• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Správy zo Slovenska 2024

Status
Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.
Možno si to nevšímaš, ale 15. mája 2024 skoro zabili premiéra. Keby sa to bolo stalo, vláda by sa pravdepodobne bola rozpadla, nasledovali by predčasné voľby a boh ho vie, kto by v tejto kalnej vode sa dostal do čela štátu. To bola taká poriadna "dozubovka", na ktorú sme akosi mnohí rýchlo zabudli, a to tomu sú len 3 mesiace. Situácia nie je zďaleka taká pevná, ako sa môže zdať a tí, ktorí ju potrebujú rozkolísať si to uvedomujú veľmi dobre. Preto moje reakcie nepatria do šuflíka precitlivelých, ale keďže si to stále uvedomujem, mám potrebu na to upozorňovať. Toľko-toľko čo sme ušli hrobárovi z lopaty v 2023. Znova sme mu ušli z lopaty po 15. 5. 2024. A už máme bledí, s horúčkou, lační a potácajúci sa skákať odzemok? Kto to potrebuje? Aby sme sa dorazili sami? Dynamika procesu nášho otočenia sa správnym smerom sa týmto nielenže spomalí a zastaví, ale i aká-taká politická stabilita sa rozpadne, čo by využili ... vieme dobre kto, a asi netreba pripomínať na čo.

Čo sa týka eurovolieb, keďže si sem upriamil pozornosť, pamätám si čo som povedal, a pre istotu som si to znova prečítal celé. Pre osvieženie pamäte:
Od volieb uplynulo niekoľko mesiacov. Okrem toho, že AfD a ďalšie "pronárodne" orientované strany vo voľbách posilnili, nezaregistroval som, žeby EÚ nejak razantne zmenila kurz smerom k Rusku, či k Ukrajine, ani k iným témam. Odbočka - ako to je s LePen vo Francúzsku? Nechystala sa vyhrať? Už po koľkáte? Nazad k veci ... V EU sa do Orbána ďalej zborovo kope, ako sa aj kopalo, WHO sa snaží rozbehnúť si svoju novú pLandémiu, Leyenová je znova predsedníčkou, Kallasová - kovaná nacistka je "ministerkou zahraničných vecí". Čo sa teda zmenilo? Okrem toho, že Babiš a spol si vytvorili nový chlievik patriotov pre Európu, prakticky nič. Resp. možno ma opravíš, no ja som zatiaľ žiadne signifikantné rezultáty nepostrehol (budem srdečne vďačný, ak mi predložíš opačný príklad, človek niekedy zabúda, nevšimne si, nevidí ...). Všetky hyeny pokračujú v kurze, ktorý bol navodený z Fašingtonu a poctivo čakajú, kedy pániček vydá nový príkaz = čo vzíde z volieb v SŠA. T. j. nebudem sa znova vracať ani k Mazurekovi, ani k Uhríkovi, k Weisovi ani k Harabínovi, Heredošovi či hocikomu inému, koho otvorene považujem jemne povedané za "príliš optimistického", pretože by svojím silneprezentujúcim sa JA radi tlačili rieku. Ktorá na ich tlak nielenže nereaguje, ale ona si potečie ďalej tempom, ktoré udáva ten, kto skutočne vie, ako tú rieku "potlačiť", a oni mu svojím vreskotom nielenže nepomáhajú, ale práve často stavajú "bobrie hrádze". V druhom z príspevkov k eurovoľbám som sa vyjadril k SNSke, a práve včera znova, pretože len ona dokáže SPOLUpracovať na patriotických témach = pracuje podľa šablóny "spájaj" a nie podľa šablóny "rozdeľuj". A to je pre mňa úplne jasný signál, na koho sa orientovať keď ide o témy národné. Všetko ostatné je divadlo/komparz a to niekto potrebuje/používa. Na plnenie svojich cieľov môžeš áno ... použiť aj ľudí, ktorí "kopú". Treba si však uvedomovať, že nie ty si ich subjektom riadenia, a ten, koho sú oni objektom, počíta aj s tým, čo spraví niekto iný vo vzťahu k nim s cieľom prevziať nad nimi riadenie/použiť ich inak, ako sú naprogramovaní, preto ich vybavil "zarytou tvrdohlavosťou typu - buď bude po mojom, alebo po nikoho" - v skratke sa tomu hovorí - neschopnosť spolupracovať. Majú pancier, sú odolní. T. j. pri ich používaní treba byť setsakra obozretný na to, či to, o čo sa snažím/e vedie pri práci s nimi tam, kam chceme (a áno, rozumiem dobre, že aj ako výsledok činnosti, ktorá sa nám nemusí páčiť na prvý pohľad), alebo to vedie IBA tam, kam niekto potrebuje, a naše ciele sú vpísané do jeho zámeru. Iba o tomto sú moje príspevky. Mám totiž silný dojem, že si toto akosi málo uvedomujeme, preto vo mne vzniká potreba opakovať to, i keď sa to nepáči.
Situáciu doma i vonku si popísal dobre. Ale aj tak si nie som istý, čo to má s tým, o čom som písal. Spätná väzba je dôležitá. Bez nej sa nedá kvalitne riadiť ani zlepšovať existujúcu kvalitu. A v dnešnej koalícii exitujú bezpečnostné riziká, na ktoré treba poukazovať, nie o nich mlčať. Tým skôr, že máme po voľbách a už sa nerieši boj o moc medzi nimi a liberálmi.
Veď pozri sa na to takto, ja ti nijako nebránim hovoriť, čo potrebuješ za potrebné. Neber to osobne. Ty vyvažuješ infopole podľa svojho vedomia a svedomia. Ja takisto. Každý si z toho zoberie, čo uzná za vhodné.

