sousedka, ktera byla ve volebni komisi v brne, v jedne nejmenovane casti, mi rekla, ze lidi volili hlavne SPOLU, hodne bylo i hlasu pro piraty. je to vzdy rozdelene podle ulic, takze to byli hlavne mladi lidi. pokud hodnotim volby, tak bych rekla, ze jsme asi utekli hrobnikovi z lopaty, ale ta lopata je porad oprena o zed.
pozorovala jsem reakce na socialnich sitich pred volbami a asi jsem se nechala ukolebat svoji bublinou. i kdyz - i u politiku demolice byly komentare, ktere jasne indikovaly, ze to ve spolecnosti vre. bohuzel, v zamestnani jsem obklopena slunickari, progresivisty, ktere kdyz jsem poslouchala, mela jsem opravdu velke obavy. psala jsem tu, ze se budou tyhle skupiny mobilizovat a pujdou k volbam a taky sli. v mem okoli potom chtel nekdo volit prisahu (rekl, ze vi, ze se tam slachta nedostane, ale on voli vzdy jen jeho), dalsi volil vrabela (cesko na 1. miste), dalsi rekli, ze k volbam nepujde atd. skoda ztracenych hlasu, ktere mohly pomoci jinde - napriklad SPD. jenze zvitezila tvrdohlavost lidi (kdyz mluvim o tech v mem okoli).
cetla jsem reakce v zahranici. babis je vykreslen jako nejhorsi zlo, okamura jako priserny extremista. presne to, jak strasila koalice pred volbami.
zkusenost je neprenositelna a ja to vidim tak, ze mlada generace asi si potrebuje zazit, jake to je, sahnout si na dno. kdyz mi totiz mlady volic SPOLU rekne , "ze nema problem koupit byt za 10 milionu bez hypoteky", potom takovy clovek nema duvod neco menit. tito lidi zije v mustru toho, ze stat je bohaty, pujcky jsou v pohode, rusko je svine a NATO sfoukne rusko jako svicku. kdyz mi pak takovy volic rekne, ze se boji cinskych tanku v praze (to neni vtip, to opravdu mi tak dotycny rekl) a ja mu reknu, ze jaky duvod by mel cinan jit do evropy vojensky, kdyz pouziva kapital, tak se odpovedi nedockam.
jen bych chtela rict, ze kazdy volic SPOLU nebo STAN by si mel vyplachnout hubu, az bude utocit na babise a urazet ho, jaky je to estebak a zlodej. kdyz totiz volic onech stran je schopen tolerovat dozimetr a bitcoingate, potom "nema co hazet kamenem" po babisovi.
dalsi des je, ze volici techto stran prakticky "odsouhlasili" i migracni pakt. a zase muzu jen napsat, ze kdyz jsem to resila s volicem SPOLU, tak mi ten dotycny vlastne rekl, ze to tak hrozne nebude, ze migranti stejne u nas nechteji byt. ono se rika "neznalost zakona neomlouva" a kdyz se tahle generace tak chvasta, jak je sectela, zcestovala, to oni nevidi, co se deje ve francii nebo nemecku? moji pratele v nemecku mi rikaji, jak nechteji pustit svoje deti chodit bez doprovodu ze skoly. to vazne si nase spoluobcane preji take? ale asi ano, asi je potreba, aby si tim narod prosel.