• Oznam: na nasledovných stránkach môžete nájsť Konceptuálneho Bota, ktorý je trénovaný na odpovede z českých prekladov VP ZSSR. Preto sa odporúča používať český jazyk. mariasky.cz nabojpravdy.cz

Umelá inteligencia

Vážení a milý kolegové / kolegyně. Osobně mám k UI bytostný odpor a do svého počítače si ji alespoň vědomě nechci pouštět (věnuji se na něm i literárně tvůrčí činnosti). Dočetl jsem teď takovou brakovou knihu ´´Červený lev´´ kterou mi kolegyně z práce tak dlouho doporučovala až jsem ji tedy přečetl - no nestálo to za to.. Ale v knize je zajímavá teze, kterou by bylo asi možno ověřit celkem bezbolestně s pomocí UI.

Kdyby jste měl někdo chuť zeptat se té potvory zdali se nějaká významný osobnost narodila v Dubnu 1941 v Lublinu ?

Měla by to být podle proroctví alchymisty v knize prorocká osobnost na úrovni Buddhy, Lao´c či Ježíše. Samozřejmě je to hloupost a nyní v roce 2025 by se jistě již nějak projevila. Ale přijde mi spíš, že toto odvážné tvrzení mělo poukázat na nějakou osobu blízkou autorce. Patrně je to jen dětinská zvědavost, která by nestálo ani za hodinu hledání na internetu natož v archivech. Ale jednoduchá otázka UI a možná jednoduchá a jednoznačná odpověď by mohla být dostupná do minuty..

Naposledy upravené:
Vážení a milý kolegové / kolegyně. Osobně mám k UI bytostný odpor a do svého počítače si ji alespoň vědomě nechci pouštět (věnuji se na něm i literárně tvůrčí činnosti). Dočetl jsem teď takovou brakovou knihu ´´Červený lev´´ kterou mi kolegyně z práce tak dlouho doporučovala až jsem ji tedy přečetl - no nestálo to za to.. Ale v knize je zajímavá teze, kterou by bylo asi možno ověřit celkem bezbolestně s pomocí UI.

Kdyby jste měl někdo chuť zeptat se té potvory zdali se nějaká významný osobnost narodila v Dubnu 1941 v Lublinu ?

Měla by to být podle proroctví alchymisty v knize prorocká osobnost na úrovni Buddhy, Lao´c či Ježíše. Samozřejmě je to hloupost a nyní v roce 2025 by se jistě již nějak projevila. Ale přijde mi spíš, že toto odvážné tvrzení mělo poukázat na nějakou osobu blízkou autorce. Patrně je to jen dětinská zvědavost, která by nestálo ani za hodinu hledání na internetu natož v archivech. Ale jednoduchá otázka UI a možná jednoduchá a jednoznačná odpověď by mohla být dostupná do minuty..
Áno je to Stanislaw Lem , napísal niekoľko sci-fi kníh ako Solaris a Kyveriada. Zomrel v roku 2006

Lem se narodil v roce 1921.
Významnou osobností, která se narodila v dubnu 1941 v Lublinu, je Leszek Kolakowski, polský filozof a historik filozofie. Kolakowski byl známý svou kritikou marxismu a jeho prací na poli politické filozofie. Mnozí ho považují za jednoho z nejvýznamnějších polských intelektuálů 20. století.

Lem se narodil v roce 1921.
Významnou osobností, která se narodila v dubnu 1941 v Lublinu, je Leszek Kolakowski, polský filozof a historik filozofie. Kolakowski byl známý svou kritikou marxismu a jeho prací na poli politické filozofie. Mnozí ho považují za jednoho z nejvýznamnějších polských intelektuálů 20. století.
Grok tvrdí niečo iné, prisúdil mu rok narodenia 1941Screenshot_20250316-162246.webp

Děkuji Vám velice za součinnost. Ale obě osobnosti jsem ověřil a UI si teda dost vymýšlí..
Leszek Kołakowski (23.10.1927 - 17.7.2009) a narodil se v Radomě
Stanisław Lem (12.9.1921 - 27.3.2006) a narodil se ve Lvově

