Když se píchne králíkovi s ušním svrabem, tak je brzy po svrabu. Také placebo?
Odpoviem ti otázkou. A je ten králik navždy od toho svrabu vyliečený? Alebo ho musíš začas pichnúť znova?
A dodávam, aby nedošlo k nedorozumeniu. Že to, čo som napísal, sa týka VYliečenia. Nie liečenia. Ak mám predsa niečo vyriešené, znamená to, že je tomu koniec. Ak to nemám vyriešené, znamená to čo? Správne, opakovanie je matka múdrosti ... Niektorých ľudí môžeš liečiť celý život aniž by si ich niekedy vyliečil. Na tom funguje farmabiznis, a to je tiež želaným "výsledkom" = liečiť bez vyliečenia = dodávať tvojej hlave dojem, že to je v poriadku a nemoc je preč. Čo sa týka zvieracieho aparátu, ktorý máme so zvieratami spoločný, môžeš si tam pridať k tomu "placebo" efektu, ktorý funguje na ľudské vedomie, výraz "stimulant/droga". Okrem toho, keď už sa bavíme o zvieratách, tento efekt (antiparazitický) na zvieratá má aj napríklad žihľava, a rovnaký má aj na človeka. Keď ju primiešavaš do stravy zvieratám, nikdy netrpia hlístami. Toť vsjo. Ale tie hlísty sa v tvojom ani v zvieracom trakte neobjavia len tak prenič-zanič. Má to svoje dôvody. Ale načo si natrhať žihľavu, keď si môžem kúpiť zázračný zakazovaný liek z lekárne a niekomu zaň zaplatiť len preto, že je v tabletách a je pri ňom príbalový leták, ktorý mojej hlave "potrvdí", že ma to "vylieči", alebo jej to potvrdí, že "môjho králika to vylieči" (kým to bude králik dostávať pod kožu, a čo potom?).
Ale toto stále nerieši otázky:
1. Čo je nemoc?
2. Prečo vzniká?
3. Prečo sa objavujú nové nemoci?
A nerieši to záver, že:
Opakovaná liečba je len liečba. Nie vyliečenie. Liečba niekomu vyhovuje. Vyliečenie nie.
Ak je cieľom byť zdravý, záujem o moje zdravie sa nemôže začínať v momente, kedy sa prejavia príznaky nemoci a nemôže končiť v momente, keď požijem nejaký materiálny prípravok, ktorý uvedie moje telo do nejakého stavu a po dobu pôsobenia prípravku + nejaký čas po ňom budem "akože zdravý". Pričom pri prvej príležitosti zhody faktorov pôsobiacich na moje telo sa nemoc prejaví znova ... na tomto sa práve zakladá to, čo sa nazýva šarlatánstvo.