusní prázdninový rezort.
Až je mi stydno, že jsem mu to v minulých letech sežral, že by mu dokonce mohlo jít alespoň trochu o blaho lidu.
V případě Trumpa je celkem jasné, že je řízen jedním z křídel globální jedenáctky (pravděpodobně tím umírněnějším, které hraje hodného policajta). Cíle obou křídel jsou ale společné, liší se jen metodami jejich dosahování. Kdy se to v historii vymklo z tohoto řízení? Obvykle po velkém průšvihu, který donutil lidi procitnout a jednat (válka, revoluce nebo obojí). Lokální války jsou "zcela přijatelné", k velkému průšvihu nevedou. Velká válka by byla průšvih, to si jedno z křídel uvědomuje.
V případě Putina (Ruska) si nejsem jist, ale občas také nosil dres s číslem 11. Což nemusel nutně být jeho osobní postoj, pouze vzkaz, ústupek. Problém, ale není jen ve vedení státu a zájmech/postojích národních "elit" - oligarchů. Především jde o postoj a aktivitu většiny. Jaká je její skutečná ochota angažovat se? Výsledky voleb u nás jsou odpovědí pro ČR. Jak to asi vypadá v Rusku? Co, když tak trochu podobně. Ani SVO zatím moc nepozvedla aktivitu.

Dnes jsem zahlédla také na FB různé zprávy týkající se tohoto data a vypuknutí války. Jen si od rána lámu hlavu, ČÍM by chtěli válčit, o jejich touze nepochybuji. Mimochodem a kdo jim tam půjde bojovat? Doufám, že je to jen další strašení...
Jejich představy jsou, že začnou bojovat rukama Litevců, Lotyšů a Estonců. Pak se přidají další evropské státy.
Pochybuji ale, že najdou tolik ochotných bojovat. Jejich myšlení ale nevylučuje, že jsou schopni i s těmi pár ochotnými začít válku.
Jinak tady je ten článek

Jejich představy jsou, že začnou bojovat rukama Litevců, Lotyšů a Estonců. Pak se přidají další evropské státy.
Pochybuji ale, že najdou tolik ochotných bojovat. Jejich myšlení ale nevylučuje, že jsou schopni i s těmi pár ochotnými začít válku.
Jinak tady je ten článek
Rozumím. Z hlediska efektivnosti je pro ně ale lepší podnikat jen falešné útoky např. drony atd. - nestojí to moc peněz a efekt je veliký ( tedy donedávna byl - už přepalují i to). Vzhledem k tomu, jak moc se snažili vyhrát volby v Moldávii je jasné, kde bude případná třecí plocha - prostě by opakovali ověřený scénář z UA. RF si nenechá dlouhodobě ničit své obyvatelstvo byť v jiných zemích.

Ostře sledované jednání o vládě: Rezorty jsou rozděleny,​

osm křesel bude mít Babišovo ANO!​

Případná vláda ANO, SPD a Motoristů bude mít 16 členů včetně premiéra.
Devět křesel má mít hnutí ANO, tři hnutí SPD, čtyři Motoristé. SPD obsadí také pozici předsedy

Kromě pozice premiéra bude mít ANO ve vládě resorty financí, průmyslu, zdravotnictví, práce, školství, vnitra, pro místní rozvoj a spravedlnosti.
Odborníci za SPD budou v čele resortů obrany, zemědělství a dopravy.
Motoristé získají resorty zahraničí, kultury, životního prostředí
a nové ministerstvo sportu, prevence a zdraví.

„Zároveň v proovnání se stávající vládou nebudeme mít ministra pro evropskou unii, ministra pro vědu a výzkum, ministra pro legislativu,“
pokračoval k tématu, že v nové vládě posty ministrů pro evropské záležitosti, legislativu a vědu, výzkum a inovace nevzniknou.
„Myslím, že to jsou posty, které skutečně nepotřebujeme.“

„Příští týden a v dalších týdnech se soustředíme na projednávání programu, programové prohlášení vlády a další záležitosti ve Sněmovně,“
dodal.