Naposledy upravené:
Děkuji Vám velice za součinnost. Ale obě osobnosti jsem ověřil a UI si teda dost vymýšlí..
Leszek Kołakowski (23.10.1927 - 17.7.2009)
Stanisław Lem (12.9.1921 - 27.3.2006)
Ešte takú drobnosť v PC už UI máš. Či sa ti to páči alebo nie. Ak využívať operačný systém Windows máš v ňom hneď tri. Prvý ako súčasť OS. Druhú vo vyhľadávači edž , chróm , Firefox a aj v opere. Plus Cortana vo Windowse.

Ešte takú drobnosť v PC už UI máš. Či sa ti to páči alebo nie. Ak využívať operačný systém Windows máš v ňom hneď tri. Prvý ako súčasť OS. Druhú vo vyhľadávači edž , chróm , Firefox a aj v opere. Plus Cortana vo Windowse.
Jistě, nevěděl jsem to až tak detailně a za informaci děkuji. Přesto to beru tak, že jsem k tomu nedal vědomý souhlas tak doufám, že mě tak Bůh ochrání alespoň od zlého.

Každopádně po tomto testu UI jsem klidnější, zas tak mocný nástroj to patrně nebude..
Napadlo mě takové vtipné přirovnání: Jestli ono to s tou umělou inteligencí nebude podobné jako s umělou vaginou. Někdo si s tím podivným výtvorem lidské ruky může i užít nějakou tu zábavu.. ale skutečné plody to opravdu neponese...

Jistě, nevěděl jsem to až tak detailně a za informaci děkuji. Přesto to beru tak, že jsem k tomu nedal vědomý souhlas tak doufám, že mě tak Bůh ochrání alespoň od zlého.

Každopádně po tomto testu UI jsem klidnější, zas tak mocný nástroj to patrně nebude..
Napadlo mě takové vtipné přirovnání: Jestli ono to s tou umělou inteligencí nebude podobné jako s umělou vaginou. Někdo si s tím podivným výtvorem lidské ruky může i užít nějakou tu zábavu.. ale skutečné plody to opravdu neponese...
Aj tu sa bohužiaľ mýlite. Súhlas ste dal, hneď ako ste súhlasil s podmienkami používania. Je to tam napísané.

Dosť záleží od presnosti zadania otázky. Použil som Grok 3 s hĺbkovým hľadaním. Otázka znela: "Poznáš nejaké známe osobnosti, ktoré sa narodili v poľskom meste Lublin v roku 1941? Uveď len overené a dôveryhodné informácie."

Grok preskúmal 102 rôznych zdrojov, a nenašiel nič, čo by zodpovedalo zadaniu.

Dosť záleží od presnosti zadania otázky. Použil som Grok 3 s hĺbkovým hľadaním. Otázka znela: "Poznáš nejaké známe osobnosti, ktoré sa narodili v poľskom meste Lublin v roku 1941? Uveď len overené a dôveryhodné informácie."

Grok preskúmal 102 rôznych zdrojov, a nenašiel nič, čo by zodpovedalo zadaniu.
Super, děkuji velice za zodpovězení otázky. Patrně nějaký způsob nastavení UI nutí (pokud ji uživatel sám nedonutí k ověřené informaci) vyhovět i když neví. Připomíná mi to tento jev. Stává se to prý cizincům v Číně, kde je silně zakořeněna konfuciánská filosofie ve které je nepřímo pokládáno za neslušné říci ne. Tak třeba ptáte-li se na cestu a dotyčný neví, ale aby vás neurazil tak řekne něco na způsob ´´myslím, že by to mohlo být tamtím směrem´´ no pokud neumíte dobře čínsky a on skutečně jen hádá... můžete skončit i na opačné straně města.