Naposledy upravené:
Chmelár, ako uvádza rozohral tému zaniknutej organizácie globálneho významu, o ktorú sa už v 90.rokoch pokúšal nielen Mečiar, ale po ňom aj Gašparovič, avšak nemali k tejto téme know-how (správne osoby v globálnom pozadí a ich súhlas), pretože nevedeli zosúladiť celoplanetárne ciele tak, aby bol vlk sýty a baran celý. Jedná sa o organizáciu Svetová rada mieru,
lenže Chmelár (resp. zákulisie za ním) túto otázku chceli rozohrať na pozadí konfliktu na UA, t.j. dáme Bratislave štatút tejto organizácie, ak vy sem pritiahnete na “mierové” rokovanie Rusko.
Preto R.Fico správne odpovedal E.Chmelárovi ohľadom jeho mierovej iniciatívy v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, že sa nebude púšťať do vopred stratených záležítostí, a radšej zmysluplne dal peniaze Matici Slovenskej. Na Ukrajine nie je vojna ani podľa medzinárodného práva (RF nevypovedala UA vojnu, a ani UA RF), a ak niet oficiálne vojny, nemožno ani oficiálne organizovať mierové rokovania. Na UA prebieha ŠVO - Špeciálna Vojenská Operácia RF proti teroristom a fašistom, ktorí ovládli po fašistickom puči Kyjev a následne Ukrajinu. Aj v Kurskej oblasti Ruska, kam v posledných týždňoch vstúpili ukrajinskí a NATO vojaci s úmyslom poškodiť jadrovú elektráreň a plynový uzol, to má oficiálne na starosti FSB (policajná Federálna Bezpečnostná Služba RF), a nie armáda. To jest zasahuje sa proti teroristom. UA je teroristický štát a oficiálne niet s kým jednať, pretože prezident nemá legitimitu (Zelenskému ešte na jar skončilo funkčné obdobie) a parlamentu končí tiež funkčné obdobie. A navyše s teroristami sa nerokuje.
Takže Chmelár nepochopil zásadnú vec, o čo na Ukrajine ide a navyše začal Slovensko tlačiť do pozície, ktorá by by naštrbila vzťahy s RF ešte viac než neštátne dodávky zbraní z pološtátnych firiem…

