Sú kázne umelej inteligencie etické?
Národný Inštitút Francois Marie Voltaire
Zdroj: RNS a NPR
Dátum:24.7.2025
Veľká časť debaty sa zameriava na otázku, či sa umelá inteligencia používa ako náhrada za posvätný ľudský projekt, alebo či je nástrojom v službách tohto projektu.
V ktorúkoľvek nedeľu sa veriaci usadia v laviciach, zatiaľ čo duchovný vezme staroveký svätý text a zistí, čo hovorí o našich životoch dnes. Ako by sa však veriaci cítili, keby zistili, že kázeň napísala umelá inteligencia?
Hoci je ťažké zmerať, ako rozšírené je používanie tejto technológie medzi náboženskými vodcami, v online prieskume medzi vyššími protestantskými duchovnými, ktorý minulý rok uskutočnila spoločnosť Barna Group, 12 % opýtaných uviedlo, že sa cítia pohodlne pri používaní umelej inteligencie na písanie kázní a 43 % uviedlo, že vidia jej výhody pri príprave kázní a výskume.
„Je to ako mini výskumná práca, ktorú musíte pripraviť každý týždeň," povedala Naomi Sease Carriker, pastorka v Messiah of the Mountains, luteránskom kostole v Burnsville v Severnej Karolíne. „A niektoré týždne... život je jednoducho veľa." Carriker povedala, že duchovní majú tendenciu hovoriť o umelej inteligencii tlmeným tónom. Nedávno však počas jedného z týchto rušných týždňov otvorila ChatGPT. Pridala čítanie z Biblie na daný týždeň spolu s niekoľkými blogovými príspevkami o pasážach, ktoré obzvlášť obdivovala. „A bum. Doslova ani nie za 30 sekúnd som mala 900-slovnú kázeň. Prečítala som si ju a pomyslela som si: ‚Bože môj, toto je naozaj dobré,'" spomínala. Ale zároveň si myslela, že sa mi to zdá nesprávne.
Je to etická otázka, s ktorou zápasia duchovní po celej krajine. Cieľom kázne je vyrozprávať príbeh, ktorý dokáže otvoriť srdcia posolstvu. Otázkou je, či záleží na tom, odkiaľ pochádza. Niektoré denominácie vydali všeobecné usmernenia, ktoré nabádajú k zamysleniu a opatrnosti v súvislosti s umelou inteligenciou, ale zvyčajne nestanovujú konkrétne pravidlá. Napríklad Južná baptistická konvencia odporúča „ vyvíjať, udržiavať, regulovať a používať tieto technológie s maximálnou starostlivosťou a rozlišovacou schopnosťou, pričom sa zachováva jedinečná povaha ľudstva". Vatikán nabáda k opatrnému používaniu umelej inteligencie, „nielen zmierňovaniu rizík a predchádzaniu škodám, ale aj k zabezpečeniu toho, aby sa jej aplikácie používali na podporu ľudského pokroku a spoločného dobra". Cirkev Ježiša Krista Svätých posledných dní sa pravdepodobne najviac približuje k riešeniu písania kázní a tvrdí, že obsah umelej inteligencie by sa mohol používať s uvedením zdroja.
Duchovní však často musia sami prísť na zložitosti. Hoci sa Carriker rozhodla kázeň o umelej inteligencii nekázať, povedala, že túto technológiu používa na začatie písanej práce alebo na záver toho, čo napísala. „Prečo nie, prečo nemôže a prečo by Duch Svätý nepôsobil prostredníctvom umelej inteligencie?" spýtala sa Carriker.
Niektorí však tvrdia, že existujú dôvody, prečo nepoužívať umelú inteligenciu v kázňach. Brad East, ktorý vyučuje teológiu na Abilene Christian University v západnom Texase, proti nej argumentoval v komentári v časopise Christianity Today s názvom „Umelá inteligencia nemá miesto na kazateľnici". „Cirkev myslí v tisícročiach - nie v minútach, hodinách, dňoch, týždňoch alebo rokoch," povedal East. „A ak sa ukáže, že všetky naše obavy z ničoho nič sú mylné, potom ich môžeme začať používať o dve generácie. Nemusím byť skorým používateľom, aby som pochopil všetky systémové dôsledky."
Beth Singlerová, antropologička, ktorá študuje náboženstvo a umelú inteligenciu a zároveň je docentkou digitálnych náboženstiev na Univerzite v Zürichu vo Švajčiarsku, uviedla, že celkový obraz je zložitý. „Keď sa pozriete na históriu všetkých náboženstiev, vždy sa zaoberali rôznymi formami automatizácie, rôznymi formami technologického pokroku," povedala Singlerová. „Klávesnícky lis bol v európskom kontexte použitý predovšetkým na prácu s náboženskými textami."
East uznal, že umelá inteligencia uľahčuje písanie kázní, ale povedal, že nechce nevyhnutne zmierniť všetky ťažkosti, ktoré s tým súvisia, pretože to je súčasťou poslania. „Pre mňa je táto drina súčasťou pointy," povedal East. „Nechcem, aby pastori kázali kázne z Písma, hoci sami Písmo nečítajú ani neštudujú. Ja jednoducho nečítam. To nechápe podstatu toho, čo sa tam snažíme dosiahnuť."
„Pozná umelá inteligencia príbehy vašich ľudí? Vedia o potrate? Vedia o rozvode? Vedia o zneužívaní? Ako môže algoritmus pochopiť prežitú ľudskú skúsenosť?" povedal v rozhovore Paul Hoffman, pastor Evanjelického kostola priateľov v Middletowne na Rhode Islande a autor knihy „Pastieri umelej inteligencie a elektrické ovce".
Veľká časť debaty sa týka otázky, či sa umelá inteligencia používa ako náhrada za posvätný ľudský projekt, alebo či je nástrojom v službách tohto projektu. Okrem otázok náboženskej etiky existujú s umelou inteligenciou aj ďalšie skutočné problémy. Môže byť nespoľahlivá a vymýšľať si celé biblické citáty.