• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Umelá inteligencia

Vadí mi jiná věc, že díky AI dojde k lenivosti a lidé přestanou myslet.
Atom, mám takú otázku... Používaš kalkulačku, keď potrebuješ sčítať, odčítať, násobiť, deliť viacciferné čísla? Ak áno, nie je ti to tiež trochu ľúto?
Kedysi ľudia nemali kalkulačky a na čísla mali mozog pružnejší. Ja len aby sme nesmútili nad degradáciou iných v budúcnosti, ak už nás samých degradácia v niečom ochudobnilav súčasnosti.

A podobných príkladov je veľa. Dnes sa v mnohom spoliehame na GPS, dnešná mládež si už nepamätá, ako sa pracovalo s mapou a atlasom.

Informácie a zručnosti sú užitočné vtedy, ak pomáhajú človeku čeliť novým náhlym podmienkam. Asi nie je možné, aby sa človek preventívne učil všetky znalosti a zručnosti. Dôležité je, aby sa mu nestalo, že raz ho život zastihne nepripraveného. Niektoré tendencie globálneho vývoja predvídať ako tak vieme, iné nie. Na to čo vieme, čo nás čaká, sa môžeme pripravovať.

Atom, mám takú otázku... Používaš kalkulačku, keď potrebuješ sčítať, odčítať, násobiť, deliť viacciferné čísla? Ak áno, nie je ti to tiež trochu ľúto?
Hezká otázka. Snažím se to udělat z paměti, když to jde a nebo si to píšu na papír, ale nejsem genius jenom málociferná čísla a občas k tomu nutím okolí (spíše děti). Nepotřebuji být rychlejší než kalkulačka, ale chci umět to co kalkulčka i když mnohem pomaleji a s pomocí papíru (nebude proud, rozbije se, není po ruce a tak si nějak poradím vždycky). Kalkulačku ale skoro nepoužívám, spíše si to dám do tabulky v pc, když je toho více (nemám rád, když se ztrací informace - na kalkulačce, když sčítám více čísel se to neuchová - takhle ty čísla stále vidím všechny).

Nemusíme to umět nějak dokonale, ale je potřeba to učit tak jak se na to přicházelo a mít nějaký oprientační předmět a základy o předchozím. Když se něco stane, může lidstvo se na chvilku vrátit k starším technologiím. Informace je potřeba uchovat, nikdy nevíte, kdy se může hodit (proto nemám rád GP neustále někde něco maže, aby jsme se náhodou nedozvěděli něco co ohrozí jeho parazitické postavení).

Je to vůbec degradace, není to jenom změna dovedností ?
Čuměl jsem jak puk, když jedním prstem na telefonu psal nějaký mladík rychleji než já dvěma rukama na pc. Dle mě je potřeba znalosti a dovednosti a staré nástroje především uchovat a případě nouze se k nim vrátit. ( Moskvu ve druhé světové zachránili děla z muzea, neměli potřebnou ráži na proražení nejnovějších tanků nepřítele, tak vytáhli děla z muzea a ubránili se - byl o tom dokument ).

Pomocí hromadného zpracování dat by šli dělat skvělé vyukové programy a dal se z toho udělat výborný nástroj na rozvíjení mentálních schopností, ale tímhle směrem se nešlo - všem dělá úkoly a testy AI - jak trapné a tohle se šíří - jaký to má smysl jenom mačkat tlačítka pro hotové odpovědi.

Naposledy upravené:
Kalkulačku ale skoro nepoužívám, spíše si to dám do tabulky v pc, když je toho více (nemám rád, když se ztrací informace - na kalkulačce, když sčítám více čísel se to neuchová - takhle ty čísla stále vidím všechny).
Já počítám:
* z hlavy
* na papíře písemně
* na kalkulačce fyzické - tedy když nějakou mám; protože mám pocit, že už moc nejsou
* samozřejmě na počítadle :- )
* na prstech - ale ne s pomocí prstů, to dělají pokud vím jen Číňani, mají na to zvláštní prstovou techniku, jsou v tom zběsile rychlí, počítají tak i s relativně velkými čísly a prý v tom pořádají i závody; kdysi jsem k tomu viděl nějaké podrobnější video, ale teď jsem našel jenom tohle skromné video čínské počítání s prsty
* no, a taky počítám na webové kalkulačce, která by se Ti mohla líbit - kalkukačka má volbu “zobrazit pásku”, což je “virtuální papír”, kde se logují provedené výpočty; a můžeš odtud kopírovat nebo si tam naopak i něco ručně zapsat - www.kalkula.cz; a když zavřeš záložku webového prohlížeče a pak si tu kalkulačku znovu spustíš, tak si ten log pořád pamatuje

Naspäť
Top Bottom