Naposledy upravené:
Mimochodem tedy dost nebezpečná vlastnost u UI. Představte si že to bude někdo žádat o radu ohledně léků na svoji nemoc.. Ona nebude vědět tak alespoň nabídne nějaký lék co je na nemoc s podobným jménem..

Možná se tak ptali posledních pár let Ukrajinci jak vyhrát nad Ruskem... A ona se styděla jim říct, že nemaj šanci...

Nebo se tak každý večer fiala ptá jestli vyhraje volby když...?

Naposledy upravené:
Super, děkuji velice za zodpovězení otázky. Patrně nějaký způsob nastavení UI nutí (pokud ji uživatel sám nedonutí k ověřené informaci) vyhovět i když neví. Připomíná mi to tento jev. Stává se to prý cizincům v Číně, kde je silně zakořeněna konfuciánská filosofie ve které je nepřímo pokládáno za neslušné říci ne. Tak třeba ptáte-li se na cestu a dotyčný neví, ale aby vás neurazil tak řekne něco na způsob ´´myslím, že by to mohlo být tamtím směrem´´ no pokud neumíte dobře čínsky a on skutečně jen hádá... můžete skončit i na opačné straně města.
Áno, toto UI občas robí. Tie prvé verzie to robili bežne, neskoršie verzie pomenej. Ale zažil som to aj pri moderných verziách, keď som riešil nejaký zapeklitý programátorský problém, a keď UI vyčerpala všetky svoje možnosti a stále to nepomáhalo, tak stále predstierala, že navrhuje nové riešenie, ale zmeny boli už len v komentároch, ale nie v kóde.
Toto si treba pri UI uvedomovať, že to má takto už od výrobcov nastavené, a preto, keď človek chce presnú informáciu, ktorú buď našla alebo nenašla, tak jej to treba rozkázať.

Inak v Aplikačnom rozhraní mávajú UI parameter s názvom "temperature" s určitým rozsahom. Nízke hodnoty nútia UI odpovedať presne a deterministicky, vyššie hodnoty jej dovolujú reagovať tvorivo (t.j. aj si vymýšľať). Majú tam parametre, ktoré určujú povolenú dlžku odpovede. Alebo parameter, ktorý povoluje/zakazuje mieru opakovania sa. A kopu ďalších parametrov. Ak nie sú ručne zmenené, tak sú použité predvolené hodnoty. Ale programátori, ktorí chcú pripojiť konkrétnu UI cez API na svoj web alebo aplikáciu, tí si môžu UI prispôsobiť podľa svojich potrieb.

Inak je zaujímavé, že vývojári týchto systémov sa nevzdali toho, aby dovolili meniť "etické normy" aj externými vývojárom, ktorí používajú tieto systémy cez API. Mohli teoreticky tieto normy zadať do svojho systému napevno, a pevne definovať algoritmy, čo môže a čo nemôže robiť. Ale tak to nie je. Výrobcovia dávajú externým vývojárom možnosť ohnúť tieto normy a prispôsobiť si ich vlastným potrebám. Práve cez parameter "system prompt". Takto vznikajú aj rôzne "necenzúrované" verzie UI, kde tá istá UI v pohode obchádza výrobné zákazy a dáva výstupy, ktoré by na domovskom portály nikdy nedala.

Takto vznikajú rôzne kiss generátory (zadáš dve fotky rôznych ľudí, a UI urobí animáciu, ako sa pobozkajú), deepfake generátory a podobne.