Situáciu doma i vonku si popísal dobre. Ale aj tak si nie som istý, čo to má s tým, o čom som písal. Spätná väzba je dôležitá. Bez nej sa nedá kvalitne riadiť ani zlepšovať existujúcu kvalitu. A v dnešnej koalícii exitujú bezpečnostné riziká, na ktoré treba poukazovať, nie o nich mlčať. Tým skôr, že máme po voľbách a už sa nerieši boj o moc medzi nimi a liberálmi.
Stále sa v tomto bode nemôžeme zhodnúť na tom, na čom sa jasne zhodneme. Spätná väzba je vec jedna. Tu sa jednoznačne zhodujeme v tom, že bez nej sa riadiť nedá. Ale bavíme sa o tom, ako sa tá spätná väzba podáva. V tom sa nemôžeme nejak nájsť. Totiž, spomínaní, o ktorých sa tu bavíme, podávajú presne takú istú spätnú väzbu v riadení ako liberastná časť spoločnosti. Nie sú o nič lepší, iba v tom sú lepší, že sa zakrývajú slovenskými vlajkami. Inak robia presne ten istý druh spätnej väzby. Čo z toho plynie? Podľa mňa nasledovné:
- spolupráca s nimi je principiálne nemožná, pokiaľ nezmenia svoju rétoriku, pretože psychológia, ktorou sa oni riadia je "za všetko môže niekto iný" = radi kritizujú, no v riadení sami nedokážu spraviť nič poriadne (viď Kotlebovci, náramní najslovenskejší Slováci, a keď sa na Ficov návrh hlasovalo o návrate zlata SR z Anglicka domov, ako hlasovali?).
Z uvedeného dôvodu a s použitím silnej národnej rétoriky vytvárajú falošný dojem, že oni to všetko vedia lepšie, čím v zlomových momentoch (2019, 2020, 2023, 2024) dochádza opakovane k tomu, že pri voľbách vďaka ich "dlhodovej rozdeľovacej činnosti" a nenávistnej kampani sa národné sily vždy roztrieštia a ťaží z toho liberast. Bavíme sa teda čisto iba o ďalšom výsledku ich činnosti. Spätná väzba je v poriadku. O tom sa ani nemusíme baviť, že bez nej sa riadiť nedá. Čo ale v poriadku nie je, je že niekto tretí zneužíva práve túto spätnú väzbu aby uchmatol páky. Keby menovaní chceli dávať spätnú väzbu tak, aby ju bolo:
1. dobre vidno,
2. neprospievala protivníkovi (hlavne tomu, ktorého deklarujú oni - liberastom),
... tak by spravili to, čo spravili ľudia ako Huliak, Taraba, Šimkovičová a ďalší pred voľbami 2023 = vstúpili by pod jednotnú stranu s najväčšou tradíciou a výtlakom - SNS.
Keďže to nespravili (zrejme tomu bráni ich klanovo-korporatívne pozadie), tak je ich spätná väzba síce objektívny jav, ale zároveň v momente, kedy nie je úplne možné operatívne riešiť to, čo v tej spätnej väzbe je, podkopávajú nohy základným pilierom, na ktorých momentálne stojíme. Vytvárajú totiž ilúziu dosiahnuteľnosti/zasiahnuteľnosti/okamžite možnej zmeny, zdanie sily a suverenity, ktorú nemáme na to, aby sme sa ako štát správali spôsobom, ktorý by zodpovedal p******tmi neustále odrhovaným cieľom. A tento jav pohotovo využívajú práve liberasti, aby všade ukazovali Ficov "rozoklaný jazyk". Voľby tu budú, ani sa nenazdáme. A tieto podprahovo verejne odovzdávané informácie spravia svoje. Už teraz robia veľa čo tak sledujem medzi ľuďmi, ktorí nerozlišujú, že sme iba papierový štát a že môžeme vyskakovať iba toľko, koľko nám dovolia objektívne okolnosti. Ak sa nepodarí na základe tohoto zachovať dynamiku doterajšieho pohybu smerom vpred, dôjde k ďalším rozkolom, roztriešteniu a príležitosť dostane znova liberast. A treba vidieť, z čoho sme "povstali" v 2023. Pri každom obrate opačným smerom sú zmeny najviditeľnejšie. Potom už nie sú tak viditeľné. Dav troviaci sa alkoholom a tabakom stráca jemnú rozlišovaciu schopnosť, príde čas, kedy sa im znova "zacnie sa hrncami plnými mäsa v Egypte", ako Židom na sinajskom pochode. Liberasti to vedia. I sami preto sa snažia udržať sa zubami-nechtami svoje pozície a čakajú na svoju príležitosť, ktorú, žiaľ bohu, im práve tými nedosiahnuteľnými nedostatkami (nateraz), úplne očividne otvárajú najsamväčší patrioti.
Naša úloha preto nie je podporovať týchto, a zvyšovať intenzitu spätnej väzby a tlak tam, kde z objektívnych príčin nie je možné zatiaľ pokročiť vpred. Naša úloha je vzdelávať dav a vysvetľovať mu to, prečo sú šance na úspech aj napriek vysokému tlaku "národneorientovaného davu" na témy zodpovedajúce oveľa vyššej úrovni suverenity nízke (zviditeľňovať ostatných utajených účastníkov hry) a úžitok z ich dosiahnutia môže niesť vysoké straty (opičiu labku). Ako získať suverenitu, ako ju zvýšiť, že kolektívna suverenita je súhrn individuálnych suverenít jednotlivcov, že každý jednotlivec svoju suverenitu stráca tým viac, čím viac sa zbavuje svojich kompetencií v prospech systému a svojho rozlíšenia požívaním alkoholu, tabaku, narkotík atď.. ... toto vnímam ako našu riadiacu prácu. Je to mravenčia ... drobná práca. Ale keď sa všetky toto subtílne úsilie dá dohromady a do pohybu, vtedy môžeme vytvoriť/povýšiť suverenitu a urobiť skutočný krok hore. Na rozdiel od toho iluzórneho - sľubovaného do priepasti.