-že ve vládě by mohli za ANO zasednout dlouholetí Babišovi nejbližší spolupracovníci
Alena Schillerová na ministerstvu financí,
Karel Havlíček na ministerstvu průmyslu a obchodu,
Aleš Juchelka na ministerstvu práce a sociálních věcí,
Robert Plaga na ministerstvu školství
a Adam Vojtěch na ministerstvu zdravotnictví.
Zdroj: https://x.com/AndrejBabis/status/1976691289107124257?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

Naposledy upravené:
Nevím, zda se ukázalo, že měl gosudar vždy pravdu. Já zatím vidím umírat lidi přímo v Rusku, teď Ušakov dokonce pronesl, že ve stávajícím okamžiku by Rusko podpořilo Trumpovu nominaci na Nobelovu cenu míru. Co to má být? Výsměch lidem? (
Zdroj: https://t.me/SolovievLive/340530
) Když jsem poslouchala Putinovu tiskovku někdy okolo roku 2014, tak vykládal, jak si nedovede představit, že by na Ukrajině mohla být válka... Od té doby jsme všichni došli hodně daleko, takže asi ne vždy se udělalo vše pro to, aby to tak nedopadlo. Také vím, jak to vypadá s ruským školstvím a jeho digitalizací. Jede se dál podle globální agendy 2030. Možná je právě třeba přimět Putina k akci, tohle jeho vágní protahování zatím jen Rusko zahání stále více do kouta. Až se potom rozežene, bude to mrzet všechny, i samotné Rusko. Nyní se vždy dohodnou "elity" a ruka ruku myje. Problém je, že na dohodu s bandou se nikdy spolehnout nedá, ta se vždy řídí jen svým zájmem, nikdy společným. V bloku (založeném na ohlášené Koncepci budování spravedlivé společnosti) jsme tedy měli společné zájmy, co máme teď? Pravoslavný kostel?

Ne náhodou Rusko nabízelo, že vstoupí do NATO bezprostředně po Stalinově smrti a potom znovu za Putina. Byli si vědomi, kam chtějí vstoupit? Kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti. Co tedy znamenalo to, že o tom Putin sám znovu začal? Zase jim nabízejí společné vytí?

Mám dojem, že tě uspokojí jen přepřahání (já jsem stále proti).
Co máš připraveno za alternativu k VVP?

🧠 Hlavné témy a myšlienky z videa​

V. Zaznobin o tom, ako bude konanie pokračovať v budúcnosti​

• Internet ako transformačný nástroj
    • Internet za posledných 16 rokov zásadne zmenil spoločnosť.
    • Vytvoril globálnu sieť, ktorá umožňuje každému vyjadriť sa – aj keď to vedie k informačnému chaosu.
  • Zmena logiky spoločenského správania
    • Postupne sa odhaľujú nové priority riadenia spoločnosti.
    • Hovorí sa o šiestich skupinách objektívnych zákonitostí, ktoré ovplyvňujú život Homo sapiens.
  • Riadenie spoločnosti „zdola“
    • Kritizuje sa tradičný model riadenia „zhora“.
    • Budúce riadenie má vychádzať z iniciatívy občanov, nie z elít.
  • Obmedzený prístup elít k pravde
    • Elity nie sú nevyhnutne hlúpe, ale ich záujem o peniaze im bráni venovať sa hlbším textom a konceptom.
    • Pravda je dostupná „dole“, nie „hore“.
  • Putin a koncept riadenia
    • Putin nemá byť učiteľom DVTR, ale prezidentom, ktorý sa opiera o formovaný kontingent občanov.
    • Tento kontingent sa formoval 25 rokov a teraz je čas na nové hodnotenie a prístup.
  • Budúcnosť riadenia
    • Riadenie bude založené na kritériách rozvoja, nie degradácie.
    • Staré stereotypy kultúry budú nahradené novým spôsobom myslenia.

Naposledy upravené:
Tak z mejnstrýmu všichni víme, že Turek rád “hajluje” na veřejnosti.
Ale zatajili nám, jak je to nakažlivé…
A už máme i nakažené: Pjotr Fijalenko, Hřib Satan, PreVítek, Antifa Dredař
10.10.2025 15:55
“Investor Štefan Gabčo ml., který kandidoval za Motoristy ve volbách do Poslanecké sněmovny, brání Filipa Turka, který byl několikrát nařčen z podpory nacismu. „Obvinění, že Filip Turek je nacista, patří mezi mediálně nejvíce recyklované a opakovaně vyvrácené mýty české politické scény. Tato nálepka vznikla na základě několika zveličených nebo vytržených událostí, často překroucených médii s cílem diskreditovat nepohodlného politika, nikoli na základě jeho skutečného přesvědčení nebo činů,“ tvrdí Gabčo.
…
Ani Policie ČR totiž neshledala, že by došlo k trestnému činu či propagaci nacismu. Stejně tak experti na extremismus upozorňují, že neexistuje jediný důkaz. „Naopak, jde o opakované provokace a černý humor, typické pro kontroverzní mladé lidi, nikoliv o projev skutečného extremismu,“ má jasno Gabčo.”