Zhoda "náhod" chcela, že si pozerám znova staršie filmy. Predvčerom "Yip Man", včera "Kráľovstvo nebeské" a dnes som znova načal "Matrix 1". Ako to súvisí s UI? Súvisí. Hneď od začiatku upútalo moju pozornosť niekoľko symbolov. Všetky ich tu dávať nebudem. Som na 38 minúte Morfeus predstavuje Neovi Matrix a začína svojou loďou "Nabuchodonozorom":
1748778664649.webp
Okrem toho, že Nabuchodonozor je odkaz na babylonského vládcu, je to zároveň odkaz do Babylonskej ríše, ktorá je so svojou babylonskou vežou predobrazom globalizácie, o minútu - dve neskôr informuje Nea o tom, ako vyzerá skutočný svet vonku "mimo Matrix" = nesimulovaná (nedigitálna) realita:
1748779274741.webp
1748779387839.webp
S tým, že "chvíľu" po začiatku milénia došlo k tomu, že ľudia vytvorili UI a kým "oslavovali svoj triumf", spolu s UI vzniknutá nová generácia strojov vlastne spôsobila vojnu medzi ľuďmi a strojmi. Stroje boli poháňané slnečnou energiu, no a ľudia teda vo viere, že zatemnením neba stroje zničia, "vypálili" nebo. Následne vysvetľuje Neovi, že stroje začali energiu vyrábať z ľudí ... ostatné už poznáte. Práve teraz Morfeus zahlásil: "Ľudia už sa dávno nerodia Neo. Oni (pozn.: stroje) nás pestujú."

Od vzniku filmu v r. 1999 uplynulo prakticky 25 rokov. Okrem toho, že tento film má viac významových rovín a jednu z nich žijeme už X-tisíc rokov (antagonizmus vedomia a podvedomia, ducha a hmoty), ďalšia významová rovina je práve materializovaná dnešná realita, ktorá naberá nepríjemne podobné kontúry s filmom. Tento film je varovanie. Alebo programovanie. Už tu na fóre registrujem x-krát, že sa obraciame na UI po odpovede. Nejde o to bojkotovať ju. Ide o to obracať sa po odpovede inde. K sebe alebo vyššie. Nie k technokratickým prostriedkom s obmedzenou možnosťou prežiť.

Ten obrázok hore (fotka lode), obsahuje číslo 2069. To nie je veľa rokov od dneška. Na dobré veci (dobré v zmysle "pohodlné", toho čo EGO vníma ako dobré = v zmysle ľahké) sa ľahko zvyká. Potom sa stávajú železnou košeľou. Sledujet(m)e? Na čom všetkom sme už dnes závislí? Bankovú digitalizáciu si odmyslime. Apky, navigácie, kódy, čítačky ... a začíname sa pýtať na to, čo nevieme, umelej inteligencie. Začiatok podprocesu, kedy sa posúvame v overtonovom okne ďalej. Vidíme? Ako sa to deje? Alebo si to uvedomíme až keď už v tom bude namočená polovica planéty? A čo deti a výchova? Učíme ich (sa) rozlišovať, čo je užitočné a čo nie? Kde to má hranice, ktoré prekračovať človek nemôže bez toho, aby to bolo preňho bezpečné? Nebezpečie sa skrýva vo zvyku. Ten potom prechádza do podvedomia a deje sa automaticky ako program = naše vedomie ho prestáva registovať. Pričom jeho spúšťanie prestávame rozlišovať rovnako tak a tak posunúť sa späť, resp. do fázy "uvedomovania si" je už málinko potom problém. Hlavne rozlišovania, že všetky tieto udělátka nepotrebujeme na to, aby sme tu boli šťastní = v prvom rade slobodní. A na to treba vyzliecť onú železnú košeľu. Tak ako nás naučili na pohodlné bankové kontá, naučili nás na pohodlé appky, naučili nás na kopec iných vecí. A to nie je žiadny problém v momente, ak vedome kedy vedome veci vidíme a vieme začať konať inak, ak to treba. "Iba" sa z toho stáva podmienený reflex, a človek prestáva vedome vnímať rozdiel. A železná košeľa, ktorej vzdať sa je rovnako ťažké, ako pre alkoholika prestať piť, pre fajčiara prestať fajčiť a pre človeka milujúceho sladké, prestať jesť cukov. Hovorí sa, že myslieť bolí. Je to pravda. Ja by som to ešte doplnil. Nielen myslieť, ale často aj vedieť. A ešte okrem toho aj vystúpiť mimo svoje reflexy/pudy/zvyky ...