Veď pozri sa na to takto, ja ti nijako nebránim hovoriť, čo potrebuješ za potrebné. Neber to osobne. Ty vyvažuješ infopole podľa svojho vedomia a svedomia. Ja takisto. Každý si z toho zoberie, čo uzná za vhodné.

Tu sa tak isto zhodneme. Nikomu neberiem jeho názor. I ty, i ja, i každý prináša svoj uhol pohľadu do spoločného - kolektívneho prospechu.

Peskov toho už tiež natáral dosť, čo potom musel Gosudar uvádzať na pravú mieru a Peskov stále zostáva na svojom mieste. Na vec sa treba pozerať inak. Kto je Chmelár a čie záujmy háji a ako tie záujmy sú schopné ho udržať na pozícii, ktorú mu určili. Niekoľko poznámok uvediem z kaleidoskopu a skúsme vytvoriť mozaiku toho, prečo bol Chmelár odvolaný. Prvá moja poznámka je tá, že Chmelár je egocentrik, narcis a chameleón, ale pomerne slušne vzdelaný, takže ho môže využiť, resp. vyťažiť ktorákoľvek strana, ktorá mu sľúbi niečo na uspokojenie jeho ega. Čiastočne rozohraje tému, ktorú mu zadajú, avšak stále sklame, lebo si myslí, že všetci sú hlupáci a len on môže tému dotiahnuť do konca a zožne vavríny. To je jeho zásadná chyba, keď narazí na rovnakých, ako je on sám. Druhá poznámka : Chmelár, ako uvádza rozohral tému zaniknutej organizácie globálneho významu, o ktorú sa už v 90.rokoch pokúšal nielen Mečiar, ale po ňom aj Gašparovič, avšak nemali k tejto téme know-how (správne osoby v globálnom pozadí a ich súhlas), pretože nevedeli zosúladiť celoplanetárne ciele tak, aby bol vlk sýty a baran celý. Jedná sa o organizáciu Svetová rada mieru, ktorej posledným šéfom bol Ind Romeš Čandra. Žiaľ, premiér nemá až také skúsenosti a vedomosti o globálnom riadení, aby porozumel tomu, čo Chmelár začínal, doštudoval si veci, prípadne sa poradil s niekým, kto o tom vie takmer úplne všetko, pričom na Slovensku sú ľudia, čo takými znalosťami a zručnosťami oplývajú a tak využil Chmelára vo svoj prospech s tým, že by ho napr. nie vyhodil, ale odložil na menej exponované miesto kvôli treniciam v koalícii. Tretia poznámka : ako sa dostal Chmelár k tejto téme, keď on sám je len geopolitik a nie globálny politik? Analýzou sa dá zistiť, že kde je Slovensko a kto ho riadi a ako a kým bude riadené (kvalitatívne) v najbližších rokoch, možno desaťročiach.
Na Chmelára sa chvíľu pozrieš, a vieš, že je bohato-multivektorový ako hovorieva Pjakin o Lukašenkovi. Pripravený poslúžiť. Neviem, prečo si ho Fico pridal medzi poradcov, ale mám z toho taký dojem, že chcel mať svojho nepriateľa dostatočne blízko, a možno veril, že ho môže preonačiť, resp. synchronizovať ho so svojimi cieľmi, pretože istú dobu som videl u neho aj zmeny oproti tomu, čo bolo pred jeho "poradcovskou kariérou". Prečo to nevyšlo? Zrejme preto, že počas obdobia, keď bol Fico na lehátku, Chmelár nadobudol pocit, že "kocúr nie je doma" a tak vzal iniciatívu do vlastných rúk, čo od určitej doby znova bolo vidieť na jeho príliš odvážnych príspevkoch doslova až politruka. Takže tu niekde, predpokladám, sa utrhol Ficovi z retiazky, na ktorej ho mal zaveseného. Kým v infopriestore Robo hral primáša, Chmelár kontroloval a potichu sa viezol. Keď Robo prestal hrať, Chmelár vystúpil z tieňa a chcel "primášiť". A toto, čo sa stalo teraz, je prakticky len vyvrcholením straty riadenia nad ním už.