A zde je pěkný příklad, že “naše obec” kloboučnická nemá jen křídlo, kde jsou pojarové, kolářové, žantovští, … Ozvali se totiž zástupci onoho druhého křídla.
“(Gabčo - pozn. Počtář) upozorňuje, že se Turka zastala dokonce Židovská obec v Praze. „Židovská obec v Praze podpořila Turka, přičemž Aaron Günsberger natočil videoprohlášení, ve kterém kritizuje vykonstruované pomluvy o jeho údajné nacistické orientaci a jasně deklaruje, že Filip Turek není neonacistou.
…
Aby Gabčo upozornil na nesmyslnost obvinění proti Filipu Turkovi, přidal koláž z fotek, na kterých „hajlují“ i předsedové vládních stran včetně premiéra Petra Fialy.
Tuto koláž následně přesdílel i lékař a bývalý olympionik Lukáš Pollert. „Rozumíte těmto politikům?“ zeptal se.“

A protože články na PL se po čase zamknou a jeden fb-link v článku už je nefunkční, počítám za užitečné uložit sem kopii té koláže z X-tvitru Pollerta.

Prílohy

• 81A0D217-6B5F-4E06-8CC9-FF7754096822.webp
    81A0D217-6B5F-4E06-8CC9-FF7754096822.webp
    97 KB · Zobrazenia: 21
Petr Drulák v článku na PL hodnotí volební výsledek Stačilo!.
Ano, neshodnu se s ním v základním pohledu na volební výsledek Stačilo!: když jsem si počítal, na kolik procent hnutí Stačilo! splnilo plán, který mu byl uložen, tak mi vychází 100%.
Ano, hnutí lze vyčítat, že nesplnilo na 110%.
Ano, nesplnilo - avšak nechybělo mnoho…
(Protože je článek na PL a brzy bude zamčen, dám citace obsáhlejší, než obvykle. Sice se s Drulákem neshodnu ve výše uvedeném globálním hodnocení, ale přesto celkově počítám článek za pozoruhodný. A možná se s ním neshodnu proto, že on nemůže “hovořit na plnou hubu”.)
10.10.2025 10:00
“Kořeny neúspěchu
Zpět k SPD a STAČILO!. Část jejich neúspěchu je společná. Ztratily vyšší volební účastí a nechutí nerozhodnutých voličů k radikálním krokům živenou nenávistnou kampaní médií a aktivistů. Téměř polovina českých voličů byla s pětikoaličním působením spojená. Pětikoalice skončila po čtyřech letech destrukce se 43 % hlasů a parlamentní většina jí unikla jen o devět křesel; druhým nejkroužkovanějším politikem hned po Babišovi se stal ministr Lipavský.

Ti nespokojení buď ztratili naději a nevolí, nebo podpoří ty, kteří jim slibují vyřešení nejpalčivějších problémů bez jakýchkoliv radikálnějších změn. Zaručí voličům konec Green Dealu, levnou elektřinu, konec nežádoucí migrace, konec nesmyslných zbrojních nákupů, konec propagandy, nižší daně, vyšší důchody, mír na Ukrajině a zároveň taktně mlčí o řádění nadnárodní i místní oligarchie a voliče ještě ujistí, že s Bruselem zůstaneme kamarády a jako bonus ještě získáme velkého kámoše ve Washingtonu.

Zejména nerozhodné voliče mohla odrazovat nenávistná kampaň liberálů a progresivistů. Voliči, kteří chtěli konec Fialova vládnutí, pak dávali přednost Babišovi před Konečnou či Okamurou. Obě strany také ztratily v důsledku vnitřních problémů. V každé z nich mají jiný charakter, ale částečně se překrývají v napjatých vztazích mezi stranickým centrem a kraji. Například zásahy center do krajských kandidátek často zůstávaly nevysvětleny a v krajích měly demoralizující dopady.