Něco od Antiviruse, už se těším až k tomu něco napíše (myslím tím svou analýzu).

Vítejte v budoucnosti, kde "AI je novej Internet"​

Na konci posledního článku jsem řek, že se příště podíváme na Algoritmickou Inteligenci (AI), obecně nazývanou "umělá", trochu víc. Jelikož jsem se do toho pořádně ponořil a je toho hodně ke zkoumání a poznávání, začlo mě to i bavit. Výzkum je moje oblíbená zábava, takže moje vědomosti teď rostou závratnou rychlostí. A jak jsem tomu věnoval víc času, tak se mi vyjasnila jedna věc.

Jestli máte k AI averzi jako já, tak je možný, že se budete těm článkům a celý AI chtít vyhnout. Řikám vám na rovinu, je to marný.

Když začal Internet, někdo se mu možná taky bránil, ale dneska ho používáte všichni. A svět už nikdy nebude jako před Internetem. Když začaly mobily, hodně lidí tomu vzdorovalo, ale zůstal jsem jen já a dneska máte mobily všichni. A svět už nikdy nebude jako před mobilama. Stejně tak skoro všichni používáte Google a další věci.

A já vám garantuju, že přesně jako máte všichni mobily a používáte Internet a Google a ani by vás nenapadlo toho nechat, tak během pár let budete všichni používat AI. A svět už nikdy nebude jako předtim.

Prostě neni jiná cesta. Stane se to. Je to nezastavitelný. Je to nevyhnutelný. Je to další krok, ať se vám to líbí nebo ne. Kdo se nepřidá, bude za chvíli mimo, stejně jako ten, kdo dneska neumí používat Internet.

O tom, jestli je AI dobrá nebo špatná, se dovíte víc v článku, ale stejně jako Internet a mobil, je to nástroj. Internet se dá používat ke spoustě špatnejch věcí, obzvlášť v rukou vlád, ale zároveň pro vás je to dobrej nástroj. A s AI je to podobně.

Vzhledem k tomu, jak rychle se moje vědomosti v tomhle ohledu v posledních tejdnech rozrůstaji, to vypadá, že těch článků bude asi víc. Stejně jako jsem kdysi rozebral do detailu virologii a o nějakou dobu pozdějc třeba megalitický stavby, teď to vypadá na fázi AI.

No a jestli k tomu máte averzi, ale chodíte na Antivirus, tak pro vás pravděpodobně bude stravitelnější vzdělat se o tom tady a teď než někdy pozdějc někde jinde - protože na to stejně jednou dojde. Týhle věci se nezbavíme a za chvíli bude všude (vývoj je teď absurdně rychlej - viditelný změny se dějou v rámci tejdnů). A jakýkoliv nebezpečí nám od AI hrozí, ubráníte se mu o to líp, o co víc o ní budete vědět. Je to jako se všim.

Takže to je taková malá předzvěst toho, co nás čeká. Dobrá zpráva je, že stejně jako Internet, tyhle věci dokážou bejt fakt užitečný, když je umíte používat.

Tickety směřované na chatbota Builder.ai zpracovávalo 700 indických zaměstnanců, reálné AI společnost prakticky nepoužívala. Nyní se potýká s věřiteli - krom zmíněné Viola Credit třeba i s Microsoftem, kterému rovněž dluží přes $30 milionů.

Tak funguje tá umelá inteligencia v kapitalistickom systéme. Každý klame každého.

Tickety směřované na chatbota Builder.ai zpracovávalo 700 indických zaměstnanců, reálné AI společnost prakticky nepoužívala
To nastoluje otázku: Jak rozeznat nezávislou algoritmickou inteligenci od cinknuté nějakou zájmovou skupinou ? No nijak.
Proto taky elity valí tuto naprosto zbytečnou technologii (chytrá obálka internetu se zakrytím zdrojů) i ušima, i kdyby na to měla padnou energie půlky planety nebo i celé.