Myšlienka nadviazať na Svetovú radu mieru nie je nová. Európa sa míľovými krokmi po zániku tejto organizácie fašizovala. Dnes RF opätovne raz prehlásil, že sme pevne ukotvení v EÚ a v NATO. ŠVO je v podste boj proti fašizmu. Putin v jednom svojom vystúpení prehlásil, že nezasiahnuť v 2014 bolo chybou. RF bol so Zemanom v 2015 na Parad v Moskve. Orbán už pomaly pripravuje žiadosť o vstup do BRICS a RF nevyužíva potmehúda Eda vo svoj prospech, ale ho vyhadzuje nie veĺmi dôstojným spôsobom, čím si pomstychtivým Edom privolal nepríjemnosti. Pridal som trošku viac kaleidoskopických poznámok k analýze, že aké sily riadia Slovensko a aké môžu byť dôsledky v rôznych časových horizontoch.

Od volieb uplynulo niekoľko mesiacov. Okrem toho, že AfD a ďalšie "pronárodne" orientované strany vo voľbách posilnili, nezaregistroval som, žeby EÚ nejak razantne zmenila kurz smerom k Rusku, či k Ukrajine, ani k iným témam. Odbočka - ako to je s LePen vo Francúzsku? Nechystala sa vyhrať? Už po koľkáte? Nazad k veci ... V EU sa do Orbána ďalej zborovo kope, ako sa aj kopalo, WHO sa snaží rozbehnúť si svoju novú pLandémiu, Leyenová je znova predsedníčkou, Kallasová - kovaná nacistka je "ministerkou zahraničných vecí". Čo sa teda zmenilo? Okrem toho, že Babiš a spol si vytvorili nový chlievik patriotov pre Európu, prakticky nič
"Najľahšie sa zdiskredituje myšlienka, keď sa prevedie do extrému" Hádam to poznáš.
A teraz pozri sa na to kam to ženie WHO, Uršula, Kallasová a zbytok EU a teraz sa zamysli nad tým, že pri takejto rýchlosti kde a kedy padne s konečnou platnosťou kosa na kameň?

Potmehut Edo hihi je to dobre prirovnanie, pamatam si ako chystal Dzurinda kozub ked mal prist Bush mladsi do Ba ze prezident ma rad kozuby tak sa tam pred tym nefunkcnym kozubom - atrapou co pripravili s nim fotil potriasal si ruky. Edko ma rad zjavne kozub ked pred nim toci videjka.

ano, a
Potmehut Edo hihi je to dobre prirovnanie, pamatam si ako chystal Dzurinda kozub ked mal prist Bush mladsi do Ba ze prezident ma rad kozuby tak sa tam pred tym nefunkcnym kozubom - atrapou co pripravili s nim fotil potriasal si ruky. Edko ma rad zjavne kozub ked pred nim toci videjka.
bol to ten istý kozub čo v bielom dome, iba atrapa. Miki keď tam bol tak si ho odfotil a dal vyrobiť aby si šplhol u Busha