Výzvy před SPD
Nicméně také mají dost problémů, které jsou vlastní jen jedné z nich, a také stojí před odlišnými výzvami. SPD kráčí ke svému politickém dnu i vrcholu. Vrchol je dán rolí podporovatele rýsující se koalice ANO s Motoristy. Může dokonce dojít i na vládní posty, ale počítají se i důležitá místa v parlamentu a pak na mnoha méně viditelných místech, která se obsazují politicky. Strana by tím získala politický vliv, který ještě nikdy neměla. Spolupráce s SPD nepředstavuje pro Babiše možnost jedinou, ale nepochybně jednodušší než se domlouvat s ODS, STANem či lidovci.

A pak je tu dno. Je dané volebním výsledkem a především sestupným trendem, který tento výsledek potvrzuje. Před SPD je znepokojivý příklad KSČM Vojtěcha Filipa, která se v poslední fázi své mizející parlamentní existence rovněž dostala do role strany, která rozhodovala o osudu Babišovy koalice, tehdy s Hamáčkovou sociální demokracií. Nejtěžší z otázek, před nimiž SPD dnes stojí, nemusí být otázka po tom, co kromě několika postů politicky získá spoluprací s ANO a Motoristy. Na to může vedení odpovědět, že podporou Babiše zabránilo pokračování pětikoaličních škůdců. A pokud ANO s Motoristy půjdou do některých velkých bojů, které slibují, může SPD svoji podporu před voliči i politicky obhájit.

Těžké otázky jsou jinde. Jak čelit narůstající demoralizaci uvnitř SPD, která vychází nejen z volebního výsledku, ale i z neadekvátních metod řízení? Jak si nenechat vyluxovat voliče Babišem? Jak si zajistit loajalitu partnerů, pětice vyhraněných osobností, které zasednou v klubu SPD? Jistě jsou řešitelné, ale řešení vyžaduje politickou vůli a energii.

Proč nestačilo?
Výzvy i otázky pro hnutí STAČILO! jsou těžší hloubkou neúspěchu, ale i lehčí vzhledem k tomu, že hnutí není nuceno opatrně manévrovat v koaličních jednáních ani udržovat nesourodý poslanecký klub. Zde si coby patron hnutí dovolím být obšírnější a naprosto otevřený. Začněme otázkou, co přispělo k pádu pod pětiprocentní práh.