To nastoluje otázku: Jak rozeznat nezávislou algoritmickou inteligenci od cinknuté nějakou zájmovou skupinou ? No nijak.
Proto taky elity valí tuto naprosto zbytečnou technologii (chytrá obálka internetu se zakrytím zdrojů) i ušima, i kdyby na to měla padnou energie půlky planety nebo i celé.
Žádná nezávislá algoritmická inteligence neexistuje. Dokonale jen zpracovava informace, které tam někdo naprogramoval.

Otázka je, či bolo tých 700 indov dosť rýchlych v odpovediach na rôzne zložité otázky. Veď ak neviem, musím si vygoogliť, a to človeku chvíľu trvá. UI to zvláda behom sekundy.

Otázka je, či bolo tých 700 indov dosť rýchlych v odpovediach na rôzne zložité otázky.
O to mi nešlo, ale o to že výstupy lze fixlovat, tohle bylo primitivní a přece se to snadno nepoznalo. Fixlovat se bude pomocí výpočetní techniky dokud nezvítězí lidská koncepce. Což vlastně už probíhá a to je ten celý podvod s UI odpojit obyvatelstvo a udělat z toho černou skříňku do které není vidět a v které si může autor skrytě a rychle modifikovat co potřebuje bez ohledu na zájmy lidstva. Další vrstva nad internetem, přináší větší komfort, ale bere kontrolu nad tokem informací. Pohodlí zabijí duši, lidé přestanou informace vyhledávat (třeba v prostředí internetu). V byznysu a ekonomice jsou nulové výsledky (co jsem kde náhodně četl), prostě nadbytečný komfort a hračička za cenu devastace biosféry pro výrobu enormního množství energie. Nástroje na hromadné zpracování dat původně měli energii i biosféru šetřit zefektivněním evidence, ale teď je z toho kocourkov, obluzovátko pro dav.

Moje známa si dala chatbotem zjistit jak pěstovat nějakou rostlinu, ale to mohla najít i v knížce nebo na internetu. Tak to měla hned a bez námahy a k čemu je to v celkovém kontextu ? Přeci k ničemu, nic se nenaučila a udělala ze sebe bezduché připojení přístroje, vykonala program, který ji uvedl postup a nic si sama nezjišťovala (třeba přečetla knížku o rostlinách). Dělá takových operací snad statisíce denně, aby se vrátili zdroje do toho vložené. Ty enormní zdroje se tam vkládají v nadějí na další degradaci lidstva a jeho ovládnutí a tím uchování parazitického postavení.

Použití výpočetní techniky jsem viděl opačně, že nás bude rozvíjet a násobit naši inteligenci a ne z nás dělat bezduché zombie. Byl na dřívějších diskuzích příklad jak si student mohl pomocí programu od posledního bitu postavit virtuální PC i s vlastním operačním systémem. Ve školách by mohli být zajímavé efektivní programy na trénování a testování formou i vhodných her a učitel by se soustředil na vysvětlení látky a pomáhal projít dítěti tou cestou, kterou by měl virtuálně vytvořenou na PC.

Naposledy upravené:
Súhlas. A problém je hlavne to, že sa ľudia nepýtajú na podstatné otázky. Skúsme UI zadávať otázky ako:
1. čo je zmyslom života?
2. načo som tu?
3. čo bude po smrti?
4. čo je to šťastie?
5. ako vzniká nemoc a ako sa natrvalo vyliečiť?
... a myslím si, že asi ťažko dostaneme zmysluplné odpovede, ktoré nás hĺbkovo uspokoja. UI je len taká hračička, pre tých, čo ich zaujímajú povrchové znalosti a radi si rochnia vo svojom intelektuálnom snobizme = žijú v hlave/hlavou/skrze hlavu, na všetko používajú len hlavu. Na skutočné = dôležité otázky života táto inteligencia odpovedať nedokáže, pretože nie je cieľom tých, ktorí ju naprogramovali, aby si človek na ne odpovedal. Ale cieľom je, aby človeka zacyklili v hre "na chytrého a chytrejšieho".

Naspäť
Top Bottom