RF nevyužíva potmehúda Eda vo svoj prospech, ale ho vyhadzuje nie veĺmi dôstojným spôsobom, čím si pomstychtivým Edom privolal nepríjemnosti.
Problém ale je ten, že Edo začal kopať do stability vládnej koalície. A Robo dlhodobo podporuje to, čo robí SNSka. V podstate oni sú na túto "čiernu prácu" ako stvorení, a Robo inak udáva tento tón i v SMERe osobným príkladom, ak si niekto ešte nevšimol. Až ho to skoro stálo krk. Samozrejme, Edko bude zrejme reagovať tak, ako píšeš, jeho urazené ego bude pravdepodobne usilovať o pomstu. No RF bol na križovatke. Ak by nebol Eda spacifikoval, mohlo by to bobtnať vnútri koalície ešte viac. I tak je otázka, či sa ho pokúšal spacifikovať ešte aj nejak inak predtým, než to Edo vycapil na FB a prijateľnejším spôsobom. O tom zatiaľ nevieme, a pravdepodobne sa to ani nedozvieme. Nakoniec, to, že Robo určitý čas absentoval v riadení štátu, si vyžiadalo svoju daň všade. Nie je to bez následkov.

Naposledy upravené:
"Najľahšie sa zdiskredituje myšlienka, keď sa prevedie do extrému" Hádam to poznáš.
A teraz pozri sa na to kam to ženie WHO, Uršula, Kallasová a zbytok EU a teraz sa zamysli nad tým, že pri takejto rýchlosti kde a kedy padne s konečnou platnosťou kosa na kameň?
Ja nehovorím, že sa nič nedeje/neudeje. To čo píšeš správne píšeš. Len som poukazoval na to, že sa to bude diať až keď .... "bude chcieť niekto potlačiť rieku" (ten, kto vie ako ju "potlačiť", nie tí, čo by ju chceli tak strašne silno tlačiť svojimi slovami a prudkými vyhláseniami, zatiaľ čo tlačia sami sebe do gatí a nám všetkým podpokopávajú špalek pod nohami svojím predčasnými harašením. Oni majú svoju úlohu a svoj čas.).

"bude chcieť niekto potlačiť rieku" (ten, kto vie ako ju "potlačiť", nie tí, čo by ju chceli tak strašne silno tlačiť svojimi slovami a prudkými vyhláseniami, zatiaľ čo tlačia sami sebe do gatí a nám všetkým podpokopávajú špalek pod nohami svojím predčasnými harašením. Oni majú svoju úlohu a svoj čas
A o tomto sú tieto články:
TL;DR.: Uršulu, Kallasovú a spol tam dali na to aby celé EU rozbili ako manažérky skazy a Šimečka a spol. jej v tom na Slovensku úspešne sekundujú...

To nie je o krikľúnstve. To je uvedomení si toho, že plávame medzi Skyllou a Charibdou a treba sa nám nielen všetkým oprieť do vesiel ale aj zjednotiť na kurze a kormidelníkovi.
No práve. Krikľúni budú mať možnosť zaniknúť - uplatniť svoju víziu/dohodnúť sa. Zjednotenie možno dosiahnuť iba širokospektrálnym dialógom, a som rád, že R prišiel s takouto iniciatívou, čo viem, tak je to opäť unikátne, a i to poukazuje na niečo, čo si veľa z nás zatiaľ moc nevšíma. Chcelo by sa veriť, že všetky egá sa rozplynú, no ako tak poznám niektorých .... asi nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že niektorí ostanú naďalej mimo. Pretože nemajú radi zodpovednosť, nevedia spolupracovať a radi hádžu zodpovednosť na druhých. Napriek tomu určite takto v nejakej forme zjednotenie prebehne, a ak by to už hneď nebolo extra širokosprektrálne, minimálne oberie neprajníkov o vietor z plachiet. A to je viac než dobrá správa.
Dúfam, že nikto nebude z tých neformálnych stretnutí vynášať záznamy.
Táto nádej ostane len nádejou. Záznamy pôjdu von takmer určite. Jedine že by robili bezpečnostné previerky na prítomnosť nahrávacích zariadení u jednotlivcov, čo by negatívne ovplyvnilo kvalitu dialógu ...

Status
Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.
Naspäť
Top Bottom