Platí výše zmíněné společné faktory: nárůst volební účasti, nechuť veřejnosti k radikálním změnám i neuspokojivé vztahy mezi centrem a kraji. Nicméně jsou tu i tři další.
  1. Konstrukce hnutí. STAČILO! vzniká spojením komunistů s představiteli občanské společnosti (do níž počítám jak nestraníky, tak i představitele dvou papírových stran, které STAČILO! s KSČM zakládalo), k němuž se na poslední chvíli připojují sociální demokraté. Ačkoliv se jedná o dost nesourodé prvky, je toto spojení politicky správné. Vyžaduje však silné integrující prvky jak v programu, tak i v organizační a řídicí struktuře. Obojí chybělo. Program začali kandidáti objevovat počátkem září a kampaň nakonec dělali na své triko. Platí to zejména o sociálních demokratech, ale také o některých komunistech i občanských kandidátech. Jak moc pomohlo či uškodilo spojení na poslední chvíli se sociální demokracií? Upřímně řečeno, skutečně nevím, a proto ho nepovažuji za samo o sobě chybné.
  2. Dvojí řízení i identita. STAČILO! stálo na dvou paralelních strukturách: vedení KSČM a vedení samotného STAČILO!. Vzhledem k okolnostem vzniku bylo toto řešení patrně nevyhnutelné, ale přinášelo problémy. Kateřina Konečná vystupovala jako politický lídr hnutí, ale současně byla předsedkyní KSČM, což ji uvádělo do komplikované situace při útocích na „komunisty“. Jiný problém dvojí identity měl oficiální předseda hnutí. V roli předsedy byl Danielem Sterzikem, ale zároveň vystupoval pod svojí aktivistickou a populární přezdívkou Vidlák. Ale to, co veřejnost očekává či alespoň toleruje u nezávislého bloggera, nepromíjí předsedovi politického hnutí. Posledním případem byl vzkaz v neděli po volbách. Jeho první část byla státnická i analytická, jak se na předsedu sluší, druhá obsahovala výzvu k finanční podpoře, což je naprosto legitimní požadavek bloggera, ale do předsednického vzkazu prostě nepatří.
  3. Antikomunismus. Ukázalo se, že boj s komunistickým fantomem stále zabírá. Od počátku ho živila pětikoalice, její média, její chuligáni. Ti všichni útočili na STAČILO! s nasazením a agresivitou, které neodpovídaly ani váze ani programu hnutí. V létě naskočili Motoristé, a nejspíše jim pomohl na cestě z politického očistce. A nakonec s nečekanou razancí, na níž STAČILO! nenašlo adekvátní odpověď, zahrál komunistickou kartou v posledních dnech kampaně i Andrej Babiš. Dodejme však, že STAČILO! šlo těmto útokům někdy naproti. Někteří komunističtí kandidáti ignorovali identitu hnutí a raději mávali rudou hvězdou. Do programu se také dostaly naprosto zbytečné a hloupé návrhy na delegitimizaci církevních sňatků či zmínky o zavírání kostelů. Pouze hnaly vodu na mlýn licoměrných nepřátel, jejichž křesťanství se většinou vyčerpává rétorickým antikomunismem.
Jak dál?
Byla by obrovská škoda, kdyby se po volebním neúspěchu nad hnutím zavřela voda. Nešlo o porážku ostudnou, nýbrž důstojnou. S posílením progresivistické levice (Piráti, Zelení) je o to důležitější budovat levici konzervativní, která se hlásí k ekonomické spravedlnosti a demokracii, národní svrchovanosti, svobodě i nedogmatickému konzervativismu zdravého rozumu. Je potřeba ji budovat jak na úrovni politické strany, tak na úrovni médií a občanské společnosti. V dalším se omezím na tři doporučení pro stranickou politiku.
  1. Jedno hnutí s jednou strukturou. Nazrál čas pro překonání stran a straniček, které se hlásí ke konzervativní levici. STAČILO! či podobný subjekt s jiným názvem bude mít budoucnost jako jedno hnutí s jedním vedením a jednou regionální strukturou. Není zde místo pro samostatné strany komunistů, sociálních demokratů a dalších. Jedinou cestou je sloučení. Na jedné straně lidé, kteří se léta ve stranách angažovali, mohou stále cítit loajalitu k identitě, kterou pomáhali budovat a udržovat. Na druhé straně pokud jsou lidmi politicky myslícími, měli by vidět, že dosavadní struktury se přežily. Každopádně pokud dosud chápali STAČILO! jako nástroj záchrany těchto draze střežených značek, měli by svůj postoj buď přehodnotit, nebo hledat štěstí jinde. Budovat hnutí však není jen výzvou pro straníky, týká se i kandidátů z občanské společnosti. Často se jedná o výrazné jedince s výrazně vyvinutým egem, což patří k věci. Ale musí si položit otázku, zda jsou schopni se hnutí podřídit a přihlásit se i k věcem, s nimiž nesouhlasí. Pokud ne, i pro ně je štěstí někde jinde.
  2. Ujasnit si program i nepřítele. Stávající program STAČILO! je dobré východisko, je však na místě ho znovu pročíst a zestručnit i s ohledem na taktiku politického boje. Konzervativní levice má z definice dva ideologické nepřátele: progresivisty (Piráti, STAN) a neoliberály (k tomu mají dnes nejblíže Svobodní, v menší míře pak Motoristé, TOP 09 či ODS). Vůči nim je třeba se nekompromisně ideově vymezit. Pak jsou zde konkurenti, s nimiž se konzervativní levice v lecčems překrývá a tudíž se přetahuje o stejné voliče. Zničujícím konkurentem je Babišovo ANO, nepříjemná je i konkurence SPD. Zde jsou namístě dohody o neútočení, ale pouze pokud jsou respektovány všemi stranami. Pro opačný případ je třeba mít připravenu strategii tvrdého útoku.
  3. Ujasnit si vedoucí osobnosti. Je na místě, aby po volebním neúspěchu zvážili představitelé svoji odpovědnost. U každého krajského lídra je vidět, jakého dosáhl výsledku především pro hnutí, ale i pro sebe na preferenčních hlasech, tedy jak politiku umí či neumí. Z těch, co umí, je třeba rekrutovat skutečné vedení STAČILO!. Pak zde byli dva lídři celostátní: Konečná a Sterzik. Domnívám se, že navzdory chybám, jichž se Kateřina Konečná mohla dopustit, nemá konzervativní levice přesvědčivějšího a schopnějšího lídra. Je namístě, aby nadále byla vedoucím integrujícím činitelem. Také bych považoval za ztrátu, pokud by hnutí přišlo o Daniela Sterzika; jeho pracovní nasazení a analytické schopnosti jsou výjimečné. Nicméně funkce předsedy a politického lídra mu úplně neseděla, mohlo to být i důsledkem zmíněného konfliktu identity bloggera a předsedy navíc v podmínkách dvou paralelních řídicích struktur; něco vypovídá i fakt, že byl ve svém kraji překroužkován. To však nic nemění na faktu, že jeho účast v užším vedení hnutí by byla do budoucnosti nesporným přínosem.
Rovněž nelze vyloučit, že další cesta konzervativní levice se někde potká i s cestou národních konzervativců z SPD, které také čeká období náročné i plné příležitostí. Ale v této chvíli je spíše na místě vytyčit konzervativně levicový směr a vytvořit politický subjekt, který ho dokáže naplňovat.”

Naposledy upravené:
Mám dojem, že tě uspokojí jen přepřahání (já jsem stále proti).
Co máš připraveno za alternativu k VVP?
Nikde jsem nemluvila o přepřahání, ale také ne o nedotknutelnosti, že? Držím se toho stále a neustále to také vysvětluji, že chceme-li řídit, musíme vyvíjet tlak na prosazování našeho řízení. Gref to za nás určitě neudělá. A Putin je u řízení, není nedotknutelný, musí se přizpůsobovat tlakům. Pokud od nás žádný není, zato je tvrdý tlak shora od globalistů i státních "elit", tak co čekáte? To ho můžete omlouvat od rána do večera, co mu brání třeba ve školství místo masového zavádění debilizující digitalizace (mimochodem nijak vědecky neodůvodněné, jaké dopady to bude mít na dětskou psychiku) zavádět Bazarného metody, které jsou notabene díky tlaku lidí dávno na státní úrovni jako jediné scháleny, a to i na vědecké úrovni! Přesto jsou školy s těmito metodami v rámci Ruska jen ojedinělé. Je to také dáno tím, že tomu lidé nepřikládají tak velký význam, jaký to má z důvodu své neznalosti. Putin prý může využívat jen takový materiál, jaký má k dispozici. A jaký materiál mu asi tak vychovávají v těch školách? Jaký materiál mu vychovávají v televizi? Ručním řízením jde zařídit mnohé, i financování projektů zaměřených, když to zobecním konceptuálně (KSB), tedy na výchovu LIDÍ. Já nic takového v Rusku nepozoruji, všechny živoří na samofinancování. Po světě jezdí reprezentovat Rusko Medvěděv, který zaváděl školství jako poskytování služby. Takže buď Putin chce pracovat pro bolšinstvo, nebo jen vyvažuje, aby to bolšinstvo nepřistoupilo k revoluci, než ho pomalu zlikvidují výměnou za migranity, ve vleklé válce a debilizací. Pokud tedy ze své strany čistě jen vyvažuje, je nutné, aby to bolšinstvo začalo vyvíjet svůj tlak. Alespoň ta jeho část, která už potřebné znalosti o řízení má. Zatím to ale vypadá, že si zřídila novou nedotknutelnou modlu, která ví všechno nejlépe... "On to za nás obstará! Co bychom se sami namáhali, omezíme se jen na kibicování a fanouškovské provolávání slávy a podpory..." Podpory čemu? Putinovu režimu? Když už jsme tu měli podle jeho vlastních slov ten "Stalinův režim"? Za toho "Stalinova režimu" se v dohledných dějinách Ruska lidé na řízení svého státu podíleli vůbec nejvíce! To jen tak mimochodem.

Status
Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.
Naspäť
Top Bottom